Pintér Gergely – Farkas Andrea

Okosgyűjtemények – tankönyvfüggetlen tanulói ösvények,
multimédiás tartalmak fejlesztése a Nemzeti Köznevelési Portálon alsó tagozatos tanulók számára
az EFOP-3.2.2-VEKOP-15 projektben

im213.jpg im214.jpg

Bevezető

A Nemzeti Köznevelési Portálon[1] korábban nem volt az 1–4. évfolyam számára tartalomszolgáltatás, ez a terület az elmúlt másfél év munkájának köszönhetően debütált a platformon, ennek fejlesztését valósította meg az EFOP-3.2.2. projekt szakmai csapata – reményeink szerint a tanulók, a tanítók és a szülők örömére.

Az 1–2. évfolyam számára készült okosgyűjtemények bemutatása

Az első és második osztályosoknak 77, tanítói közreműködéssel készült videóanyagot, 91 önálló animációt és 7 természetfilmet alkottunk meg, emellett 8 korábbi videót beillesztettünk. A médiaelemek a 6–8 éves gyermekek korszerű és hatékony oktatását-nevelését segítik. A kisfilmek a matematika, valamint a magyar nyelv és irodalom tantárgyakhoz készültek, a 2020-as Nat-hoz illeszkedő kerettantervekben megadott fejlesztési célok és ismeretek figyelembevételével. A produkciók ugyanakkor tankönyvfüggetlenek, így bármely iskola 1–2. évfolyamán használhatóak.

A multimédiás elemek tanítói előadásokkal, animációkkal, mondókákkal, képességfejlesztő gyakorlatokkal, tevékenységeken keresztül igyekeznek felkelteni és fenntartani a tanulók figyelmét, emellett további, otthon végezhető feladatokat is adnak. A képernyő előtt töltött idő egy-egy elem esetén 10–15 perc, viszont egy teljes tanóra tartalmi kivonatát adja, megállítható, ismételhető, és a személyes tanulás mellett a komplex fejlesztésre is koncentrál.

Az 1. és a 2. évfolyamra készült médiaelemek célja, hogy segítse a 6–8 éves gyerekeket, a szülőket és a tanárokat az iskolán kívüli digitális oktatásban, újfajta audiovizuális tanulástámogatást nyújtson az iskolába belépő diákok számára, valamint felhasználható legyen bármely iskolai tananyag kiegészítéseként.

Ez a korosztály a tanulási folyamat során biztonságra, figyelemre, elismerésre vágyik, az ismeretek elsajátításában szüksége van a felnőtt vezetőre, a biztonságos környezetre, személyességre, ezért olyan digitális eszközöket fejlesztettünk, amelyeken keresztül a gyermek megszólítható, figyelme fenntartható, biztonságos keretet ad, és az iskolában jól bevált módszertant követi. A „beszélőfejes videó” olyan forgatott tananyag, amelyet gyakorlott általános iskolai tanárokkal vettünk fel, és főként az iskolában már megszokott tanítói magyarázatokat, játékokat, gyakorlást segítő feladatokat tartalmazza, az animációs kisfilmek pedig a még olvasni nem tudó gyerekek számára nyújtanak ismeretanyagot. A videókban megjelenik a tanító, az emberi hang: biztat, bátorít, leköti a figyelmet, pozitív visszajelzést ad, megszólít, szinten tartja a tanulási motivációt, tehát az iskolában megszokott tanítási-tanulási gyakorlatot tükrözi. Az animáció kilép az osztályteremből, és olyan tartalmakat hoz a nagyvilágból, amely fenntartja a figyelmet és az érdeklődést.

Irányelvek a fejlesztés során:

  • Univerzális. A Nat2020 és a kerettantervek elvárásaihoz igazodó fejlesztés minden tanuló számára alkalmazható távtanítási anyagot kínál, függetlenül attól, hogy milyen tankönyvből tanul.
  • Önálló tanulásra alkalmas. A fejlesztésben megvalósult tananyagcsomag, figyelembe véve a pandémiás helyzet okozta kihívásokat és a felzárkóztatást is, otthoni környezetben is elsajátítható módon, és otthoni eszközkészlettel megvalósítható feladatok mentén értelmezi a megvalósítást.
  • Hozzáadott értékkel bír. A multimédiás lehetőségeket kihasználva sokrétű fejlesztésre ad lehetőséget. Az animációk beépítésével a korábbi fejlesztés során megvalósult újgenerációs tankönyvi ábrák megelevenednek, feladathelyzetben alkalmazhatóvá válnak, vagy például a Fővárosi Növény- és Állatkertben forgatott anyagokkal egészültek ki.
  • Bevált jó gyakorlatok, eredményes módszertani megoldások. A fejlesztés során gyakorló pedagógusok óraleírásai alapján, neves szakértők és multimédiás fejlesztők együttműködésével valósítottuk meg az oktatóvideókat.
  • Korszerű didaktikai megközelítés. A digitális tananyagelemek, a tanórák gyakorlatát követve, kis módszertani lépéseken keresztül vezetik a tanulókat az új ismeretek megértése és alkalmazása felé. Ráhangolódás és az előzetes ismeretek felidézése után az új ismeretek bemutatása, elemzése, következtetések levonása, fogalmak rögzítése, szabályok megfogalmazása, majd rendszerezés, rögzítés történik. Ezt követi az alkalmazás, a tanultak gyakorlása, összefoglalás. Majd otthon végezhető feladatok, illetve valamilyen fejlesztő jutalmazás következik (pl. mesehallgatás).
  • Életkori sajátosságoknak megfelelően. A multimédiás elemek tanítói előadásokkal, animációkkal, mondókákkal, képességfejlesztő gyakorlatokkal, tevékenységeken keresztül igyekeznek felkelteni és fenntartani a tanulók figyelmét, és további otthon végezhető feladatokat adnak. A képernyő előtt töltött idő egy tananyagelem esetén 10-15 perc, viszont egy teljes tanóra kivonatát adja, és a személyes tanulás mellett a komplex fejlesztésre is koncentrál.
  • Tananyagfeldolgozás lefedettsége. A fejlesztésre kerülő tananyagelemek a teljes tanév anyagához kapcsolódnak.

A fejlesztés pedagógiai, módszertani szempontjai

A kisfilmek az 1–2. évfolyam matematika, valamint magyar nyelv és irodalom tantárgyakhoz készültek. A forgatókönyvek a 2020-as Nat-hoz illeszkedő kerettantervekben megadott fejlesztési feladatok és ismeretek figyelembevételével kerültek összeállításra.

A filmekben az újgenerációs tankönyvek képanyagát használtuk, a filmek tankönyvfüggetlenek, így bármely iskola 1–2. évfolyamán felhasználhatóak.

A 1. évfolyamon mindkét tantárgyban kiemelt szerepe van az alapozó-előkészítő időszaknak, mely biztosítja az óvoda-iskola átmenet megkönnyítését, lehetővé teszi a kognitív funkciók fejlesztését, megerősítését. Ennek megfelelően készültek az „Óvodából iskolába” témakör filmjei.

Magyar nyelv és irodalom tantárgyon belül ide kerültek az írás és az olvasás tanulását előkészítő anyagok. Ezek az auditív figyelem, a grafomotorikai és kommunikációs képességek, valamint a téri tájékozódás fejlesztését segítik.

Matematikában az előkészítő időszak filmjeiben meg- és leszámlálásokkal, a tájékozódó képesség fejlesztését célzó feladatokkal készítettük elő a szám- és műveletfogalmat. A matematikatanulás területén ebben az időszakban kiemelt szerepe van a cselekvő tapasztalatszerzésnek. A konkrét tárgyi tevékenységek során szerzett tapasztalatok képezik az absztrakt fogalmak tartalmát. Erre épültek forgatókönyveink is. A filmes kereteket figyelembe véve vontuk be a tanulókat. A tevékenységekhez olyan eszközöket használtunk, illetve kértünk a gyerekektől, amelyek az iskolákban használt matematikai eszközök (számolópálcák, korongok), illetve a háztartásokban megtalálhatók (tányérok, poharak, különféle termések).

Az olvasás- és íráskészség kialakításának meghatározó szerepe van a tanulási képességek fejlődésében. Az auditív figyelem, a tájékozódási és finommotorikus képességek fejlesztése után következik a betűelemek megismerése, majd a betűk megismerése és írása.

A betűtanításhoz készült filmekben felhasználtuk a hangoztató-elemző-összetevő és a Meixner-módszer gyakorlatait. A betű és hang azonosítása során gyakoroltatjuk a beszédhangok helyes ejtését. A beszédmozgás tudatosításának érdekében megfigyeltettük az ajakmozgásokat, megkülönböztettük a zöngés-zöngétlen mássalhangzókat. Ebben az időszakban a helyesírás alapozása, fejlesztése nyelvi tapasztalatszerzésre épül. Ennek figyelembevételével készültek az „Anyanyelv” témakör filmjei.

Az 1–2. évfolyam számára készült élőszereplős, filmes és animációs vegyes technikás multimédiás elemek forgatókönyvei 4 tanító és két pedagógiai-módszertani szakértő, az adott produkció rendezője, a produkciós vezető és az alsós digitális műveltségterületi vezető csapatmunkájával nyerték el végleges formájukat.

im215.png

A multimédiás produktumok önálló arculatot kaptak, az elsős, másodikos kisiskolások célcsoportját megszólítani és érzelmi involválódást segíteni képes animációs főcímmel (Kiskuckó Suli), és az egyes didaktikai elemeket elválasztó animált inzertekkel. A célközönség digitális érettségét, ill. az életkori sajátosságokat figyelembe véve a projekt keretein belül új arculatot, ún. csempés megjelenítést hoztunk létre.

im216.png

A 3–4. évfolyam számára készült okosgyűjtemények bemutatása

Az általános iskola 3–4. évfolyamán tanulók számára az Anyanyelv és kommunikáció, a Környezetismeret és a Matematika tantárgyakhoz interaktív digitális feladatgyűjtemény került fejlesztésre.

A Magyar Népmesék sorozatnak az NKP-n is fellelhető egyes elemeit is beépítettük a Digitális kalandozások projektjeibe, és különböző feladatokat fejlesztettünk hozzá.

Az új fejlesztés során a Nat2020 kerettantervi témaköreihez fejlesztettük a feladatsorokat, de tankönyvfüggetlenül minden tanuló számára jól használható, az új alaptanterv fejlesztési céljait szem előtt tartó digitális tartalomszolgáltatást valósítottunk meg:

Differenciált feladatok/Új témakörök

Pedagógiai cél

Gyakoroljunk!

Önálló tanulásra, a tanult ismeretek elmélyítésére és alkalmazására vonatkozó differenciált feladatsorok.

Agytorna

Tehetséggondozó feladatsorok.

Játékidő

Játékos feladatok az adott tématerület iránti érdeklődés felkeltése céljából.

Életrevaló

Hogyan hasznosíthatom a tudásom a mindennapokban? Az adott tématerület megjelenése a hétköznapi életben, gyakorló feladatsorokkal, digitális tanulási ösvény kialakításával.

Digitális kalandozások

Tanulás a 21. században. A tantárgyterülethez kapcsolódó online felületek segítségével projektfeladatok kidolgozása, pl. közgyűjteményi tartalmakban kutatás.

Tudáspróba

„A” és „B” csoportra kidolgozott témazáró feladatsor értékeléssel.

A fejlesztés tankönyvfüggetlen, komplex fejlesztést megvalósító támogató szolgáltatást nyújt, melyben kulcskompetenciák, elsősorban a tanulás, a digitális, a matematikai, a gondolkodási kompetenciák és a kreativitás, a kreatív alkotás és önkifejezés, valamint a kulturális tudatosság kompetenciáinak fejlesztése kerül a fókuszba.

A Nat2020-hoz kapcsolódó kerettantervek témaköreihez és altémáihoz igazítva 6 db Okosgyűjtemény kialakítását végeztük el, melyben több mint 4000 feladat található. Altémakörönként jellemzően kétféle Tudáspróba is elérhető.

im217.png

Minden Okosgyűjteményben két, a kerettantervi témaköröktől különböző témát vezettünk be. Az egyik Digitális kalandozások néven, kötetenként 2 db digitáliskompetencia-fejlesztésre alkalmas projekten vezeti végig a tanulókat.

im218.png

A másik, Életrevaló néven, a hétköznapi életből vett témákat dolgoz fel, tantárgyközi kompetenciafejlesztést valósít meg, és egy digitális tanösvény ugrópontjain keresztül különböző tantárgyak témaköreihez illesztett feladatokat gyűjt egy csokorba.

im219.png

A gyűjtemények a Nemzeti Köznevelési Portálon, a megfelelő évfolyamra kattintva érhetők el.

im220.pngim221.png

Az évfolyamra, majd az Anyanyelv és kommunikáció, a Matematika vagy a Környezetismeret tantárgy ikonjára kattintva pedig egy elágazást építettünk be. A Nat2012-höz illeszkedő feladatok elérhetők a Feladattárban, direkt útvonalon, a Nat2020-hoz kapcsolódó Okosgyűjteményekre kattintva pedig az új fejlesztés összesen 4245 db feladatával gyakorolhatnak, illetve tehetik próbára a tudásukat a tanulók.

A feladattárban a Nat2012-höz kapcsolódó feladatok találhatók. Az okosgyűjtemények kialakítása csempés szerkezetben követi a kerettantervi témaköröket és altémákat az 1-2. évfolyaméhoz hasonlóan.

im222.png

 im223.png

[1] https://www.nkp.hu/