Zentai István

Klíma- és környezetvédelmi
tudatosságra nevelés VR űrutazással

image195.jpg

A XXIII. Közoktatási Szakértői Konferencián a SpaceBuzz projektről egy workshop keretén belül tájékozódhattak a résztvevők, illetve a SpaceBuzz kiállítói standján is informálódhattak. Mivel egy pilot program keretében 2022 tavaszán 15 magyar iskola több mint 1400, 10–12 éves diákja részt fog venni a SpaceBuzz ingyenes oktatási programban, érdemes a Hollandiában már 2018 óta sikeresen futó projekt két vezetőjének mondanivalóját megismerni.

Mi a SpaceBuzz program és mi ebben az új? Erről beszél Janine Geijsen és Max Louwerse. Janine a SpaceBuzz ügyvezető igazgatójaként ennek a lenyűgöző küldetésnek a vezetője, Max a Tilburgi Egyetem kognitív pszichológia és mesterséges intelligencia professzora és kutatója, valamint a SpaceBuzz tudományos lelke.

Az overview effect

A SpaceBuzz olyan innovatív oktatási program, amelyben a 10–12 éves korosztály vehet részt, hogy a legmodernebb virtuális valóság segítségével űrutazásra induljon. A diákok közben mindent megtanulnak a technológiáról, az innovációról és az ökológiáról. Janine egy űrhajósokból (akik közé André Kuiperst is sorolhatjuk), pedagógusokból, VR- és játékfejlesztőkből, valamint tudósokból álló kivételes csapattal együtt a kezdetektől a SpaceBuzz program tagja. „A motivációt számunkra az overview effect (magyarul: áttekintő hatás) jelentette, amelyet minden űrhajós megtapasztal, amikor először néz le a Földre az űrből.” – mondja Janine. „Az űrhajósok, amikor lenéznek a Földre, rádöbbennek, hogy milyen aprócska és sérülékeny a mi Földünk.

Ez a felismerés arra ösztönzi őket, hogy amikor visszatérnek a Földre, tegyenek érte valamit, bármit. Nemcsak klímaaktivistaként, hanem akár a művészet, építészet, pszichológia vagy oktatás területén is. Arra gondoltunk, mi lenne, ha ezt a hatást itt a Földön egy rakétamásolat segítségével újra alkotnánk, és így a gyermekek egy egész generációját inspirálhatnánk. Megmutatnánk nekik, mennyire gyönyörű a Föld, olyan kérdéseket tennénk fel nekik, amelyekből ők maguk vonnának le következtetéseket, és így a »Föld nagyköveteivé« válhatnának. Tisztában voltunk vele, hogy tapasztalaton alapuló tanulást, valamint immerzív (például virtuális és kiterjesztett valóság) technológiát kell használunk, hogy az overview effect tényleg valóságos legyen. Azt is tudtuk, hogy mindezt egy oktatási programba kell csomagolnunk. Ha csupán egy látványos mutatvánnyal kápráztatnánk el gyerekeket, bármiféle mélyebb tartalom nélkül, annak nem lenne értelme. Végül egyértelmű lett, hogy a SpaceBuzzt sziklaszilárd alapokra kell helyeznünk, mert a tudás hatalom. Mi történne, ha nem érnénk el a kívánt hatást? Akár a kukába is hajíthatnánk a programunkat.”

image196.png

Látogatás a professzornál

Ezen ambiciózus kiindulási pontok alapján adománygyűjtésbe kezdtünk, hogy a leggyorsabban elkészíthető első termék – egy működő prototípus – elkészülhessen. Janine: „Hollandiában három év alatt közel négymillió eurót gyűjtöttünk össze magánszemélyektől; lelkes vállalkozóktól, akik a tervünk innovatív jellege miatt szívesen csatlakoztak küldetésünkhöz. Még mindig büszke vagyok arra, hogy a SpaceBuzzt szó szerint és átvitt értelemben is ők támogatják.”

Itt az ideje egy sziklaszilárd tudományos alapnak. Hogy ez létrejöhessen, Janine látogatást tett holland professzoroknál. Ezen látogatások egyike Max Louwerse-nél volt, a professzor a Tilburgi Egyetemen található DAF Technology laboratóriumában dolgozik. Janine-t azonnal magával ragadta Max vállalkozó szelleme és az oktatással kapcsolatos elképzelései. Max: „Évekkel ezelőtt a DAF Technology laboratóriumát a PACCAR, a DAF anyavállalatának adományából hoztam létre. A laboratórium a virtuális és kevert valósággal foglalkozik, ahol az immerzív oktatást és az intelligens oktatórendszereket kutatjuk. Janine elképzelése pontosan ez volt a SpaceBuzz-zal kapcsolatban. Amikor találkoztunk, a VR és a rakéta ötlete már megvolt Janine fejében, de ezen kívül mást nem dolgoztak még ki. Azonnal megtetszett az ötlet, láttam, hogy mi mindent lehetne ebből kihozni. Hatalmas ambíciókkal indultunk, és mint „absztrakt tudós” én ezt még magasabb szintre vittem!”

image197.png

Tilburg – A mesterséges intelligencia fővárosa

Tilburg sokat tud nyújtani az AR (kiterjesztett valóság), a VR (virtuális valóság) és a mesterséges intelligencia területén. Max tanszékének megalapítása óta pedig sok haladás történt. „A Tilburgi Egyetemen van jelenleg Hollandiában a legkiterjedtebb mesterséges intelligencia tanulmányi program, ami még mindig sokakat meglep. A város az egyetemmel együtt kisebbrendűségi komplexusban szenved. Nem reklámozzuk az eredményeinket, habár igazán megtehetnénk. Ha az oktatásban az innovációt vesszük figyelembe, a DAF Technology laboratóriumunk igazán különleges. Tudomásom szerint – és alaposan utánajártam – Tilburg az egyetlen hely a világon, ahol ily módon és ekkora léptékben folyik az együttműködésen alapuló immerzív oktatás.”

Egy kis oktatás

A legmodernebb technológiának köszönhetően, amelyet Tilburg-ben tesztelnek, teljesen belemerülhetünk egy oktatóprogramba. Dióhéjban: ez a SpaceBuzz. „A program három részből áll” – magyarázza Janine. „A kilövés előtti résszel kezdünk, ahol a tanulók az osztályteremben képzésen vesznek részt, amely felkészíti őket az űrutazásra. Ezalatt megtanulnak dolgokat az űrről, a Földről, a természetről és a technológiáról. Ha sikeresen elvégezték a képzést, megérkezik az iskolába a SpaceBuzz, amely egy több mint 15 méter hosszú „űrhajó”. A fedélzeten a tanulók André Kuipers digitális változatával, avatárjával utazhatnak az űrbe, és megtapasztalhatják az overview effectet. Miután a tanulók földet értek, kezdetét veszi az utazás utáni rész, amikor a tanulók alaposan átbeszélik élményeiket. A diákok sajtótájékoztatót is szerveznek társaik, szüleik és a helyi sajtó számára.”

A 2019-es első „kilövés” óta mintegy 25 000 gyermek élhette át a SpaceBuzz nyújtotta élményt, költségmentesen. Csak Hollandiában több mint 400 iskola szerepel a várólistán. Janine: „A SpaceBuzz világszerte minden gyermek számára elérhető kell, hogy legyen, mindezt úgy, hogy ez az iskolákra ne rójon anyagi terhet. A célunk, hogy legalább 100 millió gyermeket elvigyünk egy űrutazásra; számunkra a „határ a csillagos ég”.

A SpaceBuzz jelentősége

A SpaceBuzz program minden szempontból elsöprő sikersztori. Megvan-e azonban a kívánt hatása a gyerekekre? Max készségesen kifejti: „Az első, 2019-ben végzett kísérletből, amely időközben számos tudományos írásban is megjelent, kiderült, hogy a gyerekek tanulmányi teljesítménye számottevően javult. A gyerekek a SpaceBuzzban átélhetik azt az ámulatot, amelyet az űrhajósok is átélnek. Ez az élmény bizonyíthatóan kiváltja az overview effectet, ez pedig szintén bizonyíthatóan javítja a gyerekek teljesítményét az űrutazás utáni tanórákon. Ez megerősíti a feltevésünket, miszerint a VR-szimuláció tényleg hatást gyakorol az emberre.”

image198.png

Dr. Louwerse professzor vitaindító előadása a Georgia Techben tartott ITU − Akadémiai Partnerség – ülésen, a „Készségek fejlesztése a digitális korszak számára (SDG)” témában.

Maxhoz hasonlóan Janine is elégedett a kutatás eredményével: „Az eredmények jobbak lettek a vártnál. Biztosak vagyunk benne, hogy a SpaceBuzz beválik, hogy hatással van a gyerekekre, és hogy a program egyedülálló a világon. A kezdetektől komolyan vesszük ezt az egészet, ezért sziklaszilárd adatokkal kell előállnunk, és mi nem vallottunk kudarcot.”

Nagy lépés a SpaceBuzz-nak

„Az űrhajósokból, tudósokból, VR-szakemberekből, játékfejlesztőkből álló csapata természetesen nem szeretné itt abbahagyni” – tudjuk meg Janine-től. „2021-ben bevetettük a kettes számú űrhajónkat, amelyet majd a hármas számú követ. A koronavírus-világjárvány miatt nekünk is voltak nehézségein, de ennek ellenére a nemzetközi kapcsolatok és aktivitások alapján Olaszország, Franciaország és Magyarország iskolái és gyerekei is megismerhetik és reszt vehetnek a Spacebuzz programban. Ezekben az országokban 2022 tavaszán indul a SpaceBuzz oktatás és érkezik a SpaceBuzz rakéta egy – a négy ország szakemberi által alakított konzorcium – nyertes Erasmus+ pályázatnak eredményeként.”

image199.png

Ezzel szépen visszacsatolunk Maxhez: „Az űrutazást megelőző, és az azt követő tanórák nagyon fontosak. Most, hogy kiderült, hogy a VR ilyen jó hatással van a gyerekekre, érdekes lenne ezeket a foglalkozásokat is VR élménnyel kombinálni, hogy megfigyeljük, ez milyen hatással van a gyerekek tanulmányi teljesítményére. Én a személyre szabott oktatásban hiszek, és úgy gondolom, ebben fontos szerepe van az interaktív tanulásnak. Emellett úgy vélem, számonkérés helyett a neurofiziológiai jeleket kellene megfigyelnünk. Képzeljük csak el, mi lenne, ha a SpaceBuzzban lennének olyan eszközök, amelyekkel meg lehetne mérni a gyerekek szívverését és követni lehetne a szemmozgásukat! És mi lenne, ha ezeket az adatokat arra használnánk, hogy minden egyes diák egyedi szimulációját valós időben igazítani tudjuk az igényeihez és tanulási sebességéhez? Ha így tekintünk az oktatásra, láthatjuk, hogy végtelen lehetőség rejlik benne.”

Eget rengető átalakulás az oktatásban

A SpaceBuzz mellett Janine-nek, Maxnak és a SpaceBuzz programban résztvevő szakembereknek van egy másik lenyűgöző küldetése: szeretnének igazi eget rengető átalakulást előidézni a gyerekek tanulási módjában. Janine-nek meggyőződése, hogy itt az esély, hogy újításokat vigyenek az oktatásba: „A SpaceBuzz legújabb fejlesztései – mint például az interaktív oktató – a cégek számára is igen izgalmasak lehetnek. Ezek olyan újítások, amelyeket az oktatáson kívül is lehet értékesíteni és alkalmazni, például az üzleti életben. A cégeket tehát nagyon szívesen látjuk nyílt hozzáférésű rendszerünkben. Működjünk együtt, hogy a megszerzett profit visszaáramoljon a SpaceBuzzhoz és partnereinkhez. A cégek és vállalkozások – bármely országban is – tekintsék ezt nyílt meghívásnak, és bátran csatlakozzanak hozzánk.”

„Magától értetődő, hogy a tudomány, az oktatás és az üzleti élet együttműködésének hála messzebbre jutunk” – teszi hozzá Max. „A mesterséges intelligencia világában az ember egyedül elveszett lenne. Úgy gondolom, hogy a jó ötleteket mindig tovább kell adni, függetlenül attól, hogy fizetnek-e értük. Ez általában hozza magával a pénzt is. Amíg közös hitünk van egy ötletben, már csak idő kérdése, hogy megvalósítsuk. És ez alatt nem tíz évet értek, hiszen akár tíz nap is elég lehet! Ilyen gyorsan is történhet mindez. Azt vallom: beszéljenek a tettek. Szerintem ez nagyon jól megy nekünk itt, Tilburgban. Kísérleteim és kutatásaim legfőbb célja az oktatás oly mértékű megújítása, hogy az egy utazás legyen a diákok számára; hogy az utazás végén felfedezzék: észrevétlenül sajátították el a matematika, a kémia és az angol nyelv rejtelmeit.”

„Sokan azt hiszik, a SpaceBuzz az űrutazásról szól, azonban ez nem így van.” – összegzi Janine. „Az űrutazás csak egy eszköz, amelynek segítségével a gyerekeket technológiai, biológiai, természettudományi és ökológiai tudással, valamint a 21. században szükséges képességekkel ruházzuk fel. Szeretnénk ezt minél szélesebb, nemzetközi körökben tenni, és fokozatosan feltérképezni, hogy a gyerekek szerte a világban hogyan élik meg a programot, és milyen hatásokkal jár ez különböző területeken. Max és a Tilburgi Egyetem továbbra is vezető szerepet töltenek be ebben a nemzetközi kutatásban is. Közben olyan felismerésekre jutunk, amelyek az oktatás 2.0, oktatás 3.0 és később akár az oktatás 4.0 alapjává válhatnak. A küldetésünk végtére is csak most kezdődött.”

Nos a recept adott, már csak az a kérdés, hogy a pilot program után el tud-e majd indulni a SpaceBuzz ingyenes oktatás országos, sőt akár határon túli kiterjesztésben a magyar gyermekek számára. Lesznek-e hazánkban is olyan lelkes szakemberek, támogatók, akik mindezt, hasonlóan a holland példához, meg tudják valósítani?

Ha valaki ehhez kedvet kapott, akár e cikk olvasása kapcsán írjon nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A cikk felhasználta a Make it in Tilburg oldalon[1] található összeállítást, amelyet Dankó Bernadett és Ridavits Nóra fordított magyarra.

 

[1] https://bit.ly/30Yeb2g