Dr. Pál Emese PhD

A tudomány útjain – bevezetés az akadémia világába

kiadvany2023_2-image232.jpg

 

Az Egyetemi Program alaptevékenysége és céljai

A Mathias Corvinus Collegium (a továbbiakban: MCC) Egyetemi Programjának célja, hogy a Kárpát-medencében a felsőoktatást kiegészítő, magas színvonalú, extrakurrikuláris képzési formát honosítson meg. A Program olyan kiemelkedően tehetséges diákokat támogat, akik a képzés során – szociokulturális helyzetüktől függetlenül – nemcsak a bennük rejlő tehetséget hozzák felszínre, hanem az itt kapott tudáskészlettel karrierútjukat megalapozva, a kisközösségek és hazájuk iránt elkötelezett, azért tenni akaró, európai színvonalú szakmai ismeretekkel rendelkező fiatalokká válnak.[1]

Az MCC a fiatal tehetségek oktatásával, nevelésével és felkarolásával a tehetséggondozás minőségi formáját valósítja meg: felelős értelmiséget kíván nevelni. Mindezt az Egyetemi Program neves hazai és külföldi professzorok, kutatók, oktatók, akadémikusok és szakemberek bevonásával, egyéni készség- és képességfejlesztéssel, személyre szabott mentorációval, továbbá az elméleti tudáson felül gyakorlati tapasztalatszerzés biztosításával garantálja annak érdekében, hogy egy olyan felkészült, kritikusan gondolkodó generáció kerüljön ki a Program befejezését követően, amely képes a kor problémáihoz, kihívásaihoz felelős módon viszonyulni.

A Juniorképzés

Az MCC Juniorképzése Budapesten és 2021-től öt vidéki központban (Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) várja azon középiskolai tanulmányaikat az adott évben befejező diákok jelentkezését, akik a budapesti és az öt vidéki város egyetemeinek nappali tagozatos hallgatóiként kívánják tanulmányaikat megkezdeni. A képzés a hatékony és nyitott gondolkodásmód kialakítására, valamint az írásbeli és szóbeli készségek fejlesztésére törekszik.

Oktatási célok és irányok

Az Egyetemi Program első lépcsőfoka a Juniorképzés, amelynek célja, hogy olyan magas színvonalú, közös nevezőre hozott alaptudással lássuk el a diákokat, amelyet tanulmányaik és karrierútjuk során magabiztosan használhatnak. Fontos szempont, hogy a program során kiegyensúlyozzuk az elsőéves hallgatók társadalmi hátteréből adódó tudásbeli különbségeket. Ehhez az is nagyban hozzájárul, hogy az MCC több, mint egy hagyományos értelemben vett szakkollégium: diákjaink több szakterületről érkeznek, a jogásztól az informatikuson át a pszichológusig. Vagyis az MCC sajátossága és egyúttal hatalmas vonzerője az interdiszciplináris szemlélet.

A program felépítése

Juniorképzés teljesítésének kritériumai a kötelező kurzusok elvégzése.

  • Logika kurzus – érveléstechnika és vitakultúra két félévben, moduláris rendszerben. A modul célja a hallgatók érveléstechnikai-logikai képességeinek és vitakultúrájának fejlesztése, felkészítés a legkülönbözőbb nyilvános vitahelyzetekben való konstruktív és hatékony részvételre. A kurzus során a hallgatók jártasságot szereznek az alapfokú logikai fogalmak használatában, továbbá az érvelések rekonstruálásában, elemzésében és felépítésében. A tárgy felkészíti a hallgatókat a racionális döntéshozatalt biztosító szakmai érvelési és vitahelyzetekre is.
  • Politikai filozófia, nemzetpolitika és nemzetközi kapcsolatok modul célja, hogy a collégisták megismerkedjenek a politika gondolkodás elméleti, valamint történeti alapjaival és ezáltal korunk viszonyai közepette is magabiztosabban tájékozódhassanak. Az első félévében a hangsúly az európai politikai gondolkodás legfontosabb szerzőin van, a második félév pedig releváns kortárs szerzőkre, illetve a legfontosabb magyar gondolkodók műveire koncentrál. A modul elvégzésének feltétele az olvasottak egyéni interpretációja beadandó dolgozat formájában.
  • Bevezetés a közgazdaságtani gondolkodásba kurzus célja a közgazdaságtani megközelítés megismerése, fontos koncepcionális alapkérdések és gyakorlati témák áttekintésével. A hallgatók nemcsak saját gazdasági döntéseikhez szerezhetnek hasznos tudást, hanem megismerhetik a közgazdaságtan eszköztárát, elemzési logikáját, a diszciplína lehetőségeit és korlátait. A tárgy komoly szerepet szán a csoportos diákmunkának, az aktuális hazai és világszintű gazdasági témák átbeszélésének.
  • A világ nagy kérdései kurzus során jelenkorunk társadalmának legnagyobb kihívásai és kérdései állnak a fókuszban két féléven keresztül.

Az első félévben szemléletformáló üzeneteket közvetít a modul. Ezek célja a hallgatók érdeklődésének a felkeltése fontos és korunkat meghatározó témák iránt. Kiemelten fontos, hogy a hallgatók számára megkapó és vonzó témák kerüljenek a tematikába. Az aktuális témák kiválasztásában és az előadásokban eltérő arányban az MCC Iskolarendszer oktatói és a képviseletvezetők működnek közre.

A második félévben (Hogyan álld meg a helyed a világban!) a már érintett témákkal dolgozva a készségfejlesztésre helyeződik a hangsúly. A kurzus gyakorlatorientált. A javasolt készségek (2 × 180 perces blokkokban):

  • íráskészségfejlesztés;
  • prezentációtechnika, előadói készségek;
  • retorika, vita és meggyőzés;
  • feladatmenedzsment, időgazdálkodás;
  • tudásmenedzsment, kérdezéstechnika.
Módszertan

Az MCC-s kurzusok célja, hogy a hallgatók proaktív tanulásának legfontosabb színterei legyenek. A kurzusok az egyetemi óráktól látványosan különböznek, mind létszám, mind módszertan tekintetében. Célunk, hogy a diákok a hasznos szellemi munka fáradtságának érzésével feltöltődve, még több tudásra nyitottan záruljanak a kurzusok.

A tevékenységalapú oktatás a tradicionális munkaformákon túl (egyéni, páros, csoportos, frontális) projektekben is megvalósul, ahol a befogadó helyett a cselekvő, a tanulási folyamatban aktívan részt vevő hallgatói magatartás a jellemző. Az interdiszciplinaritás, valamint a meglévő tudásra és a megszerzett tapasztalatokra történő építés fontos alapelv oktatóink számára, akik minden esetben ismeretátadó, segítő és moderáló szerepben is támogatják a tanulási folyamatot.

Az elégedettség egy fontos fokmérője a haladásnak, így minden kurzust az oktató és a hallgató részéről egy elégedettségi kérdőív zár, amely oktatói részről hosszú távon segít az ismeretanyag, a technikák és a módszerek továbbfejlesztésében, hallgatói részről pedig a fejlődésben.[2]

A Projektrendszer

Az MCC-ben kiemelten támogatjuk az önálló ötletek megvalósítását. Ennek legékesebb példája a diákprojekt-rendszer, amelyen keresztül jól érzékeltethető, hogy a közösségi haszon és a közösségi élmény összekapcsolható egymással.

A diákprojekteken keresztül a hallgatók az elsajátított szakmai ismereteiket alkalmazva, 4–6 fős csapatokban, az MCC támogatásával megvalósíthatják saját ötleteiket. Ezek a projektek irányultságukat tekintve széles skálán mozognak: a társadalmi felelősségvállalási ügyektől kezdve, a szakmai rendezvények megvalósításán át, a közösségteremtésig számos céllal jöttek és jönnek létre izgalmas kezdeményezések, amelyek közül több széles körben ismert és népszerű közösségi vállalkozássá nőtte ki magát az MCC támogatásának is köszönhetően.

Az aktuális projektek ismertetése a Projektbörze elnevezésű immáron hagyománnyá vált rendezvényen történik minden tanévkezdésekor. Itt a projektvezetők bemutatják érdekesebbnél érdekesebb kezdeményezéseiket, vázolták céljaikat, ismertetik a működésüket, illetve meghirdetik projektjük szabad pozícióit. A kiselőadások után az újonnan csatlakozott junior hallgatók feltehetik kérdéseiket, és amennyiben egy projekt elnyerte tetszésüket, akár ott helyben is csatlakozhatnak hozzá.

Szakmai programok, tanulmányutak

A kötelező kurzusok mellett diákjaink számos egyéb szakmai programon, tanulmányúton vehetnek részt. Ezek közé tartoznak a teljesség igénye nélkül:

A Budapest Lectures, amelynek keretében a legaktuálisabb, nemzetközi közvéleményt foglalkoztató témák, ügyek megvitatása zajlik. A beszélgetések célja, hogy napjaink fontos kérdéseiről magyarországi és külföldi előadókkal folytassunk diskurzust.

Az Ambassador Talk, amelyen nagykövetek mutatják be saját, illetve állomáshelyük országának jellegzetességeit, Magyarországgal fenntartott kapcsolatrendszerét, illetve kérdezzük őket diplomáciai tapasztalataikról is. Minden alkalom fontos részét képezik a részt vevő hallgatók és oktatók kérdései. A program célja, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek Magyarország egyes országokkal fenntartott kapcsolatrendszerének mindennapjaiba, megismerjék a partnerországok jellegzetességeit és megismerjék a nagykövetek, képviseletvezetők munkáját, mindennapjait, kihívásait.

Emellett rendszeresen tartunk könyvbemutatókat is. Mivel fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok a legkitűnőbb oktatóktól tanulhassanak, nyitottak legyenek a világra, ismerjék a nemzetközi folyamatokat, ezzel egyidőben legyenek patrióták, és olyan értékeket, szemléletmódot képviseljenek, amelyek a kárpát-medencei magyarság sorsára és egész Európa jövőjére nézve előremutatóak,[3] ezért diákjaink már az Egyetemi Program kezdetétől a világ minden tájára eljuthatnak a Kárpát-medence országaitól kezdődően a Szilícium-völgyön át Dubajig, akár rövid tanulmányi kirándulás, akár ösztöndíjas félév keretében.

Közösségi programok

A közösségi programjaink elsősorban a közösségben való gondolkodásra épülnek, de hangsúlyosan jelenik meg bennük a környezeti, nemzeti nevelés fontossága, azaz mindig képviselnek valamilyen többletértéket is. Ilyenek példának okáért az Oktombor, amelyen diákjaink széles körű ismereteket szerezhetnek a hazai pincészetekről és borkultúráról, vagy az MCC-s lét első lépése, a Gólyatábor, amelynek célja egyrészt, hogy diákjaink egymással, másrészt az MCC-s oktatókkal és neves külföldi szaktekintélyekkel megismerkedhessenek kötetlenebb keretek között.

Az MCC-s programok egyik emblematikus helyszíne a Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő és Diáktábor, amely korszerű, többszáz fiatal elszállásolására, oktatására, sportra nevelésére és játékos foglalkoztatására alkalmas tehetséggondozó központként jött létre a Balaton partján.

„Teher alatt nő a pálma”

„Sub pondere crescit palma…” Sokszor találkozhatunk ezzel a latin felirattal oktatási intézmények falain, motivációs trénerek előadásaiban, influenszerek tartalmaiban, de akár még a tanárainktól, szüleinktől is hallhattuk.

És persze, legyinthetünk erre, hogy micsoda közhely, de ha jobban belegondolunk, nagyon is valós tartalma van: minél nagyobb ugyanis a pálmafa terhe, annál dúsabb a koronája. Analógia alapján tehát az ember teste, lelke és személyisége akkor fejlődhet egészséges módon, ha azt megfelelő időben és kellő mértékben próbák érik. A Juniorprogramba felvételiző diákjaink kilépve a gimnázium falai közül pontosan egy olyan életszakaszba kerülnek, amelyben a terhek viselésének képessége talán minden eddiginél meghatározóbb lesz számukra.

Az egyetemet megkezdő diákok ugyanis rendre azzal szembesülnek, hogy a korábban megszokottól jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az egyetemen, mint amilyen a középiskolában volt. Ráadásul az esetek nagy többségében a támogató osztályközösség is eltűnik, amely a középiskolának még jellemzője volt. Van olyan diák, akiben ez már az egyetem megkezdése előtt jelentkező félelem, de a legtöbben az első, kevésbé sikeres megpróbáltatások során élik meg ezeket a kihívásokat.

Az egyetemi élet jellegzetességei, a megnövekedett tananyagmennyiség, az elsajátítandó munkamorál, az új közösségbe való beilleszkedés, a tanórákon túli idő beosztásának felelőssége egyaránt a hallgatók nyakába hullik. A hagyományos egyetemi igénybevételen túl megjelennek az egyetemi életet színesítő lehetőségek, a szakkollégiumok, diákkörök és megannyi további szakmai és közösségi alternatíva. A választható lehetőségek és a befutható életpályák száma szinte végtelen lesz, aki pedig nincs hozzászokva ahhoz, hogy ilyen jellegű döntéseket hozzon, az sodródni kezd az árral. Különösen fontos tehát, hogy a formális és informális emberi kapcsolatok, valamint a visszajelző rendszereink jól működjenek. Ellenkező esetben a diákjaink egy része nem tud kihozni magából mindent, vagy a nyomás alatt el is veszíthetjük őket a programból.

Ugyancsak félelemként merülhet fel egy hallgatóban, vajon hogyan tudja leküzdeni azokat a hátrányokat, különbségeket, amelyek a diákok közötti eltérő szociokulturális környezetből immanens módon adódnak. Ezen túl hallgatóinknak el kell sajátítani az MCC-ben beszélt szakmai nyelvezetet és magukévá kell tenni a MCC értékrendjét is.

A Juniorképzésben kínált kurzusok pedig pontosan azt a célt szolgálják, hogy az MCC által támasztott elvárások teljesítéséhez minden eszközt a kezükbe adjunk. Ennek okán olyan készségfejlesztő, illetve az egyéni fejlődést is biztosító kurzusokat kínálunk nekik, amelyek képessé teszik őket arra, hogy a jelentkező többletterhet kezeljék és a javukra fordíthassák az itt tanultakat.

Nyelvoktatás

Az MCC minden hallgató részére ingyenesen biztosítja nyelvi kurzusait, amelyeknek célja az idegen nyelvi kommunikáció kompetenciájának megalapozásán és folyamatos fejlesztésén túl az aktív nyelvtudás átadása, az egyetemi kereteken túlmutató, élethosszig tartó autonóm nyelvtanuláshoz szükséges tanulási készségek kialakítása.

Az MCC-ben folyó nyelvoktatás olyan kompetenciaalapú oktatás, amelynek fókuszában a mindennapi életben hasznosítható tudás átadása áll. A beszédcentrikus órákon az autentikus szövegek felhasználása mellett a kooperatív tanulás, egymás munkájának segítése, a folyamatos visszacsatolás és megerősítés dominál.

A tanév során intézményünkben nagy hangsúlyt fektetünk a diákok nyelvi tudásának fejlesztésére, amelynek első lépése az írásbeli szintfelmérés segítségével egy homogén tudásszintű csoport kialakítása. Célunk a motivált, az idegen nyelvet magabiztosan használó hallgatók képzése. Az MCC hallgatói jelenleg összesen nyolc nyelv (angol, német, spanyol, francia, orosz, olasz, kínai, arab) és több, mint húsz nyelvi kurzus közül választhatnak.

Az Egyetemi Program során elvárás, hogy minden hallgatónak a III. (Iskolarendszer képzés első szemesztere) szemeszter kezdetéig angol nyelvből felsőfokú C típusú, vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgával kell rendelkeznie. A képzési programokba új MCC-sként bekapcsolódó hallgatók egy év türelmi időt kapnak a nyelvvizsga-kritériumok teljesítéséhez.

Soft skillek oktatása

A Juniorképzés során diákjaink képesek eljutni addig a pontig, amikor a tanulási folyamat készséggé válik. Ezáltal az a terhelés, amelyet az egyetem világa és az MCC közötti balanszírozás jelent, kevésbé lesz küzdelmes számukra. A szakmai ismeretek megszerzését ugyanis nem csupán mentális támogató mechanizmusokkal segítjük, hanem olyan kurzusokkal, amelyek diákjaink soft skilljeit hivatottak erősíteni az érveléstechnikai-logikai, prezentációs és íráskészséget, valamint feladat-és tudásmenedzsmentet célozva. Azon túlmenően, hogy ezek az oktatás, az üzleti és tudományos élet minden területén fontosak, számos olyan nem optimális stresszor kiiktatásában és kezelésében játszanak szerepet, amelynek köszönhetően több és nagyobb volumenű munkát és terhet lesznek képesek hatékonyan elviselni, vagyis a pálmafánk növekedni fog.

Mindez alátámasztja Angela Duckworth a grit pszichológiai fogalma megalkotójának szavait, miszerint: „a bennünk rejlő potenciál csak egy dolog. Az, hogy mihez kezdünk vele, egészen más ügy.”[4] Az MCC az interdiszciplináris szemléletmód talaján állva kiváló terepet nyújt ahhoz, hogy diákjaink a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, mivel nemcsak a saját szakterületükön tehetnek szert tudásra, hanem nézőpontjuk is tágulhat a további szakterületek bevonása révén.

Hallgatói értékelés

Az MCC tehetséggondozási küldetésének fontos eleme, hogy a diákoknak konkrét, hosszú távú elképzelésük legyen arról, mit akarnak elérni, és az életük merre haladjon. Ezt a diákok saját belső motivációjából adódó teljesítménye mellett, a velük szemben megfogalmazott konkrét teljesítési kritériumok, továbbá a pontszerű ösztönzők, valamint teljesítményük folyamatos nyomon követésével segítjük elő.

A féléves személyre szabott értékelés és beszélgetés lehetőséget ad arra, hogy diákjaink az elakadások esetén képesek legyenek továbblépni, megoldást keresni. Illetőleg egyfajta iránytűként is szolgálhat, megkönnyítve számukra a priorizálást az elvégzendő feladatok között.

A hallgatói értékelés sokkal komplexebb és mélyebb reflexiót tesz lehetővé, mint a teljesítmény értékelése. Szemeszterről szemeszterre kiváló lehetőség arra, hogy a nyugodt körülmények között történő találkozók során figyelemmel kísérjük hallgatóink fejlődését. A folyamat az MCC-n belül egységes, minden résztvevője számára kiszámítható, átlátható, a félévet keretbe foglaló, inspiráló fejlesztési fókuszú beszélgetés, amelyen minden hallgató számára kötelező a részvétel.

A folyamat egymásra épülő lépésekből áll: a személyes értékelések időpontjának kijelölését követően az oktató összegzi meglátásait a hallgató féléves teljesítményéről mind szakmai, mind közösségi szempontból. Ezt követően kerül sor az értékelő bizottsági ülésre, ahol a hallgató fejlődésében érintett összes résztvevő megosztja az adott hallgatóval kapcsolatos tapasztalatait, meglátásait.

A következő lépcsőfok a hallgatóval történő személyes találkozás, ahol visszacsatolás történik az előző félévre vonatkozóan. Ahhoz, hogy a folyamat eredményes legyen a diákok egy meghatározott szempontrendszerű önértékelési kérdőívet töltenek ki, amely segítséget nyújt ahhoz, hogy összefoglalják az elmúlt félévben végzett tevékenységeiket, valamint a jövőre vonatkozó terveiket is.

A beszélgetés az oktatói meglátások és a hallgatói önértékelés mentén támogató hangvételben zajlik. Megbeszélésre kerülnek többek között a hallgató erősségei, eredményei, teljesítménye és megtorpanás esetén a segítségnyújtás módjáról és lehetőségéről is szót ejtenek. A személyes párbeszéd során a hallgató javaslatot tesz arra, hogy a következő félévben milyen három egyéni, közösségi, tanulmányi explicit célt kíván elérni. Fontos, hogy építő jellegű, motiváló és előremutató legyen a vállalás, amely minden esetben segíti és aktiválja a hallgatókat.

A folyamat zárásaként a hallgatók összefoglalják az értékelő beszélgetésen elhangzottakat és célkitűzéseiket, rögzítik a féléves értékelő lapon az információkat, majd mindez központilag dokumentálásra kerül.

Ha fejlődni szeretnénk, ki kell lépnünk a megszokottból, a komfortzónából és nehézségek elé kell néznünk. Ez pedig nyilvánvalóan lelki terhelést is jelent a diákjaink számára. Márpedig – Maslow és Rogers elméletei[5] alapján – csak a lelkileg egészséges és érett személyről mondható el, hogy teljesítmény- és értékorientált. Figyelnünk kell azonban arra, hogy ez ne csapjon át perfekcionizmusba hajló teljesítményhajhászásba. A kimerült lélek ugyanis nem képes stabil hátteret nyújtani sem a fizikai, sem pedig a szellemi teljesítményhez. Azaz a pálmánk nem növekedni, hanem összeomlani fog. Az MCC ezt felismerve a tudás fejlesztése mellett segítő kezet kíván nyújtani a hallgatók mentális képességeinek fejlesztése révén.

  • Egyrészt a képzési portfólióban dedikált kurzusokkal, amelyek a sikerhez szükséges legfontosabb személyes, kognitív, és interperszonális készségeket célozzák.
  • Másrészt mentálhigiéniai szakemberek bevonásával, akik leginkább abban tudják támogatni diákjainkat, hogy saját erőforrásaikra hagyatkozva lendüljenek túl a krízishelyzeten, győzzék le az akadályt és találják meg a megoldást az adott problémára. Ezáltal pedig nemcsak lelki téren, hanem a szakmai kihívásaik közepette is egyre inkább rezilienssé válnak, amely megteremti számukra az alapot az egészséges egyensúly megtalálásához a klasszikus egyetemi lét és az MCC-s élet viszonyában.

DEVELENT és Mentorprogram

A kurzusok kiegészítéseként a személyiségfejlődést és az egészséges önkép kialakítását segítve az MCC egy komplex személyiségfejlesztő kurzust ajánl Develent (development talent) program néven, amely hatékonyan azonosítja és fejleszti a tehetségek azon kognitív, emocionális és szociális készségeit, amelyek hozzájárulnak sikeressé válásukhoz.

A kurzus folyamán hangsúlyt helyezünk az olyan direkt módon fejleszthető készségekre, mint amilyen például az asszertív kommunikáció, az együttműködés, az érzelmi intelligencia. A Develent program a produktivitás, a teljesítmény és ezeken belül is a siker legaktuálisabb elméleteit és modelljeit felhasználva a tehetségek személyiségére fókuszál.

Mentorprogramunk lényege, hogy minden új diáknak van egy idősebb diák mentora, aki azonos vagy hasonló szakon tanul az egyetemen és segíti őt mind az MCC-be való integrációban, mind pedig az egyetemen.

Felvételi

Kiket is várunk? A Juniorképzés hallgatói jó tanulók, kiemelkedő tanulmányi eredménnyel érkező, nyitott személyiségű, széles érdeklődési körrel, átlagot meghaladó speciális képességekkel rendelkező fiatalok. Közösségi attitűd, szociális nyitottság és nagyfokú kreativitás jellemzi őket. A Juniorképzés diákjai nyitottak a fejlődésre, kitartóak, egymást inspiráló, egymást segítő csapattá válnak az év során.[6]

A kiválasztási folyamat egy többkörös felvételi folyamatként zajlik, ahol az írásbeli forduló online (logika és szókincs teszt), míg a szóbeli forduló személyes találkozás formájában valósul meg.

A szóbeli felvételi időtartama kb. 20–30 perc, amelynek során a felvételiző prezentációval kísért előadást tart (maximum 10 percben) az általa választott, de az Egyetemi Program oktatói és kutatói által meghatározott témáról, ezt követően a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban az előadásról, továbbá a témához kapcsolódó egyéb kérdésekről, esetlegesen felmerülő aktuális problémákról. A felvételre javasolt diákok tehát az írásbeli és szóbeli fordulón nyújtott teljesítmény alapján kerülnek kiválasztásra.

Összegző gondolatok

Hisszük azt, hogy minél több kihívással szembesülnek diákjaink, minél többször kerülnek versenyhelyzetbe, amelyben küzdeni kell, annál erősebbé, rugalmasabbá, lelkesebbé és motiváltabbá válnak. Egy idő után aztán elérik a szívósságnak és munkabírásnak azt a szintjét, hogy már nemcsak a saját terheik cipelésére, de mások segítésére is képessé lesznek. Tehát nemcsak a mikrokörnyezetünk, hanem az egész társadalom iránt felelősséget vállalni képes, értékteremtő és motiváló felnőttekké válnak.

Vitathatatlan, hogy az egyetemi oktatás mellett a Programban való részvétel többletterhelést jelent. Az MCC Juniorképzésében MCC-ben úgy segítjük hallgatóinkat a terhek viselésében, hogy közben nem vesszük le a vállukról a feladatot és a felelősséget. Támogatjuk őket abban, hogy a kihívást jelentő helyzetekre oly módon reagáljanak, hogy az hosszú távon szakmailag és emberileg egyaránt a fejlődésüket szolgálja. Azért, hogy a Program végeztével azt mondhassák, az MCC-s lét egy egyedülálló lehetőség, amellyel a diákok kizárólag nyerhetnek: olyan készségeket és tudást, amelyeket egyetemi tanulmányaik és később munkájuk során is kamatoztathatnak.

 

[1] Ld. A Mathias Corvinus Collegium Oktatási és Nevelési Stratégiája – https://mcc.hu/oktatasi-es-nevelesi-strategia 27. o.

[2] Ld. Uo. https://mcc.hu/oktatasi-es-nevelesi-strategia 31-32. o.

[3] Ld. Uo. https://mcc.hu/oktatasi-es-nevelesi-strategia 29. o.

[4] Ld. erről bővebben. Kovács Petra: A Grit-hatás – a személyiségünk új dimenziója? – https://mindsetpszichologia.hu/a-grit-hatas-a-szemelyisegunk-uj-dimenzioja

[5] Erről bővebben.
Harris Friedman: Humanistic and Positive Psychology: The Methodological and Epistemological Divide. In. (2008) The Humanistic Psychologist, 36/2, 113–126. o.,
Kiss Csilla Enikő: Az önmegvalósítás és pozitív önértékelés szükségletei Maslow és Rogers pszichológiájában. In. (2007) Vázlatok a személyiségről – a személyiség-lélektan alapvető irányzatainak tükrében. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest 244–260. o.

[6] A Mathias Corvinus Collegium Oktatási és Nevelési Stratégiája. – https://mcc.hu/oktatasi-es-nevelesi-strategia 33. o.