Blaskóné Szűcs Marianna

STAIRS: Az inkluzív oktatást támogató
nemzeti rendszerek újragondolása

Blaskóné.png

Az inkluzív oktatást támogató nemzeti rendszerek újragondolása, a STAIRS (Stakeholders Together Adapting Ideas to Readjust Local Systems to Promote Inclusive Education) projekt 2019. január 31-én indult. A projektet az Európai Bizottság az Erasmus+ program szakpolitikai reformok támogatása kulcstevékenység keretében támogatja.

A projekt a társadalmi befogadás területén Európaszerte fellelhető jó gyakorlatok felkutatására és adaptációjára, de leginkább magára az adaptációs folyamat kézzel foghatóvá tételére fókuszál. A Tempus Közalapítvány koordinátorként, és további hat intézmény partnerként működik együtt a projekt során.

A projekt előzményei a csoportunkban: A Tudásmenedzsment csoport nem elsősorban projekteket valósít meg, hanem tudatosan vállalt szakpolitikai témák mentén igyekszik kísérleti vagy fejlesztési tevékenységet végezni. Mind a Közalapítvány egészének, mind a Tudásmenedzsment csoportnak van saját stratégiai célkitűzése, víziója azzal kapcsolatban, hogy egy-egy témában mit szeretne elérni. Ezeket a célokat és témákat igyekszünk előmozdítani szakpolitikai projektek megvalósításával.

CrooCooS – Előzzük meg a lemorzsolódást! című projektünk során egy korai jelzőrendszer kifejlesztésére tettünk kísérletet. A cél egy intézményfejlesztési program létrejötte volt, amely elősegíti, hogy az intézmények ellenállóbbak legyenek azzal a jelenséggel szemben, hogy a fiatalok idő előtt, vagyis még a végzettség megszerzése előtt elhagyják az iskolát. A CrooCooS tudástár, intézményfejlesztési útmutató és egy hozzátartozó, közel harminc eszközt tartalmazó gyakorlati eszköztár a tanárok, intézményvezetők és a segítő szakmák képviselői számára is rendkívül jól használható.

A CroCooS projektünkkel párhuzamosan zajlott az EFFeCT – tanárok kollaboratív tanulásával kapcsolatos projekt. Az eredmények között egy módszertani keretrendszert, a témával kapcsolatos glosszáriumot, facilitátori kézikönyvet, támogató eszközöket is találhatnak a látogatók.

Fontos továbblépés volt ESLplus című projektünk, amelynek célja egy európai tudásportál létrehozása volt, amely mind szakpolitikai, döntéshozói, intézményvezetői szinten, mind pedig a tanárok szintjén hasznos információkat nyújt a lemorzsolódás és a korai iskolaelhagyás témaköréből szerte Európából. A korai iskolaelhagyás európai tudásportálja jól strukturált és könnyen kereshető minőségi tartalmakat kínál, építve az összegyűjtött és rendszerezett nemzetközi, nemzeti, helyi és intézményi szakértelemre.

Ezekből a projektekből és releváns szakpolitikai témákkal kapcsolatos tevékenységünkből nőtte ki magát a STAIRS projekt.

A STAIRS projekt résztvevői: (6 ország, 7 intézmény)

 Blaskóné1.png

A KA3-as projekt céljai:

  • A társadalmi befogadással kapcsolatos európai jó gyakorlatok megismerésének és adaptációjának elősegítése.
  • Hazai adottságok felmérése és összevetése kiválasztott európai országokban.
  • Európai párbeszéd és tapasztalatcsere támogatása az inklúzió és az adaptáció témakörében.
  • Hazai tudás áttekintése és rendszerezése a társadalmi befogadás témájában.

A projektben részt vevő intézmények saját szakértőikkel dolgoznak a projekt során. A magyar projektcsapat szakértői: Arató László (2019), Földes Petra, Gönczöl Enikő, Szegedi Eszter (2020–2022)

A STAIRS projekt fázisai:

  • Előkészítés és kutatás --- igények feltárása, országjelentések elkészítése sablonok alapján, szükségletek, tanulási célok megfogalmazása.
  • Jó gyakorlatok felkutatása (jógyakorlat-megosztó országokban és más európai országokban, pl. Ausztria, Dánia, Skócia, Olaszország).
  • Tanulmányutak előkészítése.
  • Szakértők felkészítése: tanulási naplók és sablonok előkészítése, konzultációk, Canvas-felület.
  • Tanulmányutak (a Covid-19 miatt online formában valósultak meg).
  • A projekt végtermékeinek elkészítése: nemzeti adaptációs tervek, európai adaptációs útmutató, változáskezelési eszköztár, záró/összefoglaló jelentés, európai szintű szakpolitikai ajánlások megfogalmazása.
  • Folyamatosan: disszemináció – honlap, ESLplus honlap, szakértők hálózatba rendezése a téma körül nemzetközi szinten (Canvas), nemzetközi webináriumok, nemzeti szintű disszeminációs fórumok, Alma a fán rendezvények (eddig három volt, ebből egy online valósult meg), Alma a fán kötet (2021-ben várható), MOOC.

Műhelysorozatunk: A Tempus Közalapítvány közel 10 éve tart rendszeresen Alma a fán műhelyeket. A workshopok eredetileg pedagógusoknak, munkaközösség- és iskolavezetőknek szóltak, támogatva a tanárok elméleti és módszertani fejlődését, illetve a szakmai hálózatépítést. 2019-től a műhelyek témája a társadalmi befogadáshoz kapcsolódik, ezért a részvétel nyitott minden olyan társterületi szakember számára is, akinek szerepe lehet ennek elősegítésében.

Jelenlegi témáink az oktatás egészének tanulóközpontú, inkluzív megközelítéséhez kapcsolódnak.

  • Hatékony kommunikációval a társadalmi beilleszkedésért küzdő gyerekek támogatásáért (Gönczöl Enikő, Földes Petra)
  • Befogadó oktatási környezet (Nyitott Iskolákért Alapítvány: Horváthné Storczer Adrienn, Báncs Szendrődi Szilvia)
  • Tanulj meg többet tenni! Online és offline jó gyakorlatok, módszertanok a tanulók támogatásához (Csernovitz Adél, Szabó Csilla)

Várható eredmények:

  • Hazai és nemzetközi jó gyakorlatok összegyűjtése a társadalmi befogadás témakörében.
  • Országjelentések készítése a társadalmi befogadás dimenziójáról (HU, CZ, SI, HR).
  • Nemzeti adaptációs tervek kialakítása (HU, CZ, SI, HR).
  • Európai adaptációs ajánlások publikálása.
  • Képzések offline és online, nyílt online kurzusok (MOOC) tervezése szakértőknek, döntéshozóknak és iskolavezetőknek.

További információ a projektről a honlapon.