Pappné Gyulai Katalin

Az Iskolai nevelés-oktatás:
Mozdul a TEST – fejlődik az ÉLET
szekció összefoglalója

kiadvany2023-image465.jpg

„A mozgáshoz úgy közelíts, ahogy az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az élet az élet pedig mozgás. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel.”

(Ron Fletcher)

Röviden megfogalmazva, a mozgás egyenlő az élettel. Az iskola legfontosabb feladata többek között, hogy életre nevelje a diákokat. Fontos, hogy ehhez olyan eszközöket és utakat válasszon, melyek értékesek, egészségesek, pozitív változások érhetőek el általuk, és ami a legfontosabb, hogy fejlesszék a személyiséget. Ezért több aspektusból megvizsgáltuk, hogy miért az egyik legalkalmasabb nevelési-oktatási eszköz a mozgás és miért is jelenti magát az életet.

Az iskolai szereplőkön kívül, a legnagyobb felelőssége és ráhatása az egyénnek van. Ahhoz, hogy változásokat érjünk el a saját életünkben, aktívan és tudatosan kell szerepet vállalnunk és el kell hagynunk a kényelmes, megszokott és biztonságot nyújtó komfortzónát. Tehát a kulcsszó: csináld!

Vajon mit érünk el azáltal, ha megtesszük?

Feltártuk a témát az orvos, a gyógypedagógus, a pszichológus és a sportoló szemüvegén keresztül.

Dr. Papp Csaba: orvos, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetének igazgatója

Aneszteziológiai és intenzívterápiás szakorvos. Orvosi pályafutása kezdetén Debrecenben, a Szívsebészeti Klinikán praktizált aneszteziológusként, majd az Aneszteziológiai és Intenziv Terápiás Tanszék tagja lett. Jelenleg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetének igazgatója és a Népegészségügyi Kar Egészségfejlesztési Tanszékének tanszékvezető egyetemi docenseként dolgozik, Debrecen város önkormányzati képviselője. Munkájának köszönhető, hogy népszerűvé és sokak által ismertté vált Mozdulj Debrecen! elnevezésű program.

Szerinte az egészségre érdemes úgy gondolni, mint egy hitelkártyára, melyet születésünkkor feltöltenek, majd utána rajtunk múlik, hogyan gazdálkodunk a rendelkezésünkre álló összeggel. A prevenció és a megelőzés kérdését kulcsfontosságúnak tartja, ezért számos tanácsadást és szűrővizsgálatot végez.

Cermelyné Gáspár Tímea: tanácsadó szakpszichológus, coach, család- és párterapeuta

A diploma megszerzése óta, 1994-től folyamatosan főállásban pszichológusként dolgozik a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál és jogelőd intézményeinél. Szakmai pályafutását végigkísérte a korai fejlesztés feladataiban való közreműködés.

A szakszolgálatnál töltött 28 évből közel 20 évet szakértői bizottságban dolgozott, ahol a tanulási képességek vizsgálata volt a fő feladata megyei és tankerületi szakértői bizottsági tevékenység keretében. Ezen belül 12 éven át a korai fejlesztés koordinátoraként szervezte az ellátásba bekerült gyermekek otthonában történő ellátását, a feladatellátás megyei szintű koordinálását.

2015 óta, hetedik éve folyamatosan a korai gyógypedagógiai fejlesztés szakfeladat területén dolgozik.

2015-től mesterpedagógusként, minősítési szakértőként pedagógus minősítési és szakmai ellenőrzési feladatokat lát el az OH megbízásából

2017-ben a Tunyogi-féle gyógyító játékterápia tanfolyamot végezte el. Részt vesz a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Debreceni Tagintézményében a HOPE programmal működő korai fejlesztő csoportokban. Több éve teljes intenzitással segíti pszichológusként a HOPE program csoportjainak a működését, valamint igény szerint a korai gyógypedagógiai fejlesztésben és tanácsadásban részesülő gyermekeket és családjaikat.

A fejlődésben zavart gyermeket nevelő családok helyzete speciális. A terápiák során fokozottan szükséges tehát odafigyelni a szülő-gyermek interakciókra, egymás jelzéseire és megfelelő érzékenységgel reagálni azokra, indirekt módon felhívni a szülő figyelmét, szakemberként feladata segíteni egymás jelzéseinek a megértését.

Szakmai munkáját a gyógypedagógus kollégákkal team munkában valósítja meg.

Sári Péter Attiláné: főigazgató-helyettes, Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

A Debreceni Református Tanítóképző Főiskolán majd a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán oligofrénpedagógia szakos pedagógiai végzettséget szerzett. Szakmai fejlődésének következő állomása a Debreceni Egyetem mentálhigiénés szakja, folytatásként pedagógiai szakvizsgát tett. Szakvizsgai tanulmányai ezután folytatódott közoktatás vezetői területen, majd 2015-ben az Eszterházy Károly Főiskolán tanker-tanügyigazgatási vezetői szakvizsgát tett. 2021-ben a Debreceni Egyetem coach szakirányú továbbképzési szakán coach szakképzettséget szerzett.

2015 óta látja el a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató-helyettesi feladatait. Intézményirányításban több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkezik, munkáját elkötelezetten, hivatástudattal végzi.

A sporthoz korábban szoros kapcsolat fűzte a profi kézilabda révén. 16-tól 25 éves koráig kézilabdázott NB II-ben és az NB I/B-ben. Először a DSI-ben, majd a DVSC-ben és végül – az egyéves karcagi kitérőt nem számítva – Debrecenben a Medicorban játszott jobbkezes balátlövőt és beállóst.

Dr. Sári Enikő Petra: sportoló (kyokushin karate, judo), főosztályvezető, kabinetvezető; Debreceni Tankerületi Központ – Igazgatói Titkárság

Alsó tagozatos kora óta sportol. A harcművészetek világában találta meg az igazi utat. Kyokushin karatéban I. mesterfokozattal, bírói vizsgával, judoban II. mesterfokozattal, bírói vizsgával rendelkezik. 2010-ben középfokú edzői végzettséget szerzett a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara által indított OKJ képzésen.

Mindkét sportágban rendelkezik versenyzői múlttal.

Kyokushin karatéban számos hazai és nemzetközi versenyhelyezéssel rendelkezik. 2014-ben karate eredményei alapján a Hajdú-Bihar Megyei lakosok közönségszavazatának eredményeként a megye 3. legjobb sportolójának választották.

Judoban jelenleg formagyakorlatban versenyzik, ahol magyar bajnoki és számos nemzetközi eredménye van. 2021-ben a Varsóban megrendezett Judo Kata Európa-bajnokságon 3. helyezést ért el, 2022-ben pedig Krakkóban a világbajnokságon képviselte Magyarországot, ahol élete eddigi legmagasabb pontszámával a 8. helyen zárt.

Első diplomáját a Rendőrtiszti Főiskolán (ma: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar) szerezte 2008-ban, majd 2016-ban a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán jogászként végezett. Közel 15 évig volt egyenruhás, hivatásos állományú fegyveres rendvédelmi szervnél.

Jelenleg fő hivatásában a Debreceni Tankerületi Központ Igazgatói Titkárságának főosztályvezetője, emellett az Országos Mentőszolgálat kötelékében mentőápolóként dolgozik.

A szekcióvezető általi szakmai koordináció és a szekcióvezetés során az előadók témaösszekapcsolása egy egységes, összefüggő szakmai egységgé kovácsolta a választott témát.