Prof. Dr. Kásler Miklós

Az oktatás és a Covid kapcsolata

Tisztelt Olvasó!

Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy modern, korszerű oktatási rendszerben tanulhasson minden magyar gyermek, és ezáltal megkapja az esélyt arra, hogy hasznos és boldog tagja legyen nemzetünknek. A polgári kormány az elmúlt 11 év során belefogott a teljes rendszer fejlesztésébe. Nem csak egy-egy kiragadott problémát akart kezelni, hanem komplex módon kívánta megújítani a teljes oktatási-nevelési rendszert.

Az állami intézményfenntartás megteremti azt a biztonságos hátteret, ami az iskolák működéséhez szükséges. Az elmúlt néhány esztendőben korábban sosem látott volumenű infrastrukturális fejlesztések történtek. mintegy nyolcszáz iskola újult meg vagy újul meg. A pedagógusok és a tanulók számára beszerzett több tízezer digitális eszköz, a financiális biztonság megteremtése és azok a szakmai programok, amelyek elősegítik a tanulók oktatását, azt mutatják, hogy jó döntés született, amikor a jelenlegi fenntartói rendszert kialakítottuk. A tanulók szempontjából ez a rendszer biztosítja annak az esélyét, hogy megfelelő infrastrukturális környezetben lehessen folytatni a nevelő- és oktatómunkát minden magyar iskolában. Pontosan lehet látni, hogy mennyibe kerül a köznevelési rendszer működtetése, különös tekintettel az alapszolgáltatásokra. Ez utóbbi különösen fontos az állam számára, hiszen tervezhetővé vált a működtetés, ezáltal pedig a fejlesztések is. Jelenleg a Klebelsberg Központ irányításával hatvan tankerületi központ látja el az iskolák fenntartói feladatait, biztosítva számukra a professzionális gazdálkodást, pályázati és igazgatási hátteret, a szükséges tanügyi igazgatási és szakmai segítséget.

A vezérelvünk, hogy bárhova is született egy gyermek, meg kell kapnia azt az oktatást, amelyek elősegítik a fejlődését és lehetőséget biztosítanak számára a továbbtanulásra. A 2017. január 1. óta középirányító szerepet betöltő Klebelsberg Központnak is hatalmas szerepe van abban, hogy a fejlesztési programokkal intézményeink a 21. század igényeinek és szükségleteinek megfelelő állapotba kerüljenek. Az elmúlt években – EFOP és KEHOP pályázatoknak köszönhetően – modern környezetet hoztunk létre olyan helyszíneken is, ahol több évtizede nem volt még állagmegóvás sem. Új épületszárnyak, hatékony energetikai rendszerek, tornacsarnokok, szaktantermek sora biztosítja a szükséges feltételeket egyre több településen. Magyarország számára a kiművelt emberfők jelentik a nemzet további felemelkedésének a zálogát, ez pedig egyedül az iskolákon keresztül biztosítható.

A már említett eszközbeszerzések segítettek abban, hogy a leghátrányosabb helyzetű településeken is modern digitális eszközök várják a diákokat, legyen szó interaktív panelekről, tabletekről, programozható robotokról vagy éppen 3D-nyomtatókról. A digitáliskompetencia fejlesztését a Klebelsberg Központ és a tankerületi központok az eszközök beszerzésével, a pedagógusképzési anyagok kidolgozásával, az oktatásirányítás pedig a megfelelő módszertan kialakításával segítette.

Az ép testben ép lélek mondás örök igazságát elismerve, a mindennapos testnevelés bevezetésével nemcsak az egészségesebb életmódot segítettük elő, hanem a mozgás örömét is biztosítottuk minden magyar tanuló számára.

Jelenlegi ismereteink alapján a jövő a digitalizáció. Ezért bevezettük a komplex online tanügyigazgatási keretrendszert, a KRÉTA rendszert az állami fenntartási, köznevelési intézményekben, amely mind a fenntartó, mind pedig az iskolák számára biztosítja a gyors kapcsolattartás, az online ügyintézés, valamint az adminisztráció egyszerűbb ellátását. Emellett számos olyan funkcióval rendelkezik, amely a köznevelés teljes rendszerét lefedi és képes támogatni az összes szakmai feladatot, lett légyen szó a digitális oktatás számára biztosított virtuális térről vagy éppen a feladatok teljes körű online menedzseléséről.

Az oktatás azonban nem csak rideg tantárgyakból, megszépült falakból, csúcstechnológiai eszközökből áll. Szükség van az elhivatott, képzett pedagógusokra és az ő munkájukat közvetlenül támogató kollégákra is. Elengedhetetlen, hogy legyen olyan szakmai keret, amely meghatározza a legfontosabb szakmai elvárásokat a nevelés és oktatás területén. Éppen ezért a 2012-ben kiadott Nemzeti alaptantervet is továbbgondoltuk, megújítottuk, széles körben bevonva elismert szakértők tucatjait. A kompetenciák fejlesztésére fókuszáló, változatos pedagógiai módszereket előtérbe helyező, a tapasztalati tanulásra is hangsúlyt helyező tantervi szabályozást alkotunk, amely nem az órák számának a növelésével, hanem a már említett eszközökkel, módszerekkel kívánja növelni a pedagógiai munka hatékonyságát. Ehhez részben elkészültek, részben, ahogy a felmenő rendszerben belépnek az egyes évfolyamok, készülnek az új vagy megújuló tankönyvek, tananyagok is.

Nagy hangsúlyt helyezünk a nevelésre, hisszük azt, hogy becsületes, a hazáját szerető és a közösségért felelősséget érző, a gyengék és elesettek iránt empatikus, jól képzett fiatalok jelentik hazánk jövőbeni boldogulásának garanciáját. Történelmünk során sok nehéz helyzettel kellett szembenézni őseinknek. Most a koronavírus-járvánnyal harcolunk immár második esztendeje. Az iskolák számára is komoly terhet jelentett, hogyan lehet megoldani a tantermen kívüli digitális munkarendben az oktatást, de hatalmas ágazati összefogással, a családokkal együttműködve sikerült befejezni mind a tavalyi, mind a tavalyelőtti tanévet. Ezúton is köszönöm minden kollégának, aki ebben a nehéz feladatban részt vett. Köszönetet kell mondanunk azoknak az internetszolgáltatóknak, akik a digitális oktatás támogatása érdekében adathasználati díj felszámítása nélkül tették elérhetővé a legfontosabb oktatási forrásokat tartalmazó weboldalakat, applikációkat.

A koronavírus-járványban rengeteg többletfeladat hárult azokra a munkatársainkra, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos településeken fejlesztették, oktatták a diákokat. Az ő munkájukat bizonyos feltételek teljesülése esetén bruttó ötszázezer forinttal ismertük el. Több mint 9700 pedagógusnak és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő kollégának tudtuk ezáltal honorálni a többletmunkáját.

Nagyon fontos számunkra a pedagógus-utánpótlás kérdése. Segítenünk kell azokat a fiatalokat, akik elhivatottan választanák a tanári pályát. Ezért alakítjuk át úgy a tanárképzést, hogy az utolsó évi gyakorlatok helyett már az első évfolyamos egyetemi képzéstől be tudjanak kapcsolódni a köznevelési intézmények gyakorlati feladatellátásába. Hogy minél több gyakorlati tapasztalatot szerezzenek. A kormány 2013-ban hozta létre a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programot, amelynek segítségével ösztöndíj formájában havi 25 050 vagy 75 000 forintot kapnak azok a pedagógushallgatók, akik vállalják, hogy legalább a támogatási időszaknak megfelelő ideig a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. Kiemelt célunk, hogy a családok számára megkönnyítsük a gyermeknevelés anyagi terheit, ezért a mindenkit érintő ingyenes tankönyvellátás mellett idén már a harmadik alkalommal tudtuk tanszercsomaggal segíteni a rászoruló családok iskolakezdését.

A pedagógiai munka egyik leghatékonyabb eszköze az élmény alapú tanulás, ezért 2019-ben létrehoztuk a Lázár Ervin Programot, amely a színházi, a tánc, a cirkuszi előadások, a komolyzenei koncertek segítségével biztosítja a nemzeti identitásra nevelést, emellett olyan személyes élményekkel ajándékozza meg az elsőtől a nyolcadik évfolyamig a diákokat, amelyek meghatározóak érzelmi, értelmi fejlődésük szempontjából. A program lehetőséget biztosít emellett múzeumlátogatásra, hagyományőrző katonai bemutatókon történő részvételre, az őshonos állatok megismerésére, az Országház bejárására.

Hiszünk abban, hogy az esélyteremtéssel a magyarság hosszú távú jövőjét tudjuk biztosítani. Jó úton járunk, de sok munka áll még előttünk. Hiszünk magunkban és legfőképpen bízunk a pedagógusokban, az iskolákban, hogy a felelősségteljes munkával az eddigiekhez hasonlóan továbbra is szívvel-lélekkel vesznek részt. Köszönet érte!