Bajor Péter

A konferencia zárása

image132.jpg

Köszönjük szépen az előadóknak!

Immár hagyomány, hogy Aáry-Tamás Lajos konferenciánk utolsó előadójaként új dimenzióba húzta át a figyelmünket. Elvitt minket egy olyan térbe, ami egészen másféle, nemesebb, magasztosabb szempontokat ad nekünk az eltelt három napban elhangzottak értékeléséhez.

Az idei konferenciánk kérdése az volt, hogy „Folytatás vagy újrakezdés?!”. Mentálhigiénés szakemberként hadd javasoljam a kettőt egyszerre: folytatás, természetes megújulással. Életünk szokásos, természetes folyamatának része, hogy időnként megújulásra van szükségünk, amit egy-egy nagyobb elhatározásunkat követően tudatosan is megtehetünk, és így esélyünk adódik, hogy egyfajta újrakezdésként élhetjük meg a további éveinket.

Az idei konferencián ehhez a tudatos döntésünkhöz kaphattunk ösztönzéseket: a járvány tragikus és nehéz eseményei ellenére az életünk folytatódik. A köznevelést ért megrázkódtatások miatt nem kell kétségbe esnünk, hanem a fő nevelési és oktatási céljainkat megtartva tennünk kell dolgunkat tovább, új megoldásokkal, új szempontokkal, új módszertanokkal. Tudomásul kell vennünk, hogy a változás, a változtatás, az újítás fontos, sőt elengedhetetlen része életünknek, munkánknak. Elszántak vagyunk-e a saját fejlődésünk érdekében? Érezzük-e a felelősségünket? Hagyjuk-e elsodorni magunkat a lelombozó fanyalgások szirénhangjai által?

Bízzunk magunkban, a ránk bízott gyerekekben, tanulókban! A rendelkezésünkre álló keretrendszert használjuk ki maximálisan a szakmai tartalom és a megoldásaink formája szempontjából egyaránt. Tegyük hozzá a munkánkhoz azt is, ami kizárólag rajtunk múlik: a személyiségünket, a mentális felkészültségünket, a lelki egészségünket – hiszen ezek alapvető feltételei a köznevelésben végzett teendőink megvalósításának.

Köszönjük szépen előadóinknak a fáradozást, Önöknek a részvételt, és nagy köszönet illeti a szervezőket! Gratulálunk és köszönjük!

Jó étvágyat az ebédhez és balesetmentes utat hazafelé! Viszontlátásra jövőre!