Dr. Maruzsa Zoltán

A konferencia megnyitása

Tisztelt elnök asszony, elnök úr, polgármester úr, sok szeretettel köszöntök én is mindenkit, minden kedves kollégát, intézményvezetőt, érdeklődőt, aki a közoktatás ügyei iránt érzett elkötelezettségből itt van ma velünk vagy pedig online követi a konferenciát.

Az első szavak a köszönet szavai az én részemről is, különösen is szeretném megköszönni Kónyáné Tóth Marikának, igazgató asszonynak, Molnár Csaba ügyvezető úrnak, hogy munkát, energiát nem sajnálva megszervezték a konferenciát. Külön köszönöm, hogy az elmúlt hetek izgalmaiban – mi lesz, hogy lesz, merre lesz – nem csüggedtek, a kellő energiát beletéve, ma itt újra együtt lehetünk.

Köszönöm Polonkai Mária asszonynak is, hogy házigazdánk ismételten, őt is itt köszönthetjük és így aztán a nagy csapat munkájának az eredményeképpen már semmi akadálya nincs annak, hogy a 23. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciát megtarthassuk.

Jó újra együtt lenni, jelen lenni, még akkor is, hogyha tudjuk, hogy a járvány nem ért véget és bizony még velünk lesz egy ideig. Ezzel együtt is: a tavalyi konferenciáról felidézett képeket, ahogy ott ültünk a Hotel Gellértben és próbáltunk úgy tenni, mintha egy konferencián lennénk, hát ezeket azért nem annyira sírjuk vissza. Nagyon örülök, hogy jelenléti módon tudjuk megszervezni a konferenciát.

Fontos, hogy megvan, megmaradt a járvány ellenére is az a szakmai érdeklődés, ami ezt a rendezvényt hagyományosan övezi, amit ugyan most kevésbé érzékeljük itt, ebben a teremben, hiszen több teremben és másutt is kivetítőkön keresztül vannak jelen a kedves vendégek, mert a szokásos helyszíntől eltérő helyen, kisebb térben vagyunk. Összességében közel hétszáz résztvevőről tudok, amit a háttéranyagban leírtak, de azt gondolom, hogy ez talán csak egy picikét kisebb a megszokott létszámnál. Nagyon örülök ennek, mert jól mutatja, hogy az oktatás ügyei iránti érdeklődés ugyanúgy megvan a kedves kollégákban.

Fontos az is, hogy a konferenciának a közoktatásnál tágabb a szemléletmódja, annál hagyományosan mindig is tágabb volt, hiszen a felsőoktatás világa, a szakképzés világa ugyanúgy jelen van előadók és tartalmak formájába is. Itt van az a teljes háttérintézményi kör, az oktatás terén tevékenykedő intézményi, szervezeti kör, akik ide azért is eljönnek, hogy olyan kapcsolatokat, olyan nézőpontokat ismerjenek meg, olyan barátságokat szőhessenek, amelyek a munkájuk során elengedhetetlenek.

Jelen vannak továbbá hagyományosan azok a projektek is, amelyek a világunkban zajlanak, és azért külön örülök annak, hogy számos projektről, akár előadások, akár workshopok formájában, mód van különböző ismeretekhez jutni, az ott zajló tevékenységet megismerni, mert bizony – és ez a 21. század egyik paradoxona – miközben tényleg minden információ nyilvános, elérhető online, mindenről mindent lehet tudni, eközben nagyon sokszor iszonyatos információhiányban szenvedünk, mert egyszerűen nem jut el az információbőség mentén, hogy micsoda munka zajlik a világban.

Én nagyon köszönöm, hogy ebben a sajátságos helyzetben is sikerült megőrizni ezt a hagyományt, és a programfüzetet áttekintve egy nagyon tartalmas és nagyon szép programot sikerült összeállítani.

Az információk cseréje sok esetben a munkánkat, a tevékenységünket is meg tudja könnyíteni, illetve segíteni – fontos találkozópontja is ez a konferencia ezeknek a projekteknek, ahol mód nyílik arra, hogy az érdeklődő szakmai kör, aki ennek a terjesztésében multiplikátor lehet, az információkhoz hozzájusson.

Jöjjenek hát a további köszöntők, illetve izgatottan várjuk az előadásokat, én szívből köszönöm még egyszer mindenkinek, hogy itt vagyunk, együtt vagyunk. Ezennel a konferenciát megnyitom.