Czeglédi Gyula

Köszöntő

Államtitkár Úr! Elnök Asszony! Tisztelt Résztvevők!

Magam és Hajdúszoboszló Város Képviselő-testülete nevében nagyon nagy szeretettel köszöntöm Önöket itt Hajdúszoboszlón, a Kovács Máté Városi Művelődési Központunkban, és egyben megköszönjem a szervezőknek, hogy immáron nagyon sokadik alkalommal ide, Hajdúszoboszlóra szervezik ezt a rendezvényt. Nagy megtiszteltetés ez a város számára, és nekem is, mint gyakorló szülőnek.

Nagyon fontos, hogy az oktatás ügye mindig haladjon előre és a lehető legmodernebb eszközöket tudják használni. Gondolom, hogy ezen a konferencián sok olyan dologról lesz szó, amelyben Önöknek a tudása, felkészültsége fejlődni fog.

2019-ben az önkormányzati választásokat követően ezen a konferencián, a Béke Szállónak a konferenciatermében mondtam el az első köszöntő beszédemet, ezért is emlékezetes számomra ez a konferencia. Milyen érdekes, már akkor is felmerültek azok az új technikai, technológiai lehetőségek, amelyek az oktatást tudják segíteni, és ugye néhány hónap elteltével mit hozott az élet? Azt hozta, hogy ezeket nagyon élesben és nagyon gyorsan be kellett vetni az oktatásban, váltakozva az online, illetve a jelenléti képzéssel. Egy nagyon izgalmas korszak kezdődött, amiről azt gondolom, hogy szakmai berkekben még nagyon sokáig fognak vitatkozni, hogy ezek hogyan sikerültek, milyen hasznossággal.

Engedjék meg nekem, hogy kívülállóként, de politikusként azt mondjam, hogy talán érzékelhető az a változás, amely a világban végbemegy, ezek a betegségek, fertőző betegségek, vírusok igenis tartósan itt lesznek az emberiség környezetében. Keverednek egymással, mutálódnak, újak jönnek létre. Én azt gondolom, hogy fel kell készülni arra, hogy adott esetben az oktatásnak egyfajta új megjelenési formái is kellően hatékonyak legyenek. Az Önök szaktudásával tudják fejleszteni, építeni az új generációkat, a nebulóknak a tudását. Ez mindenképpen fontos, hiszen az új generációknak is arról az alapról kell indulni, amit már a mi generációnk tud, arra kell majd, hogy építkezzenek. Tudom, hogy ez egy nagyon nehéz kérdés. Én azt szeretném, ha ebben a gyakorlatban nagyon sok eszmecsere történne, és a lehető legjobban tudnánk fejleszteni a gyermekek tudását, képességét. Sok jó gyakorlatról lehet ma már hallani a fejlett világban, a fejlett országokban.

Nem szeretnék visszaélni a türelmükkel és a jelenlétükkel, de városunkról is kell néhány szót szóljak. Hajdúszoboszló az elmúlt években rendkívül dinamikus fejlődésnek indult. Magyarország Kormányának segítségével bölcsődei fejlesztést tudunk végrehajtani, óvodai felújításokat tudunk végezni, hiszen egyre több gyermek születik a városban. Ez azt jelenti, hogy az itt élő embereknek van jövőképe, a környező – beleértve akár Debrecent is – településekről is többen vágyakoznak ideköltözni, ezért szeretnénk egy élhető kisvárost kialakítani, amiben a képzésnek, az oktatásnak nagyon fontos szerepe tud lenni. Építjük a kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel, és szeretnénk, hogyha itt a városunkban a közelség révén is és a turizmus jellemzőjeként is, valamiféle további, magasabb szintű képzést is meg tudnánk honosítani.

A város fejlesztéseiről azt tudnám mondani, hogy a közfunkciók területén is sok fejlesztés történik, de a turizmusban is. Ebben az évben adtuk át a város úgynevezett Prémium Zónáját a fürdőn belül, ami óriási sikerként robbant be a turisztikai kínálatba. A tervezett harmincezer plusz vendég helyett épp a duplája, hatvanezer vendég érkezett ebbe a zónába. Ez is azt mutatja, hogy a minőségi turisztikai szolgáltatásokra igény van. Jelenleg, ha sétáltak egy kicsit a városban, a fürdő környékén, a szállodasoron, ahol folyamatban van az utak és a tér megújítása, felújítása, szintén több, mint kétmilliárd forintos kormányzati támogatással, segítséggel. Jelenleg nagy erőkkel folyik egy új Multifunkcionális Konferencia központnak a tervezése, és remélem, hogy két év múlva már az Önök konferenciája lesz az első, amelyet ott, ebben az új létesítményben meg fogunk tudni tartani. Egy szép új, modern létesítményre szükség van, hiszen azért azt kell, hogy mondjuk, ez a Művelődési Központ ugyan szépen fel lett újítva, de méreténél fogva, a nézőteret, a színpadot tekintve jelentős, nagy színházi előadásokat vagy konferenciákat nem tudunk tartani. Sajnos városunknak ez egy komoly lemaradása, igyekszünk ezt bepótolni, itt is kormányzati ígéretünk van arra vonatkozóan, hogy támogatást fogunk hozzá kapni, hogy megvalósuljon.

Befejezésül annyit hadd említsek meg, habár az oktatásnak az általános iskolai része állami fenntartásban és működtetésben van, ugyanakkor mégis a város önkormányzata olyan alapot hozott létre, amelyben az iskolai alapítványokat támogatni kívánjuk. Ennek a szemmel is jól látható nagyságú alapnak a forrásaira pályázni nemcsak az önkormányzati fenntartású intézmények tudnak, hanem az városunk állami fenntartású oktatási intézményei is. Erre nagyon büszkék vagyunk. Talán megengedhetem magamnak, ne vegyék szerénytelenségnek, de én a személyes elkötelezettségemet is azzal fejeztem ki az elmúlt évben, hogy egy nagyon jelentős összeget – az adózott jövedelmemből másfél millió forintot – ajánlottam fel az iskolai alapítványok segítésére, támogatására. Példát mutatva ezzel arra is, hogy bár állami működtetésűek az általános iskolák, de nekünk, önkormányzatoknak is lehet és személy szerint azoknak, akik megtehetik, legyen feladata és tennivalója, hogy segítsük az oktatás, a képzés magasabb színvonalát.

Köszönöm szépen, hogy itt lehetek, köszönöm, hogy elmondhattam ezt a néhány gondolatot Önöknek. A következő napokra nagyszerű, magas színvonalú tanácskozást kívánok, köszöntöm még egyszer sok szeretettel Önöket! Kellemes hajdúszoboszlói tartózkodást kívánok!

Köszönöm, hogy meghallgattak!