Dr. Charaf Hassan

A közoktatás és a felsőoktatás közötti átmenet aktuális kérdései

Jó napot kívánok! Szeretettel üdvözlök mindenkit.

Nehéz feladatom van az előttem szólókhoz képest, hisz más területen dolgozom – villamosmérnök és informatikus vagyok. Elárulom azt is, hogy a gyerekeim előtt azt az elvet vallom, hogy a pedagógusnak mindig igaza van.

A tavalyelőtti előadásomat azzal zártam, hogy a mesterséges intelligencia nem fogja helyettesíteni a pedagógust, hanem eszközként fog szerepelni az életükben. Ne féljenek tőle! Tavaly az online oktatás és annak megmaradó értékei szerepeltek a középpontban.

Idén a középiskola–egyetem átmenet kérdéseiről szeretnék beszélni a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar gyakorlatára alapozva.

Ebben a tanévben 1200 hallgató kezdte meg tanulmányait a karon. A felvételi ponthatár nem a minimumnál áll, a legjobb hallgatók hozzánk jönnek ezen a területen. A kérdés az, mindez elég-e ahhoz, hogy el is végezzék az egyetemet. Vizsgáljuk meg az érettségi tárgyakat és szinteket! Matematikából mindenki érettségizik, de a fizika szelete kicsi. Viszont aki nem érti a fizikát, gondban lesz. A következő dia a gólyák lakóhelyét mutatja. 40 százaléka a hallgatóknak budapesti, a többi az ország különböző területeiről érkezett.

Magyarországon van egy mítosz, hogy a mérnöki pálya nem nőknek való. Az elmúlt években sok olyan kezdeményezésünk volt, hogy bátorítsuk a lányokat a műszaki és informatikai pályák választására. 5%-ról indultunk, de informatikai területen már elértük a 15%-ot.

A legjobb hallgatók jönnek hozzánk magas felvételi pontszámokkal, de továbbra is nagy a lemorzsolódás. Erkölcsi és társadalmi felelősségünk, hogy ne juttassuk a fiatalt ebbe a helyzetbe, hogy elkeseredett, kudarcélményekkel teli legyen.

kiadvany2023-image366.png

Próbáljuk ezeket a hatásokat enyhíteni. Készítettünk egy mesterséges intelligencia modellt, amely nagyon sok paraméterrel rendelkezik – felvételi pontszám, szociális háttér, a vizsgajegyei milyenek voltak, melyik régióból származik, milyen érettségivel jött. Nagyon sok paraméterrel próbáltunk játszani. Mi a cél? A cél az, ha a mesterséges intelligencia tényleg működik, tényleg tud jósolni a tanult adatok alapján, akkor mondja meg minden hallgatóra, hogy mekkora eséllyel fog végezni. Ha nem, akkor hol kell rá figyelnünk? Testre szabott lehet-e a képzés, ha 1200 főről beszélünk? Egyértelműen látszik, hogy alacsonyabb bekerülési pontszámnál nagyobb az esélye annak, hogy itt hagyja a pályát.

Milyen beavatkozási lehetőségeink vannak?

15 éve hirdetünk pályázatot STEM tárgyakat oktató középiskolai tanároknak – a honorálás mellett a párbeszéd a cél, a közös pályaorientáció. De előkészítő tanfolyamokat is szervezünk természetesen.

Próbáljuk kezelni a szorongást is, tanköröket szervezünk, ez hasonlít az osztályokhoz. A tankörvezető olyan, mint egy osztályfőnök, törődik velük. Mindennek hatására javult az eredményesség, de még nem eléggé. Különböző ösztönzőket vezettünk be (például a legjobban teljesítő tankör kap félmillió forintot közös program szervezésére).

Természetesen vannak felzárkóztató kurzusok is azoknak, akik nem a megfelelő tempóban haladnak. Minden évfolyamban vannak az átlagosnál jobban terhelhető hallgatók, akik nagyobb tempóban képesek haladni, számukra tehetséggondozási programot indítottunk speciális ösztöndíjrendszerrel.

Néhány gondolat a tantervreformról. Mi a magyar gazdaságnak és az európai gazdaságnak „termeljük” a mérnököket. Ez azt jelenti, meg kell hallgatnunk, hogy mit mond az ipar és mit mond a hallgató. A minőségből viszont nem akarunk engedni, mert a BME brand-et a mérnöki szakmában nem szeretnénk semmilyen formában rontani. Sikeres embereket szeretnénk nevelni, akik tudnak a felajánlott tantárgykínálatból választani, megengedve bizonyos tantárgyak online teljesítését is.

Összefoglalva: a középiskola-egyetem átmenet sikeréhez szükséges feltétel az emelt szintű érettségi , minél több, a szakterülethez kapcsolódó tárgyból, annál jobb, valamint a nyelvtudás.

Mi nagyon erősen hiszünk abban, hogy ez az átmenet nagyon fontos része a sikerrátának. Törődni kell ezekkel a fiatalokkal, gyerekekkel, ha szabad ezt a szót használni. Van csapat, közösség, segítség, kihez fordulhat, van egy osztályfőnöke. A második évben már bátran elengedhetjük a kezüket.