Constantinovits Milán

A tehetséggondozás nemzeti ügy – Az MCC küldetése

Az MCC küldetése

A tehetséggondozás, a nemzeti tehetségvagyonnal való gazdálkodás nemzeti ügy, közös ügyünk. Ebben a küldetésben az 1996-ban alapított Mathias Corvinus Collegium (MCC) kiemelkedő szerepet vállal. A következőkben szeretnénk megvilágítani Kárpát-medence-szerte folytatott tehetséggondozó tevékenységünket és azokat az érintkezési pontokat, amelyek összefűznek minket a közoktatással.

Alapításunk óta célunk, hogy felkutassuk Kárpát-medence-szerte azokat a kiemelkedő képességű gyerekeket, akiket a közoktatáson túl bekapcsolhatunk az MCC képzésrendszerébe. Másfelől ennek a missziónak deklarált célja az is, hogy e fiatalokból olyan összetartó közösséget kovácsoljunk, amely megmarad az oktatáson túl is. Ez által pedig a magyar nyelvterület minden régiójában olyan mikroközösségeket formáljunk, amelyek táptalajai lehetnek a helyi fejlődésnek, a lokális közösségek kialakulásának. Ezért is keressük azokat a helyszíneket minden városban, ahol méltó körülmények között lehet egyrészt szakmai oktatási tevékenységeket végezni, másrészről pedig értékadó rendezvényeket szervezni, közösségi életet kialakítani.

Mindemellett foglalkozunk konferenciákkal, könyvkiadással, minden olyan tevékenységgel, amely az oktatáshoz, tudásteremtéshez és -átadáshoz kapcsolható.

A következőkben áttekintjük, hogy milyen képzési portfólióval rendelkezünk, és ezeknek hol van a közoktatással közös metszete, hol találhatóak azok az érintkezési pontok, ahol érdemes becsatlakozni a tehetséggondozó munkánkba.

Az MCC jelenleg 24 városban rendelkezik oktatási központtal, ez tizenöt magyarországi, nyolc erdélyi, illetve egy kárpátaljai helyszínt jelent. A folyamatos bővülésünk célkitűzése 35 helyszín létesítése, ami azt jelenti majd, hogy a teljes Kárpát-medencét áthálózza az MCC, és így lehetőséget kínálunk minden tehetséges gyermeknek, hogy lakóhelyéhez közel vehessen részt tehetséggondozó programunkban. A hálózat bővítésének mérföldköve volt 2018-ban a kárpátaljai központ elindítása, illetve a 2021-ben kialakított erdélyi hálózat. Az eddigi nagyfokú érdeklődésből és pozitív visszajelzésekből egyértelműen kiviláglik, hogy komoly igény mutatkozik a határon túl is a tehetséggondozó, tehetségmentő tevékenységre.

Az MCC korosztályos felépítése

Amennyiben korosztályok szempontjából vizsgáljuk az MCC felépítését, akkor egy olyan lineáris képzésstruktúra tárul elénk, amelynek a kezdőpontjánál tízéveseket találunk, ugyanis a felső tagozatosoknak szóló Fiatal Tehetség Programmal kezdődik a munka az MCC-ben, amely aztán egy intakt pályaíven keresztül vezet a középiskolán át egészen az egyetemi és posztgraduális programjainkig.

Eme korosztályos oktatási programok mellett vannak olyan képzések, amelyek rövidebb periódusúak: egyrészről olyan közéleti akadémiák, amelyek a közéleti tájékozódást segítik. Ezek között van olyan, amely specifikusan női közéleti vezetőképzéssel foglalkozik, illetve erdélyi és kárpátaljai regionális közéleti képzéseink is futnak. Négy évvel ezelőtt pedig elindítottuk a Roma Tehetség Programot, amelynek jelenleg középiskolás és egyetemi szintje működik.

A törzsprogramjainkat részletesebben is be kívánjuk mutatni, hiszen ezek azok a képzések, amelyek leginkább meg tudják szólítani a fiatalok tömegeit: ilyen a Fiatal Tehetség Program, a Középiskolás Program és az Egyetemi Programunk.

A Fiatal Tehetség Program (FIT Program)

A FIT Program keretében 10–14 éves gyerekekkel foglalkozunk. Itt ötödikes korban válogatjuk be a gyermekeket egy általunk kimunkált tehetségprofil alapján, majd négy éven keresztül foglalkozunk velük hétvégi tréningnapokon.

Olyan gyerekeket keresünk, akik nyitottak arra, hogy közösségben dolgozzanak, ezért – a pszichológus csapatunkkal közös kiválasztási munkánk során– olyan diákokat keresünk, akik különböző kollaborációs feladatokon jól szerepelnek, emellett magas intelligenciaszinttel, érzelmi intelligenciával és kreativitással rendelkeznek. A személyes motivációt is igyekszünk feltérképezni, és így minden városban a tehetségprofilunkba illeszkedő huszonöt ötödikes diákkal kezdjük meg a tehetséggondozó munkát.

Amikor 2015-ben e képzéssel elindultunk, még csak száz gyermek volt a részese, most 1500 kiválogatott diákkal foglalkozunk Kárpát-medence-szerte, amely 23 városban jelent tehetséggondozó tevékenységet. A FIT Programnak nincs egyértelmű tantárgyi vagy tudományterületi fókusza. Ez egy multiinterdiszciplináris tehetséggondozás, a tudományok svédasztalát mutatjuk meg a gyerekeknek, elvisszük őket olyan izgalmas területekre, ahol egyrészről a saját tehetségüket bontakoztathatják ki, megfigyelhetjük azt, hogy mihez van affinitásuk, másrészt pedig a képzés eme ága egy korai pályaorientációs célt is betölt.

Olyan képzésterületekre kalauzoljuk őket, amelyek a közoktatástól eltérnek, vagy ott nincsenek jelen: egészségügyi tudatossággal, pénzügyi tudatossággal foglalkozunk, illetve összekapcsoljuk a különböző tudományterületeket, például a művészetet és matematikát szintetizáljuk, vagy a vizuális kultúrát kapcsoljuk össze a modernkori történelemmel.

A FIT Program szorosan érintkezik a közoktatással: számos pedagógusokat támogató, tehetségtámogató rendezvényt hívunk életre, amelyek minden városunkban évente többször is megvalósulnak. Másrészről van egy olyan tantárgyi versenyünk, a FIT Kaland, amely több tudományterülethez kapcsolódik, bármely negyedikes diák számára nyitott. Indítottunk továbbá egy szülőket megszólító rendezvénysorozatot, a Szülők Akadémiáját, ahol pszichológusokkal, mentálhigiénikusokkal, illetve olyan szakemberekkel dolgozunk együtt, akik segíthetik a tehetséggondozás támogató családi hátterének kialakítását.

A Középiskolás Program (KP)

A Középiskolás Programunk a felső tagozatosok számára szóló program továbbvezetése, ugyanakkor a középiskolás tanulmányok alatt bármikor lehetőséget kínál a bekapcsolódásra külsősöknek is. Három nagy lába van ennek a programrésznek.

  • Egyrészről a tudásalapot és a személyes fejlődés monitorozhatóságát egy e-learning-rendszer biztosítja.
  • Másrészt a közösségépítés színterei a heti rendszerességű tematikus klubdélutánok, illetve a KáPé-szombatoknak nevezett regionális vagy országos képzésnapok. Ezek aktuális közéleti-tudományos témákban meghívott rangos előadók révén plenáris előadásokkal és workshopokkal működnek.
  • Végül a KP részét képezik azok a különleges programok, amelyek koncentráltabb elmélyülést kínálnak egy-egy tudományterületen, akár többnapos szeminárium, akár nemzetközi tanulmányút vagy élményprogram formájában.

A Középiskolás Program sajátossága, hogy bár ide könnyebb bekerülni, mint a FIT Programba, a bennmaradás az egyéni motivációra és az abból fakadó teljesítményre épít. A meghatározott minimumfeltételeken túl az egyéni késztetés függvénye, hogy hány e-learning-kurzust végez el a diák, milyen plusz programlehetőségeket ér el, illetve részt vesz-e a rendszeres nyelvoktatásban.

A KP esetében már egy szűkebb képzési portfólióval dolgozunk, viszont a képzés komolyabb elmélyülést jelent a gyermekeknek. E képzésszinten 23 városban 3700 diákkal foglalkozunk hétről hétre. A tudományterületek gazdagítják, kiegészítik a közoktatási palettát, másfelől pedig segítik már a pályaválasztást, hiszen közgazdaságtannal, pszi­cho­ló­giával vagy éppen kortárs irodalommal is találkozhatnak.

Fontosnak tartjuk azt, hogy élő, eleven közösségeket hozunk létre, akik saját oktatási térben lehetnek együtt.

Két olyan versenyt is szervezünk középiskolásoknak, amelyek bárki számára nyitottak: ezek a Bonus Intra történelemversenyünk és az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyünk. Mindkettő egyébként jó szívvel ajánlható bármilyen középiskolai képzési formában tanuló diáknak, mert izgalmas, újító megközelítésű, esetmegoldó jellegű, kreativitást igénylő versenyek.

Az Egyetemi Program

Az Egyetemi Program önmagában is többszintes képzési rendszert alkot. A többlépcsős felvételi körben kiválogatott hallgatóinknak Budapesten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Győrben, Debrecenben és Kolozsváron kínálunk kollégiumi szállást és rendszeres képzést. Az elsőévesek esetében működő juniorprogramban a későbbi sikeres életpályához fontos alapkészségekre koncentrálunk: ilyen a retorika, a logika, a politikai filozófia vagy épp a világ nagy kérdései.

Következő képzésszintet az úgynevezett iskolarendszerünk jelenti, amely hat tudományterületre specializáltan kínál elmélyülést, illetve olyan mentorokkal való közös munkát, akik a felsőoktatás vagy éppen az üzleti, jogi világból érkeznek, esetleg komoly nemzetközi diplomáciai gyakorlattal bírnak. A Média Iskola, az MCC-Mindset Pszichológia Iskola, a Történelem- és Társadalomtudományi Iskola, a Jogi Iskola, a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola, a Közgazdaságtani Iskola kétéves képzést nyújt a juniorképzésből és a kívülről is érkező hallgatóknak.

Ezt követően működnek olyan mesterképzéses hallgatókat megcélzó programjaink, amelyek már a tudományos életpályának az előkészítését szolgálják. Ezek a kutatói műhelyek, amelyek gyakorlatilag a doktori képzés előszobáinak tekinthetőek. Újonnan indítottunk egy közösségszervező, élményalapú programévet is, amit Janus Pannoniusról neveztünk el. Mindezeken túl fut az MCC-ben nagy hagyományokkal bíró Vezetőképző Akadémiánk is, amely az üzleti, politikai, diplomáciai, kultúraszervezési szférákban való vezetői szerepvállalásra készíti fel a diákjainkat, erős nemzetközi akadémiai horizonttal.

Kiegészítő képzések

Az Egyetemi Programunkon, illetve a korosztályos képzési rendszeren kívül az Erdélyi Politikai Iskola, a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző és a Női Közéleti Vezetőképző egyéves képzése is várja a hallgatóinkat. Három éve hívtuk életre a Vitaakadémiánkat, amellyel a vitakultúrát, a logikus érveken alapuló disputákat szeretnénk meghonosítani.

Kapcsolódás a közoktatással

Érdemes kiemelni, hogy a már említetteken túl milyen kapcsolódások, milyen közös metszetek vannak a pedagógusszférával, hogyan tudunk a közoktatásba jó gyakorlatokat integrálni, hogyan tudunk együttműködni a pedagógustársadalommal.

Egyrészről folyamatosan szervezünk pedagógusokat megszólító konferenciákat, műhelymunkákat, előadásokat központjainkban. Másrészt fontos rámutatni, hogy a mi tehetséggondozó tevékenységünk sem működhetne a pedagógusoknak áldozatos munkája nélkül, hiszen mi a közoktatás szilárd alapjaira tudunk csak építeni. Így közös feladat, hogy a tehetségeket megtaláljuk, felkutassuk, az MCC lehetőségeit számukra elérhetővé tegyük. Ebben a küldetésben mi minden szinten, minden helyi toborzó akciónk során a pedagógusokra, a helyi pedagógusközösségekre építünk. Természetesen ennek visszacsatolása, hogy azok a gyermekek, akik akár felső tagozaton, akár középiskolában részesei az MCC képzésének, tantermi körülmények között, a saját iskolájukban is az osztályközösség fontos szereplői lesznek, és tapasztalataink szerint visszaadnak abból, amit ők kapnak az MCC-ben.

Ha a diákok életének minden fontos szereplőjét, a családot, a kortárs közeget és természetesen az iskolát is be tudjuk vonni a tehetséggondozásba, akkor valósulhat meg az a közös nemzeti küldetés, amiben az MCC is huszonhat éve részt vállal.