Dr. habil. Szűcs Zoltán

Az Iskolapedagógiai innovációk a tanári professzió támogatásában – Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
szekció összefoglalója

kiadvany2023-image487.jpg

A szekció az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatóinak előadásaiból állt össze.

Virág Irén „A mentortanárképzés jelentősége a pedagógussá válás folyamatában” című előadásában kitért arra, hogyan épül fel a mentorképzés az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen belül, milyen készségeket és tudásokat kell ahhoz elsajátítania egy hallgatónak, hogy sikeresen elinduljon pedagógus karrierje kezdetén. Ennek köszönve világos és tervezhetővé válik a pályája.

Mogyorósi Zsolt „Mentortanárképzés nemzetközi kontextusban – A gyakorlati megvalósulás egy példája” című előadásában egy olyan nemzetközi projekt tapasztalatairól számolt be, amely a régióban valósul meg. Előadásának volt egy interaktív része is, melynek keretében a résztvevőknek mini workshop formájában válaszolniuk kellett azokra a kérdésekre is, amelyeket a projekt résztvevői is kaptak a mentorképzés tapasztalataival kapcsolatban.

Orgoványi-Gajdos JuditPedagógiai helyzetek és megoldások – módszerek és technikák” című előadása egyszerre épült a téma gazdag irodalmának összegzésére és a jó gyakorlatok bemutatására.

Zagyváné Szűcs Ida „Egyetem-partneriskolai kapcsolatok alakulása a nemzetközi térben különös tekintettel az oktatás-kutatás-innováció háromszögére” című előadása az egyetem–iskola partneri kapcsolatot járta körül, rámutatott, hogy nagyon sokféle modell létezik. Mindegyik modell közös vonása, hogy elhelyezhetők az úgynevezett tudásháromszögben.