Kövesi Ágota

Középpontban a pályaorientáció

im53.jpg

A tájékoztatómban a GINOP-6.2.4-VEKOP-16-2017-00001 „A 21. századi szakképzés és felnőttképzés minőségének, valamint tartalmának fejlesztése” kiemelt projekt feladatait, eredményeit mutatom be. Kiemelve a Pályaorientáció és kiválóság fejlesztése a szakképzésben komponens keretein belül elvégzett, a pályaorientációs folyamatot segítő tevékenységeinket, eszközeinket, a kialakított online felületeket.

A projektről

A kiemelt projekt a szakmai feladatokat konzorciumi megállapodással, az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (a továbbiakban: IKK Zrt.) konzorciumi vezetésével és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konzorciumi partnerségével látja el.

Támogatás összege:                                             14 300 000 000 Ft

Támogatás mértéke:                                            100%

Megvalósítás időtartama:                                     2017. június 01–2022. március 31.

A projekt közvetlen célcsoportjai a szakképző intézmények vezetői, irányítói és pedagógusai. Közvetett célcsoportja a szakképző intézmények és általános iskolák tanulói, családjaik és a szakképzésben érintett egyéb szereplők, a munkavállalási korú népesség, valamint az őket foglalkoztató munkáltatók.

A GINOP-6.2.4-VEKOP-16-2017-0001 azonosító számú „A 21. századi szakképzés és felnőttképzés minőségének, valamint tartalmának fejlesztése” című kiemelt projekt célja az oktatási és képzési rendszerek munkaerő-piaci igényekhez való igazodásának javítása, a tanulásból a munkába történő átmenet megkönnyítése, a sikeresebb szakmaválasztás és a szakképzésbe való beiskolázás elősegítése. A projekt feladata a pályaválasztás támogatása, a szakmai oktatás és a képzési rendszerek megerősítése és azok minőségének javítása – többek között a készségek iránti igény előrejelzésén alapuló mechanizmusok –, a digitális tananyagok kifejlesztése, a munkaalapú tanulási rendszerek – Műhelyiskolák, Dobbantó program – bevezetése. A formális tanuláson kívül szerzett tanulási eredmények oktatás és képzés, valamint a munkaerő-piac területén való érvényesítésének támogatása.

Az IKK Zrt. által ellátott fejlesztési tevékenységek egyike a szakmai információs rendszerek fejlesztésével összefüggő és egyéb rendszerfejlesztési tevékenységek ellátása. Ennek keretében a digitalizált szakképzési tanügyigazgatási rendszer elemek kialakítása, bevezetése és nyomon követése során kifejlesztésre került a KRÉTA rendszerben három modul:

  • KRÉTA Intézményi Monitoring Rendszermodul – rendszerbe foglalja és naprakész adatokkal látja el a fenntartót, a szakképzési centrum vezetését és a tagintézményvezetőket.
  • KRÉTA Pedagógus Monitoring Rendszermodul – az intézményvezetőket informálja a pedagógusok munkájáról, az általuk alkalmazott módszertani eredményekről. A rendszermodul nem minősít, hanem motivációs bázist ad az intézményvezetők, a pedagógusok számára.
  • KRÉTA Szakképzési, Felnőttképzési és Felnőttoktatási Jelentkezési Rendszermodul – a rendszermodul bevezetése segíti, megkönnyíti a szakképző intézményekbe történő jelentkezést.

A kiemelt projekt gondoskodott a kifejlesztett rendszermodulok használatának célcsoportok (a szakképző intézmények vezetői, irányítói és oktatói, pedagógusai) részére történő oktatásáról.

A tartalomfejlesztés során a cél a nyitott és innovatív tanulási környezeteknek és a gazdaság kompetenciaelvárásainak is megfelelő szakképzési taneszközfejlesztési módszertan, digitális keretrendszer kialakítása és biztosítása a meglévő és az új szakképesítések digitalizált módon történő tanításához, taneszközök, tananyagok fejlesztéséhez.

Az általános módszertani feladatok segítése érdekében megtörtént a szakképzési kerettantervek, valamint a szakképzési HÍD programok végrehajtási tapasztalatainak feltárása és a kerettantervek beválásának vizsgálata. A kerettantervekkel összefüggésben a szakgimnáziumok érettségi vizsgakövetelményeinek fejlesztésére javaslatokat fogalmazott meg a projekt.

A digitális tananyagfejlesztés terén az alábbi tevékenységek zajlottak le:

  • Hazai és nemzetközi jó gyakorlatok feltárása a taneszköz fejlesztéshez.
  • Módszertani iránymutatások kidolgozása a digitális taneszköz-fejlesztéshez.
  • Digitális tananyag-fejlesztési módszertan került kialakításra.
  • Digitális tananyagfejlesztési és tanítást támogató, zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszer (NEXIUS keretrendszer) beszerzése a digitális tananyagok hozzáférésének biztosítása érdekében.
  • Digitális tananyagok fejlesztése, valamint ezek szerzői jogának biztosítása.
  • Digitális tananyag készítése a tanárok projektben kidolgozott taneszközök alkalmazására való felkészítése céljából, valamint ezen tananyag pilot rendszerű tesztelése.
  • Pilot digitális tananyagok tesztelése, pilot rendszerű beválásvizsgálata.

A rugalmas tanulási utak elindításához szükséges módszertani és támogató tevékenységek keretében helyzetelemzés és a hazai, illetve nemzetközi jó gyakorlatok feltárása alapján megtörtént a Dobbantó Program alapkészség-fejlesztési programjának, mérési eszközeinek és taneszközeinek kialakítása. A kialakítás során a kiemelt projekt támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium által indított pilot évfolyam szakmai munkáját szakértők biztosítása, valamint tudásmegosztó és kommunikációs platform (SharePoint) létrehozása által.

A Dobbantó Programhoz kapcsolódóan kidolgozásra került a Műhelyiskolák működési modellje és finanszírozási, működtetési javaslata. Folyamatban van a műhelyiskolák szakmai, tanügy-igazgatási és adminisztratív feladatainak teljesítéséhez szükséges szakmai monitoring rendszer kidolgozása, valamint az ennek használatához szükséges útmutatók, támogató dokumentumok elkészítése, a rendszerhasználat oktatásának elvégzése.

A projekt célkitűzése a validációs rendszer bevezetésének előkészítésével a felnőtt állampolgárok számára valamennyi ágazatban biztosítani a nem formális, illetve informális úton megszerzett tanulási eredmények meghatározását, értékelését, dokumentálását és tanúsítását. Feladat a hazai és nemzetközi tapasztalatok figyelembevétele mellett egy nemzeti validációs rendszermodell tervezetének és minőségbiztosításának kialakítása, szakértők felkészítése, módszertani útmutatók és mérőeszközök kidolgozása, továbbá a tervezett mérési módszerek, elismerési eljárások tesztelése és a célcsoport tájékoztatása.

im54.png

További célkitűzés, hogy a szakképzést, mint lehetséges továbbtanulási utat és mint életpályát meghatározó formát ugyanolyan eséllyel vegye számításba a 14–19 éves korosztály, mint a szakképzést nem nyújtó gimnáziumokban történő továbbtanulást. Mélyíteni kell a szakmák iránti bizalmat, tudatosítani kell azok értékét, és azt, hogy egy-egy szakma milyen életutat biztosíthat a különböző korosztályok számára. Ezt a feladatot az országos pályaválasztási események népszerűsítésével, a pályaorientációt végző szervezetek együttműködésének erősítésével, módszertani központ, pályaorientációs portál létrehozásával, szakmai anyagok kidolgozásával, pályaorientációs tehetséggondozó és innovációt támogató versenyek meghirdetésével, támogatásával szeretnénk megvalósítani a Pályaorientáció és kiválóság fejlesztése a szakképzésben komponensben.

im55.png

Középpontban a pályaorientáció

Pályaorientáció és kiválóság fejlesztése a szakképzésben komponenssel szembeni elvárás, hogy a pályaorientációnak az általános iskola-középiskola átmenet, a középiskola-felsőoktatás átmenet és a felnőttoktatás-munkaerőpiacon történő elhelyezkedés területeire is ki kell terjednie. Ennek az elvárásnak teljesítésére az egyik feladatunk az általános iskolás célcsoport számára a szakképzés iránti érdeklődést, motivációt felkeltő országos akciók népszerűsítése. Minden évben ősszel kerül megrendezésre az Európai Szakképzési Hét (European Vocational Skills Week), mely esemény fő célja a szakképzés népszerűsítése. Már ötödik éve Magyarország a legtöbb programot adó ország. A tavalyi évben alkalmazkodni kellett a vírushelyzethez, így 2021. január 27-én online összegző webináriumot tartottunk, kiemelve a legérdekesebb programokat.

im56.png

Jelenleg két országos tematikus rendezvény van

  • az Építsd a jövőd![1] építészeti
  • a Mi a pálya?[2] műszaki

szakmaválasztó fesztivál. Mindkét esemény az ágazatot szeretné interaktív módon bemutatni. A tavalyi évben a pandémia miatt ezek az események elmaradtak. Az idén a Mi a pálya? esemény hat helyszínen került megrendezésre.

A projektünk további feladata a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosító számú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt meghatározó eredményeinek aktualizálása, továbbvitele. A Nemzeti Pályaorientációs Portál (NPP) az első szakasz fejlesztése, a második szakaszban valósították meg a palyaorientacio.munka.hu portált. Az előzményprojekt fenntartási időszaka lejárt. A honlapok átirányításra kerültek a projektünk által fejlesztett oldalra[3].

Az általunk fejlesztett portálra már felkerültek többek között az előzmény projektben készült kérdőívek[4], valamint a most hatályos foglalkozásleírások[5]. Az NPP által készített foglalkozásokat bemutató kisfilmek – a most aktuális ágazatok/szakmák megfeleltetésével – a videótárba[6] is feltöltésre kerültek. A célcsoportoknak szóló menükben, számos hasznos információ, online kitölthető kérdőív, linkgyűjtemény is segíti a tájékozódást. A Szakemberek menüpontban jó gyakorlatok, segédanyagok, módszertani anyagok, valamint egyéb hasznos információk találhatók. A honlapon folyamatosan feltöltésre kerülnek az aktuális rendezvények is a menüpontba[7]. A honlap mellett a tapasztalatok, módszertanok szakmai elérhetőségének biztosítására aktív tanácsadói közösséget alakítottunk ki. Kihasználva a közösségi média lehetőségeit 2020. 04. 22-én létrehoztuk a „Pályaori Klub” Facebook csoportot[8]. Az online tér kialakítása nemcsak a jó gyakorlatok, az eszközök és a segédanyagok megosztása miatt jött létre, hanem számos szakmai fórum, tudásmegosztó esemény, webinárium színtere is lett.

im58.png

Emellett párhuzamosan működik a „Pályaori Tanácsadó” Facebook csoport[9] a pályaválasztási döntés előtt állóknak és szüleiknek, ahol online szülői tájékoztatókat, iskolabemutatókat találhatnak, valamint „Inspiráció” címmel szakmájukban ismert emberek életpályájának bemutatóit láthatják.

im59.png

A honlap, illetve az online csoportok együttesen alkotják az életpálya-tervezéssel és pályaorientációval foglalkozó Módszertani Központot. A Központ fő célja a szakképzési centrumok pályaorientációval kapcsolatos tevékenységének segítése, a pályaorientációban érinett szereplők együttműködésének erősítése, információk, jó gyakorlatok megosztása.

Többször szerveztünk regionális és megyei pályaorientációs együttműködést elősegítő eseményeket. 2020 őszén történt megyei műhelymunka során elsősorban az online általános iskolai, illetve a középiskolai pályaorientációt segítő erőforrásokat próbáltuk felmérni. Ennek eredményeképpen 114 jó gyakorlatot tartalmazó adatbázis készült. Számos önismereti és pályaismereti játék, kisfilm, módszertani anyag, szabadulójáték, kérdőív került feltöltésre. Az összegyűjtött anyagot az Online megyei pályaorientációs műhelymunka cím alatt[10] lehet megtalálni.

Szakmai kiadványokkal, a „Keresem az utam” – 7–8. osztályosoknak szóló pályaválasztási, illetve a „Munkába állok” – a pályakezdők álláskeresését segítő tájékoztató füzetekkel szeretnék segíteni az életpálya-tanácsadást. A Keresem az utam kiadványból online játékos kérdőívet is készítettünk. A kiadvány online/offline anyaga jól használható, akár pályaorientációs nap megvalósítására is.

A „Munkába állok” kiadvány tematikájához kapcsolódóan elhelyezkedést segítő foglalkozásokat tartunk folyamatosan. Eddig 1014 tanulót sikerült tájékoztatni az elhelyezkedési trendekről, lehetőségekről. Ehhez kapcsolódóan a középiskolai tanároknak is tartottunk két alkalommal felkészítést az önéletrajzírás rejtelmeiből, az álláskeresési technikákból - kiemelve a közösségi média szerepét -, az interjúra történő felkészítésből. A visszajelzések értelmében a Munkába állok kiadvány jól használható a Programtantervben meghatározott Munkavállalói ismeretek témakör oktatásában.

Egyéni tanácsadással segítjük a pályaválasztási döntésükben bizonytalanokat, valamint online (Skype) szakmai tanácsadást biztosítunk a szakemberek részére. Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

Remélem az előadásban elhangzott eszközök segítik az Önök munkáját is.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

 

[1] http://bkszc.hu/hir/epitsd-jovod-epitoipari/

[2] http://miapalya.mee.hu/mi_ez_a_fesztival

[3] https://palyaorientacio.nive.hu/

[4] https://palyaorientacio.nive.hu/kerdoivek

[5] https://palyaorientacio.nive.hu/foglalkozas-leirasok

[6] https://palyaorientacio.nive.hu/videotar

[7] https://palyaorientacio.nive.hu/rendezvenyek

[8] https://www.facebook.com/groups/palyaoriklub

[9] https://www.facebook.com/groups/palyaoritanacsado

[10] https://palyaorientacio.nive.hu/szakemberek/jo-gyakorlatok