Domján Gabriella – Dr. Polonkai Mária

A személyesség ereje a Tutor Programban

domján.png

domján1.png

A Matehetsz 2016-ban kezdte meg az EFOP-3.2.1-15-2016-00001 a Tehetségek Magyarországa című kiemelt projekt, valamit a Nemzeti Tehetség Program keretein belül, a tutorszolgáltatás kialakítását és működtetését, azzal a céllal, hogy képzett tutor szakembereink (pedagógusok, pszichológusok, további szakemberek) által erősödjön és egyensúlyba kerüljön a tehetségsegítés területi lefedettsége a konvergencia régiókban, illetve megvalósulhasson a széleskörű esélyteremtés.

Az elmúlt négy év során, szigorú kiválasztási folyamatok és szakmai képzések eredményeképpen, ma már 145 tehetségsegítő szakember dolgozik/dolgozott tutorként az egész ország területén, közel 3000 tutorált fiatalt segítve tehetségének kibontakozásában.

A tutorrendszer legfontosabb, egyben legnagyobb értéke a tutor értő figyelme a fiatal felé, azaz az egyéni, személyre szabott segítés.

De milyen is egy jó tutor? Elkötelezetten segít a fiatalnak a saját egyéni elképzelése, érdeklődése alapján tehetségsegítő személyeket, szervezeteket keresni, gondoskodik arról, hogy elkészüljön a fiatal profilja, ami számára és segítői számára is mutatja a lehetséges előrelépési irányokat. A tutor segít fenntartani a tehetség motivációját, valamint elérni a céljait, figyelembe véve erősségeit és fejlesztendő képesség területeit.

És mit kaphat a programtól egy tutor? Tehetséges fiatalokkal közös munkát, inspiráló szakmai csapatban fejlődési lehetőséget.

Vajon miért jó tutoráltanak lenni, mit ad a tutoráltnak a Tutor Program? A legfontosabb, leghangsúlyosabb a már említett személyes segítést 11 hónapon keresztül.

A program fontos eleme az ösztöndíj lehetősége is, mely minden tutorált fiatal számára adott az aktuális tutori évben. Kiemelném továbbá az egyéni tanácsadás szolgáltatást is, mely során a programba beválogatott tutorált fiatal öt alkalommal vehet részt egyéni konzultáción, a Matehetsz által felkért pszichológus, pedagógus, mentálhigiénés szakember közreműködésével.

domján2.png

A második tutori évtől – a tutorok és tutoráltak visszajelzései, igényei alapján – egyre nagyobb fókusz került az önismeret, együttműködés és kommunikáció fejlesztésére is, ezért számos új programelemet indítottunk el, ahol a tutoráltak közösségi élmények során nemcsak kortárs kapcsolataikat erősíthették, hanem szakmai impulzusokban is részesülhettek. A foglalkozások legfőbb küldetése, hogy játékos, feladatorientált módon tudatosítsuk a tehetséges fiatalokban, milyen nagy jelentősége van az önismeretnek, együttműködésnek és kommunikációnak az élet minden területén.

A 2020-as tutorálás a járványhelyzet miatt nehezített év, de tutoraink a korlátozások ellenére eleinte kizárólag online eszközök segítségével, később személyesen is folyamatosan segítették a fiatalokat, egyéni és csoportos foglalkozások keretein belül.

Bár a szakembereink lelkesen és kitartóan szervezték és valósították meg a segítő beszélgetéseket a tutorált fiatalokkal márciustól, egészen a kora nyár beköszöntéig, mindannyian azt tapasztaltuk, a karantén pár hónapja „mentális törést” okozott a tutoráltak jelentős részénél.

Erre a jelenségre reagálva alakítottuk ki a „Tavaszi dráma” elnevezésű, drámapedagógiai eszközök alkalmazásával új fejlesztő programunkat, amely segít feldolgozni a tutoráltak számára a bezártságot, a digitális oktatás nehézségeit, illetve az esetleges családi problémákat (amit a járványhelyzet miatti szigorítások felerősíthettek).

A program tehát számos fejlődési lehetőséget kínál a tutorált fiatalok számára. Nagyon fontos, hogy ezt a lehetőséget a tehetségígéret felismerje, legyen aktív, reagáljon a tutora kezdeményezéseire.

Ebben nagy szerepet játszik a tutor személyisége is, tapasztalatunk szerint az igazán sikeres tutorok is hasonló programokat, eseményeket ajánlanak (beleértve a tutor által szervezett csoportalálkozókat is), mint más tutor társaik, a fiatalok számára, mégis azt látjuk, hogy rugalmasabb, a fiatalok igényeire intenzívebben reagáló tehetségsegítők hatékonyabban tudják végezni a tutorálást. Pédaként említeném a digitális eszközök használatát is. Bár fontosnak tartjuk mi is, hogy a fiatal írásbeli (e-mail) kapcsolatteremtési készsége is fejlődjön, ugyanannyire lényeges, hogy a tutor is ismerje meg a modernebb csatornákat, mint Facebook-csoport, messenger stb.

domján3.png

Ide tartozik a csoporttalálkozók szervezése is, ami felmerült témaként szinte mindig a tutori esetmegbeszéléseken – nagyon népszerű pl. a Doodle alkalmazás használata, melyben a tutorált maga jelölheti meg a számára ideális alkalmat a beszélgetésre, foglalkozásra, ezáltal nagyobb felelősséget is érez, hogy valóban megjelenjen a szervezett alkalmakon.

Óriási előnyben voltak a karantén idején azok a tutorok, akik már 2020 márciusára kialakították az online teret is a találkozásokra. Rengeteg nagyon ötletes csoportfog­lalkozást tartottak a tutor kollégák ezekben a hónapokban, melyeket össze is gyűjtöttünk, tutori jó gyakorlat-tárunkba, melynek javarésze hamarosan elérhető lesz az oldalunkon.

Összességében tehát a tutorral szemben állított legfontosabb követelmények:

  • a rugalmasság,
  • a türelem,
  • a kreativitás,
  • a problémamegoldó képesség, valamint
  • a folyamatos tanulás és önfejlesztés.

A tutorált fiatalok számára nagyon sok lehetőséget adhat a Tutor Program, de ami a legfontosabb, fejlődést kínál, olyan hasonlóan tehetséges tutoráltak között, akik megértik a „furcsaságot”, ami egy tehetséges fiatalt akár ki is rekeszthet a kortárs közösségből (iskolai környezet). Az ilyen „kiközösítő”, meg nem értettség–érzése esetekben, a már említett két napos önismereti hétvégék nagyon sokat segíthetnek a fiataloknak. Ezeken a foglalkozásokon két tapasztalt szakember vezetésével – a Matehetsz erre a programra kidolgozott önismereti hand out-ja alapján – három nagy témát dolgoz fel a résztvevőkkel (akárcsak a táborainkban):

  • önismeret,
  • kommunikáció és
  • együttműködés.

A két nap a felnőttek számára talán úgy tűnik, csak belekóstolásra ad lehetőséget az önismeret folyamatába, de sokszor azt tapasztaljuk, bizony önmagában az, hogy beszélnek a fiatalok magukról, a nehézségeikről, elindítják bennünk a vágyat a fejlődésre, önmaguk megismerésére, társaikkal, szüleikkel való hatékonyabb kommunikációra. Nem minden fiatal kaphat lehetőséget az önismereti programokra való részvételre (korlátozott a létszám, illetve kérjük megfogalmazni a motivációt is), vagy talán nem is elég bátor a jelentkezésre, ebben az esetben a tutorok által tartott csoportfoglalkozásokat szoktuk ajánlani, amihez a Matehetsz tutor képzésein elsajátított eszköztárait használhatják, illetve biztosítunk fejlesztő kártyákat, játékokat is.

Az elmúlt évek során a program lehetőségei a tutorok és a tutoráltak visszajelzései és igényei alapján változtak, bővültek. Mi mindannyian abban bízunk, a legfontosabb küldetését, az egyéni segítést minden résztvevő számára megadja a tutorrrendszer, amely mostmár az egész ország területén sikeresen működik.

 domján4.jpg