Földi Viktória

Múzeumpedagógiai jó gyakorlatok
a Dobó István Vármúzeumban

kiadvany2023_2-image304.jpg

A Dobó István Vármúzeum küldetése, hogy a felhalmozott tárgyi és szellemi örökséget, az egyedülálló műemléki környezetben, sokoldalúan és élményszerűen bemutassa. Múzeumunk törekszik arra, hogy régészeti, történeti, néprajzi, képző- és iparművészeti, irodalomtörténeti gyűjteményei a lehető legteljesebben és a legszélesebb körben hasznosuljanak. Intézményünk 2020-ban az ország leglátogatottabb vidéki múzeuma címet nyerte el. Ezért is kiemelten fontos számunkra, hogy a hozzánk ellátogató több ezer diák maradandó élménnyel távozzon az egri vár falai közül. Múzeumpedagógiai foglalkozásaink ennek keretén belül várják a diákokat.

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink célcsoportja az oktatásban részt vevő gyermek. Két nagy csoportra bontva rendszerezhetjük őket. Egész évben kínálunk órákat az egri óvodások, általános és középiskolás diákok számára. Az időszaki kiállításokat tananyaghoz kapcsolódóan dolgozzuk föl. Átlagosan egy évben 20 foglalkozást kínálunk ezen célcsoport számára, akik folyamatos résztvevőik szolgáltatásunknak. A másik célcsoportunk az egész országot felölelő osztálykirándulóké. A Dobó István Vármúzeum, mint történelmi emlékhely és kultuszhely, Gárdonyi Géza írói hagyatékához kapcsolódva május-június, újabban pedig szeptember hónapokban is várja ezen célközönségét. A kínált foglalkozásaink száma ebben az évben 45 volt. Kétféle foglalkozástípus köré szervezzük az oktatáshoz kapcsolódó szolgáltatásunkat:

  • lehet választani múzeumi órát (tananyaghoz kapcsolódó elméleti óra műtárgyakkal) vagy
  • műhelymunkát (tárgyalkotó óra a szerzett ismeretek elmélyítése és rendszerezése érdekében).

A Dobó István Vármúzeum a pandémia időszaka alatt széles körű digitális múzeumpedagógiai kínálatot is kialakított. Két szegmens rajzolódott ki: iskolai osztály, egyéni otthoni online térben alkalmazható feladatok vagy múzeumlátogatás során használt digitális tartalmak. Az alábbi irányvonalak vannak jelen a Dobó István Vármúzeum kínálatában.

Múzeumlátogatásra való előzetes felkészítés

Az állandó foglalkozásainkra az egyes osztályok más-más előzetes tudásanyaggal érkeznek hozzánk. Az élményekkel teli foglalkozás eléréséhez fontosnak tartjuk, hogy a speciális tudást igénylő fogalomrendszer ismeretével érkezzenek meg a tanulók. Az iskolai keretek között történő ráhangolódás egyben a motiváltságot is megteremtheti számukra.

Ezzel a szándékkal jött létre például az alábbi előkészítő online feladatsor – Kékfestés.[1]

Egy téma digitális eszközökkel való feldolgozása

A nyári táborban résztvevő diákok számára ismertettük a szőlőművelés jelentőségét Egerben. A helyi identitás kialakulásának máig fontos tényezője városunkban. Az egri vár története állandó kiállítás minden korszakra bontott termében találkozunk olyan műtárggyal, amelyen valamilyen formában megjelenik a szőlő. A 17 kérdésből álló feladatsort csoportbontásban kapták meg a gyerekek egy-egy tableten. Kronológiai sorrendben haladva járták végig a kiállítást. A műtárgyak megfigyelését, értelmezését követően tudták megoldani kiscsoportokban a Wordwall vagy tankocka kapcsolódó feladatait.

 

kiadvany2023_2-image305-2.jpg kiadvany2023_2-image306.png

Egy kiállítás projekt alapú digitális feldolgozása

Az egri BORkóstoló, A szőlőművelés öröksége virtuális kiállítás múzeumunk néprajzi témájú időszaki tárlata volt, amely a Mesterkedő néprajzi táborának témáját nyújtotta. A tábor célja a népi kultúra tárgyi és szellemi örökségének megismertetése és továbbörökítése. A kiállítás virtuális térben jött létre, annak feldolgozása öt múzeumi óra és hat műhelymunka során valósult meg a valós térben. Az egyes témák ismertetetése interaktív tábla segítségével történt. A szerzett tudás rendszerezésére és elmélyítésre a kiállításban található Wordwall játékok szolgáltak. A filmes és hangzó anyagot szintén beépítettük az órák tematikájába. A virtuális térben megjelenő műtárgyak egy részét a foglalkozáson tárgyi formában is elérhettek. A tábor zárásaként szüreti felvonulást rendeztünk, ahol a gyermekek egri viseletbe öltözve elevenítették fel az egykori szokásokat.

A tárlat Év Virtuális Kiállítása 2021. címet nyerte el.

Helyi diákcsoportok számára múzeumpedagógiai órát kínáltunk a kiállításhoz kapcsolódóan Egri kapásasszony címmel. Egri népviseletbe öltözött asszonnyal találkozhattak a diákok, aki egy kapával érkezett a múzeumba. A kapa történetén keresztül ismerhették meg a gyerekek a virtuális kiállítást[2], kedvet adva az otthoni tovább olvasáshoz, feldolgozáshoz.

Hasonló módon valósult meg a Magyar minta, Holló Valéria néprajzi időszaki online[3] tárlatának múzeumpedagógiai hasznosítása is. Itt az egyes kiállítási témák zárásaként jelenik meg a gyermekek számára kialakított Wordwall feladatsor egy összefoglaló kérdéssor kíséretében. Az ismeretanyag elmélyítése volt itt is az elsődleges célunk.

Múzeumlátogatás utáni összefoglaló feladatok

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink tananyaghoz kapcsolódó tanórán kívüli játékos foglalkozások. Számos pedagógus érkezik úgy a diákcsoporttal, hogy értékeli a foglalkozáson való aktivitást, tárgyi tudást vagy akár jegyzetelnek a diákok, hisz hazaérkezést követően számonkérés vár rájuk. Bornemissza Gergely, az egri vár esze című műhelymunkánk a valós történelmi személyt mutatja be a gyermekeknek az ostrom során alkalmazott tüzes találmányaival, eszközeivel. Tankocka segítségével egy Legyen Ön is milliomos játékkal mérhetik a gyermekek szerzett tudását.

6van hatás időszaki kiállítás A múzeum, a Te történeted! című múzeumi órán került feldolgozásra. A tárlat valós térben valósult meg, de a Vármúzeum honlapján gyűjteményei egységekre bontva egy-egy érdekes műtárggyal tovább is ismerkedhettek az osztályok. Legyen Ön is milliomos játékkal mérhették le a szerzett tudást.

A feladatsorok online elérhetők[4].

Kreatív tevékenység inspirálása

A Dobó István Vármúzeum a Nemzeti Tehetség Program „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” pályázatán 12 alkalomból álló tehetséggondozó szakkör megvalósítását nyerte el. A pályázati program célja az volt, hogy a hazai és a határon túli tehetséges tanulók számára olyan tehetségsegítő program jöhessen létre, amely segíti a hagyományok megőrzését és gazdagítását, továbbá általa egy együttműködő, tehetségfejlesztő közösség jött létre.

Az iskolai féléven átívelő szakkör a hagyományos mesterségek megismerését segítette elő, annak a múzeumban őrzött tárgyi világát mutatta be. Muzeológusok kíséretében egy alkalommal látogatást tehettek a raktárban, hogy az alkotómunkához kapcsolódó inspirációt a műtárgyaink motívumkincsei tudják biztosítani. Az alkotói folyamathoz önállóan használhatták a Dobó István Vármúzeum weboldaláról elérhető online[5] adatbázisát.

Kulturális emlék feltérképezése – kiterjesztett valóság

A Dobó István Vármúzeum 26 éve hirdeti meg a nyári napközis táborát, Vártábort. A tábor elsődleges célja a múzeumi munka, egyes osztályok adott évi munkájának bemutatása a gyermekközönség számára. Az egyes tábori tematikák minden évben változnak, hisz sok a visszajáró gyermek. Betekintést kaphattak a Dobó István Vármúzeum gyűjteményeibe, a muzeológusok, a régészek vagy a restaurátorok munkájába, műhelyeibe. A keddi napon a régészeti osztály munkatársaival ismerkedhettek meg. Bemutatták számukra, hogy a digitális eszközöket hogyan használják munkájuk során a régészek, hogyan segíti őket a 3D modellezés. A régésztechnikus kolléga az egri vár 3D-s rajzát tableten ismertette a táborozóknak, akiknek a valós helyszínen kellett megtalálni a feltett kérdésekre a helyes válaszokat.

kiadvany2023_2-image307.png kiadvany2023_2-image308.png

Digitális múzeumpedagógia a Dobó István Vármúzeum táboraiban

A Dobó István Vármúzeum az idei évben kilenc napközis tábort hirdetett meg más-más érdeklődési körű általános iskolás gyermekeknek. Dr. Ringert Csaba intézményvezető úr a táborozó gyermekek digitális múzeumpedagógiai élményeit elégedettségi kérdőívvel mérte. A kutatásban hét tábor 128 diákja vett részt. A diákok 48%-a gondolja úgy, hogy sokat segített és szívesen használták a digitális eszközöket a csoportmunkában végzett feladatok megoldásában. A kérdőív az otthoni használatban lévő digitális eszközökre is rákérdezett. 53%-a használja gyakran, de külső nyomás esetén lerakják azt. A válaszadók 15%-a egyáltalán nem használja otthoni szabadidős tevékenységében a digitális eszközöket. Szívesebben vettek-e részt digitális eszközökkel megvalósított foglalkozáson, mint a hagyományos módon megtartott foglalkozáson kérdésre 50%-uk válasza a nem igaz volt. 26% esetében nem volt a táborban használható digitális eszköz. Részt vennék egy olyan táborban, ahol nem találkozunk, csak az Interneten keresztül kérdésre a válaszadók 77%-a nemmel reagált, mert fontos számukra a személyes találkozás. 16%-uk noha nem tudja ezt elképzelni, de a kíváncsiság miatt talán kipróbálná. Teljes nyitottsággal 7% venne részt rajta. A digitális múzeumpedagógián kívül a virtuális múzeumlátogatásra is kíváncsiak voltunk. A válaszadók 82% állítja, hogy nem igaz, hogyha digitálisan elérné a kiállításokat, múzeumi tárgyakat, akkor biztosan nem mennének el a múzeumba. 12% esetében inkább nem igaz a válasz, tehát a diákok 93% részesíti előnyben a múzeum látogatását. Számomra fontos, hogy egy múzeumi kiállítást és a tárgyakat élőben is megnézzem, ne csak online kérdésre 97%-ban igazzal válaszoltak a gyerekek.

Összességében elmondható, hogy a táborozó gyermekek egy olyan múzeumba járó és múzeumot szerető közösség, akik használják, értik a digitális tartalmakat, de a valódi élményt a múzeumi tárgyakkal való interakciók nyújtják. Bízunk benne, hogy a jövő számára egy olyan értő közönséget sikerül kialakítanunk, akik a tárgyak mögött látják és olvassák a megélt történeteket.

 

[1] https://learningapps.org/display?v=ph7ed23nc20

[2] https://egribor.egrivar.hu/

[3] https://eger.story.qulto.eu/visitor/story/be0d75bc-59f7-4e36-8c62-64c4b0fc6c06/startPage

[4] https://www.egrivar.hu/hu/digitalis-muzeum/c/digitalis-muzeum

[5] http://opac3.eger.monguz.hu/online-collection/-/results/be44600c-02d5-4375-b0d4-da7b6bae314b/solr#displayResult