Bagó Zsolt

Közösségi lehetőségek és minta
helyi tanterv készítése DTR-rel

Bagó.png

Eddig olyan példákat, lehetőségeket láthattunk, amelyek alapvetően a levezethetőséget segítették, azaz a Nat-ban megfogalmazott célok, alapelvek hogyan jelennek a meg a kerettantervekben, hogyan tudjuk segíteni a minta helyi tantervek, a helyi tantervek tervezését, úgy, hogy a különböző szintek koherens rendszert alkossanak.

Korábban ezek a szintek elkülönült – jellemzően Word – dokumentumok voltak, amelyek tartalmilag és strukturálisan nem kapcsolódtak szorosan egymáshoz. Az informatika rendszerek segítségével az elemek között erős kapcsolati hálózat hozható létre; amelyek lehetővé teszik, hogy új kapcsolatok jöjjenek létre az oktatási tartalmak, pedagógusok és intézmények között.

Továbbá elérhetjük, hogy a korábban létrehozott és meglévő tartalmak hatékonyabban, jobban hasznosuljanak. A koherens rendszernek köszönhetően jól kereshetővé, elemezhetővé, formailag és tartalmilag ellenőrizhetővé, valamint további együttműködések közösségek közötti kapcsolatok, együttműködések alapjává válhatnak. Ez kiegészíthető minőségi digitális tartalmakkal, módszerekkel; amelyek ezáltal központi, közösségi vagy statisztikai alapú módszerekkel elemezhetővé és minősíthetővé válnak.

A különböző tanulási területek összekapcsolása, a tantárgyi és időbeli kapcsolódások létrehozása segítheti a jelenségalapú oktatást; segíthet projektek létrehozásában, a projekt-folyamat tervezésében és szervezésében. A létrejött projektek pedig segíthetnek a projekthez kapcsolódó „hagyományos tantárgyak” tartalmi és időbeli szinkronizálásában; így akár több oktatóhely képzési programja, vagy több tantárgy szinkronizálható. Ezentúl segíthetnek a témahetek kidolgozásában, a témaválasztásban, a tantárgyak bevonásában, az időkeretek meghatározásában, a megfelelő időterv elkészítésben. A kollaboratív funkcióknak köszönhetően ugyanazon tananyagon több pedagógus, (megfelelő jogosultságokkal) duális partnerek, tagintézmények és munkaközösségek dolgozhatnak párhuzamosan. A közösségi médiából jól ismert funkciók szintén segíthetik a tudásmegosztást; lehetőség van a helyi tantervek, tanmenetek, tematikus tervek megosztására, kommentek, korrektúra javaslatok elhelyezésére, tantervek, pedagógusok követésére, közösségi minősítésére és véleményezésére is, a tartalmak minőségi besorolására.

További lehetőség az intézmény és a fenntartó közötti kapcsolat segítése, a minősítési és visszacsatolási folyamatok szervezése, a helyi tantervek előterjesztése, ellenőrzése és elfogadása; szakképzés esetén a képzési programok összehasonlítása, az eltérések százalékának becslése. Továbbá lehetővé válik a diákok és a szülők folyamatos, aktív bevonása; az ajánlott tantervi és pedagógiai tartalmak megtekinthetősége, a tanítás haladásának nyomon követhetősége, amelyekhez tantervi profil funkciókon keresztül automatikus kimutatások készíthetőek. A közösségi lehetőségek egy másik aspektusa a statisztikai és elemzési módszerek használata: a dokumentumok elkészítéséhez intelligens javaslatokat biztosíthatunk, automatikusan elvégezhető javításokat hajthatunk végre; az elkészült anyagokat statisztikai módszerekkel elemezve új dokumentumokat hozzunk létre. A természetes nyelvi feldolgozással a tantervi elemek közötti kapcsolatok felderíthetőek, ezáltal automatikus javaslatok adhatóak. Továbbá lehetőség van a meglévő dokumentumok alapján automatikus javítási, kiegészítési lehetőségre.

A koherens rendszer, a kapcsolódások és a közösségi lehetőségek segítségével tehát az oktatás, az oktatási tartalmak szinkronizálhatóak; projektek, együttműködési lehetőségek jöhetnek létre, a tantervek összehasonlíthatóvá, tartalmilag és strukturálisan ellenőrizhetővé válnak, valamint ezek alapján statisztikai adatok, elemzések készíthetők el, ezáltal hatékonyabban jöhetnek létre a tantervi dokumentumok, valamint jobban is hasznosulhatnak.

Bagó1.jpg