Sörény Edina

Az állampolgári digitáliskompetencia fejlesztése
tanulási eredmény alapján

im277.jpg

A digitális kompetencia ismeretek, gyakorlati képességek és viselkedési elemek komplex rendszere, amely lehetővé teszi a digitális technológián alapuló eszközök és alkalmazások magabiztos, kritikus és kreatív használatát a munkavégzés, a tanulás, a szabadidő szervezése, illetve az állampolgári aktivitás hatékonyabbá tétele érdekében. A megfelelő szintű digitális jártasság ma már elengedhetetlen a világban való eligazodáshoz és az aktív léthez, továbbá a versenyképes digitális gazdaság működéséhez is.

A fejlesztés sürgősségét a DESI index Magyarországra vonatkozó 2019. évi adatai is jelzik, és számos más elemzés is alátámasztja. Az állampolgárok digitális kompetenciájának fejlesztése kiemelt kormányzati feladat, ezért a 1341/2019 (VI. 11.) Korm. határozat rendelkezett a Digitális Kompetencia Keretrendszer fejlesztéséről és bevezetésének lépéseiről, valamint kijelölte a fejlesztéshez keretet biztosító projektet. Ez a dokumentum a hazai Digitális Kompetencia Keretrendszer (a továbbiakban: DigKomp Rendszer) fejlesztésének hosszú távú koncepcióját, illetve a digitális kompetencia értékelési és igazolási rendszer lehetőségeit, továbbá a képzési regiszter összeállítására, valamint az ösztönzőrendszer kialakítására vonatkozó javaslatokat tartalmazza.

A Digitális Kompetencia Keretrendszer (DigKomp Rendszer) elsődleges célja, hogy az állampolgárok digitális kompetenciájának fejlesztését rendszerszerűvé és tanúsíthatóvá tegye. Ennek része:

  • a fejlesztési területek és célok világos, szabványos, a nemzetközi referenciákkal is összhangban álló megfogalmazása, naprakészen tartása;
  • az egyéni tanulást támogató megoldások kidolgozása;
  • az értékelés és tanúsítás mechanizmusának kiépítése;
  • a digitális kompetencia fejlesztésére történő ösztönzés.

A DigKomp rendszer olyan eszközöket fejleszt és szervez rendszerbe, mint

  • a DigKomp Tanulástámogató Platform,
  • a DigKomp Képzési Regiszter,
  • a DigKomp Tanúsító Pontok, továbbá
  • referencia anyagok, amelyek az eddiginél hatékonyabban szolgálhatják az állampolgárok digitális kompetenciájának fejlesztését.

Emellett a DigKomp Rendszer részét képező állampolgári digitáliskompetencia-keret olyan referencia anyag, amely strukturált formában írja le a ma korszerűnek tartott állampolgári digitális kompetencia összetevőit, ami – az Európai Bizottság által 2017-ben kidolgozott és jelenleg érvényes referenciának tekintett – DigComp 2.1 állampolgári digitáliskompetencia-keret alapján került kialakításra, valamint a gazdaság számára szükséges ágazati és szakmai digitális kompetencia fejlesztéshez is eszközöket kíván nyújtani.

im278.png

im279.png