Eich László

A KONELI Általános Iskola és Gimnázium sajátosságai

im359.jpg

A KONELI Alapítványi Általános Iskola a KONELI intézményrendszer legfiatalabb tagja. Hivatalosan 2019. szeptember 1-jén kezdte meg működését. Az első tanévünkben négy osztállyal a második tanévben öt osztállyal, a jelenlegi harmadik tanévünkben pedig hat osztállyal rendelkezünk.

Iskolánk tehát jelenleg még relatíve pici, ugyanakkor hihetetlenül jó hangulatú, és már működésének első éveiben is komoly sikereket könyvelhetett el magának. Ezek közül három dolgot szeretnék kiemelni:

  • a Jobb Veled a Világ Alapítvány által meghirdetett ún. „Boldog Iskola” cím, amelyre az elmúlt három évben mindig sikeresen pályáztunk, és amelyet az érzelmi intelligencia iskolában rendszer-szinten végzett fejlesztésének megvalósítása miatt sikerült elnyernünk;
  • az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ program, amelyet a tavalyi esztendőben pályáztunk meg sikerrel, és amelynek keretében egy hároméves, öt országot érintő nemzetközi csereprogram vezetését láthatja el iskolánk. Erre nagyon büszkék vagyunk, többek között azért is, mert az angol nyelvi képzés iskolánk egyik kiemelt célterülete – a technikai innováció alkalmazása, a tehetséggondozó programok iskolai programba építése és az egyedi pedagógiai, oktatásszervezési eszköztár mellett;
  • az iskolánk iránt megnyilvánuló érdeklődés, amely legjobban abban mutatkozik meg, hogy a harmadik tanévünkre megduplázódott iskolánk tanulólétszáma.

Iskolánk sajátosságát természetesen leginkább a Prof. Dr. Bábosik István által kidolgozott „Konstruktív életvezetés pedagógiája” jelenti. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy iskolánk szakmai módszertani bázisa lehet ennek a magyar kutatási eredményekre épülő, egyszerre modern és hagyományos értékeket is közvetítő, integratív pedagógiai irányzatnak.

Az általunk csak „Bábosik-módszernek” nevezett pedagógiai célrendszer adja iskolánk egyediségét, melynek középpontjában az együttműködésre kész személyiség hatékony megalapozása áll. Ennek keretében, ezzel egyidőben próbáljuk megalapozni tanítványainknál az élethosszig tartó tanulást, a munka világára való felkészítést és az egészséges életmód iránti igény kialakítását.

A tanórán alkalmazott módszerek közül a modern, kooperatív technikák és a kiscsoportos munkaformák a leggyakoribbak, melyek közül jelentőségével kiemelkedik a projekt-módszer alkalmazása. Ennek megvalósítására iskolánkban a hetirend rugalmas keretet biztosít az ún. projektóra rendszer keretében. Ezeket a 90 perc hosszúságú projektórákat a pedagógusok belátásuk szerint formálhatják a havi projektek megvalósítása során. Az alsó tagozatban a komplex ismeretfeldolgozás érdekében kollégáink gyakran élnek a tantárgyközi projektek lehetőségével, a felső tagozatban, a szaktantárgyi rendszer miatt pedagógusaink inkább a tantárgyi projekteket részesítik előnyben.

Iskolánkban személyre szabott oktatási programot az ún. fakultációs foglalkozások keretében biztosítunk tanulóink számára, ahol az egyéni képességfejlesztés és a kiscsoportos tehetséggondozás elemei is megvalósulnak. A fakultációs foglalkozások időpontjai a délelőtti ismeretek megerősítését szolgáló ún. mentorált ismeretfeldolgozó órák után vannak, általában három és öt óra közé esnek, ami az iskolai benntartózkodás általában kevésbé hasznosított időszaka, és ami így egy érdekes, izgalmas lezárását tudja nyújtani a napnak.

Az itt említett mentorált ismeretfeldolgozó óra is intézményünk egyik sajátossága. Ezen az órán a tanár támogató közreműködésével a tanulók áttekintik a délelőtti tantárgyak tartalmát és elvégzik azokat a gyakorlatokat, amelyek az új ismeretek elsajátításához nélkülözhetetlenek. Iskolánk alsó tagozatos osztályaiban a mentorált ismeretfeldolgozó foglalkozások hatékonysága miatt tanulóink nem is visznek haza házi feladatot. Az egyéni felkészülés ezen fajtája iskolánkban ezért csak a felső tagozatban jelenik meg.

Iskolánk szakmai munkájának további jellegzetessége, hogy igyekszünk minél szélesebb teret nyújtani a modern tanulási eszközök és digitális információhordozók használatára. Minden osztálytermünkben interaktív LCD kijelző (az interaktív tábla modernebb változata) található, ami biztosítja a digitális oktatási tartalmakhoz való hozzáférést. Mindezen túl pedig több foglalkozásunk keretében van lehetőségük a tanulóinknak programozható robotok és drónok alkalmazására is. A modern pedagógiai eszköztár minél szélesebb körű elsajátítása, továbbá a Bábosik-módszer alkotó jellegű alkalmazása érdekében pedagógusaink számára belső továbbképzéseket, szakmai konzultációkat szervezünk.

Az eddig bemutatott jellemzők talán érzékelhetővé teszik, hogy iskolánk szakmai-pedagógiai modellje minél komplexebb választ kíván adni korunk felgyorsult világára, ha úgy tetszik, annak elvárásaira kívánja felkészíti a tanulókat. Ugyanakkor mindezt megpróbálja úgy megvalósítani, hogy közben igyekszik a tantárgyak és a szabadidős tevékenységek keretében közvetíteni azokat a szilárd erkölcsi alapelveket és nemzeti öntudatot is, ami a 21. századi közösségformálás esetében is elengedhetetlenül fontos. (Egy magyar innovációra épülő iskolamodell esetében úgy gondolom, hogy ez különösen fontos kívánalom.)

Az iskolában megvalósuló szakmai programunk teljes egészében Nat-kompatibilis, azaz a nevelő-oktató munkánkhoz a 2020-as Nat-hoz kifejlesztett kerettantervet használjuk, ebben nem különbözünk a legtöbb iskolától. Amiben mások vagyunk, az a projektszemlélet alkalmazása a tananyag feldolgozás terén, ami lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos témakörök feldolgozása, a tananyag elrendezése másként, komplex módon valósuljon meg, mint a hagyományos tantárgyi struktúrában.

Iskolánk sajátossága abban is tetten érhető, hogy kiemelt szerepet szánunk a tanulók idegen nyelvi képzésének, melyet több tevékenységgel is támogatunk. Valamennyi iskolai évfolyamon heti öt angol óra szerepelt a tanrendben, melyek közül három órát angol szakos nyelvtanár, kettőt pedig idegen nyelvi lektor tart. Mindezen felül a gyerekeknek választható fakultációs foglalkozások (például English+, science for kids) keretében van lehetőségük életkoruknak megfelelő kommunikációs tevékenységben részt venni. Az iskolánk által elnyert Erasmus+ csereprogram tevékenységeit is igyekszünk úgy megvalósítani, hogy abból minden gyermekünk profitálhasson.

Az iskola egyik fontos vonzó erejének tartjuk azt a széles szakmai programkínálatot, mely integráltan, a tanulók napirendjébe építve színesíti az iskola tevékenység-repertoárját. Szakmai kínálatunkban egyaránt megtalálhatók a kognitív fejlesztést és a készségfejlesztést szolgáló programok is. Tanulóink így tanrendbe építve vehetnek részt a sakkpalota, a boldogságóra, a multiskillz-tenisz, a jóga-móka, az úszás, a modern tánc, valamint a programozás órákon.

Szakmai munkánk egyik legfontosabb kihívása jelen pillanatban az, hogy az általános iskolában alkalmazott egyedi oktatásszervezési módszerek tapasztalatai alapján a következő években kidolgozzunk egy középiskolai modellt, ahol az általános iskolához hasonlóan az együttműködés és a projektek nyújtotta tanulási lehetőségek állnak a középpontban, mindez kiegészítve bizonyos piacképes gyakorlati ismeretek elsajátításával.

A KONELI Gimnázium szakmai programterve jelen pillanatban is kidolgozás alatt áll. Bízom abban, hogy a tantervi keretek nyújtotta lehetőségek, illetve az integrált szakmai programok alkalmazásával egy teljesen új alapokon álló, az iskola és a munka világát egymáshoz közelítő, a technikai innovációt alkotó módon felhasználó középiskolai program fog születni belőle. Az engedélyeztetést követően ígérem, hogy a széles közvélemény számára is elérhetővé tesszük a gimnázium programját.

Végezetül kérem, engedjék meg, hogy az intézmény rövid bemutatását iskolánk önérték megmeghatározásával zárjam. Nevelőtestületünk ugyanis az iskola indulásakor meghatározta azokat az értékeket, amelyet intézményünk képviselni szeretne a jövőben. Ezek a következők:

  • gyermekközpontúság,
  • együttműködés,
  • családiasság,
  • nyílt kommunikáció, nyitottság,
  • szolgáltató szemlélet,
  • szakmaiság,
  • eredményorientáltság,
  • tehetségek támogatása,
  • kreativitás ösztönzése,
  • élményalapú oktatás,
  • technikai innováció,
  • kortárscsoport-segítés,
  • hagyománytisztelet,
  • nemzeti öntudat és megbízhatóság.

A szakmai munkánk iránt érdeklődő partnereink további információkat a www.koneli.hu honlapon találhatnak iskolánkról. Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

im360.png