Nagy Zoltán

Az Adatokon alapuló rendszerek és felhasználásuk
a szakképzésben – Nemzeti Szakképzési és
Felnőttképzési Hivatal szekció összefoglalója

kiadvany2023-image466.jpg

A szekcióban bemutatásra kerül több olyan fejlesztés alatt álló, vagy részleteiben már működő, adatokon alapuló irányítási vagy tervezéstámogató megoldás, amelyekben nem csupán az innovációs potenciál a fontos, hanem praktikus hasznuk van a szakképzés mindennapjaiban.

Az első témánk a kereslet és a kínálat viszonya a szakképzésben, a munkaerőpiaci előrejelzés lehetőségei. Ez a téma nem csak a szakképzés szereplőit, de a társadalmat és a sajtót is érintheti. A témát két formában is feldolgozzuk. Elsőként Czirfusz Dóra, az NSZFH Elemzési és Pályakövetési Munkacsoport vezetője mutatja be, hogy milyen modellek alapján lehetséges a munkaerőpiaci előrejelzés. Ezt követően a szakképzés és munkaerőpiac kapcsolatait panelbeszélgetés formájában járjuk körül, Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója, Salamonné Maráczi Erika, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara képzésfejlesztési szakértője, valamint Nagy Zoltán, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökhelyettese részvételével. A beszélgetés moderátora Varga Emese volt.

Komoly eredménynek tekintjük, hogy a statisztikai adatszolgáltatás alapvető megújuláson, innováción ment keresztül a szakképzésben. Ebbe nagyon sok munkát fektetett bele az NSZFH Szak- és Felnőttképzési Főosztályának minden munkatársa és a KSH részéről a pozitív visszajelzés sem maradt el, hiszen mára már sokkal pontosabban, gyorsabban és sokkal több szempontot megjelenítve tudunk adatot szolgáltatni, mint ezelőtt. A fejlesztésekről és a megvalósításukról Majer Zoltán főosztályvezető úr beszélt.

Szekciónkban szó volt a szakképzésben digitális alapon már évek óta működő szakképzési kompetenciamérésről és a benne rejlő lehetőségekről, amit Hámori Éva mérési szakértő kolléga mutatott be.

Minőség, készség, közösség, európai uniós megoldások az adatalapú döntéshozatalban címmel Ziegler Angéla szakértő tért ki az európai uniós fejlesztések egyes felhasználási lehetőségeire.

Csányi Róbert projektmenedzser kollégánk, Adatalapú megoldások lehetőségei az oktatásban az Újratervezés 3.0 Program példáján keresztül címmel tartotta meg prezentációját, bemutatva a képzési adatok elemzésében rejlő lehetőségeket.

A szekcióban szereplő témákkal és az előadásokkal kapcsolatban az NSZFH munkatársai az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen tudnak további információval szolgálni.