Szűcs Dóra

Okos Doboz a digitális oktatás szolgálatában.
Játék a tanulás!

Köszöntöm a résztvevőket, akik a konferencia harmadik reggelén is csatlakoztak hozzánk. Az Okos Dobozt[1] szeretném bemutatni Önöknek, azt a jó gyakorlatot, sikertörténetet, amit mi a közoktatás szolgálatában az elmúlt tíz évben végeztünk.

Először 2016-ban jártam Hajdúszoboszlón, akkor az OkosDoboz egy színes folt volt a digitális oktatási palettán, míg 2020-as nyári felmérések alapján az Okos Doboz az egyik legkedveltebb, leginkább alkalmazott digitális oktatási feladatgyűjtemény lett. Tíz év és öt év távlatáról beszélek, de lényegében öt éve, 2016. szeptembere óta érhetőek el az Okos Doboz tartalmai oldalunkon, ahol a digitális feladatgyűjtemény és kapcsolódó funkciók a mai napig ingyenesek. Ahhoz, hogy ez az oldal működjön és mi szolgálni tudjuk a pedagógusokat, a diákokat, a közoktatás munkáját, sokféle projekt alapú tevékenységet kell végeznünk annak érdekében, hogy fenn tudjuk tartani az oldal ingyenes szolgáltatásait. Különböző tartalomfejlesztési projekteket valósítottunk meg, dolgoztunk többek között a MATEHETSZ, a NÉBIH számára, de egy két és fél évet átfogó nagy K + F projektet is megvalósítottunk, amelynek eredménytermékei digitális tankönyv, tartalmak, digitális tanár jelenleg is elérhető az oldalon.

Iskolai fejlesztő programokat is lebonyolítottunk 10 iskolában. Vidéki, sok esetben hátrányos helyzetű iskolában jártam az elmúlt években, ahol oktatási programokat, képesség- és tudásfejlesztést, mérést és fejlesztést valósítottunk meg. Illetve kiemelt tématerületünk az egészségnevelés, ehhez számos tartalmat fejlesztettünk, amelyek elérhetők az Okos Dobozon, illetve óvodás és általános iskolás korú gyerekeknek részére valósítottunk meg különböző egészségnevelési, egészséges életmóddal kapcsolatos interaktív foglalkozásokat.

Az Okos Doboz azonban több, mint egy digitális feladatgyűjtemény. Az oldal gerincét a feladatgyűjtemény alkotja, jelenleg 14 000, a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó digitális, interaktív feladattal. Ezek tantárgy és évfolyam szerinti bontásban érhetőek el. Számos (30-nál több) kognitív képességfejlesztő játék található az Okos Dobozon. Egészségfejlesztés terén is nagyon aktívak vagyunk: 160 oktató animáció és 600 digitális egészségnevelési feladat érhető el nálunk. Az Okos Doboz 2018-ban kiegészült egy Digitális Egészségkönyvvel. Ez az emberi test biológiáját és egészségét földolgozó nagy tartalmi egység 900 digitális feladatot, 100 animációt és 150 információs diát foglal magába. A könyvhöz kapcsolódik egy digitális tanár, a kutatási tevékenység eredményeként kidolgozott adaptív algoritmusra épülő oktató modul. 2018-ban a londoni BETT Show magyar standján mutattuk be ezt a fejlesztésünket is.

Szeretnénk az oldalon a tanárokat, a szülőket, a diákokat segíteni, hogy nyomon követhessék a munkájukat, illetve a tanárok a diákok munkáját, ezért kialakításra került egy tanár és egy diák modul, illetve későbbiekben egy szülő modul is elkészül. Ezeket a funkciókat regisztrálva, belépés után érik el a felhasználók.

Tehát az ingyenesség mellett, ami még nagyon fontos az Okos Doboznál, hogy a feladatgyűjtemény, az alap tartalmak regisztrálás, belépés nélkül is elérhetők. Ennek ellenére arra inspiráljuk a felhasználókat, hogy regisztráljanak, lépjenek be az oldalba, hiszen akkor a tartalmakon túl a digitális oktatási platform teljes funkcionalitásában válik elérhetővé számukra.

Játék a tanulás! – így definiáljuk magunkat, és valóban ez a fejlesztési alapelveink egyik legfőbb vezérvonala. Tehát olyan grafikus, játékos feladatokat fejlesztünk gyakorló pedagógusokkal, ahol a játék – az edutainment – módszertanával a gyerekek az iskolában elsajátított ismereteket gyakorolhatják, illetve mélyíthetik el tudásukat. Minden feladat és minden feladatsor, egy kötött-egységes struktúrában jelenik meg, egységes mérés-értékelési rendszert alkalmazva. Feladataink hatos feladatsorokba rendezve érhetők el az oldalon. Minden feladatban a diák megkapja a helyes választ, illetve az újra gomb segítségével meg is ismételheti az elvégzett feladatot. Az infó gomb alatt a diákok és a pedagógusok további információt találnak a feladat megoldásáról, illetve arról, hogy akár egy iskolai foglalkozás során hogyan tudják alkalmazni a feladatokat. Az oldal tartalmai és funkcionalitásai a digitális táblától a mobil telefonig, minden digitális platformon elérhetőek.

Korábban már egy fél mondattal említettem, hogy az összes feladatot, ami az oldalon található, olyan gyakorló pedagógusok készítették, akik a mindennapjainkban a diákok között vannak, oktatómunkát végeznek. Közel 200 pedagógussal, lektorral – módszertani lektorokkal szakmai lektorokkal, nyelvi lektorokkal – pszichológussal, egyetemi tanszékkel együttműködve dolgoztuk ki a tartalmainkat. Szerintem ez egy nagyon-nagyon nagy erőssége az Okos Doboznak, illetve az, hogy abszolút magyar, hazai fejlesztésű tartalomról van szó.

Ki a célközönség? Mindenki. Amikor 2011-ben elkezdtük az Okos Doboz-tartalmak fejlesztését, az elsődleges célcsoportunk a diákok voltak, célunk az volt, hogy ők iskolai kereteken kívül tudják gyakorolni az iskolában elsajátított ismerteket. Így is indult az Okos Doboz. Ha megnézzük a korai felhasználási görbéket, akkor a délutáni órákban volt 2016–17-ben a magasabb felhasználási szám. Ez aztán elkezdett változni, egyre többet használták az oldal tartalmait iskolai keretek között.

Nagyon büszkék vagyunk a számainkra, a pandémia előtti időszakban napi közel 10 ezer egyedi látogatót számlált az Okos Doboz, a délelőtti és délutáni felhasználási szám kiegyenlítődött. Ennek ellenére leginkább arra a számra vagyunk büszkék, ami folyamatosan látható az oldalon, a megoldott feladatok száma. Ez mutatja, hogy lassan 47 millió feladatmegoldáshoz közeledünk, ami máskülönben valójában egy kicsit több, mert itt csak a teljes egészében megoldott feladatsorok számait számoljuk. Azt gondolom, hogy ez egy impozáns szám, és erre nagyon büszkék lehetünk. Emellett négymillió kognitív játékot játszottak végig 2016 óta a diákok.

Ahogy említettem már a pandémia előtt is az iskolai oktatásban alkalmazott, közismert digitális taneszköz volt az Okos Doboz. Mai nap azt mondhatjuk, hogy több mint 30 000 pedagógus regisztrált az oldalon, és több mint 110 ezer diák is használja az oldalt regisztrálva, bár a tartalmak eléréséhez nincsen szükség regisztrációra. Másik nagy büszkeségünk, hogy a határon túli régiók iskoláiban is aktívan használják tartalmainkat, ebben a tanévben is tíz és húsz százalék között van a felhasználás aránya.

2020. március 16-án azonban minden megváltozott, egyik napról a másikra megsokszorozódott a látogatók száma. Voltak olyan napok, amikor több mint 120 ezer felhasználót kellett kiszolgálnunk. Ez nagyon nagy kihívás és lehetőség volt számunkra. Komoly feladatot jelentett mind magának az informatikai rendszernek az üzemeltetése, mind a megfelelő szupport – akár informatikai akár módszertani – biztosítása a felhasználóknak. Voltak napok, amikor több mint félmillió feladatot oldottak meg a diákok az oldalon vagy több mint húszezer kognitív játékot játszottak le. A pedagógusok eszköztárának aktív részévé vált az Okos Doboz, nekünk meg az volt a feladatunk, hogy megfelelő támogatást nyújtsunk munkájukhoz. Természetesen az informatikai rendszert is meg kellett támogatni, hogy ilyen számú felhasználót ki tudjon szolgálni, és nagyon büszkén mondhatom el, hogy egyszer sem volt fennakadás az Okos Doboz használatában. Ezzel párhuzamosan a tanároknak, a pedagógusoknak is nagyon sok segítséget kellett adni, több ezer megkeresésre kellett reagálnunk, támogatást adtunk az oldalon publikált módszertani videók, leírások formájában, egyszerűsítettük az oldal linkjeit a linkek könnyebb beillesztését szolgálva. Ezek mellett végeztünk funkcionális fejlesztéseket is az oldalon.

Rengeteg munka volt abban, hogy zökkenőmentesen szolgáljuk a közoktatást. Ezzel párhuzamosan természetesen a költségek is megnövekedtek, melyeket fedezni a támogatók nélkül nem tudtuk volna. Különböző típusú támogatásokat kaptunk. 2020. márciusában elsőként a MATEHETSZ a CsibÉSZtúra.HU oldalán található háromezer, hasonló szemléletben készített digitális feladatot ajánlotta fel. A későbbiekben kaptunk az EMMI-től is működési támogatást, illetve cégek is mellénk álltak felajánlásaikkal, és ami a legszebb igazából, nekem szívmelengető, hogy szülők, nagyszülők pár ezer forintos támogatásai is hozzájárultak ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani ezt a rendszert. Több százezer forintnyi adományt kaptunk vagy gyűjtöttünk össze ebben az időben.

A 2019/20-as tanévet követően sem tétlenkedtünk, nagyon sok munkával töltöttük a nyarat. Az összes feladatunkat elláttuk Nat2020 besorolással, jelenleg a szűrőben, a régi és az új Nemzeti alaptanterv szerint is lehet keresni feladataink között. E mellett 2020 szeptemberében egy teljesen új mind arculatában, mind funkcionalitásában megújult oldallal kezdtük az új tanévet. Egy sokkal könnyebben átlátható, tartalmi részekre tagolt oldal alakult ki, illetve a pandémiás tapasztalatokra építve megújult a diák-tanár-szülői felhasználó felület is.

Milyen tanulságok voltak, milyen tanulságokat tudunk levonni? Igazából a nagyon sok visszajelzést kaptunk a pedagógusoktól, hogy nagy segítség volt számukra az, hogy kész tartalmakhoz nyúlhattak az Okos Dobozon. Kimagasló volt az egészségnevelési tartalmak használata, ami azért érdekes, hiszen ez nem tantárgyhoz kötött tartalom, illetve azóta is szárnyal, a kognitív, a gondolkodás- és képességfejlesztő játékainknak a használata. A további fejlesztési irányok meghatározásánál fontos volt látni, hogy a vizuális kultúra és az ének-zene feladatok megoldási száma kiemelkedik a mai napig. Fontos még megemlítenem, hogy az elsős tartalmakat kimagaslóan sokan használták az oldalon. Ez abba az irányba is mozdít minket egy kicsit, hogy igyekszünk a fiatalabb korosztályt is megszólítani, akár egy iskola-előkészítő tartalmi csomag kialakításával.

A fentiek ismertében azt mondhatjuk, hogy a pedagógusok, szerte az országban ismerik és használják az Okos Dobozt, ami egy meghatározó digitális oktatási tartalomszolgáltatóvá vált az elmúlt két évben. A tanulságok alapján új fejlesztési irányokat határoztunk meg. Egyrészt vannak funkcionális fejlesztések, amin még csak gondolkodunk, amiket csak tervezgetünk az applikációtól kezdve feladatszerkesztőig vagy más típusú eszközökig, amik a tanárok és a gyerekek munkáját segítik. Illetve vannak tartalomfejlesztési irányban tett lépések, illetve fejlesztési tervek is

Bár az oldalon található 14 000 feladat sok felhasználási lehetőséget rejt magában, vannak olyan tantárgyi témakörök, amelyekben további feladatok fejlesztésére lenne szükség. Az ELTE TÓK munkatársaival már az alsó tagozatos tartalmakat elkezdtük föltérképezni, és lépünk tovább a felső és a középiskolás tartalmakhoz is. Az a cél, hogy jövő év első két hónapjában meglegyen az a fejlesztési irány, struktúra, amiben aztán elkezdhetünk gondolkodni, partnereket keresni, hogy hogyan tudjuk kibővíteni az Okos Doboz tartalmi repertoárját.

Vannak olyan tartalmi fejlesztések, amik már elindultak. Megpróbálunk kilépni a tantárgyi és az évfolyami struktúrából, de továbbra is a Nemzeti alaptantervben meghatározott fejlesztési irányokat próbálunk megvalósítani.

A Miniszterelnökség támogatásával, 600 digitális feladatban, az Okos Doboz módszertanával, eszköztárával a Kárpát-medencei kulturális örökségnek egyes tartalmi elemeit dolgoztuk föl. A projekt keretében külhoni pedagógusok képzését és digitális orientációját is tudtuk támogatni.

Egy nagyon fontos jellemzője az Okos Doboznak, hogy az elsős feladatok, azok mind hangalámondással vannak. Ezért is és a kimagasló felhasználási szám miatt is feltételezzük, hogy itt nem csak elsős gyerekek, hanem az iskola-előkészítésben, a nagycsoportos óvodások körében is használják az oldalt. A partnereinkkel – az ELTE, a SOTE és a Pető Intézet munkatársaival – közösen elkezdtünk definiálni egy olyan tartalomcsomagot, egy olyan új képességfejlesztési, játékos tartalmi egységet, amit a pedagógusok a megfelelő módszertannal akár iskola-előkészítésre, de akár az alsó tagozatban egyéni fejlesztésre is tudnak majd alkalmazni.

Sokat beszéltem az egészségnevelésről és még fogok is egy-két szóban, de ugye ettől nem elválasztható a fenntarthatóság, a fenntartható környezetünk, a táplálkozással kapcsolatos témakörök, fontos eleme a gondolkodásunknak. Elkezdtünk kialakítani egy tartalmi egységet, ami a fenntartható életmóddal, a klímavédelemmel, általános fenntarthatósági tématerületekkel foglalkozik. Továbbá tavaly tavasszal a fenntarthatósági témahét keretében már a PontVelem Alapítvánnyal közösen megrendeztük a ZöldOkos Kupát az oldalon. Ez egy zárt verseny volt ötödik-hatodik évfolyamos gyerekeknek, az általunk fejlesztett feladatok felhasználásával.

Az egészségnevelési projektünk dübörög. Ez jelenleg egy zárt rendszerben, egy zárt aloldalon található az Okos Dobozon. A Nestlé Hungária megbízásából, egy komplex oktatócsomagot dolgoztunk ki, módszertannal, online és offline tevékenységekkel, újabb digitális tartalmakkal, tanárképzéssel. A blended oktatási csomagot jelenleg a pilot projektben részt vevő 1000–1200 diák használja. A célunk az, hogy a jövő évben kinyissuk ezt a projektet, ezt a programot elérhetővé tegyük más iskolák tanulói számára is, illetve nagyon ambiciózus célunk a Nestlével, hogy 20–30 000 gyereket érjünk el az egészségnevelési tartalmainkkal a jövő évben.

Beszéltem a kognitív játékokról, beszéltem arról, hogy milyen nagy számban, már iskolai keretek között is használják a kognitív játékainkat. és ahogy a tegnap Csépe Valéria professzor asszony előadásából is hallottuk, a kognitív, a szociális és az érzelmi képességek fejlesztése szintén feladata a közoktatásnak. Elkezdtünk fejleszteni egy szociális képességfejlesztő csomagot az Okos Dobozon. A módszertanunkra építve, játékok, animációk, feladatok formájában készítünk fejlesztő tartalmakat, ami mellé egy olyan módszertani csomagot útmutatót adunk, amit későbbiekben akár online, akár offline módon tudnak a pedagógusok a fejlesztő munkában alkalmazni.

Ezek az irányok, amiben elindultunk, és ha lesz még alkalmam pár év múlva ezen a pódiumon megszólalni, remélem ezeknek a programoknak a sikeréről számolhatok be.

Köszönöm a figyelmüket!

 

[1] http://www.okosdoboz.hu/