Kopasz Anikó – Szabó József Mihály

A LEGO® módszertan használata az általános iskolában

image186.jpg  image187.jpg 

image188.png

Előadásunk a „LEGO® módszertan használata az általános iskolában” témakört fogta át. Az előadás célja, hogy aki még nem ismerte a LEGO® Education módszertant és a hozzá tartozó eszközkészleteket, az betekintést kapjon az alapokba, aki pedig már ismerte, annak bemutassuk az év újdonságait.

LEGO® történelem

A LEGO® Csoport és a LEGO® játék, mint oktatási eszköz régóta jelen van a hétköznapokban. Amióta Ole Kirk Kristiansen – egy dániai ács – 1932-ben megkezdte a fajátékok gyártását, a LEGO® Csoport célja mindig is a gyermekek játékon keresztüli tanulásban való támogatása volt.

1980-ban a tanárok és a gyermekgondozó szakemberek igényeire válaszul külön oktatási osztályt hoztak létre a LEGO® csoportnál. Ez az osztály a ma LEGO® Education néven ismert, mely folyamatosan biztosítja a tanulás segítéséhez szükséges eszközöket a kora gyermekkortól az általános iskolán keresztül a középfokú tanulásig. Mindezeket arra tervezték, hogy inspirálják és fejlesszék a holnap építőit, lehetővé téve minden hallgató számára a sikert. A LEGO® Education a STEAM tanulás aktív, gyakorlati megközelítésével próbálja meg elérni.

Módszertani alapok

Azért praktikus már kora gyermekkorban is a színes LEGO® elemekkel folytatott játék, mert az eszközök érdekesek, figyelemfelkeltőek, felfedezésekre ösztönöznek, s így a korai matematikai, természettudományos, illetve nyelvi készségek fejlesztésében tölthetnek be központi szerepet. Játékos formában, arcokkal, történetmeséléssel és együttműködésen alapuló tevékenységekkel támogatják a kisgyerekeket az olyan szociális, érzelmi, kritikai, informatikai készségek elsajátításában, amik később a mindennapi életben hasznosak lehetnek számukra. A készletek és a tevékenységek többek között abban segítenek a gyerekeknek, hogy megtanuljanak rendszerezni, osztályozni, építeni, majd az eredményeiket megvizsgálni, és megosztani másokkal.

A LEGO® Education módszertanát és funkcionalitását a legegyszerűbben az úgynevezett „kacsa játékkal” lehet bemutatni. A játék lényege, hogy minden résztvevő kap hat téglát, melyből 30 másodperc alatt egy kacsát kell megépíteni. Amikor mindenki végzett, közösen egy asztalra helyezik mindet.

image189.png

A kérdés: Mit gondolsz, amikor a kacsákat nézed? Miért különböznek mindannyian?

A LEGO® téglával mint eszközzel, lehetőség van arra, hogy saját megoldást hozzunk létre ugyanarra a kérdésre. Ez az egyetlen feladat is bemutatja mindazt, hogy milyen és mennyi készséget használtunk fel hat építőelem összeépítésével, valamint azt, hogy egy feladatnak mennyi kimenetele lehetséges. Ezeket a készségeket később számba véve tapasztalhatjuk meg mindazt, hogy a gyermekeknél milyen területek fejleszthetők, mik a gyengéik, vagy az erősségeik.

image190.png

A modell, amit a LEGO® Education segítségével történő oktatás során használunk, egy jól bevált és széles körben alkalmazott modell, amelyet a STEAM tanulás szempontjából kimagaslóan hatékonynak tartanak. A modell a BSCS 5E oktatási modellje, mely bemutatja, hogy a tevékenységek során mikre kell odafigyelnünk. Megjelenik a kapcsolódás, a felfedezés, a magyarázat, a kidolgozás és az értékelés szakasza. Mindezek együttesen alkotják azt a modellt, amelyet a LEGO® Education oktatása során használunk.

Újdonságok a tematikus eszközkészletek terén

Az idő haladtával számos olyan tematikus eszközkészlet jelent meg, amely külön tananyagi felépítéssel, céllal jött létre. Megjelentek újak, valamint számos eszköz kifutóvá vált. Mindez köszönhető az elmúlt 41 évnek, valamint annak, hogy folyamatos fejlesztések vannak mind módszertani, mind pedig eszközhasználat terén.

Technika, és fizika az általános iskolában

Az első ilyen készlet a technika és fizika tantárgyak kézzel foghatóvá tételét elősegítő LEGO® Education BricQ Motion Essential és Prime készletek.

image191.png

A LEGO® Education BricQ Motion Essential készlet az 1–5. évfolyamos tanulók, míg a LEGO® Education BricQ Motion Prime készlet a 6–8 évfolyamosok számára teszi lehetővé a fizikatudományok sportkörnyezetben történő felfedezését. A BricQ Motion segít az erők, a mozgás és a kölcsönhatások megértésében, mivel egyszerű gyakorlati tanulási tapasztalatokat nyújt technológia, motoros elemek nélkül.

Magával ragadó, bevezető, gyakorlatias STEAM megoldás, amely arra ösztönzi a diákokat, hogy gyakorlati úton felfedezzék a fizika tudományát. A cél, hogy a tanulók megéljék az „AHA” pillanatot, miközben gyakorlati feladatokon keresztül hozzák mozgásba a téglákat.

A LEGO® Education BricQ Motion Essential és Prime az általános iskolás diákokat a STEAM-tanulásába vonja be, miközben az erőkkel, a mozgással és a kölcsönhatásokkal kísérleteznek egy sportkörnyezetben.

Robotika és programozás kicsiktől a nagyokig

A robotika és a programozás terén nagyon nagy változáson ment keresztül a LEGO® Education. Kifutó termékké vált az évek óta nagyon jól használt és ismert LEGO® Mindstorms® Education EV3, valamint a LEGO® Education WeDo 2.0 eszközkészlet. Az eszközök haszálhatósága még évekig – optimista becslés szerint – évtizedekig megoldott és támogatott lesz, viszont eljött annak az ideje, hogy újítsanak ezeken az eszközkészleteken, egy új termékcsaládot hozzanak ki. Ez a termékcsalád a LEGO® Education SPIKE™ tematikus eszközkészlet lett.

image192.png

A termékcsaládon belül megjelent a LEGO® Education SPIKE™ Prime, valamint a LEGO® Education SPIKE™ Essential eszközkészlet.

A LEGO® Education SPIKE™ Essential eszközkészlet az 1–5. évfolyamos, a LEGO® Education SPIKE™ Prime pedig 6–8. évfolyamos tanulók számára kialakított készlet, amely támogatja a STEAM tantárgyak oktatását.

A színes LEGO® építőelemeket, a könnyen használható hardvert és a Scratch alapú intuitív drag and drop kódolási nyelvet kombinálva a SPIKE™ játékos tanulási tevékenységek révén folyamatosan arra ösztönzi a használóit, hogy kritikusan gondolkodjanak és komplex problémákat oldjanak meg.

A könnyű kezdő feladatokon keresztül, a korlátlan kreatív tervezési lehetőségekig a SPIKE™ segít a tanulókat az alapvető lépések és a 21. században szükséges képességek elsajátításában, amik támogatják őket abban, hogy a jövő innovatív elméivé váljanak.

Az eszközkészletek rendelkeznek a robotikában már megismert szenzorokkal, motorokkal, vezérlő egységekkel, viszont ami újdonság lett, hogy a két készlet ugyanazon a szoftveren belül lett programozható. Akár induláskor, akár programhasználat közben módosíthatjuk, hogy mely eszközkészletet használjuk.

Ezen felül újdonság lett, hogy a SPIKE™ Essential használata során az alsós gyerekek több programozási nyelv közül választhatnak. Megmaradt a jól ismert ikon alapú blokkprogramozás, valamint a szoftveren belül megjelent a Scratch programozási nyelv is.

image193.png

A nagyobbaknak való SPIKE™ Primehoz tartozó programon belül három különböző programozási nyelvet is használhatunk. Ezáltal három különböző módon mutathatjuk meg a gyerekeknek ugyanazt a programozási lépést.

image194.png

Ezek az eszközök arra ösztönzik a tanulókat, hogy játékos úton szerezzenek meg olyan tapasztalatokat, amiket a hagyományos tanítási módszerekkel nem, vagy csak részben lehetséges bemutatni. A LEGO® Education célja, hogy támogassa ezen tanulókat, valamint a pedagógusokat a megújuló eszközkészletekkel, valamint a hozzájuk tartozó ingyenesen használható tananyagokkal és a szakmai fejlődést biztosító tanfolyamokkal.