Pongrácz László

A Digitális mérések, informális tanulás.
Oktatási Hivatal EFOP-3.2.15–VEKOP-17 projekt
szekció összefoglalója

image455.jpg

Az Oktatási Hivatal EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása” projektje keretében történt fejlesztésekről szólt a szekció.

A szekció első másfél órájában a 2022-ben digitális platformon megvalósuló országos pedagógiai mérési rendszerről hallhattunk részletes tájékoztatást Szepesi Ildikó (osztályvezető, Oktatási Hivatal Köznevelési Programok Főosztálya Köznevelési Mérés Értékelési Osztály) és Ostorics László (főosztályvezető, Oktatási Hivatal Köznevelési Elemzési Főosztály) előadásában.

Mondandójuk fókuszában elsősorban nem a szervezési kérdések álltak, hanem – a mérés régi és új területeinek rövid bemutatása mellett – a digitális mérés módszertanának méréselméleti megalapozása, a különböző, de ekvivalens tesztekkel való mérés lehetőségeinek, valamint az eredményeinek egy skálán való megjelenítése elméleti alapjainak bemutatása. Tehát az előadás célja nem annak bemutatása volt, hogy mit hogyan kell elvégezni, hanem annak érzékeltetése, hogy mindazt, amit el kell végezni, milyen statisztikai méréselméleti módszerek indokolják, teszik lehetővé és érvényesítik.

A szünet utáni rész Fási Andrea (szakmai vezető, Oktatási Hivatal EFOP-3.2.15 projekt) előadásával kezdődött. Ezen az informális és nemformális tanulási alkalmak módszertani megalapozásával foglalkozó alprojekt legújabb, a közeljövőben a széles iskolai közösség elé kerülő fejlesztéseinek bemutatására került sor. A „Jeles napok” projektelem keretében kifejlesztett elektronikus környezetben és felületen a pedagógusok sokrétű segítséget kaphatnak ahhoz, hogy a portálon szereplő negyvennyolc jeles nap bármelyikét tanórákon vagy azokon kívül élményszerűen, a tanulók aktív részvételével dolgozzák fel.

A szekció utolsó háromnegyed órájában a jelenlevőknek lehetőségük nyílott arra, hogy az Oktatási Hivatal által biztosított húsz laptopon betekintést nyerjenek a 2022-ben digitális platformon megújuló országos pedagógiai mérési rendszer feladatsoraiba. A résztvevők a számukra speciálisan összeállított, tízperces matematika, szövegértés, természettudomány, angol és német nyelvi témájú tesztváltozatokat nagy érdeklődéssel és szakmai lelkesedéssel tanulmányozták, és tapasztalataikat azonnal megosztották az Oktatási Hivatal jelen lévő szakembereivel. Így a szekció a résztvevők és a szervezők számára egyaránt hasznos tapasztalatokkal zárult.