Barlai Róbertné

A vezetők szerepe a szakmai támogatásban

Barlai.png

A vezetőt mint a változás egyik motorját a fejlesztés kulcsembereként kezeltük.

A projektbe bevont 35 intézmény vezetőivel az iskolájuk, intézményük belépésének kezdete óta foglalkoztunk: három alkalommal interjút készítettünk velük, a bekapcsolódáskor, 2020 tavaszán a nem jelenléti oktatás idején, valamint a projekt végén.

Közben pedig átlagosan 1–2 havonta, vezetői műhely keretében – a már kipróbált módszerekkel – adtunk számukra élményszerű szakmai támogatást.

Kevés, de tartalmas, nagyon aktuális elmélet nyújtásával, a résztvevők tapasztalataira építve, aktív technikákkal dolgoztunk fel egy-egy témát, elsősorban egy gondolati úton végigvezetve a résztvevőket, szemléletformáló célzattal, ugyanakkor reflektálva a saját tantestületükre vonatkozó gyakorlatra.

A szemlélet alapjául szolgált a Nat első publikált változatában részletesen leírt 21. századi kihívások az oktatás világában – amely a végső változatban ugyan lerövidítve, de a lényeget ugyanúgy tartalmazóan jelent meg.

A vezetői műhelyek néhány kiemelt témája:

  • Munkahelyi motiváció.
  • Elkötelezettség építése.
  • Csoportfejlesztés.
  • Változások kezelése a VUCA környezetben – ellenállás kezelése, egyéni utak a változásban.
  • Agilis vezetés.
  • Megoldásfókuszú probléma-kezelés.
  • A módosított Nat új szemlélete – kihívások.
  • Nat fókuszok értelmezése, a megvalósulás támogatása a napi gyakorlatban.
  • A vezető különböző szerepei.

A témák részben a vezetők által felmerült igények és az iskolákban folyó szakmai műhelyek Nat-követi tapasztalatai alapján kerültek kiválasztásra.

Igyekeztünk kihasználni a heterogén összetételt, és bátorítottuk a vezetőket arra, hogy tartsanak egymással kapcsolatot, valamint összehoztunk iskolákat, akik egymástól tanulhattak. A vezetők tapasztalatmegosztása, egymástól való tanulása természetes módon jelent meg a facilitált műhelyek során.

A projektben résztvevő vezetők visszajelzései – összefoglalóan – a záró interjúk alapján:

  • Az együttműködés fokozódott a tantestületekben, a kívánt új szemlélet meggyökeresedett: gyermek- és tanulóközpontúság, a differenciálás, az egyéni motiváltság fontossága, pozitív megerősítés, stb. Olyan légkör kezdett kialakulni, amire jellemző: a bizalom, a bátorság, a beavatottság érzése, sajátélmény megtapasztalása, a tudatos jelenlét. A tudásmegosztás középpontba került.
  • A módszertani kultúra folyamatos megújítása, a szakmai igényesség fenntartása, megszokások legyőzése, motiváció növelése, IKT kompetenciák fejlesztése, hatékony kommunikáció, stb. A válaszok alapján érezhető, hogy a vezetőknek segítettünk közeli és távolabbi célokat kijelölni a szervezet fejlesztésében, illetve felismeréseket megfogalmazni.
  • Fontos volt minden iskolánál az erősségeik feltárása, most a projekt végén melyek azok, amelyekben lendítettünk rajtuk, amit tovább visznek saját fejlesztéseikben. A legfontosabbakat kiemelve: innovatív szemlélet, tudásmegosztás, közös munka, együtt-gondolkodás, összefogás, szemléletváltás, együttműködés, IKT kompetenciák, online lehetőségek kihasználása, nyitottság, egymás támogatása, tanulóközpontúság, team-munka, saját tanulási utak, egymás megértése, együttműködés, együttérzés, alkalmazkodóképesség növekedése, gamifikáció, tevékenység-központúság, tudatosság.
  • Módszertani tudásuk megerősödött, ezzel együtt a figyelmüket is sikerült a sok felülről kapott feladatnak való megfelelésen felül a szakmai kérdések felé irányítani. Kommunikáció – Szakmai ismeretek bővülése – Tudatos tervezés – Feladatmegosztás. Több vezető az önismeretének fejlődését emlegeti, illetve olyan területeket, mint a türelem, a tudatosság, pedagógusokkal való kommunikáció, időgazdálkodás, stb. Ezekre egyéb közegben, akár továbbképzéseken, vezetői felkészítés során kevéssé van lehetőség.
  • Többen emlegetik a folytatás igényét, a szakmai támogatást valamilyen formában. Látszik a válaszokból, hogy a segítség ebben az újszerű formában hasznos volt számukra, megtapasztalták, hogy a vezetőnek szüksége van külső szakmai támogatásra. Többen szeretnék fenntartani a kapcsolatot a Nat-követekkel, vagy keresik majd, hogy legyen ilyen lehetőségük a továbbiakban is.