Farkas Bertalan Péter – Györgyi-Ambró Kristóf

A tanulás jövője – Közösségi tér
a pedagógusok tudásmegosztásáért

Györgyi.png

Györgyi1.png2020. február végén indult el ismét hazánk legnagyobb, tanároknak szóló tömeges nyílt online kurzusa: A tanulás jövője MOOC. Tanárok, óvónők, felsőoktatási oktatók és számtalan egyéb szakember ismerhetett meg új eszközöket és módszereket a modern, innovatív oktatáshoz. A kurzus megmutatta azt is, hogy a digitális munkarend nemcsak kihívásokat, hanem rengeteg megoldást, tanulási és együttműködési lehetőséget rejt a résztvevők számára. A kurzust ismét a Tempus Közalapítvány szervezte és valósította meg.

A tanulás jövője MOOC célja, hogy egy olyan online teret hozzunk létre – főképp pedagógusok számára –, amelyben a tananyagok és tevékenységek lehetőséget teremtenek a digitális oktatás iránt érdeklődő pedagógusoknak a tudásmegosztásra és tapasztalatcserére. Idén a kurzus gerincének számító tananyag és fórumok mellett kisebb tanegységek (ún. (dis)kurzusok) is lehetőséget adtak a közös munkára és az egy-egy témában való alaposabb elmélyülésre, kapcsolatépítésre.

Miért különleges A tanulás jövője MOOC?

  • Tanárok készítik tanároknak.
  • A kurzus témái az előzetes igényfelmérés alapján kerülnek kialakításra.
  • A részvétel teljesen ingyenes.
  • A megadott időkereten belül rugalmasan végezhető.
  • Kezdő és haladó tartalmakat is kínál, hogy mindenki találjon a saját szintjének megfelelő tananyagokat.
  • Közösségi tanulás és közös tudásépítés valósul meg a tevékenységek által.
  • A tanulási keretrendszerbe feltöltött anyagok a kurzust követően is elérhetőek a regisztráltak számára.

A kurzust idén is egy előzetes igényfelmérő kérdőív előzött meg, ahol résztvevőink szavazhattak, hogy milyen témákban és milyen módon szeretnének tanulni.

Évről-évre keressük a lehetőségeket, hogy hogyan tudnánk még jobban támogatni a kurzusban elhangzott tudás felhasználhatóságát és résztvevőink együttműködését. Szerencsére résztvevőink nem csak az előzetes, hanem a kurzust záró visszajelző kérdőívben is rengeteg hasznos tanácsot, gondolatot írnak nekünk, amelyeket igyekszünk legjobb tudásunk szerint bevezetni a kurzusba is. A visszajelzések számából azt látjuk, hogy egy több száz fős aktív tanári közösség kezd kialakulni A tanulás jövője MOOC-hoz kapcsolódóan, akik elkötelezettek a szakmai fejlődésért és hajlandóak extra munkát befektetni a kurzusban. Azt gondoljuk hosszú távon ez a résztvevői aktivitás fogja a kurzus legnagyobb értékét képviselni.

A kurzus online felületén 2020-ban közel 50 fórumban több, mint 3000 bejegyzés született. Ezeket részben a hallgatók saját létrehozott fórumai, részben a kötelező fórumtevékenységek tették ki. Büszkék vagyunk résztvevőinkre, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben (2020. 02. 24–2020. 04. 20. zajlott a kurzus) is ilyen sokan találtak időt arra, hogy a kurzust elvégezzék, a fórumokban, közös tevékenységekben aktívan részt vegyenek. Összehasonlításképpen a 2019-es kurzusban mintegy 8000 fórumbejegyzés született. A kurzust elvégzettek arányai minden évben meghaladják a MOOC-okra jellemző 10%-os teljesítési arányt!

Megkérdeztük záró kérdőívünkben résztvevőinktől, hogy mi motiválta őket a kurzusban való részvételre. Nagy örömmel láttuk, hogy toronymagasan a „Szakmai fejlődés iránti elkötelezettség”, „Személyes érdeklődés, kíváncsiság” és a „Diákjaim kedvéért” választ jelöltétek meg.

A 2021-es évi kurzussal kapcsolatos információkért kövesse A tanulás jövője Facebook oldalunkat és Youtube csatornánkat!

 Györgyi2.png