Dr. Lantos Krisztina, Kovács Mónika

Tehetséggondozás a VUCA-világban – A Nemzeti Tehetség Központ tehetséggondozásban betöltött szerepe

A VUCA (változó, bizonytalan, komplex, kiszámíthatatlan) világ számos kihívás elé állítja a fiatalokat és a felkészítésükre vállalkozó szakembereket. Milyen értékek és tevékenységek segítik, hogy a változások közepette is tehetségük kibontakoztatásával biztosan építhessék saját útjukat a fiatalok? Hogyan tud ebben a Nemzeti Tehetség Központ (NTK) szakmai szervezetként szerepet vállalni, mit tud nyújtani?

Felkészülés a VUCA-világ kihívásaira

A konferencia egyik célja, hogy válaszokat találjon arra a kérdésre, hogy „Hogyan segíthetők a magyar fiatalok, hogy felkészüljenek a felsőoktatás és a munkaerőpiac kihívásaira, és egy egész életre szóló értékrendet, iránytűt kapjanak az oktatási rendszertől a változó világban való eligazodáshoz?” Ennek aktualitását jelzi, hogy a folyamatosan változó világot már külön kifejezéssel is illetik. A VUCA-világban a tehetség védelme és támogatása még inkább felértékelődik.

A VUCA-világot a változékonyság (Volatile), bizonytalanság (Uncertain), komplexitás (Complex) és többértelműség (Ambigous) jellemzi. Maga a kifejezés az amerikai hadsereg megközelítésmódjából vált a köznyelv részéve, annak megjelöléseként, hogy a megváltozott környezet, változást kíván a kihívások kezelésében is: immár az állandó figyelem, a gyors reakciókészség és rugalmas alkalmazkodás biztosítja, hogy adekvát módon kezelje az ember a váratlan helyzeteket. A VUCA-világ jellemzője maga a változás, aminek sem az iránya, sem a módja előre nem látható. Ily módon a referenciapontok és distancia hiánya folyamatosan megújulásra készteti az embert. Ez pedig új kihívás elé állítja a tehetséges fiatalokat is.

Magyarország 2008-ban elfogadott 20 évre szóló tehetséggondozó stratégiája[1] a tehetséget tekinti az egyik legfőbb nemzeti értéknek, a tehetségvagyon megőrzését kiemelt feladatnak. A Nemzeti Tehetség Központ – mint szakmai szervezet – küldetésének tekinti, hogy hozzájáruljon a társadalmi egyetértés eléréséhez a jövő kulcsát jelentő nemzeti érték, a tehetség felismerését, gondozását és védelmét illetően. A magyarországi tehetséggondozás koncepcionális keretei és hagyományai mellett ugyanakkor új megoldások azonosítása szükséges ahhoz, hogy ebben a VUCA-világban, ahol immár gyorsan és viszonylag egyszerűen hozzáférhetővé vált minden információ, még inkább szükségessé válik az információk szűrésének és rendszerezésének tudatossága, az adekvát tehetséghasznosulási formák azonosításának szükségessége.

A kihívásokra a VUCA-PRIME modell a pozitív válaszokat keretezi: a letisztult vízió irányt mutat a körülmények kiszámíthatatlan változásában, a bizonytalanság csökkentése az információk folyamatos rendszerezése általi megértés és jelentésteremtés által valósítható meg, a bonyolultságot az információk saját rendszerekbe történő integrálásával, tudástranszformációval lehet erőforrássá formálni, az agilitás pedig képes legyőzni a kétértelműséget, melynek meghatározója a kísérletezés – jövőorientáltan, folyamatosan alakítva a saját rendszereket.

A tradicionálisan vett tehetségsegítés időszakát Magyarország 20 éves tehetséggondozó stratégiája a kora gyermekkortól a munkába állás és a tehetség hasznosulásának kezdeti fázisáig, jellemzően 35 éves korig tartó folyamatként határozza meg. A szakképzési és köznevelési intézmények az óvodától a középfokú oktatásig számos támogató tevékenységgel tudják biztosítani a tehetség kibontakoztatásának folyamatát, hogy a tehetséges fiatalok felkészüljenek a felsőoktatás és a munkaerőpiac kihívásaira a változó világban. Miközben a munkaerőpiac is oly mértékben változik, hogy a ma iskoláiban tanuló fiatalok olyan szakmákban fognak dolgozni, melyek ma még nem is léteznek, vagy csak az irányok sejthetők. Különösen igaz ez a tehetséges fiatalokra, akik innovatív tevékenységeik által olyan új, speciális területeken működnek vagy alkotnak, melyekre distancia hiányában felkészíteni őket nem lehet. Alapot viszont kaphatnak, hogy tehetségük köré sikeres életpályát tudjanak építeni.

A VUCA-világ tehetséggondozásának ily módon az egyik legnagyobb kihívása: felkészíteni a fiatalokat a folyamatosan változó világban történő helytállásra, olyan egész életre szóló értékrendet mutatni számukra, személyes eszköztáruk fejlesztéséhez lehetőségeket biztosítani, ami a későbbiekben iránytűként segíti őket az eligazodásban. Támogatni őket abban, hogy képessé váljanak tehetségük hasznosulásának módjait azonosítani és formálni, hiszen a tehetség társadalmi konstruktum, a mindenkori társadalom határozza meg szükségleteiből kiindulva, hogy mi az, amit tehetségnek tart. Ahhoz azonban, hogy a tehetség hasznosulása megvalósuljon, a tehetség észlelése és pozicionálása szükséges, és ezen területek szakmai támogatása alapozza meg a későbbi önmenedzselés eredményességét.

A képességek teljesítménybe fordításához, a tehetség kibontakoztatásához az erősségeknek megfelelő célok és kihívások, valamint az inspiráló, fejlődést biztosító tevékenységek jelentik az alapot. A támogató környezet és szakmai háttér segíti az eredményességet, a produktivitás sikeréhez eszközök, a megvalósításhoz idő szükséges. A Nemzeti Tehetség Központ programjai ebben segítik a tehetséges fiatalokat és biztosítanak hátteret a szakembereknek ezen felkészítéshez.

Az NTK elkötelezett a Nemzeti Tehetség Program legfőbb célkitűzése – a magyar tehetségek felkutatása és tehetségük kibontakoztatásának elősegítése – iránt, munkája során ezért szoros kapcsolatot ápol a Kulturális és Innovációs Minisztériummal és a terület szakmai képviselőivel. A Központnak a tehetséggondozás területén betöltött szerepe mellett kiemelt célja a kulturális sokszínűség, a szociális érzékenység, a tehetséges fiatalok fokozott társadalmi felelősségvállalásának, a tehetségsegítők megbecsülésének és a társadalom támogatottságának növelése is.

Lehetőségből esély – programok a tehetség(támogatás) szolgálatában

A Nemzeti Tehetség Központ – a 2021-ben zárult Tehetségek Magyarországa projekt részeként – olyan kutatási és fejlesztési tevékenységet valósított meg, melynek eredményeként 14 szakmai kiadvány segíti a szakembereket tehetséggondozó munkájuk eredményességének növelésében, az online tehetségazonosító rendszer a tehetségdiagnosztika komplexitását támogatja, az iskoláknak nyújtott eszköztámogatások pedig a tehetségfejlesztő programok hatékonyabbá tételéhez járulnak hozzá.

A szakemberek felkészítését képzési programok segítik, melyen az elmúlt időszakban 5000-nél több pedagógus vett részt. A Nemzeti Tehetség Központ az elmúlt időszak kutatási tevékenysége és képzési tapasztalata alapján 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzésekkel a tehetségészleléstől a tehetséghasznosulás területéig tudja a pedagógusok elméleti felkészülését és gyakorlati munkáját segíteni olyan speciális területeken, mint például a tehetségbarát tanulási környezet jellemzői, szocio-emocionális fejlesztés, intézményi tehetségkoncepció kialakítása. Mindezen témákhoz érzékenyítő, szemléletformáló, területspecifikus 5-10 órás felnőttképzési programok is részét képezik a képzési portfóliónak, melyek egy nevelőtestületi közös gondolkodáshoz, tervezéshez biztosítanak szakmai alapot.

A szakemberek támogatása mellett az intézményi támogatás is kiemelt jelentőségű, 2022-ben immár 43 olyan dedikáltan kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységet megvalósító intézményből álló hálózatot működtet a szervezet, melyek elkötelezettek a szakmai minőség mellett, és kiemelten tehetséges tanulók gondozására is rendelkeznek szakmai csoporttal és programmal. A 43 mintaintézmény, a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek országos lefedettségű hálózatot alkotva segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, azonosítását és fejlesztését.

A Nemzeti Tehetség Központ számára prioritás, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok számára is biztosítottá váljon a lehetőség a tevékenységre, valamint az a támogató környezet és szakmai háttér, melyben erősségeiket felismerhetik, a tehetséghasznosulás teret kaphat.

kiadvany2023-image433.png

Minősített Tehetséggondozó Műhelyek hálózata, NTK, 2022.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ 2011 óta közel 900 fiatal számára tette lehetővé, hogy esélyt kapjanak tehetségük kibontakoztatására. A Snétberger Programban évente 60 ösztöndíjas diák számára nyílik lehetőség, hogy elismert, kiváló művészek támogatásával 12 hetes ingyenes fejlesztő programban vegyenek részt, folyamatos mentori támogatás mellett, céljaik mentén elköteleződve, belső iránytűjüket egyéni képességeik kibontakoztatását segítő életpálya alakításra tudják irányítani.

Az életpálya-alakítás tudatossága, a képességek teljesítménybe fordítása, a tehetségkibontakoztatás folyamatának önmenedzselése minden tehetségterületen kihívás a fiatalok számára. A Nemzeti Tehetség Központ Tehetség.Sport.Határok nélkül programja a háromszoros olimpiai, világ-és Európa-bajnokot, Szilágyi Áront állítja példaként és mintaként a tehetségek számára. Az Egy mindenkiért film bemutatója és közönségtalálkozója határon innen és túl tehetséges gyermekek sokaságának ad inspirációt és hitet, lendületet és mintát, hogy a tehetségük hasznosítása a célok és kitartás által juttat el valakit mesteri szintre. Szilágyi Áron, a Nemzeti Tehetség Központ tehetségnagyköveteként abban is példakép a tehetséges fiatalok számára, hogy a sporttehetség kibontakoztatása mellett hogyan lehet civil karriert építeni, a kettős karrier építésében milyen lehetőségek és irányok vannak, illetve ennek fontosságát is fókuszba helyezi.

A tehetséges fiatalok tudatos életpálya-alakítását segíti a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram, melynek célja a kiemelkedő tehetségű fiatalok külföldön történő tanulmányainak anyagi és szakmai támogatása. A program – melynek megálmodója és fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök – alapvetése, hogy a felsőoktatás, mint az emberi erőforrás, tudás és innováció fontos bázisa, mint az ország versenyképességében és általános fejlődésében jelentős szereppel bíró tanulási közeg kiemelt jelentőségű a tehetségkibontakoztatás szempontjából, ugyanakkor a hazai kereteken túl történő ismeret-és gyakorlatszerzés olyan új lehetőségeket biztosít a fiatalok számára, mely a későbbi tehetséghasznosulási időszakban a magyar munkaerő-piacon történő sikeres helytálláshoz még inkább hozzásegíti őket. A Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram három területen segíti ebben a tehetséges fiatalokat:

  • az A-komponens a külföldi felsőoktatási intézmények felvételi eljárásában,
  • a B-komponens a külföldön tanuláshoz szükséges feltételek biztosításában nyújt támogatást a felvételt nyert tanulóknak,
  • a C-komponens a további szemeszterekre történő bekapcsolódásba ad lehetőséget.

A 2021-2022-es években közel 700 millió forintos támogatással járult hozzá a program, hogy a magyar kiválóságok Oxford, Stockholm, Szöul egyetemein, vagy éppen a Harvardon folytathassák tanulmányaikat.

Külön érdeme a programnak, hogy kiemelten támogatja a tudományos innovációk és a munkaerőpiaci elvárások és lehetőségek szempontjából meghatározó STEM-területeken[2] történő fejlődést: a 2021/2022. tanévben a B-komponens által támogatott fiatalok 47%-a természettudományos és műszaki szakokon tanult tovább.

kiadvany2023-image434.png

Stipendium Peregrinum program, NTK, 2022.

A nemzetközi környezetben való helytállásra készíti fel a Talentum Hungaricum program a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat elnyert fiatalokat. A nemzetközi porondon is sikeres zenei produkciók összeállítását neves művészek (Miklósa Erika, Balázs János, Pély Barna és Rozsnyói Péter) segítik „mentorház” működtetésével. A program 20 nyertes fiatal tehetség számára nyújtott szakmai támogatással stúdiófelvételek és zenei CD-anyagok készítése valósul meg, továbbá a nemzetközi kapcsolatépítésben kapnak segítséget.

A kapcsolatépítésben rejlő lehetőségek kiaknázását, a tehetségek önmenedzselési kompetenciájának fejlesztését segíti a Talent Kapital Hungary program, mely során a Nagy-Britanniában élő, tanuló, dolgozó fiatal magyar tehetségek szakmai programok és képzések által segítséget kaphatnak a karrierépítéshez, a sikeres életpálya-alakításhoz. Az egyéni professzionális fejlődés mellett a program kiemelt célja, hogy lehetőséget biztosítson a kapcsolatépítésre, a tudásmegosztásra és az erős, több pólusú szakmai közösséghez való csatlakozásra. A szektorokon átívelő partneri és szakmai hálózat által szakmai diskurzusokra és együttműködésekre és a kapcsolati tőke bővítésére is lehetősége nyílik a fiataloknak.

A fiatalok innovatív ötleteinek megvalósításához teremt szakmai közeget a START Program, melyhez a vállalkozói kompetenciák fejlesztését célzó képzések és tapasztalt üzleti mentor támogatása mellett az indulótőke is biztosítottá válik. A VUCA-világ kihívásai közepette az agilitás, mint gondolkodásmód, a startup, mint működési forma különös előnyöket hordoz, hiszen a rugalmas alkalmazkodást leginkább segítő adekvát megoldások azonosítását teszi lehetővé. A program 20 fiatalnak biztosít anyagi támogatást és két hónapos komplex szakmai felkészítő programot, mindezek célja az ötletek validálása és megvalósításuk előkészítése. A komplex szakmai programot követően a résztvevők egy Demo Day-en lehetőséget kapnak eddig elért sikereik bemutatására, terveikből megvalósult tevékenységek és produktumok társadalmi hasznosulásának prezentálására. A Demo Day-en további két ötlet plusz anyagi támogatásban is részesül majd, mely felhasználási célja már a prototípus gyártásán túlmutató: a cél egy-egy piaci árbevételt termelő, önálló vállalkozás létrehozása, a tehetség-életpálya egy újabb állomásának kiépítése.

A tehetséges fiataloknak a jövő kihívásaira történő felkészítésében kiemelt szerepe van a tehetséggondozó pedagógusoknak, annak a közegnek, ahol a fiatalok lehetőséget és támogatást kapnak a tevékenységeikre, hogy a potenciálból valóban produktum lehessen. A Nemzeti Tehetség Központ „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjjal azokat a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző pedagógusokat, szakembereket ismeri el, akik legalább öt éve a tehetséggondozásban dolgoznak, és a munkaköri feladataikon túl is szerepet vállalnak a tehetséggondozásban. 2013. évi alapítása óta a díjban már több, mint 1000 pedagógus részesülhetett három kategóriában: „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” tevékenység elismeréseként.

„A diákok sikere mögött ismerjük el a tanárok sikerét is” üzenettel 2015 óta az OKTV-díjazott diákokat felkészítő pedagógusoknak a „Kiváló versenyfelkészítő díj” átadására kerül sor. Évente 40 pedagógus elismerésével erősíti a Nemzeti Tehetség Központ, hogy egy nívós versenyre felkészíteni a diákokat a szakmaiságon túl számos dimenzió működésbe hozatalát jelenti, ami nélkül sikeresen mindez nem építhető be a fiatalok tehetség-életpályájába.

A tehetségbarát társadalom formálásában, a regionális lehetőségek biztosításában és támogatásában példaértékű szerveződéseket a „Tehetségbarát Önkormányzat” díj adományozásával ismeri el a szervezet – immár 36 intézményt kiemelve, akik példát és mintát mutathatnak a többi községi, városi, kerületi testületnek is. A díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A „Tehetségbarát Önkormányzat” címmel járó elismerés mellé 1.500.000 Ft-os támogatást is kapnak a nyertes önkormányzatok, amit a tehetséggondozással járó tevékenységükre fordíthatnak. 36 önkormányzat nyerte már el eddig a díjat.

Professzionalitás – innováció – egyéni támogatás

A Nemzeti Tehetség Központ a VUCA-világ kihívásaira egyéni, közösségi (család, iskola, szakemberek) és társadalmi szinten is támogatja a felkészülést, hogy a tehetséges tanulók képességeiket teljesítménybe tudják fordítani. Programjai a tehetség kibontakoztatásához szükséges szakmai és személyi feltételeket, akár speciális eszközöket, biztosítanak. És még ennél is többet nyújtanak: mentort az egyéni támogatáshoz, inspirációt és kreatív közeget az innovatív tevékenységekhez, mindezt professzionális szakmai hálózattal és a komplex támogatással.

A Nemzeti Tehetség Központ missziójában megfogalmazottak szerint minden program esszenciája, hogy hozzásegítse a tehetséges fiatalokat, hogy a lehetőségből esély váljon, hiszen a tehetséges ember önmagát boldogabbá, a közösséget pedig gazdagabbá teszi. A VUCA-világ kihívásainak adekvát válaszaihoz, a tehetség kibontakoztatásához hit, bátorság és összefogás kell - mind a tehetséges egyén, mind a társadalom részéről.

 

[1] 126/2008. (XII. 4.) OGY határozat a Nemzeti Tehetség Program elfogadásáról, a Nemzeti Tehetség Program finanszírozásának elveiről, valamint a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum létrehozásának és működésének elveiről

[2] A STEM mozaikszó a science (természettudomány), technology (technológia), engineering (mérnöki tudomány), mathematics (matematika) diszciplináris területeket jelöli.