Dr. Bogdán Csaba

Darts Matek – Interaktív, digitális és játékos
megoldás a matematikaoktatásban

image169.jpg

Darts Matek egy olyan egyedülálló, innovatív digitális oktatási szoftver, amely lehetőséget biztosít a matematikai alapok élményalapú, játékos módon történő elsajátítására, gyakorlására egy népszerű és izgalmas sport által. A szoftver az intézményekben található digitális eszközökre /PC, laptop, tablet, okostábla/ telepíthető. A program hatékonyan javítja az alap matematikai készségeket (összeadás, kivonás, szorzás, osztás), memóriát, koncentrációt, kombinatorikai képességeket, valamint a diákok és pedagógusok digitális kompetenciáját egyaránt fejleszti.

image170.pngimage171.png

 

A mai oktatás során az egyik legnagyobb kihívása, hogy a gyerekek figyelmét elnyerjük és ezt fent is tartsuk a tanórák során. A hagyományos eszközök kevésbé kötik le a diákokat, ezért olyan módszereket, eszközöket kell alkalmazni, amit a mindennapjaik során is szívesen használnak, ezek pedig a digitális eszközök nyújtotta lehetőségek. Az eszköz használata mellett pedig még fontosabb, hogy ez milyen tartalommal van megtöltve.

A Darts Matek program játékos, szórakoztató módon fejleszti az alap matematikai készségeket, egy digitalizált darts tábla segítségével. A darts táblán a számok 1–20-ig találhatók, véletlenszerű sorrendben, szimpla, dupla és tripla szektorok váltakozásával. A darts matematikája adja a program játékosságát, mely valóban élmény alapúvá teszi az oktatást.

A workshop során bemutattuk a Darts Matek programot, mely a korábban felsorolt kihívásokra kínál újszerű, játékos és a mai gyerekek igényeinek megfelelő innovatív megoldást. A program részletes bemutatása mellett gyakorlati tippeket, feladatokat és módszereket ismerhettek meg a résztvevők, mellyel izgalmassá és szórakoztatóvá tehetik a matematika oktatást.

A program hat különböző játéktípust tartalmaz, melynek mindegyike egyedi módon korosztályhoz és tudásszinthez mérten alakítható a beállítási lehetőségeknek köszönhetően. Az általános iskolai korosztály számára 1–8. évfolyamig teljes mértékben alkalmazható.

Alsó tagozatban, az 1–2. évfolyamon a Táblaszínezés, a Darts Puzzle, a Szám memória segít a memória, a szem-kéz koordináció fejlesztésében, a számjegyek azonosításában és tanulásában, valamit az eszközhasználat elsajátítását és a program felépítésének megismerését. Már 3. évfolyamtól hatékonyan alkalmazható a Szám megnyomása, a Szektor puzzle és a Számolós feladat, amelyekkel a számolási készség, az alapműveletek végzése, a logikus gondolkodás, a mechanikus számolás, valamint a kombinatorikai alapok is fejleszthetők.

A program hatékonyságát bizonyítja a széles körben elvégzett beválásvizsgálat, melynek eredményeképpen rendkívül pozitív hatás volt tapasztalható. Háromhónapos időszak alatt 3. évfolyamos korosztálynál 9%, a 6. évfolyamosoknál 3%-os javulást eredményezett a Darts Matek használata, míg a kontroll csoportoknál stagnálás, illetve visszaesés volt tapasztalható. Kiemelkedő eredmény az SNI-s diákoknál figyelhető meg, ahol 23%-os javulást mutatott ki a vizsgálat.

A tapasztalt eredmények, valamint a visszajelzések alapján a program könnyedén beépíthető a tanórákba, hatékony módon alkalmazható, valamint olyan módszertant alkalmaz, amely hiánypótló a megcélzott területen. A matematika oktatása során a játékosság és a digitális eszközök integrálása lelkesebbé és motiváltabbá teszi a diákokat, valamint növeli az órai aktivitást.

image172.png