Dr. Papp Zsófia

A tehetség az egyik legértékesebb nemzeti vagyon

Köszöntök mindenkit. Nagyon nagy öröm, hogy itt lehetek, hogy itt lehetünk. Örömteli, hogy sikerült személyesen találkoznunk. A Nemzeti Tehetség Központ képviseletében vagyok itt, a kollégáim is elkísértek és tegnap közülük többen is adtak elő olyan programjainkról, projektünkről, amiről én is fogok beszélni.

Magyarország és a tehetségek

Magyarország nem nagyon gazdag ásványkincsekben, de nagyon gazdag tehetségekben. Mikor tehetségről beszélünk, biztos, hogy legalább 10–15 név egyből mindenkinek beugrik ezzel kapcsolatban. A tehetség egy nemzeti kincs, amivel foglalkozni, törődni kell. A tehetség önmagában nem elég. Ezt tudjuk jól, a tehetséghez kell szorgalom, a tehetséghez kell támogatás. De honnan is lehet ezt a támogatást megkapni? Egyrészt, kell az elhivatottság magában a tehetséges emberben. Kell, hogy legyen a családja részéről támogatás, mert végső soron mégiscsak a szülők viszik el a hegedűórára, vagy a különórára a gyereket. Ők „küzdenek meg” azzal, hogy tehetséges gyerek van a családban. Sokszor elfeledkezünk arról, hogy a tehetség, nehezíti is mind a tehetséges ember, mind a család életét amellett, hogy hihetetlen dolgokkal tudja gazdagítani is azt. Ugyanakkor tény, hogy nagy támogatás kell a család részéről és emellett támogatásra van szükség a pedagógusok részéről, mert nélkülük biztosan nem sikerülne. A tehetséget fel kell fedezni, meg kell látni azt a bizonyos szikrát, és meg kell adni minden segítséget ahhoz, hogy ez a tehetség lángra tudjon lobbanni, hogy kiteljesedjen.

Amikor a tehetséggondozásról beszélünk, nem szabad elfelejteni, hogy sokszor csak magára a tehetségre összpontosítunk. Ilyenkor egy kicsit hátrébb kell lépni és messzebbről megnézni ezt az egész képet így egyben. Mi szükséges még ahhoz, hogy a tehetség kibontakozzon? Egy tehetségbarát társadalom. Tehát a tehetséget támogatni kell! Ezt felismerte a Magyar Kormány is, létrehozta a Nemzeti Tehetség Programot (NTP), ami egy olyan program, ami az adófizetők úgynevezett második 1%-os felajánlásaiból jön létre, és a kormányzat minden évben minimum megduplázza ezt az adófizetők által felajánlott összeget. Ez egy nagyon nagy összeg, és ezt mind tehetséggondozásra fordítjuk. Azért is különleges a Nemzeti Tehetség Program, mert nemcsak Magyarország határain belül, hanem a határainkon kívül élő tehetségekre is összpontosít.

De kik is vagyunk mi, a Nemzeti Tehetség Központ?

A Nemzeti Tehetség Központ egy állami tulajdonú minisztériumi háttérintézmény. Szakmai irányítónk Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter, a tulajdonosi joggyakorlónk pedig a Miniszterelnökség. 100 százalékos állami tulajdonú, Közhasznú Nonprofit Kft. vagyunk. A finanszírozásunk kettős: hazai és nemzetközi forrásból is valósítunk meg projekteket: az EFOP-projektünk, ami egy Uniós forrásból megvalósuló projekt, a közeljövőben fog lezárulni, illetve hazai finanszírozású projekteket is megvalósítunk. Ezek az úgynevezett NTP-projektek. A célunk, hogy a tehetségeket felismerjük, gondozzuk, a tehetségbarát társadalmi környezet kialakításában aktívan részt vegyünk és ösztönözzük az összefogást. Ezek a zászlónkra írt célok, ezeket bontjuk le, valósítjuk meg az egyes projektjeink során. Igyekszünk arra figyelni, hogy amikor az egyre részletesebb szakmai munkába megyünk bele, ezek a célok ne sikkadjanak el.

Először röviden beszélnék az NTP projektjeinkről, de mindenkit arra szeretnék bíztatni, hogy nézzék meg honlapunkat, ott minden projektünkről bővebb tájékoztató is van, illetve keressenek minket bátran.

Az első, amit szeretnék megemlíteni, az egyik zászlóshajó projektünk, a Snétberger Zenei Tehetség Program. Talán a teremben ülők többsége hallotta már Snétberger Ferenc nevét. Ez a program idén ünnepelte 10 éves fennállását, művészeti vezetője Snétberger Ferenc. Ez a programunk a kiemelkedő zenei tehetségű, hátrányos helyzetű, roma származású fiatalokra koncentrál. Ösztöndíj alapú a program működése, ami során a programba bekerülő diákokkal egyéves ösztöndíj szerződést kötünk, és ennek keretében a felsőörsi központunkban egy 12 hetes bentlakásos képzést kapnak a diákok. Ez úgy oszlik meg, hogy nyáron 6 hetet, őszi szünetben 3 hetet, tavaszi szünetben 3 hetet töltenek el a diákok a központban. Ezeken a kurzusokon Snétberger Ferencen kívül hazai és külföldi elismert zenészek, művészeti szakemberek vesznek részt. Ezek a fiatalok nemcsak zenei, hanem átfogó képzést kapnak: az angol nyelv tanításától kezdve a pályaorientációs beszélgetésig igyekszünk teljes spektrumot nyújtani nekik. A tizenkét héten túl sem engedjük el a kezüket, projektjeink mindegyikére jellemző, hogy hosszú távú együttműködésekben gondolkodunk.

Természetesen vannak egyszeri ösztöndíjaink is, de igyekszünk a kapcsolatot fenntartani, hiszen mélyen hiszünk a mentorálásban, az Alumni közösségekben. Ezeknek a diákoknak is fogjuk a kezét, mindenkinek egyéni mentora van, aki, ha kell, zeneiskolába kíséri a fiatalt, igyekszünk minden segítséget megadni nekik ahhoz, hogy ki tudjanak teljesedni zenei tehetségükben.

A Minősített Tehetséggondozó Műhelyről hosszabban az EFOP-projekt kapcsán fogok beszélni. Az EFOP-projekt a közép-magyarországi régióra nem koncentrál, ezért az NTP keretén belül létrehoztunk egy úgynevezett tükörprojektet, amivel Budapestet és a Pest megye településeit is le tudjuk fedni. A Minősített Tehetséggondozó Műhelyekből 39 van Magyarországon. Ezek olyan intézmények, amelyek nagyon szigorú minősítési eljárás során nyerik el ezt a címet, nagyon hangsúlyos tehetséggondozó munkájuk eredményeként.

Ahogy említettem, hiszünk a közösségépítésben, és hiszünk abban, hogy nem szabad elengedni azoknak a kezét, akikkel már kapcsolatba kerültünk. Az Alumni programunk ezt célozza meg, ahol azért dolgozunk, hogy egy valódi közösséget építsünk.

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram, másnéven STIPI, mindannyiunk szíve csücske. Ez egy új program, idén indítottuk el másodszorra. A programmal azokat a fiatalokat szólítjuk meg, akik a világ legrangosabb egyetemein tanulnak tovább, és ehhez a tanulmányhoz a program anyagi támogatást nyújt nekik. Három elemből tevődik össze az ösztöndíjprogram. Az „A-komponens” magát a felvételi eljárást támogatja, hiszen sokszor már az is meghaladja az átlag családok teljesítőképességét, hogy egy nemzetközi egyetem felvételi vizsgáján – még akkor is, ha csak online –, de részt vegyen a tehetséges gyermekük. Az ösztöndíj ezen részének eleme a nemzetközi nyelvvizsga díjának támogatása is. A „B-komponens” azokat a fiatalokat támogatja, akiket már fölvettek valamelyik rangos egyetemre. Ez tényleg egy egyedülálló lehetőség, mivel nem csak a tandíjat fizetjük az ösztöndíjasoknak, hanem az egész éves megélhetésüket, legyen az hazautazás, tankönyvek, megélhetési költségek, tudományos konferenciákon való részvétel. Mindemellett pedig a „C” komponens azokat támogatja, akik elnyerték már egyszer ezt az ösztöndíjat, hiszen egy év nem sok mindenre elég, ezért a következő évekre újra lehet pályázni. Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez egy világon egyedülálló program. Bízunk benne, hogy a program ugyanilyen sikeresen fog tovább folytatódni.

A Talentum Hungaricum szintén egy új, zenei projektünk. Itt a korábban a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban részesült fiatalokat támogatjuk, ahol olyan neves és szakmájukban kiváló mentorok segítik őket, mint Miklósa Erika, Pély Barna, Balázs János vagy Rozsnyói Péter. Az ő segítségükkel tovább tudnak fejlődni a zenei karrierjükben, valamint emellé fellépési lehetőséget és egy egész éven át tartó mentorálást biztosítunk nekik a program részeként.

A következő program, amit szeretnék bemutatni, az Egyesült Királyságban élő fiatalokra koncentrál, őket támogatja különböző képzési programokkal. Ez a Londoni Tehetség Központ elnevezésű programunk, amivel a Nagy-Britanniában élő magyar fiatalok tehetséggondozásában vállalunk szerepet. Segítjük őket abban, hogy ne szakadjanak el Magyarországtól, illetve bármilyen segítséget meg tudjunk nekik adni, ha szeretnének hazajönni. Az Egyesült Királyságban tanulni szándékozók száma a Brexit hatására sajnos csökkent, de erre a Stipi ösztöndíjjal és a Londoni projekt által nyújtott szolgáltatások spektrumának kiterjesztésével próbálunk reagálni.

Bonis Bona, Tehetségbarát Önkormányzat. Ahogy említettem, a pedagógusok, tehetségsegítő szervezetek munkája nem elhanyagolható, ezekkel az elismerésekkel tudjuk nekik a hálánkat kifejezni.

A Start-ösztöndíj program egy teljesen új projekt, azokat a fiatalokat fogja támogatni, akiknek van egy startup ötletük, aminek a megvalósításában segítségre van szükségük. Ez a projektünk is nagyon jól mutatja, hogy az NTK-nál igyekszünk nagyon dinamikusan, mindig a legújabb igényekre és kihívásokra fókuszálva működni.

Ezek voltak a hazai finanszírozású projektjeink, a Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósuló projektek.

December 31-ig még tart az EFOP finanszírozású, Tehetségek Magyarországa Projekt. Ez a projekt 2016 óta zajlik. A projektet az NTK és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) valósítja meg, konzorcium formájában, ahol az NTK, mint konzorciumvezető vesz részt.

A projekt célja az, hogy minden tehetséges fiatal esélyt kapjon arra, hogy a tehetségét felfedezzék, az ki tudjon bontakozni. Tehetségazonosítási, kiválasztási, egyéni fejlesztésen alapuló tehetséggondozási munkát támogat ez a projekt. Az EFOP fókuszán kívül esik Budapest és Pest megye, ezért létrehoztuk az NTP tükörprojekteket, hogy ezek a tevékenységek egész Magyarországot lefedve, biztosítva legyenek. Tehetségazonosítás, tehetséggondozás, tehetségtámogató környezet kialakítása. Erősen hangsúlyos a képzési programunk és a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek hálózata. Majd később szó lesz arról, hogy miben is áll ennek a hálózatnak a lényege.

Miről is szól a tehetségazonosítás online eszközökkel?

A tehetséget fel kell ismerni. Ehhez az NTK egy tökéletes mérési eszközt dolgozott ki, amely egy új szempontot hozott be a tehetségazonosítás folyamatába, illetve tud adni egy viszonylag objektív visszajelzést a tehetségekről. Online mérési rendszerrel, adaptív tanulói tesztekkel dolgozunk. Ami fontos az az, hogy azonnali visszajelzést tudunk adni mind a tanulónak, mind az iskolának. A tehetségazonosítás során nem elfogadható az, hogy majd jövőre egyszer egy tértivevényes papír megérkezik. „Tavaly tehetséges volt a gyerek, de azóta se történt vele semmi.” Ez tehetségvesztést okozhat. Azok az alapelvek vezéreltek minket, hogy országos lefedettséget tudjunk biztosítani és online mérést valósítsunk meg. Elsősorban az ötödik osztályosok mérésére koncentráltunk. Egy átfogó képet is szerettünk volna kialakítani, felkészíteni a pedagógusokat erre. Célunk volt továbbá, hogy a kiemelkedő potenciálokat megkeressük és meg is találjuk.

Egyéni helyzetben történő tehetségazonosítással is foglalkoztunk az elmúlt években. Az online mérőeszközökkel nagyon hatékonyan lehet nagyszámú diák esetében elvégezni ezt az azonosítást, de azokkal a diákokkal, akik tehetségpotenciált mutatnak, velük érdemes egy négyszemközti, egyéni helyzetben megvalósított tehetségmérést is elvégezni. Ez abban tud segíteni, hogy tényleg valós képet kapjunk arról, hogy miben tehetséges a gyermek.

Ez a fejlesztés magában foglalta az egyéni helyzetekben alkalmazható mérőeszközök adaptálását, kifejlesztését. Vannak saját fejlesztésű mérőeszközeink, illetve vannak magyarországi helyzetre adaptált mérőeszközeink is. Emellett, ami nagyon fontos, hogy a pedagógusokat erre fel kell készíteni, tehát szakmailag késznek kell lenniük erre a feladatra.

A Tehetségműhely sorozatunkkal bízom benne, hogy találkoztak már Önök is. A projekt keretében megvalósult kutatási, fejlesztési tevékenységek eredményeit mutatják be ezek a kötetek, amivel az volt a célunk, hogy korszerű szakmai tudással tudjuk támogatni a tehetséggondozással foglalkozó szakemberek munkáját. A teljesség igénye nélkül csak pár cím:

  • A tehetséggondozás humán- és eszközerőforrásai
  • Munkaerőpiaci tehetséghasznosulás
  • Tehetségéletpálya-követés lehetőségei.

Biztatom Önöket, hogy az ntk.hu oldalunkon, tájékozódjanak programjainkról is és ezekről a kiadványokról is tudnak információt kapni.

Többször elhangzott már a Minősített Tehetséggondozó Műhely (MTM) hálózat elnevezése. Ahogy említettem, az EFOP által le nem fedett területeken hazai forrásból valósítottuk meg a Minősített Tehetséggondozó Műhelyeket. Nyolc hazai finanszírozású MTM-ünk van, 31 pedig az uniós projekt által támogatott, tehát összesen 39 MTM van Magyarországon. Az MTM-hálózat részt vesz a helyi tehetségprogramok kidolgozásában, a tehetségszűrési, -azonosítási rendszerek bevezetésében, támogatja az intézményi szaktanácsadási tevékenységet, továbbá rendezvények szervezésében, lebonyolításában vesz részt.

Az intézményekben egyéni mentorálás zajlik, programfelelősök vannak ezekben az iskolákban, képzéseket is tartunk és emellé még eszköztámogatást is kaphatnak az intézmények. Itt szeretném hozzáfűzni, hogy a mentorálás, egy nagyon-nagyon fontos része a tehetséggondozásnak. Nemrég rendeztünk egy nemzetközi konferenciát, a Budapest Talent Summit-ot. Hatalmas siker volt, ahol nemzetközi előadók is részt vettek, és teljesen egyöntetűen az volt a vélemény, hogy minden fontos, de a mentorálás a legfontosabb. Tehát hogyha hosszútávú, valós eredményeket szeretnénk elérni, nem szabad erről megfeledkezni. A mentorálás nemcsak egy eleme a soknak, hanem egy nagyon fontos eleme, ezt mindig tudnunk kell. Azok a pedagógusok, akik mentorálási tevékenységet folytatnak, fontos, hogy tudják: munkájuknak milyen jelentős szerepe van ebben az egész folyamatban. Emellett szakmai tanácsadást nyújtunk ezeknek az intézményeknek, amelyek hálózatként működve, egymással is kapcsolatban állnak, és mi is igyekszünk ezt a hálózatot fenntartani, működtetni.

Az MTM-ekben műhelybeszélgetéseket is szervezünk és idén a pandémia miatt online alkalmakat is megvalósítottunk. Ezekhez a műhelybeszélgetésekhez szintén hozzájárulunk, egyrészt akár a szervezésben, akár a fellépők biztosításában. hogy mindenre legyen lehetőség, hogy minél elismertebb szakembereket tudjanak meghívni. 2020 októberétől átalakult egy kicsit a téma, ott nem meglepő módon a digitális eszközök használata, az online oktatás, és az ebben az új helyzetben rejlő kihívásokra való reagálás lett a fősorvezető. Eszköztámogatásokat is kapnak az MTM-ek igényeiknek megfelelően, mi felmérjük az igényeket, beszerezzük az eszközöket és erre reagálva tudják ezeket az eszköztámogatásokat megkapni.

Képzési portfólió

A felismert tehetség gondozásának és a tehetségbarát iskolai környezet kialakításának a fontossága mozgatja a képzési tevékenységünket, ahol a pedagógusokra fókuszálunk, de ezen belül is inkább a nevelőtestületeket célozzuk, mert nagyobb hatást lehet elérni így a tehetségbarát iskolai klíma kialakításában. Jelenleg hét akkreditált pedagógus-továbbképzésünk érhető el. Négy akár teljes mértékben online formában is. Reagálnunk kellett a Covid következtében előállt helyzetre így több, mint 2500 pedagógust sikerült elérnünk a projekt során. Ez egy nagyon nehéz feladat volt, mert a pandémia és a digitális oktatás mellett nem akartak a pedagógusok még pluszban online képzéseken is részt venni. Nagyon izgultunk, hogy sikerüljön átlépni ezt a mérföldkövet, de sikerült.

A képzéseink érdekesek és nagyon jó visszajelzéseket kapunk róluk. Ezek a visszajelzések nagyon fontosak, ahogy az is, hogy ezt a projektet eredményesnek tudjuk tekinteni. Akkor is, ha a számokat, az indikátorokat nézzük, akkor is, ha az elért eredményeket is.

Több tízezer fiatal tehetség találkozott velünk, illetve a programjainkkal. Rengeteg képzést, programot valósítottunk meg mind a tehetségek, mind a szakemberek részére. Úgyhogy azt gondolom, tényleg letettük a névjegyünket a tehetséggondozás asztalára.

Visszakanyarodva az előadásom elejéhez, az ntk.hu oldalt javaslom mindenkinek megtekintésre, ott nagyon jó összefoglalók vannak a projektjeinkről. Köszönöm szépen a figyelmüket. Köszönöm, hogy itt lehettem.