Kardos Éva

Az Innovatív oktatási-nevelési lehetőségek a komplex
tehetséggondozás tükrében szekció összefoglalója

kiadvany2023-image485.jpg

A KONELI – Konstruktív Életvezetés Intézményei célja, hogy minden gyermek boldog legyen és sikeres felnőtt, aki formálja társadalmunkat. Azonban fel kell ismernünk, hogy minden gyermek egyedi és a maga módján nagyon különleges. Hosszú távra kell terveznünk, hiszen a mostani kisgyermekek alakítják a jövőnket, ezért fel kell készítenünk őket arra, ami előttük áll. Olyan tantervet dolgoztunk ki, amitől sikeres felnőttekké válhatnak, ami megfelel a konstruktív életvezetés, az élethosszig való tanulás és az egészséges életmód kritériumainak. Dr. Bábosik István neveléstudományi professzor konstruktív életvezetés szemléletét alapul véve, Kardos Éva létrehozta a Konstruktív Életvezetés Intézményeit (KONELI).

A gyermek életének első három évében az agy gyorsan növekszik, ami megteremti a későbbi agyi fejlődés és a kognitív képességek alapjait. Minél korábban kerül sor az alapok lerakására, annál több lehetőséget biztosít a tanuláshoz és a szellemi fejlődéshez. Tehát jól kirajzolódik, hogy – a családi színtért követően – az oktatási területen az óvodáskor az, amikor el kell kezdenünk a megalapozást, a készségek és a képességek fejlesztését. A KONELI is erre törekedett, ezért kezdtük az oktatási intézményeink megnyitását 2013-ban óvodával Dunakeszin. A kezdeti 12 fős csoport hamar kinőtte magát, gyorsan népszerű lett a környéken.

A megalapozás után újabb megoldáson törtük a fejünket, mely az óvoda és az iskola közötti szakadékot hivatott szolgálni, ez pedig az iskola-előkészítő óvodai év volt. Egyedülálló oktatási formát dolgoztunk ki 2017-ben, melynek célja az volt, hogy az óvodában maradt hatéveseket felkészítse az iskolai létre. A kicsik olyan készségeket és képességeket alapoznak meg és mélyítenek el ezen év során, melyekkel a sikeres iskolakezdés garantált. Ezeknek az attitűdöknek az elsajátítása önbizalommal és önbecsüléssel teli, kreatív, önálló és boldog gyermekkorhoz vezetnek.

Az iskola-előkészítőt a KONELI Alapítványi Általános Iskola megnyitása követte 2018-ban. Az iskola jelenleg hat évfolyamot működtet, 60 tanulóval. Fő profilja a projektoktatás, az integrált programkínálat és az angol nyelv oktatása. Iskolánk oktatási alapja, célja, a gyerekek felkészítése az életre az egyéni, a családi, és a gazdasági érdekeket szem előtt tartva, olyan munkaerő képzése, aki a piacra lépve, felkészült a munka világára.

A KKONELI Alapítványi Iskola a NAT mentén halad, ugyanakkor folyamatosan megújul, alkalmazza a kor innovatív módszereit és eszközeit, valamint a konstruktív életvezetés ismérveit. Mindezek mellett kiemelten fontosnak tartjuk a gyermekek folyamatos tehetséggondozását. Egy hatévesek körében végzett felmérés szerint azok, akik úgy gondolták, hogy egy bizonyos területen erősek, jobban teljesítettek, mint azok a társaik, akik átlagosnak ítélték magukat. Azok a gyerekek, akiknek nagyobb volt az önértékelésük, például a kreativitás, a kíváncsiság és az asszertivitás, jobb fizikai egészséget és tanulmányi teljesítményt mutattak, valamint pozitívabb kapcsolatokat alakítottak ki másokkal.

Egy vállalat sikeres gazdasági fejlődése nagymértékben függ a magasan képzett munkaerő rendelkezésre állásától és kínálatától. Ez a jövő modern gazdaságára is érvényes. Tehát, ha arra törekszünk, hogy minél sikeresebb felnőtteket/munkaerőt képezzünk, olyan tudást kell a gyerekek kezébe adnunk, ami húsz év múlva is hasznos és releváns lesz. Olyan készségekkel kell rendelkezniük a gyerekeknek, melyek szakmai specifikusság nélkül is használhatóak. A KONELI szerint pedig ezek az alábbiak: együttműködés, hatékony kommunikáció, magas érzelmi intelligencia, önismeret, kritikus gondolkodás, idegen nyelv ismerete, projektszemlélet, modern technológiák használata, egészséges életmód, pozitív életszemlélet.

2021-ben a KONELI Intézmények új családtaggal bővítette oktatási palettáját, melynek profilja a tehetséggondozás és a fejlesztés. (Varázsbagoly Tehetség- és Fejlesztő Központ – Dunakeszi.) Az intézmény célja, hogy a felzárkóztatás mellett azonosítsa a gyerekek tehetségterületét és gondozást kínáljon nekik a kiemelkedő területen. Ehhez erre specializálódott szakmai team áll rendelkezésre. További terveink, hogy KONELI Tehetségpontokat hozzunk létre szerte az országban, minél több gyermeket ezzel sikerélményhez juttatva.

2023-ban tíz éves lesz intézményrendszerünk. Az oktatási kör hamarosan bezáródik. Idén ugyanis már a legkisebbekre is gondoltunk, a KONELI Zsebibaba Miniovi már 1,5 éves kortól várja a csemetéket intézményünkbe. Nem titkolt tervünk pedig, hogy hamarosan felfelé is növekszünk, az elballagó általános iskolások ugyanebben a szemléletben folytathatják tanulmányaikat a KONELI Gimnáziumban.

Alapítványi és Magán Nevelési-Oktatási Intézmények, Szervezetek Nemzetközi Egyesületünk célja, hogy megkönnyítse az összes magánoktatási intézmény munkáját, segítünk nekik megtalálni az igényeiknek megfelelő megoldást. Éppen ezért számos szolgáltatást kínálunk, hogy segítsük őket céljaik elérésében. Ösztönözzük a magánoktatási rendszeren belüli együttműködést, és szakmai tanácsadást nyújtunk bárki számára, aki felkeres bennünket.

Az Innova Projekt kutatási eredményei azt bizonyították, hogy igen erős kapcsolat van a szervezetek dinamikus kapacitásai és innovációs tevékenysége között. A dinamikus és magas adaptív képességekkel rendelkező szervezetekre (óvodákra, iskolákra, egyetemi tanszékekre és intézetekre) inkább jellemző, hogy a munkájuk eredményességét javító újításokat hoznak létre, mint azokra, amelyek kevésbé rendelkeznek e képességekkel.

Milyen újítások alkalmazhatók az oktatásban?

Amikor újításról beszélünk, egyből az anyagiak hiánya jut eszünkbe, pedig sok más aspektusa is van annak, hogy egy oktatási intézmény fejlődjön. Az oktatás motorja a pedagógus. Kiemelten fontos, hogy jól érezzék magukat, fejlesztve, motiválva legyenek. Fő célunk pedig a gyerekek és a szülők elégedettsége. A gyerekeknek értéket kell közvetítenünk és példát mutatnunk, a szülőket is támogatni, irányítani kell. Ehhez fontos, hogy célirányosan lebegjen mindenki előtt oktatási intézményünk missziója.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk és a legtöbbet hozzuk ki diákjaink életéből, elengedhetetlen, hogy ne csak abban legyünk jók, amit csinálunk; tudnunk kell, hogyan használjuk ezeket a képességeket produktív módon. A hosszú távon kifizetődő tudástól kezdve az elme, a test és a lélek fejlesztéséig – az innováció és a tehetséggondozás az a kulcs, amely ajtókat nyit meg a gyerekek előtt. Mindezek a tulajdonságok megtalálhatók egy jó oktatási rendszerben: kiegyensúlyozott megközelítés, amely elméletet és gyakorlatot egyaránt tartalmaz; lehetőségek a kihívásokra és a szellemi ösztönzésre egyaránt; a tanulók ösztönzése a legjobb lehetőségeik elérésére; és a kölcsönös tiszteleten alapuló szociális készségek megtanítása.