Bernáth Julianna

A digitális kompetencia és a pénzügyi intelligencia
játékos fejlesztésének lehetőségei

Bevezetés: hogyan kapcsolódik össze a digitális kompetencia
és a pénzügyi tudatosság?

A Pénziránytű Alapítvány 2008 óta azon dolgozik, hogy a köznevelés rendszerébe integráltan, a Nemzeti alaptantervben meghatározott fejlesztendő kompetenciához és tananyagtartalmakhoz is alkalmazkodva, segítse az általános- és középiskolás diákok pénzügyi nevelését. Alapítóink a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank. Fejlesztő munkánk eredményeként akkreditált tankönyveket, munkafüzeteket, valamint a Z és Alfa generációk érdeklődését felkeltő digitális tartalmakat bocsátunk ingyenesen a pedagógusok és a diákok rendelkezésére. A foglalkozás célja megmutatni, hogy milyen – akár tantárgyakba integrálható – digitális eszközök segítségével fejleszthető hatékonyan a fiatal generációk pénzügyi tudatossága.

Az Értékek, célok – oktatás, képzés szekció foglalkozásai elég változatos területeket fednek le, de egyben közösek: a gyerekek, diákok képességeinek fejlesztéséről, az életben való minél jobb boldogulásuk lehetőségeiről szólnak. Az oktatás jelenkori legaktuálisabb „varázsszavai” az edutainment és a játékosítás. Az Alapítvány a szakmai minőségbiztosítás mellett kiemelten figyel arra, hogy tananyagai, kiadványai, játékai, programjai az iskolás generációk jellemzőihez, igényeihez alkalmazkodó korszerű módszereken alapuljanak és a tanároknak is segítséget nyújtsanak ezek alkalmazásában.

A digitális bennszülött generációk és az őket tanító pedagógusok közötti különbségek áthidalása elkerülhetetlen, a digitális munkarend tavaszi bevezetése is kikényszerítette sokakból, akik korábban még nem voltak nyitottak rá. A digitális pedagógus persze nem az, aki be tud kapcsolni egy projektort vagy elindítani egy digitális platformot, hanem, aki egy tanteremben vagy egy online foglalkozáson ugyanúgy arra törekszik, hogy megtanítson információs forrásokat (jól) használni és a klasszikus frontális tudásátadás helyett a gyors és hatékony információkeresésen alapuló tanulásra, megismerésre épít. „A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben és a kommunikáció során. E kompetencia a logikus és kritikus gondolkodáshoz, a magas szintű információkezelési készségekhez és a fejlett kommunikációs készségekhez kapcsolódik.”

Az OECD INFE meghatározása szerint „A pénzügyi kultúra a tudatosság, ismeretek, készségek, attitűdök és viselkedések kombinációja, amelyekre szükség van a megalapozott pénzügyi döntések meghozatalához és végső soron az egyéni pénzügyi jólét eléréséhez.” A Pénziránytű Alapítvány megbízásából 2010 és 2020 között négy alkalommal elvégzett, OECD módszertanon alapuló kutatások egyértelműen megmutatták, hogy míg a magyar lakosság pénzügyi ismeretek terén nemzetközi összehasonlításban nem áll rosszul, addig a készségek és attitűdök terén a 30 országra kiterjedő összehasonlító vizsgálatokban a sor végén kullog. Tudjuk, mi az az infláció, a hitel, a kamatos kamat, de amikor ezeket döntéseink során alkalmazni kellene, nem tesszük: sokan tartják kamatozó formák helyett például készpénzben a megtakarításaikat, kevesen tervezik meg hónapról hónapra a családjuk költségvetését és így tovább.

A pénzügyi intelligencia, a pénzügyi tudatosság fejlesztése tehát (pénzügyi) információk értő keresését, rendszerezését és a döntésekben való tudatos alkalmazását jelenti: itt kapcsolódik szorosan össze a digitális kompetenciával. A Pénziránytű Alapítvány számos olyan tananyagot, alkalmazást és programlehetőséget kínál, amely tehát a tudatos pénzügyi döntéshozatalt segíti úgy, hogy közben a digitalizáció adta lehetőségeket is kihasználja és így a diákok érdeklődésére is joggal számíthat.

 ÚJBernáth1.jpg

Digitális megoldások a Pénziránytűnél az edutainment és a gamifikáció jegyében

Pénzügyi személyiségteszt

A pénzügyi tudatosság – mint bármilyen tudatos magatartás – az önismeretnél kezdődik. Nem az a probléma, ha valaki személyiségénél fogva „ösztönösen” nem tud olyan jól bánni a pénzzel, de az igen, ha ezt nem ismeri fel és nem tesz lépéseket ennek érdekében. Ha például tudom, hogy ami pénzem van, azt elköltöm, akkor, ha picit járatos vagyok a lehetőségekben és ismerem magam, akkor rá is „kényszeríthetem” magam a megtakarításra azzal, ha belépek mondjuk egy nyugdíjpénztárba és az oda havonta befizetendő összeget máris nem tudom „elszórni”, hanem okosan a jövőmre fordítottam.

Honlapunkon megtalálható a felnőtteknek és gyerekeknek (6. évfolyamos kortól ajánlott) szóló pénzügyi személyiségteszt is, amely néhány kérdés megválaszolása alapján megmutatja, hogy mennyire vagyunk például érzékenyek az árakra, mennyire vagyunk szorgalmasak a pénzszerzési lehetőségek keresésében, vagy mennyire vagyunk tervezők, takarékosak.

Applikációk

A pénzügyi nevelésben már számos jó példát találhatunk a játékosításra. A hazai példák közül az egyik legfrissebb alkalmazás a Magyar Nemzeti Bank legújabb fejlesztése, az Alapítvánnyal együttműködésben megvalósított Digitális Diákszéf, amely elsősorban az általános iskolás diákok megtakarításokkal kapcsolatos attitűdjeit formálja, egyelőre pilot formában. Szintén az általános iskolások pénzügyi edukációját szolgálja a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett Pénzügyi Hősképző applikáció, amely a szórakozva tanulás széles tárházát felvonultató komplex program. A Küldetések a pénz világában című akkreditált tankönyv kerettörténetére épülő alkalmazás segítségével pénzügyi kihívások, a gyakorlati életből vett pénzügyi problémák megoldásán keresztül a gyerekek játszva megszerzett tapasztalatok mellett küldetéspontokat gyűjthetnek, melyeket jutalmakra, ajándékokra válthatnak. Középiskolásoknak szól az Értem a pénzem app, amely a diákokat is érintő legalapvetőbb pénzügyi ismereteket gyűjti össze és legújabb fejlesztésünk, a november második felében megjelenő Zöldiránytű alkalmazás, amely a középiskolások mindennapjain (suliba járás, szabadidős programok, bevásárlás, házimunka, jogosítványszerzés stb.) keresztül ad tippeket arra, hogy lehet a környezetet és a pénztárcát is kímélő döntéseket hozni.

Online csapatjátékok

Tanórai, de akár családi környezetben is jó és egyben hasznos szórakozást nyújtanak csapatjátékaink, a Gyümölcspiac, a Tőzsdejáték és a Remek süti, amelyek alapvető gazdasági összefüggésekre mutatnak rá játékos verseny keretei között. Ami külön említésre méltó, hogy ezek angol és német nyelven is játszhatók, így még több készséget fejleszthetünk egyetlen játékkal. Csapatban, versenyezve izgalmasabb, de akár egyedül is játszhatók a honlapunkon havonta megjelenő, különböző pénzügyi témájú Kahoot! kvízek is.

 ÚJBernáth2.png

E-learning és animációk

A középiskolásoknak szóló Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv és animációkkal is színesített e-learning változatának népszerűsége is a gyakorlatorientáltságnak köszönhető. Az Alapítvány honlapjáról is elérhető e-learning tananyagaink egyrészt a tankönyvet használó, másrészt a technikumokban kötelező pénzügyi és vállalkozói ismereteket tanító középiskolai tanárok számára nyújtanak komplex digitális segítséget azáltal, hogy diákjaik előrehaladását online követhetik, az oktató videók és animációk, a tananyagot kiegészítő kvízek pedig a diákok számára is szórakoztatóbbá teszik az ismeretek elsajátítását. Az animációk és a nyáron frissen elkészült 3-4 perces oktató videók a Pénziránytű Alapítvány Pénzbook nevű YouTube-csatornáján is elérhetők már, így tantermi vagy digitális oktatás esetén önállóan is használhatók egy-egy téma feldolgozásához.

PÉNZ7

A Pénziránytű Alapítvány a pénzügyi és vállalkozói témahét, azaz a PÉNZ7 rendhagyó pénzügyi tanóráinak fejlesztője a program 2015-ös indulása óta. A mára több mint 200 000 diák részvételével zajló köznevelési témahét tananyagaiban és a tanárok felkészítésében is 2017 óta már digitális megoldásokat alkalmazunk. A felső tagozatos és középiskolás diákoknak szóló tanórák feladatainak megvalósításához mindig ajánlunk valamilyen digitális megvalósítási alternatívát is, a tanárok pedig többek között az e-learning portálunkon található szakmai felkészítő háttéranyag és informatív webináriumok segítségével készülhetnek fel az órák megtartására.

Pályázatok, vetélkedők: digitális alkotópályázat, BankCode, PénzOkos Kupa

Az Alapítvány szakmai és anyagi együttműködésével megvalósuló országos pénzügyi versenyek is már javarészt online platformok segítségével biztosítanak a diákok széles köre számára elérhető részvételt. Ilyen a jövőre hetedszer megrendezésre kerülő BankVelem PénzOkos Kupa és a középiskolásoknak szóló BankCode is.

Évek óta írunk ki középiskolai hálózatunk, a Pénziránytű Iskolahálózat tagjai számára kisfilm készítési pályázatot, amit 2021-ben digitális alkotó pályázattá szélesítünk és ami legfontosabb, az erre való felkészüléshez segítséget is adunk: a november 16-i héten megvalósuló online workshop hetünkön kifejezetten a pályázaton elvárt alkalmazások, programok használatára felkészítő foglalkozásokat tartunk, hogy minden pályázatra jelentkező kellően felkészülten indulhasson a versenyben.

Pénziránytű-BankVelem Program

Az általános iskolásoknak szóló Pénziránytű-BankVelem Program az online bankolás gyakorlására is alkalmas komplex program, amelynek része többek között az úgynevezett JátékBank, ahol az alsó- és felső tagozatos korosztályok a számukra készült játékos pénzügyi feladatok megoldásával ajándékokra vagy élményekre is váltható, kamatoztatható pontokat is szerezhetnek.

Online és blended képzések, tanárklub

Az eddigiekben azokat a digitális lehetőségeket mutattuk be, amelyeket készen kínálunk a tanárok számára. Az Alapítvány munkájának hatékonysága nagyban múlik a pénzügyi nevelést felvállaló tanárokon, akiket nem csak a kész anyagokkal szeretnénk segíteni, hanem szakmai és módszertani ismereteik fejlesztésével is. Legújabb, 40 órás akkreditált képzésünk az Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben címet viseli és blended jellegéből adódóan a szakmai háttérismeretek nagy részének elsajátítását e-learning tananyaggal segíti. A személyes kontaktórák -amelyek módszertani ötleteket, játékokat adnak a résztvevők kezébe - online platformon történő megvalósíthatóságán jelenleg is dolgozunk, a jövő év elejétől várható, hogy elindul a teljesen online formájú képzés.

Nagyon hálásak a résztvevők a nyáron indított Pénziránytű Online Digitális Akadémia képzésünkért, többszörös túljelentkezéssel zajlik gyakorlatilag már havonta, és szervezzük is az újabb időpontokat jövőre, mert az ideiek már beteltek. Itt egyrészt 5 órában a jövő évi PÉNZ7 témájával, a családi költségvetéssel foglalkozunk, 15 órában viszont népszerű és jól használható digitális alkalmazások, például a Genial.ly használatát ismertetjük meg a résztvevő általános és középiskolai tanárokkal.

December elején pedig a Zoom platformon indul a Pénziránytű Tanárklub, ahol a pénzügyi nevelésre és a korszerű módszertani megoldásokra nyitott kollégákat várjuk aktuális pénzügyi és pedagógiai kérdések megbeszélésre, feldolgozására, illetve a kapcsolódó ismereteik frissítésére.

 ÚJBernáth3.jpg

Zárszó

A digitális generációk hatékony oktatása egy megváltozott szemléletrendszerben, s megújuló módszerekkel lehet csak hatékony. Igaz ez a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztésére is. A Pénziránytű Alapítvány igazodva a kor kihívásaihoz és a Nemzeti Alaptanterv előírásaihoz, már az általános iskola alsó tagozatától kezdve egészen az érettségiző évfolyamokig minden korosztály számára kifejlesztette azokat a gyakorlatias ismereteket edutainment eszközökkel is közvetítő tananyagokat, melyek segíthetik a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztését. A tanárok számára pedig képzésekkel, e-learning portállal és a folyamatos tudásmegosztás segítségével könnyítjük meg az oktató munkát. Programjainkról honlapunkon és Facebook oldalunkon folyamatosan hírt adunk, programjaink pedig egytől egyig ingyenesek.