Indri Dániel Janisz – Pintér Gergely – Tímár Anetta

Az Oktatási Hivatal digitális és papír alapú taneszköz-
kínálata az EFOP-3.2.2-VEKOP-15 projekt keretében

  

im224.jpg im225.jpg im226.jpg

Az Oktatási Hivatal Nat2020-hoz illeszkedő taneszközei

A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök papír alapú és digitális átdolgozása, fejlesztése kiemelt feladat a Tartalomfejlesztési Főosztályon belül. Az 5/2020. Kormányrendelet rendelkezik az új Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról, kimondja, hogy a módosított Nat 2020 szeptember 1-jétől felmenő rendszerben kerül bevezetésre az új kerettantervek alapján. Ennek megfelelően az Oktatási Hivatal Tartalomfejlesztési és tankönyvkiadási Elnökhelyettessége megbízást kapott az új kerettantervekhez illeszkedő sorozat fejlesztésére, felmenő rendszerben. Az előadásban ennek a tananyagfejlesztői munkának a folyamatait és eddig elért eredményeit ismertetjük.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi törvény kimondja, hogy a törvény hatálya alá tartozó szakmai tankönyv esetén kerettantervi tantárgyanként legfeljebb két tankönyvet tartalmazhat a tankönyvjegyzék. Az állami tankönyvellátás biztosítása érdekében az OFI és a két nagymúltú tankönyvkiadó korábbi kínálatát jogutódként kezeli az Oktatási Hivatal Tartalomfejlesztési és Tankönyvkiadási Elnökhelyettessége. Ezt a portfóliót áttekintve kerültek kiválasztásra azok a tankönyvek, amelyeknek az átdolgozása megkezdődhetett 2020 elején. Fejlesztési cél az volt, hogy az új tankönyvek minden témakört tartalmazzanak, amelyet a 2020 szeptemberétől érvényes közismereti kerettantervek előírnak.

A papír alapú fejlesztéseink

Komoly kihívást jelentett a kerettantervi megfeleltetés felmenő rendszerű kidolgozása mellett az újonnan megjelenő tantárgyak ún. „zöld mezős” tankönyveinek fejlesztése is: a természettudomány, a digitális kultúra, a fenntarthatóság és az érettségire felkészítő emelt szintű gyűjtemények tartalmi kialakítása. A tananyagfejlesztésben résztvevő munkatársakat arra kértük, hogy a régi tankönyvek minden erényét és értékét megőrizve, az új kerettantervi előírásokhoz alkalmazkodva, a legújabb tudományos kutatások eredményeit is figyelembe véve, a korábbi tapasztalatok és visszajelzések mentén beépítésre kerüljenek a Nat-ban megfogalmazott új kulcskompetenciák is.

im227.png

A tartalmi megújításon kívül a két új tankönyvi sorozat (A és B) megjelenésének egységes kialakítására is fókuszáltunk, mert a különböző kiadók kínálatából feldolgozásra kerülő tankönyvek arculata – megfelelve az állam gondozásába került kiadók designjának – nagymértékben eltért. A teljes arculat megújításának eredményeként a tankönyvek 2020 szeptemberétől egységes arculati elemekkel kerülnek az iskolákba, megfelelve a Hivatal azon törekvésének, hogy a két sorozat tagjai – bár más és más pedagógiai célok megvalósítására alkalmasak –, ugyanolyan szakmai igényességgel készüljenek el.

Az új arculat tantárgyanként, műveltségterületenként egységes színkódokkal, betűtípussal jelentkezik. Minden tankönyv borítóján megjelenik az Oktatási Hivatal logója – a korábbi OFI logót felváltva –, az irányadó Nat évszáma, a tantárgy neve, az évfolyam és a kiadvány műfaja. Az új megjelenés kellő mértékben letisztult, áttekinthető és minden lényeges információt hordoz a borító elülső és hátulsó oldalán. Az alsó tagozat borítói a többi iskolafoktól való megkülönböztethetőség és a belívek tartalma miatt a korosztályt megszólító rajzos illusztrációkkal készültek.

im228.png

A tartalmi megújítás alkalmat nyújtott a taneszközök vizuális frissítésére is. Célunk volt, hogy az új tankönyvek a most iskolába járó korosztályhoz, a Z-generációhoz szóljanak. Ők azok, akik 2000 után léptek be az oktatás rendszerébe, főleg képekkel kommunikálva egymás között, ők azok, akik digitális játékokkal játszanak és gyakran a közösségi médiából szerzik vizuális élményeik nagy részét. Ha ehhez a generációhoz szeretnénk szólni, akkor a tankönyvekben is olyan képi megoldásokra van szükség, amelyek ismerősek számukra, inspirálóan hatnak, progresszívek és érzelmileg is bevonják a tanulókat, miközben támogatják a tanulási folyamatot, az információk vizuális leképezését is. Tanulásmódszertani kutatások eredményeként azt is tekintetbe vettük, hogy a fókuszált figyelmet a vizuális tereptárgyak segítik. Ezért törekedtünk a tankönyvekben a tagoltabb tartalom kialakítására, olyan egyedi vizuális megoldások alkalmazására, amelyek segítik az ismeretek befogadását. A két új – a raktári szám végén „A” és „B” jellel ellátott – tankönyvsorozatban képregények, egészoldalas infografikák, multimodális olvasási élményt biztosító szövegfeldolgozások, képkvízek, idővonalak segítik az ismeretek elsajátítását és feldolgozását.

im229.png

A digitális fejlesztéseink

A Nemzeti Köznevelési Portál[1] egy mindenki számára ingyenesen használható, webes, biztonságos oktatási portál, ahol ellenőrzött, minőségbiztosított digitális tananyagok találhatók. Fontos, hogy a digitális térben kevésbé jártas diákok, tanárok és szülők is könnyen rátaláljanak a megfelelő tartalmakra, inspirációt meríthessenek belőle mind a pedagógusok, mind a diákok. Az NKP további célja, hogy az oktatás minden területén segítse e két szereplőt, és modernizálja a tanulás-tanítás folyamatát. A tanítás-tanulási folyamat három fontos fázisában, a tanórák tervezésében, a tanulásszervezésben, illetve a tanórák megtartásában, valamint az értékelés és visszajelzés tekintetében is tudja támogatni a pedagógust.

A Portál ideális belépési pont a digitális világba. Az okostankönyveket és a digitális kiegészítőket bárki képes használni belépő szinten is. A középhaladó szinten lévő pedagógusok akár módosítani is tudják a tananyagelemeket, és elmenthetik őket a saját tárhelyükre. A haladó szintűek pedig már saját tananyagelemeket is előállíthatnak, és meg is oszthatnak diákjaikkal.

Az NKP a regisztrált felhasználók számára exkluzív tartalmakat és szolgáltatásokat kínál, így a teljesebb szolgáltatási körért érdemes az egyszerű és gyors regisztráció mellett dönteni.

Az óratervezés támogatása

A tankönyvjegyzéken lévő tankönyvek jelentős része teljes terjedelmükben elérhetők, letölthetők PDF-formátumban és e-könyv formátumban[2]. Nagy előnye a letöltött példánynak, hogy nem kell a használatához állandó internetkapcsolat és a nyomtatott tankönyvvel teljesen megegyezően mutatja a tartalmakat, azonban az interaktivitás ebből a formátumból gyakorlatilag hiányzik.

A tanulásszervezés támogatása

Az okostankönyv a digitális tankönyv következő generációja, amely egyesíti a korszerű technológiákkal létrehozott reszponzív weblapok és webes szolgáltatások funkcióit, az akkreditált tananyagokat kisebb tananyagelemekre bontja az eszköz méretétől függően.

Az NKP és az okostankönyvek a szokásos tankönyvi szövegeken túl rengeteg filmet, kép- és hanganyagot, valamint interaktív feladatot tartalmaznak. Ezek igen változatosak: a játékos feladatoktól az animációkon és videókon át, az interaktív térképeken keresztül az okosfeladatokig és az azokból összeállított feladatsorokig rengeteg érdekes elem színesíti a tananyagot. Az okostankönyvek látványosak, színesek, modernek, rengeteg képpel és kiegészítő tartalommal. Minden lecke egy külön honlap.

Az okostankönyvek nem feltétlenül váltják ki a papírtankönyveket, sokkal inkább kiegészítik azokat. Az okostankönyvek továbbá jó alapot adnak a digitális átállásra, segítik a tanárt és a diákot a 21. századi tanulási formák megértésében és bevezetésében.

Természetesen az NKP tananyagai alkalmasak tanórai feldolgozásra, de az okostankönyvek nem kizárólag tanórai használatra születtek, ugyanolyan fontos eszközei lehetnek az otthoni, egyéni tanulásnak is. Többre hivatottak, mint tantermi, frontális oktatásra használják őket, bár a tanulási motivációt ezzel is fokozzák. A tananyagok kooperatív és a projekt alapú tanítási és tanulási technikákhoz alkalmazható funkciók széles kínálatát nyújtják. Az okostankönyvi felület az adott tantárgyi tartalom tematikus feldolgozása mellett olyan kiegészítőket tartalmaz, ami segíti a diákokat az egyes témákhoz tartozó összefüggések és fogalmak megértésében.

Az NKP-n közel 200 okostankönyv, 30 000 okosfeladat, több száz multimédiás tartalom, animáció, szimuláció érhető el. Feleletválasztós, rendezéses, szöveges és játékos csoportokba sorolt nyílt és zárt végű feladatmotorok segítségével a regisztrált felhasználók a meglévő okosfeladatokat módosíthatják, saját tárhelyükre mentés után megoszthatják, de akár újat is készíthetnek.

A portál lehetővé teszi, hogy az NKP oldaláról indítson el keresést külső tartalmakban. Ez egy egyszerű keresési felületen valósul meg, ahol a kereső egy kulcsszót kér a keresés elindításához. A találati listában megjelenő miniatúrák alatt láthatók azok az információk, amelyeket a külső tartalmakat tároló portálok hozzáférhetővé tettek. A megjelenített tartalmak bizonyos esetekben linkként funkcionálnak, és kiválasztásuk esetén a portálról a felhasználót a külső tartalomszolgáltató oldalára irányítják át, ahol a szolgáltató által meghatározott szabályok szerint a tartalmat megtekinthetik.

Interoperábilis adatkapcsolatra épülő külső keresést az alábbi közgyűjtemények adatbázisában lehet elindítani az NKP-ról:

  • Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA): Ez a rendszer digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait a törvényi szabályozás keretében.
  • MúzeumDigitár: Ezt a rendszert Európában mintegy 400 múzeum használja, és magyarországi felhasználók is egyre többen vannak. A licencdíjmentes rendszer segítségével múzeumok, köz- és magángyűjtemények mutatják be gyűjteményük darabjait. A közgyűjtemények képeinek rögzítése és metaadatokkal történő ellátása szabványos formában történik.
  • iWitness: A Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítvány digitális oktatási platformja. 2500 teljes videóinterjú mellett magyar nyelvű multimédiás, digitális tananyagokat tartalmaz, melyek mindegyike megfelel a tantervi előírásoknak és követelményeknek.

Értékelés és visszajelzés

A tanulók a feladatok megoldása során visszajelzést kapnak a teljesítményükről, és a gépi tanulással támogatott technológia segítségével a kapcsolódó tartalmak között is kutathatnak a helyes válasz vagy tudásuk bővítése, elmélyítése céljából.

A tanulócsoportok elérhetők a regisztrált és belépett felhasználók számára. Könnyen készíthetők tanulócsoportok, melyben egyszerűen lehet a tagokat meghívni vagy eltávolítani, kommunikálni, közös tudásbázist létrehozni. Az okosfeladatokból álló okosfeladatsorok gyakorló és vizsga módban kioszthatók, elkészíthetők. Az egyes feladatok súlyozhatók, több szempont szerint véletlen kiosztású módon is testre lehet szabni. A tanulócsoport és a diákok egyéni eredményeit is nyomon lehet követni, sőt a feladatok megoldásai visszakövethetők. A zárt végű feladatok, bár automatikusan kiértékelődnek a súlyozás függvényében, de ahogy a nyílt végű feladatok esetében, el lehet térni a rendszer által kiosztott pontszámtól.

A pedagógusok tájékoztatása az Új Köznevelés hasábjain

A pedagógustársadalomhoz – az előzőekhez is kapcsolódóan, ám magazinosabb formában – szól az Új Köznevelés havilap, mely az új kezdeményezésekről szóló információkat, módszertani példákat, pedagógus példaképeket és jó gyakorlatokat kívánja megosztani a pedagógusokkal színes, fogyasztható, változatos, olvasmányos formában és naprakészen. Mindezek érdekében élvezhető szakmai írásoknak kíván helyt adni a publicisztikai műfajok sokféleségével, hiteles személyiségek, véleményformálók megszólaltatásával, példaadó iskolai kezdeményezések megismertetésével.

Minden lapszámban igyekszünk olyan pedagógus egyéniségeket bemutatni és címlapra helyezni, akik valami maradandót alkottak, vagy csak egyszerűen munkájukat mások nagy megelégedésére végzik. Az elmúlt hónapokban kiemelten foglalkoztunk például az óvodával, a pedagógiai kommunikációval, a témahetekkel, a pályaválasztással és a tehetséggondozással, de bemutattunk tudományos példaképeket, helyi innovációkat is.

Az Aktuális rovatunk hasábjain a legfrissebb hírekről, kezdeményezésekről, konferenciákról számolunk be.

Oktatás-nevelés rovatunk jó gyakorlatokat, módszertani példákat tartalmaz.

A hónap témája rovatban rendszeresen egy-egy kiemelt témával foglalkozunk hangsúlyosan, míg A mi világunk rovatunkban friss híreket, pályázatokat, kulturális ajánlót és jeles évfordulókat olvashatnak az érdeklődők.

im230.png im231.png

A lapszámok digitális formában, mindenki számára elérhető módon jelennek meg az Oktatási Hivatal honlapján[3].

 

[1] https://www.nkp.hu/

[2] https://tankonyvkatalogus.hu

[3] https://www.oktatas.hu/uj-kozneveles, illetve https://folyoiratok.oh.gov.hu/