Erdősné Dr. Németh Ágnes

A Nemzetközi versenyek a tehetségfejlesztés
szolgálatában szekció összefoglalója

image457.jpg

A szekció a közoktatás és a szakképzés tehetséggondozó versenyeiről, az ezekkel kapcsolatos kihívásokról és tapasztalatokról szólt. A résztvevők megosztották egymással jógyakorlataikat, ötleteket adtak a tehetségazonosításhoz, a felkészülés során a motiváció fenntartásának lehetőségeihez és a siker, illetve a kudarc kezeléséhez.

A sort Pluhár Zsuzsa egyetemi tanársegéd (Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar, Informatikatudományi Intézet, Média- és Oktatásinformatika Tanszék) képernyőn keresztüli előadása kezdte, BitHÓDítás – avagy az informatikai gondolkodás motivációs kihívása címmel. Bemutatta, hogy az évente több millió (Magyarországon mintegy 30 000) gyereket megmozgató nemzetközi kihívás feladatait milyen célokra lehet még felhasználni az oktatásban és a felsőoktatásban, illetve a tehetségazonosításban.

A grafikus programozástól az olimpiai versenyprogramozásig – egy sikeres tehetséggondozó modell címmel tartott Erdősné Dr. Németh Ágnes (az IOI2023 szakmai vezetője a DJ Nkft-nél, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozásért felelős alelnöke) előadást a versenyprogramozási rendszerről, utat mutatva arra, hogyan lehet a legtehetségesebb diákokat elvezetni az algoritmikus gondolkodással való első ismerkedéstől a nemzetközi versenyeken elérhető sikerekig.

Következőként Badics Alex (Commsignia Ltd. rendszermérnöke) osztotta meg velünk a versenyzőként, majd zsűritagként szerzett tapasztalatait a Neumann János Nemzetközi Programtermék Verseny – a legkomplexebb középiskolás informatikaversenyen.

Szögi Zoltán (Edutus Egyetem, vezérigazgató) mutatta be a Legorobot-versenyeket a közoktatásban. A számos különböző, helyi versenylehetőség összehasonlítása után a 2019-ben Győrben rendezett World Robot Olympiad céljairól és szerkezetéről hallhattunk érdekfeszítő beszámolót.

Majd áteveztünk a szakképzés területére, és Kummer Zoltántól (EuroSkills és a WorldSkills villanyszerelő szakma versenyeinek szakértője/szponzora, oktatási vezető – Legrand Zrt.) valamint Kopasz Anikótól (asztalos versenyszámok szponzora, ügyvezető – H-Didakt Kft.) hallottunk A nemzetközi Skills versenyek hatása a magyar szakképzésre – az elmúlt 12 év tapasztalatairól, a felkészülés nehézségeiről és örömeiről előadást.

Végül megtekintettük Prof. Dr. Lente Gábor (Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar, tanszékvezető egyetemi tanár) Színpadon a Tudomány Magyarország (Science on Stage Hungary) izgalmas beszámolóját a verseny motivációiról és lebonyolításáról.