Török Beatrix

Az ösztöndíj szerepe a tehetségfejlesztésben

ÚJTörök.png

Ösztöndíj a Tehetségek Magyarországa kiemelt projektben

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (Matehetsz) korábbi projektjeiben nem volt lehetősége ösztöndíjjal támogatni a tehetségeket, ezért egyszerre volt öröm és kihívás ennek lehetősége a Tehetségek Magyarországa projektben. Az ösztöndíj támogatás célja a tehetséges fiatalok egyedi fejlesztésének segítése, ösztönzése, tehetségük kibontakoztatása érdekében. A Tehetségek Magyarországa projektben azok az 5–25 éves, konvergencia régióban élő vagy tanuló fiatalok részesülhetnek ösztöndíj támogatásban, akik a projekt különböző programjaiba már bevonásra kerültek. Az ösztöndíjak odaítélésekor fontos szempont az esélyteremtés, a szociális szempontok, a tehetségterületek közötti egyensúly és a területi arányosság. Az ösztöndíj kötetlenül, de meghatározott célok elérése érdekében használható fel. Időtartama maximum 10 hónap, általában egy tanév. Az ösztöndíj összege kategóriától függően 50 000 és 1 000 000 Ft között mozog. A kategóriák kialakításánál a korosztályt és a köznevelési intézményben való jogállást vettük figyelembe. A legmagasabb összeget a legkiválóbb, legkiemelkedőbb eredményeket elérő fiatalok kaphatják.

Ösztöndíj kategóriák

Komponens

Korosztály

Jogviszony
(köznevelési intézmény évfolyama szerint)

Ösztöndíj összege
(Ft)

„A”

5–10 évesek

óvoda, iskola 1–4. évfolyam

50 000 – 200 000

„B”

10–15 évesek

iskola 5–8. évfolyam

80 000 – 350 000

„C”

14–20 évesek

iskola 9–13. évfolyam

80 000 – 500 000

„D”

18–25 évesek

felsőoktatáson kívül tanuló, dolgozó vagy munkanélküli fiatalok

100 000 – 500 000

„E”
(kivételes tehetségek)

5–25 évesek

bármilyen jogviszony

200 000 – 1 000 000

Ösztöndíj többször is odaítélhető a projekt folyamán, de maximum három alkalommal. Az személyi jövedelemadó törvény lehetővé teszi, hogy a Tehetségek Magyarországa ösztöndíjat adómentesen adjuk az 1995. évi CXVII. SZJA törvény 1. számú melléklet 4. 29. pontja alapján.

Az ösztöndíj-lehetőséget a célcsoportoknak eljuttatott pályázati felhívásban hirdetjük meg, mely igazodik a Matehetsz által szervezett Tehetségek Magyarországa programelemekhez. Az ösztöndíj elnyerésének feltétele, a Matehetsz online felületén egy ösztöndíj pályázat benyújtása, melyben a pályázó leírja rövid és hosszútávú céljait, bemutatja eredményeit, valamint részletes, az ösztöndíj felhasználására vonatkozó szakmai és pénzügyi tervet készít. A pályázathoz egy ajánlás csatolása szükséges, olyan személytől, aki a fiatallal közvetlenül foglalkozik, fejlesztésében részt vesz (lehet szaktanár, osztályfőnök, tutor, mentor, edző, zenetanár, tehetségsegítő szakember, pszichológus stb.).

A pályázat beérkezését követően a felhívásban ismertetett szempontok szerint megtörténik az értékelés. Kizáró ok, ha a fiatal a Tehetségek Magyarországa ösztöndíjjal egyidejűleg más állami ösztöndíj támogatásban részesül (pl. Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, Útravaló ösztöndíjprogram stb.). Minden támogatottal ösztöndíjszerződést kötünk. Az ösztöndíjas a felhasználást követően szakmai és pénzügyi beszámolót készít, melyben leírja, mire fordította az ösztöndíjat és az mennyiben segítette tehetsége kibontakozását.

A Matehetsz 2016 óta a Tehetségek Magyarországa projektben 17 ösztöndíjfelhívást hirdetett meg:

  • a csoportos programban résztvevő gyerekeknek,
  • a Tutor Programban tutoráltaknak,
  • a Minősített Tehetséggondozó Műhelyekben (NTK) mentorált diákoknak,
  • a Matehetsz által szervezett Mentor Programban mentorált tehetségeknek,
  • az egyéni tanácsadásban résztvevő fiataloknak.

2020 novemberéig közel 2000 tehetséges fiatal részesült ösztöndíj-támogatásban.

Az ösztöndíj szabad felhasználású, különböző költségtípusokra fordítható:

  • utazási költségek (versenyek, tanfolyamok, tanulmányutak);
  • utazáshoz kapcsolódó szállás és étkezési költségek;
  • önfenntartás (a támogatás maximum 10%-a);
  • tandíj, tanfolyam költségei;
  • tankönyvek, szakkönyvek, oktatási segédletek;
  • tanulást támogató tárgyi eszközök, anyagok (számítástechnikai eszközök, hangszer, sportszer, kutatási eszközök);
  • egyéb költségek (verseny nevezési díj, tábor részvételi díj stb.).

Az ösztöndíjak több, mint a felét különböző, egyedi tanulást támogató eszközök vásárlására fordították a fiatalok: informatikai eszközök, hangszerek, sporteszközök, rajzeszközök, fellépőruhák, sportruházat. Az összeg többi részének felhasználása igen sokszínű volt a fiatalok körében: különböző tandíjakat, tanfolyami költségeket, magántanárt, versenyek nevezési díjait, táborok részvételi díját, tanulmányutakat fedeztek az ösztöndíj összegéből, valamint tankönyveket, szakkönyveket, szoftvereket vásároltak.

Az ösztöndíjasok által készített szakmai beszámolók és a kérdőíves módszerrel készült hatástanulmány segítségével megvizsgáltuk, hogy milyen eredményeket értek el és milyen előnyökre tettek szert a fiatalok az ösztöndíj-támogatással. A tanulástámogató eszközök közvetlenül hozzájárultak a fiatalok egyéni, tehetségterületi fejlődéséhez, hiszen saját eszköz (hangszer, sportszer) birtokában több lehetőség van gyakorlásra, elmélyülésre, az erős oldal, illetve akár a gyenge oldal fejlesztésére. Szociális oldalról nagy segítség, mivel a drága eszközök beszerzése megnövekedett anyagi terhet jelentene a családok számára.

Az ösztöndíjból finanszírozott tanfolyamok, tandíjak az egyéni tehetségterületi fejlődés mellett a fiatalok továbbtanulási lehetőségeit is bővítik (pl. nyelvtanfolyamok, az idegennyelvismeretének fejlődése mellett a nyelvvizsga megszerzését is lehetővé teszi, ami emeli a továbbtanuláshoz szükséges pontok számát). Az utazások, a tanulmányutak – a hazai és a nemzetközi versenyeken való részvétel lehetősége mellett – a tapasztalatszerzés és a látókör bővülés örömével is megajándékozzák a tehetséges fiatalt.

Összességében elmondható, hogy az ösztöndíj pozitívan hat a személyiség fejlődésére, segíti az önbizalom növekedését.

Újtörök1_optimized.png