Dr. Pál Emese

A Negyed évszázad a tehetséggondozásban.
Mathias Corvinus Collegium (MCC)
szekció összefoglalója

kiadvany2023-image471.jpg

A szekció egyfelől a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromszintű tehetséggondozó programját mutatta be:

  • a Fiatal Tehetség Programot,
  • a Középiskolás Programot, valamint
  • az Egyetemi Program Juniorévét.

Másfelől a szekció zárásaként az MCC Tanuláskutató Intézet Igazgatója, Dr. Setényi János a covid utáni közoktatás lehetőségeiről, jövőképéről adott elő.

Kaland, közösség, kihívás – tehetséggondozás felső tagozatosoknak

Az előadóról

Fehérpataky Balázs pályáját gimnáziumi tanárként kezdte. Történelem- és angoltanárként, később pedig gimnáziumi igazgatóként meghatározó tapasztalatokkal szerzett a közoktatás működéséről és fejlesztési lehetőségeiről. 2011-től az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársaként iskolai konfliktuskezeléssel foglalkozott, projekt szakmai vezetőjeként és a gyakorlatban mediátorként számos vitarendezést levezetve. Később az iskolai bántalmazás, a bullying jelenség vizsgálata felé fordult, nevéhez fűződik a nemzetközi KIVA antibullying program hazai adaptációjának elkészítése és bevezetése.

2020-től a „Tehetségek Magyarországa” uniós projekt szakmai vezetője, jelenleg pedig a Mathias Corvinus Collegium egész Kárpát-medencére kiterjedő Fiatal Tehetség Programjának igazgatója. Emellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen közoktatási vezetőknek tart személyiség- és konfliktuskezelési készségeket fejlesztő tréningeket.

Az előadásról

A szekció nyitóelőadásában Balázs bemutatta a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programját. Az előadás a közoktatás folyamataival való korrelációra, az egymásra épülő hatásokra és a lehetséges szinergiákra fókuszált. A FIT program elemei és keretei tudatosan és tervezetten különböznek a közoktatás jellemzőitől, az együtthatás mégis tapintható. Az előadás során Balázs mellett hallhattuk még:

  • Kunstár Andrást, A FIT program egyik vezető oktatóját, illetve
  • a pécsi képviseletünk régióvezetőjét, Vatiné Kis-Tar Edit személyében.

Az álmoktól a pályaválasztásig – tehetségfejlesztés középiskolásoknak

Az előadóról

Vigassyné Dr. Asztalos Anikó nyelvész, tanár, Roska Tamás-díjas előadó, doktori fokozatát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolájában szerezte.

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjának igazgatóhelyettese, a Szemere Gyula Anyanyelv-pedagógia Kutatócsoport tagja, mindezek mellett folyamatosan aktív tudományos és oktatói tevékenységet végez.

Főbb kutatási területei: diskurzuselemzés, osztálytermi kommunikáció, tanulói beszéd, pszicholingvisztika. 2022-ben jelent meg A tanulói beszéd az osztálytermi diskurzusban című kötete, az Akadémiai Kiadó gondozásában.

Az előadásról

Az álmoktól a pályaválasztásig című előadás keretén belül Vigassyné Dr. Asztalos Anikó mutatta be az MCC Középiskolás Programját (KP). Méghozzá olyan módon, hogy feltárta az immáron 20 éve működő programunk legfőbb céljait, azt a hosszú utat, amelyet a KP a kezdetektől napjainkig bejárt, valamint a jövőben fejleszteni kívánt területeket is. Emellett képet kaphattunk a KP pilléreiként szolgáló:

  • szombati, intenzív képzési alkalmakról (ún. KP-Szombatok),
  • a KP klubdélutánokról,
  • a beszédkészség-fejlesztő idegennyelvi kurzusainkról,
  • a tehetségtáborokról, a KP+ túrákról,
  • az e-learning-kurzusokról.

A programnak ugyanis nemcsak a közösségépítés, hanem a társadalomtudományos ismeretek bővítése is deklarált célja. A KP rugalmas, az egyéni tanulási utakat támogató képzéseiben a diák egyéni érdeklődése és motivációi alapján válogathatja össze a tematikát úgy, hogy mindeközben folyamatos ösztönzést kap arra vonatkozóan, hogy önmaga és a saját fejlődése érdekében vállaljon feladatokat, és ezzel együtt felelősséget is azért, hogy az álmaitól eljuthasson a tudatos pályaválasztásig.

A tudomány útjain – bevezetés az akadémia világába

Az előadóról

Dr. Pál Emese az érettségi megszerzését követően jogi tanulmányait Franciaországban a Toulouse-i Egyetem Jogi Karán kezdte meg. 2014-ben a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán summa cum laude minősítéssel szerzett doktori címet.

2019-ben szerzett PhD fokozatot közigazgatási jogból a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájában. A tehetséggondozás ezt követően kapott központi szerepet a szakmai tevékenységében a kari Mentorklub vezetőmentoraként. A tehetséggondozás területén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért Pro Cura Ingenii kitüntetésben részesült. Emellett háromszor díjazták országos versenyen nyertes pályamű témavezetéséért.

Perspektívabővítés céljából elvégezte a „7 szokás” tréninget, majd 2021-ben life és business coach végzettséget szerzett, emellett tutorként és mentorként a közszolgálat fejlesztését célzó, valamint kutatóként és oktatóként a European Digital UniverCity (EDUC) projektekben vett részt. A kutatási eredményei összefoglalásaként 2021-ben jelent meg önálló monográfiája „A helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletének alapkérdései” címmel.

Az előadásról

Pál Emese előadásában az MCC Egyetemi Programjának első lépcsőfokát a juniorképzést mutatta be, amelynek célja, hogy olyan magas színvonalú, közös nevezőre hozott alaptudással lássa el a diákokat, amelyet tanulmányaik és karrierútjuk során magabiztosan használhatnak. Emese beszélt a program oktatási céljairól és irányairól, felépítéséről, továbbá mindazon támogató mechanizmusokról, amelyek a szakmai ismeretek megszerzését elősegítik, valamint amelyeknek köszönhetően a diákok több és nagyobb volumenű munkát és terhet lesznek képesek hatékonyan elviselni. Így – példának okáért – a hallgatói értékelés rendszeréről, a Develent elnevezést viselő komplex személyiségfejlesztő kurzuscsomagról, illetve a mentorprogramról. Az előadás utolsó részében pedig két egyetemi hallgató mesélt junioréves élményeiről, tapasztalatairól, megéléseiről.

Oktatásunk jövője a covid után – az MCC Tanuláskutató Intézete

Az előadóról

Dr. Setényi János Budapesten született 1961-ben. Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK-n folytatta, részképzésen a Helsinki Egyetemen vett részt. Eredetileg történész, neveléstudományi doktori fokozatát az MTA-n szerezte.

A reformműhelyként és az oktatási demokratizálódás szellemi központjaként működő Oktatáskutató Intézetben vált kutatóvá. Generalistaként minden oktatási ágazattal foglalkozik és elsősorban a szakpolitika-alkotás (policy making) kérdései foglalkoztatták. Kezdettől erős nemzetközi szakmai beágyazottságot alakított ki, az elmúlt 25 évben rendszeresen dolgozott az OECD, az Európa Tanács és az EU DG Employment projektjeiben. Folyamatos tanácsadói munkája során nagy tapasztalatot szerzett a balkáni és a posztszovjet térség oktatásfejlesztésében.

1995-ben alapította meg Közép-Európa egyik első for-profit oktatási tanácsadó cégét, az Expanzió Humán Tanácsadó Kft-t. Az ezredfordulótól érdeklődésének középpontjába az értékelés (evaluation) került, a szakpolitikai szinttől az intézményi, sőt képzési program-szintig bezárólag. A Magyar Értékelők Társasága (Hungarian Evaluation Society) alapító tagja. Az utóbbi évtizedben a digitalizáció, a tanulásipari innovációk és a diszruptív technológiák felé fordult, publikációi a hagyományos iskoláztatás újtípusú rendszerintegrációs modelljeit keresik. Korábbi felsőoktatás aktivitása visszafogott és célzott: címzetes egyetemi tanár; szakkollégiumi kurzusok oktatója. Felsőfokú nyelvhasználó angol és finn nyelven, míg az oroszt és a mandarint középfokon használja. Húsz éve a Chen-stílusú taijiquan gyakorlója és fogadott tanítvány.

Az előadásról

János „Oktatásunk jövője a COVID után” című előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy a magyar közoktatás pandémiás helyzethez való figyelemre méltó alkalmazkodását követően milyen innovációs lehetőség-ablakok nyíltak 2022-ben.

Előadásában olyan konkrét iskolai kezdeményezéseket is említett, ahol kísérletek történtek kevert (blended) oktatási modellek kialakításra. Az előadó hangsúlyozta: Magyarországon – szemben a kínai, finn vagy holland példával – még nem alakult ki a szakpolitikai kísérletezés (policy experimentation) intézménye és kultúrája.

Ugyanakkor János ennek az innovációs kultúrának és tudásmegosztásnak a fejlesztését sürgeti, hiszen számos partner (köztük az MCC) rendelkezik olyan speciális tudással és gyakorlattal, amelyek jól hasznosíthatók lennének a közoktatásban.