Csajági Sándor

A módosított Nemzeti alaptanterv szerint készülő
taneszközök újdonságai a természettudományos tantárgyakban az EFOP-3.2.2-VEKOP-15 projekt támogatásával

im232.jpg

A fejlesztések víziója

Az EFOP-3.2.2–VEKOP-15 projekt keretében az Oktatási Hivatal Tananyagfejlesztési Főosztálya, a 2020 szeptemberében érvénybe lépett új Nat és az erre épülő kerettantervek mint köznevelési tartalmi szabályozók alapján végzi a jogszabályokhoz igazodó taneszközök fejlesztését.

A köznevelés tartalmi szabályozóinak változása a környezetünkben zajló gyors változásokra ad 21. századi válaszokat. A 2030-as években megjelenő, jelenleg még ismeretlen munkahelyi igények, a digitális környezet rohamos fejlődése következtében szükségessé vált a taneszközök tartalmi megújítása. Ezzel párhuzamosan az iskolákban a tanulók között különbségek jelentős növekedését tapasztaljuk, nagy számban megjelentek az atipikus fejlődésű tanulók. Számukra ideális iskolai környezet biztosításával elérhető, hogy felnőttként megtalálják helyüket a munka világában, és megfelelő teljesítményt legyenek képesek elérni.

A Nat2020 és a kerettantervek előírásai alapján készülő tankönyvekben elsődleges számunkra a tanulói képességekhez igazodás, amely a tankönyvekben megjelenő új pedagógiai módszereken és tipográfiai elemeken keresztül valósul meg. Célunk a 21. századi sikeres életpályát lehetővé tevő kompetenciák fejlesztése – kritikus gondolkodás, kreativitás, kommunikációs készség és a kooperáció. Ezen kompetenciák fejlesztésével, az internet helyes használatának megtanításával és élményközpontú tananyagon keresztül kívánjuk meg felkelteni az érdeklődést a természettudományos tantárgyak iránt. Az élményközpontú tananyag-feldolgozás kulcsa, hogy

  • a tanuló által ismert jelenségekre, tapasztalatokra kell építeni az elvek, törvények megfogalmazását, így tudjuk közelebb vinni a tanulókhoz az elvont, nehéz összefüggéseket;
  • a tananyagfeldolgozás során a tanulás örömteli legyen, ne pusztán kötelesség.

Az új kerettantervekre épülő tankönyvsorozatok csökkentett mennyiségű tananyagot tartalmaznak. A természettudományos tantárgyak esetében a létező egy kerettantervre kettő különböző – A és B sorozatú – tankönyvcsalád készült. A tankönyvcsaládok főbb jellemzőit az alábbi táblázat tartalmazza:

A sorozat

B sorozat

nem speciális, nem magasabb óraszámhoz igazodó

magasabb óraszámhoz is ajánlott

gyakorlatias megközelítés

inkább elméleti megközelítés

könnyen érthető (nem túl mély)

mélyebb a tananyag feldolgozása

érdekes

6 osztályos gimnázium számára is ajánlott

okostankönyv készült belőle

 

Fizika tankönyveink

A 7–8. évfolyam számára készülő A, illetve B sorozatú tankönyvek és hozzájuk tartozó munkafüzetek fejlesztése az előzőekben ismertetett általános elveknek megfelelően történik.

Az A sorozat a korábban megjelent, OFI-s újgenerációs tankönyvek átdolgozása. Egyszerűsített szaktudományos alapismereteket tartalmaz, amely – külön jelöléssel ellátva – a hatévfolyamos gimnáziumok többlet tananyagát is tartalmazza. A fejlesztés során kiemelt szerepet kapott a mai, az aktuális alkalmazások (az emberiség előtt álló kihívások, természeti jelenségek, technikai eszközök) és a hétköznapi életben előforduló, fizikai ismeretekkel megmagyarázható jelenségek és problémák értelmezése.

A B sorozat keretei között 2022 szeptemberében jelenik meg egy új fejlesztésű tankönyv és munkafüzet. Szemléletében egyértelműen tudományos felfogású, felépítésében a fizika szakos kollégák számára megszokott, klasszikus szemléletet követi. A tankönyv újszerűsége a hétköznapi problémák, feladatok és a nyílt végű kérdések nagy száma. A m1unkafüzet munkáltató jellege igen széleskörű: kísérletező, mérési, elemző, gondolkodtató, digitális kompetenciát fejlesztő és kooperatív munkára egyaránt alkalmas feladatot tartalmaz.

A 9–10. évfolyam A sorozatú tankönyveinek érdekessége, hogy számos lecke középpontjában egy-egy fontos és érdekes téma áll. A tankönyv a 9–10. évfolyam témaköreit a szaktanárok által a korábbi tankönyvekben megszokottól eltérő sorrendben dolgozza fel. A tankönyv jellemzője, hogy egyszerű és összetett kérdésekkel segíti a tanulás folyamatát és az önellenőrzést.

A 9–10. évfolyam B tankönyvsorozat fejlesztésére hagyományos, a szaktanárok által megszokott témakörökkel és feldolgozási móddal került sor. Erőssége a matematikai készségek fejlesztése, amely a korábbi tankönyvhöz képest csökkentett mértékben valósul meg. Jelentős számú tanulói mérést, tanulói és tanári kísérletet és projekteket tartalmaz, amelyek között számos gyakorlati és mérnöki alkalmazást találnak az olvasók.

im233.png

A 11–12. évfolyamon az emelt szintű fizika érettségi vizsgára történő felkészítést választó tanulók számára 2022 szeptemberében megjelenik a „Fizika gyűjtemény 11–12.” kiadványunk. A gyűjtemény a középszinthez képest az emelt szintű érettségi vizsga többlet tananyagát fogja tartalmazni. Kidolgozott feladataival fejleszti a matematikai készségeket, míg a fizikára épülő alkalmazások a fizika tudományág fontosságát mutatják be a mai technikai fejlődésben. A kísérletek a tananyag megértését segítik, míg a mérési feladatok az emelt szintű érettségi vizsgára készítenek fel. Az elméleti tananyagot tesztek, megoldandó feladatok és esszékérdések követik. Az egyes témakörök összefoglalása infografikákra épül, melyek segítik a tananyag mélyebb elsajátítását.

Kémia tankönyveink

A 7–8. évfolyam A sorozatú tankönyv és munkafüzet 2022 szeptemberében jelenik meg. Lényegesen csökkentett tananyagot tartalmaz, mely érdekes, az általános iskolai korosztályhoz illeszkedik. Tetszőlegesen feldolgozható választható tananyagok a differenciálásra és tehetséggondozásra egyaránt alkalmasak.

A 7–8. évfolyam B sorozatú tankönyv és munkafüzet átdolgozása elhagyta a nehezen érthető tananyagokat. Hangsúlyt helyez a matematikai készségek fejlesztésére, eddiginél több elméleti magyarázat került a tankönyvbe. A digitális ismeretek elsajátítására minden fejezetben figyelmet fordítottak a szerzők. A munkafüzet feladatbankként szolgál, amelyből a tanulók érdeklődésének és motivációjának megfelelően válogathat a szaktanár.

A 9–10. évfolyam A és B sorozatú tankönyveihez egy közös munkafüzet készült, amelyben az egyes feladatokhoz tartozó tudásháttér jelölve van (A vagy B tankönyv oldalszámát feltüntették).

Az A sorozat széles lehetőséget biztosít a tanulók differenciált foglalkoztatására. A tankönyv tagolt szerkezetében újszerű, hogy külön jelöli a tananyag elsajátításához szükséges alap- és kiegészítő ismereteket, számításos és kísérleti feladatokat, valamint a projektmunkákat, sőt a megtanulandók rövid vázlatát is megadja minden leckénél.

A B sorozatú tankönyv a szaktanárok által korábbi tankönyvekben megszokott témaköröket követi. Feldolgozása hagyományos jellegű, a definíciókat kiemeli, továbbá az elmélet követi a természettudományos megismerés módszertanát (kísérletek megfigyelése, tapasztalat, következtetés egymásra épülése). Erőssége a mélyebb tananyag mellett a matematikai készségek fejlesztése, tanulói mérések, kísérletek és projektek. Számos gyakorlati és mérnöki alkalmazás színesíti tankönyvet.

Az A, illetve B sorozatú tankönyvek eltérő tananyagsorrendjét mutatja az alábbi táblázat, mely segíti a középiskolákat a helyi tantervben meghatározott óraszámokhoz legjobban igazodó kémia és biológia tankönyvek kiválasztásában.

 

KÉMIA – A-sorozat

KÉMIA – B-sorozat

9. évf.

Általános kémia (elektrokémiával)

Általános kémia (elektrokémia nélkül)

 

Szervetlen kémia – részleges tananyag:
csak nemfémes elemek

10. évf.

Szerves kémia (élőlények szerves vegyületeivel)

Szerves kémia (élőlények szerves vegyületeivel)

Szervetlen kémia
teljes tananyag: fémek és nemfémek

Szervetlen kémia
tananyag: fémek és elektrokémia

+: Kémia az ipari termelésben és a mindennapokban (pl. műanyagok, gyógyszerek)

+: Kémia az ipari termelésben és a mindennapokban (pl. műanyagok, gyógyszerek)

+: Környezeti kémia
(levegő, víz, talaj kémiája, hulladékok)

+: Környezeti kémia
(levegő, víz, talaj kémiája, hulladékok)

Biológia tankönyveink

A 7–8. évfolyam biológia tankönyve, egykötetes tankönyvként 2022 szeptemberében jelenik meg, amely a jelenleg forgalomban lévő tankönyv átdolgozása lesz. Jellemzője, hogy az életkori sajátosságokhoz igazodó, leíró jellegű tankönyv készül, hagyományos szerkezete megmarad. Hangsúlyosabb elemekként jelennek meg az interaktivitás (Alkoss véleményt!), a vitakultúra, az elemző készség (Hasonlítsd össze!) és a kritikus gondolkodás fejlesztése.

A 9–10. évfolyam A sorozatú tankönyve a 9. évfolyamon a biológia tantárgy tanításához szükséges kémiai ismereteket is tartalmazza. Magasabb óraszám esetén bármely sorozatú kémia tankönyv mellett választható az A sorozatú biológia tankönyv. Tehát az A sorozatú tankönyv választásával felvállalható a biológia tanításához szükséges kémiai alapok megtanítása is. A tankönyvben a rendszertan témakör súlya csökkent, hangsúlyeltolódás következett be az új tudományok irányában. Ezek: molekuláris biológia, sejtbiológia, genetika, genomika és evolúcióbiológia.

A 9–10. évfolyam B sorozatú tankönyve a Lénárd-féle tankönyvek felépítését követi, amely a biológiát alap-, illetve emelt óraszámban tanulók számára készült. Önálló megfigyelésekre ösztönző feladatokat tartalmaz, amely során a természettudományos megismerés módszereit is felfedezik tanulók. Gyakorlati órák megtartását segíti, amelyek tematikus kitöltésére (kísérletek, kiselőadások, prezentáció stb.) is javaslatot tesz.

im234.png im234.png

A 2022 szeptemberében megjelenő Biológia gyűjtemény 11–12. tartalmazza az emelt szintű érettségi feladatokat és azok megoldását. A gyűjtemény külön fejezete további kérdéseket és feladatokat tartalmaz.

Földrajz tankönyveink

A 7–8. évfolyamra készülő tankönyvünk újszerű felépítésű lesz. Mivel 7. évfolyamon több új természettudományos tantárgy is megjelenik, ezért a Földrajz tankönyv lassabb indulást kínál az első hónapokra. Az első témakör az adatelemzésbe és a képeken keresztüli információszerzésbe vezeti be a tanulókat, majd a szűkebb környezetünktől (lakóhely) vezeti a tanulót a nagyobb léptékű világ megismerése felé.

A 9–10. évfolyam számára megjelent A sorozatú tankönyv és munkafüzet 2020-ban történt átdolgozása során jelentős tartalomcsökkenés következett be. A tankönyv a természeti és társadalmi folyamatok összefüggéseinek megismerésére épít, kiemelt szerepet kap a folyamatok belső logikájának megértése. A tankönyv rajzai, ábrái és a fotói a megértést segítik. Számos olvasmány és érdekesség teszi színessé a tankönyvet.

A 9–10. évfolyam B tankönyvsorozata a korábbi tankönyvek és a munkafüzetek átdolgozása. Jellemzői: számos elemző, információgyűjtő feladatot tartalmaz. A differenciálásra, gyakorlati órák tartására széles lehetőséget nyújt a tankönyvsorozat. Alapfogalmak összegyűjtése, érdekességek (sárga háttérrel jelölve), olvasmányok és internetes feladatok segítik a tankönyvet alkalmazó kollégákat a tanóráik színesítésében.

im236.png

2020 szeptemberében a 11–12. évfolyamon emelt szintű oktatást választók számára egy új rendszerező kiadvány jelenik meg Témavázlatok gyűjteménye címmel. A közép- és emelt szintű érettségi vizsgakövetelményeinek megfelelően, vázlatszerűen, ábrákkal és diagramok felhasználásával segíti az érettségi vizsgára készülőket.

Természettudomány tankönyvmodulok

A 2020-ban életbe lépett Nemzeti alaptanterv kerettantervében a 11. évfolyamon természettudományos érettségi felkészítő tantárgyat nem választó tanulók számára 2022 szeptemberétől kötelező jelleggel előírta a Természettudomány tantárgy felvételét. A kerettantervben maghatározott témakörök feldolgozásához öt külön modul készül: fizika, kémia, biológia, földrajz és integrált természettudomány. A modulok jellemzői, hogy minden fejezetben több feldolgozandó anyagot tartalmaznak, amelyből a szaktanár saját belátása szerint választhat. A tanítási órákra javasolt témák nem teljes mértékben kidolgozottak, hanem ötleteket adnak a csoportos feldolgozáshoz.