Sipos Imre

A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés az Oktatási Hivatalban, az EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 projekt támogatásával

Nagy tisztelettel köszöntöm a tisztelt hallgatóságot. Külön örülök annak, hogy ennyien kitartottak, Önöket illeti a legnagyobb dicséret. Ezzel együtt persze előadásomat ajánlom valamennyi általános és középiskolában tanítónak, valamennyi tankerületi igazgatónak, valamennyi szakképzési vezetőnek és minden köznevelési szereplőnek.

A konferencia építkezési rendjébe logikailag akár az előző előadáshoz és az azt megelőző előadáshoz is jól illeszthető az én előadásom, de azt gondolom, hogy mégiscsak elsődlegesen – és ez talán nem véletlen – Brassói elnök úr előadásához kötném, olyan értelemben, hogy az innovációs feladatok második fejezete következik az Oktatási Hivatalban. És azt hiszem, hogy az Oktatási Hivatal több vezetője állhatna még itt ezen a pódiumon, és mondhatná, hogy az innovációs feladatok újabb fejezete következik az Oktatási Hivatalban.

A tartalomszabályozás szempontjából nem feledkezhetünk meg a kerettantervek elérhetőségéről. A módosított Nemzeti alaptanterv 2020-as megjelenése óta a kerettanterveket a miniszter teszi közzé, nem jogszabályban találjuk meg, hanem az az Oktatási Hivatal honlapján. Egy nagyon jó struktúrában megtalálják a még a 2012-es NAT-hoz és a már 2020-as NAT-hoz illesztett kerettanterveket is.

kiadvany2023-image343.png

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Oktatási Hivatalba történt integrálásával komoly információs vagyon, adatvagyon, tartalmi vagyon került a Hivatalba, amely mára 1325 darab tartalmat, tankönyvi elemet jelent, amely az összes 1976 darab taneszközszámból egy nagyon jelentős arány. Ezekből a kiadványokból közel 500 darab már olyan, amelyet az Oktatási Hivatal fejlesztett ki az elmúlt időszakban. Könnyű megismerni ezeket, úgy kezdődik az akkreditációs kódjuk, hogy OH, ezután következnek azok a számok és betűk, amelyek az adott tankönyvre utalnak.

Ezekből a könyvekből számos kiadvány, a sajátos nevelési igényű, illetve a nemzetiségi oktatásban résztvevő tanulók számára készült. 382 darab pedig közismereti kiadvány. A sajátos nevelési igényű tanulók számára készített taneszközöknél 250 tétellel tudtuk növelni a kiadványok számát. Ezek enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos tanulók számára készültek, de számos olyan kiadványunk van, amelyet SNI-s tankönyvként a többségi iskolákban is használnak.

Egy korábban futó projekt keretében már, amelyet még az OFI indított el, számos nemzetiségi tankönyvet fejlesztettünk, egyharmadával tudtuk növelni a nemzetiségi tankönyvek számát.

Tankönyveinkről legegyszerűbben a tankönyvkatalógus[1] felületén találnak információt, amelyet az Oktatási Hivatal honlapjáról is el tudnak érni, de önállóan is elérhető.

A tankönyvkatalógus felületén a tankönyveink egy kereső rendszerben elérhetők. Itt megtalálhatóak még a 2012-es NAT-hoz illeszkedő tankönyvek is, hisz vannak még olyan évfolyamok, akiknek például a vizsgákra való felkészüléshez szükségük van az ezekre. A 2020-as NAT-hoz illeszkedő tankönyveket az alsó-felső tagozati, illetve középiskolai bontásban találják. Ha a katalóguson egy tankönyvbe belelépnek és egy konkrét tankönyvi oldalt nyitnak meg, akkor a teljes tankönyv PDF formátuma megtalálható, kivetíthető tanórán, jól használható, nem kell feltétlenül az iskolatáskában vinni a könyvet az iskolába. A tankönyvi adatlapon a tankönyvre vonatkozó legfőbb információk vannak: milyen típusra lett akkreditálva, évfolyama, tantárgya. Minden egyes tankönyvhöz tanmenetet is készítettünk, és ezek a tankönyvkatalógus tankönyvi oldaláról elérhetők, letölthetők, és ugyancsak elérhetők a kerettantervi oldalról is, tehát kettő megközelítésben is megtalálhatják az Oktatási Hivatal tankönyveihez tartozó tanmeneteket. A pedagógiai tervező munkához ez egy nagyon jelentős segítség, hogy a tankönyvhöz tanmenetek is készültek.

kiadvany2023-image344.png

Amikor 2020 januárjában hozzáfogtunk az Oktatási Hivatalban az akkor frissen megjelent Nemzeti alaptanterv módosításához illesztett tankönyvi fejlesztéshez, bizony egy nagyon nagy fába vágtuk a fejszénket. Nem volt hosszú időnk ahhoz januártól, hogy szeptemberre az első, ötödik és a kilencedik évfolyamra elkészítsük a könyveket. Szerencsére elkészítettük, ezúton is köszönet minden szerzőnek, minden közreműködőnek, aki ezt a munkát segítette. Holnap a szekció ülésünkön, részletesen beszámolunk majd ennek a munkának a folyamatairól, minőségbiztosítási elemeiről.

Elsődleges feladatunk a meglévő tartalmak átalakítása, a kerettantervhez illesztés, továbbá a megjelenő új tantárgyakhoz teljesen új könyvek fejlesztése volt. Kiemelt feladatunk az új kulcskompetenciák beépítése, a tankönyvek megújítása, átláthatóbbá, használhatóbbá tétele. Ebben a munkában nagyon sok gyakorló pedagógus, a katedrán dolgozó tanító, tanár vett részt. A hivatalban pedig egy nagyon komoly stáb menedzseli, irányítja ezeket a folyamatokat, és ezen folyamatok eredményeként mondhatjuk azt, hogy az eddigi fejlesztésekben 500 db könyv elkészült a Hivatalban, és szerencsére a negyedik, nyolcadik, tizenkettedikes évfolyamok tankönyvei is készülnek. Felvillantok néhány olyan tankönyvet, borítót, amelyek az egyes tankönyvsorozatunkhoz, tankönyvcsaládhoz illeszkednek. Az SNI könyvek borítói alapján elmondhatjuk, hogy leegyszerűsített, letisztult formák, egységes megjelenés, mindenütt már az új könyveken a Hivatal logója. Az új kerettantervekhez illesztés új arculatot is hozott magával. Itt a NAT2020-nál az irodalom tankönyvi sorozatot láthatják, az arculat mind a tankönyvekre, mind a munkafüzetekre egyaránt érvényes. Minden egyes tankönyv borítón a tartalmakhoz illesztendő fontos motívum, festmény vagy épület, vagy valamilyen irodalmi alkotásra utaló jelenet található. Arra törekedtünk, hogy az arculat minden egyes tankönyvünknél nyilván más-más formába öltve, de jelentős üzenetet hordozzon.

kiadvany2023-image345.png

Ugyanezt tudom mutatni a történelem tankönyvnél is, amely tankönyveknél vagy tankönyvcsaládnál még az egy sajátos tulajdonság, hogy egy munkafüzet készült a kettő tankönyvhöz.

Ahogy említettem, jelentek meg új tantárgyak vagy átnevezett tantárgyak az új NAT-ban, például a természettudomány és a digitális kultúra. Az egyes tantárgyakhoz készült tantárgyi arculat egy stratégia mentén készült, láthatják ezt az itt megjelenő matematika, természettudomány, történelem, irodalom esetén. Az első évfolyamtól végig egy logikus, egységes stratégia mentén építkeztünk a tankönyvi színkódokkal is a fejlesztés sorozatában. Az itt megjelenő természettudományos könyvek és az etika, ének-zene, technika könyvek is ezt igazolják.

Azon túl, hogy az Oktatási Hivatal az OFI-tól nagyon komoly állományt örökölt, és ezt az állományt kiegészítette, gondozta, több új könyvet fejlesztett. A jogszabály arra is ad lehetőséget, hogy a tankönyvjegyzékre az Oktatási Hivatal kiadásában, külső partnerek tankönyveket készítsenek. Erre jó példa Matolcsy Miklós úr és a Kék Bolygó Alapítvány, akikkel együttműködve ki tudtuk adni a Zöld Föld tankönyvet és munkafüzetet, ami mára már egy sorozattá vált a fenntarthatóság témaköréhez illesztve.

Még néhány elemet kiemelnék a tankönyvek tartalmáról. Az egyik ilyen a vizualitás. Erre példaként mutatom a Dráma és színház könyvünket vagy a Természettudomány 7–8. gyűjtemény kiadványunkat. Ezek sok-sok infografikát hordozó kiváló kiadványok, nagyon büszkék vagyunk rájuk, ajánljuk jó szívvel az önök figyelmébe.

kiadvany2023-image346.png

A 11–12. évfolyam emelt szintű kiadványainak megjelenésében azt a megoldást találtuk a tárcával közösen, hogy ezeket a kiadványokat úgynevezett gyűjteményként akkreditáltatjuk. Ennek az az egyszerű oka, hogy az emelt szintű képzéshez nincs kerettanterv, tankönyvet pedig kerettantervhez lehet akkreditáltatni. Tehát ezeket nem tudjuk tankönyvnek nevezni, így egy vegyes műfajú elméletet és sok-sok gyakorlatot, feladatot tartalmazó gyűjtemény készült az emelt szinthez.

Ezek a gyűjtemények a kötelező érettségi tantárgyakból és a választható reál tantárgyakból már megjelentek erre a tanévre, és most csináljuk mindegyiknek a párját, kiegészítését. A tankönyvek rendelési időszakában a tankönyvkatalóguson tájékozódjanak majd arról, hogy az egyes emelt szintű gyűjteményekben milyen tartalmak vannak, ezek hogyan illeszkednek az önök iskolai képzési típusához, a helyi tantervekhez. Itt nem egyszerű a tankönyvkiadó dolga, hisz például egy fizika emelt szintű oktatás működhet egy iskolában úgy is, hogy már kilencediktől megy és a 12. évfolyamig végig emelt szintű oktatás van, vagy pedig csak a 11. évfolyamon lép be egy fakultációs jellegű képzés. Így azt javaslom, hogy a 9–10. évfolyamos fizika kiadványainkat és a már megjelent, továbbá a tavasszal megjelenő újabb emelt szintű kiadványainkat együtt nézzék meg, és ebből készítsék el a saját iskolai rendelésüket. Gyakorlatilag ugyanezt tudom mondani mindegyik kiadványunkra.

A matematikánál van egy duplikálás, hisz ott készítettünk egy olyan – ha fogalmazhatok így – emeltebb szintű tankönyvcsaládot is, amely már a 9–12. évfolyamok mindegyikén emelt szinten tanulóknak szól, és készítettünk egy olyat is, ami leginkább a 11–12. évfolyam emelt szintű matematika oktatását szolgálja ki. De itt is mindenképpen azt javaslom, hogy ezeken az évfolyamokon és az emelt szintű képzéseknél a katalóguson tájékozódjanak.

Tartalomfejlesztéseinkről, taneszközeinkről – a pedagógiai oktatási központok segítségével – egy nagyon bő támogatási kínálatot ajánlunk az önök figyelmébe, amelyek az őszi és a tavaszi pedagógiai napokon juttatják el az információkat a pedagógusok, az iskolák felé. Ezeket az előadásokat, 45-60-90 perces időtartamban tartjuk. Valamennyi tankönyvi tartalmat, fejlesztést lefednek. Kérem, hogy ezekre az előadásokra jelentkezzenek, a pedagógiai oktatási központok szervezését pedig ezúton is köszönjük.

A papíralapú szolgáltatásaink, a tankönyvcsaládok mellett szeretném kiemelni a Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztését, amelynek a múltjába nem szeretnék messzire visszamenni, ezúton is köszönetet mondok az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemnek és annak fejlesztő csapatának. A teremben üdvözlöm Gábor Béla kollégánkat, aki csapatával ennek a fejlesztésnek az informatikai hátterét, keretrendszerét biztosítja.

kiadvany2023-image347.png

Az NKP az a felület, ahol a tankönyvek életre kelnek, amely felületen tananyagok, számos médiaelem és rengeteg feladat jelenik meg. A tananyagok okostankönyvi struktúrában jelennek meg, ma már az elsőtől a 12. évfolyamig kínálunk valamilyen szolgáltatást ezen a felületen. Az első két évfolyamra elsődlegesen úgynevezett tanári és tanulói segédanyagokat, gyűjteményeket, a harmadik évfolyamra okosgyűjteményeket, 5–12-ig pedig tantárgyi struktúrában az „A” sorozatú tankönyveknek az okostankönyvi kínálatát láthatják. A Nemzeti Köznevelési Portálnak ez év szeptemberében 9,5 millió megjelenése volt, vagy megkeresésre való keresés a portálon. Számos támogató funkciója van, több, mint ötvenhatezer okosfeladattal, 224 okoskönyvvel, harmincnyolcezer digitális óravázlattal, 7564 multimédiás tartalommal állunk az önök rendelkezésére. A feladattárban 56 886 feladat található. Az okostankönyv az alaptankönyvvel teljesen egyező tartalmakat hordoz, nyilván sok-sok animáció, videó és okosfeladat kiegészítéssel. Elnök úr a kompetenciamérésre azt mondta, hogy az egy nagyon jó terméke az Oktatási Hivatalnak és a magyar oktatási ügynek, világszínvonalú, akkor én ugyanezt mondom a Nemzeti Köznevelési Portálra, szerintem ez is egy kiváló szolgáltatása a magyar oktatásügynek és az Oktatási Hivatalnak.

Az NKP-n tanulócsoportokat is lehet létrehozni. A pedagógusok számára lehetőség van, hogy az NKP-ra egy KIR hitelesítéssel lépjenek be. Folyamatos a portál szolgáltatási és tartalmi fejlesztése is. A tárcával együttműködve egy évvel ezelőtt kezdtük el a Vers Neked projektet, amely keretén belül neves művészeink 200 darab, a kerettantervben megjelenő verset szavaltak el. Ezeket a produktumokat feltettük a portálra. Ha egy pedagógus szeretné, akkor az adott verset egy neves színművész előadásban tudja tolmácsolni a tanórán. Ezek a versek megtalálhatóak külön rákeresve is, és az adott tananyagban az irodalomkönyvekben, a megfelelő helyre be is vannak kötve már a portálon.

Ajánlom figyelmükbe a portál filmszolgáltatását is. A kultúrát támogatva nagyon sok filmet tudunk már az NKP-ról biztosítani az önök számára, például a Magyar népmesék nyolc évadát, a Himnusz, a Szózat regényes történetét, a Legbátrabb város című filmet, a Halál népbiztosa című filmet, amelyet csak a tanárok tudnak elérni és megmutatni a gyerekeknek. Ajánlom figyelmükbe az Országgyűlési Hivatal kisebb történelmi filmjeit is. Jól látható, hogy sok-sok együttműködő partnerünk van, akik segítenek bennünket a tananyaghoz kapcsolódó filmek közzétételében. Így a Hadtörténeti Intézet, az Országgyűlési Múzeum, a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága. Partnereink közül kiemelném a Pénziránytű Alapítványt is, akinek a pénzügyi ismeretek anyagi kerülnek föl a portálra, illetve a tankönyvekbe is. Folyamatosan szakmailag is fejlesztjük a portált ezekkel a támogató segítségekkel, amit ezúton is köszönünk.

Az első két évfolyam fejlesztéseiről néhány mondat, gondolat. Itt a tanítókat, tanulókat a magyar nyelv és irodalomhoz és a matematikához készült oktatóvideókkal segítjük. Négy kedves tanító tartotta ezeket a tanórákat a berendezett filmstúdióban. Nagyon kedvesek, nagyon aranyosak. A harmadik és negyedik évfolyamra egy okosgyűjteményi koncepció készült, és valósult meg. Ennek elsődleges célja, hogy az egyes tantárgyaknak a koncentrációját valósítsa meg, itt digitális kalandozás, életrevaló, különböző altémák, digitális tanösvényeken való kalandozások állnak a gyerekek, illetve a pedagógusok rendelkezésére. Tehát nem annyira az önálló tantárgyi koncepció volt a lényeg, hanem az okosgyűjteményi tantárgyközi feladatoknak a megoldása.

kiadvany2023-image348.png

Az Oktatási Hivatal legfőbb tartalomszolgáltatásaként említettem a Tankönyvkatalógust, a Nemzeti Köznevelési Portált és felhívnám a figyelmüket még három további felületre is. Az egyik a Sulinet szolgáltatás, ahol rengeteg tartalmat, szakmai programot láthatnak. A másik a Csodaszarvas iskolai közösségi program, amely a különböző tanórán kívüli programokat segíti, támogatja. Nyilván szeretnénk majd elérni, hogy ez a tartalomszolgáltatásokkal valamilyen módon összekapcsolódjon, a tananyagokhoz még jobban tudjuk illeszteni. Egy újabb a Jeles napok felület, amely szintén segítheti az önök munkáját, például egy október 23-i megemlékezésnél, de más jeles napokat is megtalálhatnak.

kiadvany2023-image349.png

A konferencia jól mutatja a magyar oktatás sokszínűségét. Érdemes áttekinteni a tanórán kívüli programokat az emlékezetpedagógiától az Erasmus programokig. De érdemes áttekinteni a konferencián megjelenő számos tanórai és tanórán kívüli lehetőséget is. Bízom benne, hogy ezek összehangolt fejlesztések.

További jó konferenciát kívánok, köszönöm szépen a türelmüket, figyelmüket.

 

[1] https://www.tankonyvkatalogus.hu/