Kardos Éva – Németh Rita

Az Alapítványi és Magán Nevelési-Oktatási Intézmények,
Szervezetek Nemzetközi Egyesületének tevékenysége

 im361.jpg  im362.jpg

A szervezetet 2015-ben akkor Alapítványi- és Magánóvodák Egyesülete néven Kardos Éva elnök alapította, 10 lelkes és oktatás-nevelés témában jártas alapító magánszeméllyel közösen.

Az Egyesület tagjai lehetnek magánszemélyek: szülők, pedagógusok, illetve hazai, vagy külföldi intézmények, szervezetek.

Az Egyesület önkéntesen szerveződik, és ennek szellemében működik. Az Egyesület független politikai pártoktól, szervezetektől és áramlatoktól. Az Egyesület szolidaritási alapot működtet tagjai részére. Fő céljának tekinti a már működő és a létrejövő magán nevelési-oktatási intézmények, szervezetek szakmai, módszertani támogatását, munkájuk népszerűsítését, fejlesztését, hatékony érdekképviseletük biztosítását. A szervezetek társadalmi elismertségének javítását, megismertetését és népszerűsítését helyezi előtérbe.

Céljainkat országos szintű szakmai összefogással, tanügyigazgatási, gazdasági, jogi, pedagógiai szakmai képviselettel, módszertani továbbképzések indításával tartjuk fent.

Szakmai összejöveteleket, gyakorlati bemutatókat, online szakmai fórumokat, továbbképzéseket, szakmai interjúkat, országos és regionális tanácskozások szervezését, koordinálását, lebonyolítását végezzük. Kiemelt helyet biztosítunk a hazai és külföldi szakmai érdekképviseleti szervezetekkel, szövetségekkel történő kapcsolatépítésre, a korszerű óvodapedagógiai elméletek és gyakorlatok fejlesztésére.

Nagyon elégedettek vagyunk, hogy az egyesület újra aktívvá tételét követően 2021. májusától alig pár hónap alatt, egy országos , szakmai összefogást hirdetve közel 30 óvoda csatlakozott az Egyesületünkhöz, akikkel kooperatív módon, közösen kijelölve az irányokat keressük meg a lehető legjobb szakmai válaszokat oktatás-nevelés témában. Így közel 1000 gyermeket és kétszer ennyi szülőt érhetünk el szakmai programjainkkal.

Az intézmények, szervezetek szakmai támogatására szakértői team-et hoztunk létre Petróczi Gábor tanügyigazgatási, Dr. Pálfi Sándor pedagógia, Dr. Bölcskei Zsolt jogi, Fóris Marietta gyakorlati-szakmai mentor, Némethi Sándorné gazdasági szakértő személyében. Akikkel közösen, magas színvonalon, naprakész, gyakorlatorientált támogatásként havi Hírlevélben nyújtunk az igények szerint szakmai segítséget, illetve egyedi szakértői megkereséseket is teljesítünk speciális kérdésekben, amelyekre gyors és hatékony választ nyújtottunk szakértőink által.

Útjára indítottunk egy rendkívül színes interjúsorozatot nevelési-oktatási-fejlesztési témákban, amit az összes online felületünkön közzé is tettünk – ezzel is támogatást nyújtva a témák iránt érdeklődők részére.

Az ALMA Egyesület tagjainak közös érdekeit figyelembe véve szakmai állásfoglalást, illetve konstruktív együttműködést indítványoztunk az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felé a tagjaink eredményesebb önellenőrzése érdekében. Megkeresésünkre választ és hatékony segítségnyújtást adott az ÁSZ, miszerint a „Nem állami humánszolgáltatók” ellenőrzésére létezik egy önteszt, mely nagy segítséget nyújt abban, hogy szabályszerűen, átlátható és elszámolható módon nyújtsák be a szolgáltatók az ellenőrzéssel kapcsolatos dokumentumaikat. Nagy örömünkre szolgált, hogy az öntesztek és az elemzés megismerésével és hasznosításával hozzájárulhattunk tagjaink szabályszerű, törvényes ellenőrzésének megvalósításához. Mindkét fél előnyére segíthettünk a törvényes működés támogatásában.

  1. november 5-én Sikeres Óvoda Útja” címmel szakmai, vezetői továbbképzés-sorozatot indítottunk fenntartók és óvodavezetők részére. Teltházas előadáson tájékoztattuk a részvevőket a magánfenntartású intézmények működésének szabályairól, a 2022. évi költségvetés tervezetéről, továbbá komplex tájékoztatást nyújtottunk cégjogi és munkajogi kérdésekben. A rendezvényen is csatlakozott egyesületünkhöz számos intézmény.

Fontos feladatunknak tekintjük a saját kiadású  szakmai kiadványaink népszerűsítését. 2016-ban megjelent első saját kiadású mesekönyvünk Varázsbőrönd – Csodatúra csodaútra címmel, amelyet 4–8 éves gyermekek életkorához illő erkölcsi gondolatok varázsolnak hitelessé és amit ajánlunk óvodáknak, iskoláknak, pedagógusoknak és szülőknek egyaránt.

im363.jpg

Terveink között szerepel az intézmények részére kialakított egységes minőségbiztosítási rendszer kidolgozása, ami által az adott intézmény iránt érdeklődő szülők az elvárásaiknak megfelelő minőségi intézményt választhatnak gyermekeik részére.

A pedagógusok számára pedig egy olyan platformot szeretnénk létrehozni, amelynek segítségével a saját jó gyakorlati elemeik megoszthatók lennének, ezzel is segítve egymás szakmai munkáját, illetve a „Gyermekek mindenek felett” eszmét követve a felnövekvő generáció érdekeinek támogatását.

A 2022. évben projektpedagógia témában továbbképzéseket indítunk, amelyek akkreditációja már megtörtént. Ezzel is támogatni szeretnénk a fejlődni vágyó pedagógusokat.

Szülők részére oktatás-nevelés témában biztosítunk szemléletformáló előadásokat, tájékoztatásokat, amelyekkel támogatjuk az otthoni színtéren zajló nevelőmunkát.

De miért is érdemes csatlakozni hozzánk?

  • Mert megkeressük közösen a lehető legjobb szakmai megoldásokat tagjaink számára. Nem hagyjuk őket egyedül nehéz, szakmai döntési helyzetekben.
  • Szakmai támogatást nyújtunk fenntartóknak, intézményeknek és dolgozóik számára egyaránt. A folyamatos fejlődés érdekében képezzük tagjainkat és igény szerint munkatársaikat.
  • Népszerűsítjük, köztudatba emeljük tagjaink intézményét a jobb pozícionálás érdekében.
  • Lehetőséget biztosítunk egy olyan körhöz való csatlakozáshoz, amely az oktatási-nevelési területen a minőséget, az egyedi értékeket tekinti elsődlegesnek.

„Az Alma Egyesület az összefogás erejét kínálja nekünk, magánóvodáknak, hiteles szakértőkkel, akik professzionális tudásukkal támogatják és segítik az Egyesület tagjait! Hívunk és várunk, hogy részese légy egy közösségnek, ami érted, értünk van, hogy megtapasztald erejét és biztonságát!"

(Ferenczyné Kerekes Edit – Intézményvezető/Alma Egyesületi tag)

im360.png