Burus-Siklódi Botond

Köszöntő

Tisztelt konferencia! Államtitkár úr, Elnök úr, kedves kollegák, határon innen és határon túlról.

Az eredeti tervek szerint Kallós Zoltán államtitkár úr kellene most itt álljon, de szolgálati teendői elszólították. Így engedjék meg, hogy a magam, továbbá a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos elnöksége, valamint a Kárpát-medencei pedagógus szövetségek jelenlévő elnökei és tagjai nevében is nagy-nagy szeretettel köszöntsem önöket a 24. alkalommal megrendezett Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencián.

A mi jelenlétünk ezen a konferencián – most itt az egrin, de a korábbi hajdúszoboszlóiakon is –, nem mai keletű, hisz egy gyors számolást végezve, a 24 rendezvénynek több, mint a felén részt vettünk. Meg szeretném köszönni a szervezőknek, a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Irodának, Molnár Csabának, Kónyáné Tóth Máriának, hogy évről évre lehetőséget kaptunk, hogy itt lehessünk, először kevesebben, de idén már több, mint negyvenen vagyunk jelen a határon túli pedagógus szervezetek képviseletében.

Ezt az előrelépést nyilván, hogyha csak mennyiségben, a számok tükrében vizsgáljuk, ez egyfajta értelmezést ad a jelenlétünknek. De mi ennél sokkal többet vártunk, várunk ettől a konferenciától, melynek nem csak passzív résztvevői, hanem aktív részesei szeretnénk lenni. Azt az üzenetet szeretnénk átadni, hogy mi határon túli pedagógusok is vagyunk, és hogy érdeklődünk az anyaországi oktatás helyzete iránt, féltő szemeinket folyamatosan ebbe az irányba is fordítjuk és figyelemmel kísérjük az itt történő eseményeket. De természetesen elsősorban azért vagyunk itt, hogy azokat a tapasztalatokat, amelyeket itt önöktől, tőletek kedves kollégák, hallunk, a jó gyakorlatokat, de a problémákat is, magunkévá tehessük, és ezeket elemezve tudjunk újabb és újabb stratégiákat megfogalmazni. Mert a hogyan tovább kérdése, talán egészen más dimenziókban, de minket is foglalkoztat.

A határon túli oktatás helyzete régiónként más és más ugyan, de mi ebben perspektívát látunk, és az egymás közti, valamint az anyaországgal épített együttműködést mindenképpen szeretnénk erősíteni. Erre nagyszerű alkalmat szolgáltat ez a mostani alkalom is azáltal, hogy barátságokat, szakmai kapcsolatokat alakítunk ki, és ezeket fenntartjuk, működtetjük.

Az idei ittlétünk összefügg azokkal a korábbi törekvéseinkkel is, amelyek az elmúlt 10–12 évben fogalmazódtak meg annak nyomán, hogy számos lehetőség adódott a határon túli pedagógus egyesületek és pedagógus szövetségek életében. Azokról az integrációs törekvésekről van szó, amelyek különböző szakmai programokban való aktív részvételünkhöz vezettek.

Korábban az Oktatási Hivatallal, újabban az átalakult Oktatási Hivatallal, a POK-okkal és a főiskolákkal, egyetemekkel szoros kapcsolatot igyekszünk ápolni, a Nemzeti Pedagóguskarral pedig egyre mélyebb együttműködésre törekszünk.

Új dimenziót nyitottak számunkra az európai uniós projektekben való közös részvétel lehetőségei is. Idén az anyaországi Innovatív Pedagógiai Műhellyel együttműködésben a vajdasági Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége közösen egy Erasmus+ projekt keretében működik közre annak érdekében, hogy egy Kárpát-medencei szakértői adatbázist hozzunk létre. Nem akármilyen merész vállalás ez, de mi kitartóan törekszünk a megvalósítására, és meggyőződésünk, hogy a többi határon túli pedagógusszervezet is csatlakozik majd hozzánk. Az adatbázis, amelyet létrehozunk és amit igénybe tudunk majd venni, újabb lehetőségeket teremt a közös útkeresésre és szakmai fejlődésre.

Szeretettel hívok mindenkit, hogy holnap látogassák meg a szekciónkat, melynek keretében bemutatjuk ezt a programot, és beszélgetni fogunk arról a hogyan továbbról, amely a mostani konferenciának is a fő témája, az együttműködés további lehetőségeiről, illetve egy kerekasztal beszélgetés során a Kárpát-medencei kisebbségi magyar oktatás helyzetéről.

Szeretettel várunk mindenkit.

Még egyszer köszönöm a lehetőséget a szervezőknek, hogy évről évre itt lehetünk és újabb kapcsolatokat hozhatunk létre.