Pintér Gergely

A mesterséges intelligencia felhasználása a Nemzeti Köznevelési Portálon

Tavaly szekció keretében már említettem, hogy a Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztése során kisebb pilot programokat indítottunk, melyeknek a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia is része volt. Az utóbbi időben nagyon sok helyről lehet hallani, de talán nem mindenki tudja helyén kezelni napjainkat alapvetően formáló technológiát. Talán szemléletes példa, ha egy gyermekhez hasonlítjuk. A munkatársaimmal évek óta „nevelgetjük”, „tanítgatjuk” az NKP-t. Számos tudásanyaggal láttuk el, új szolgáltatásokat készítettünk hozzá. Ezek a tudáselemek minőségbiztosításon estek át, akkreditáltak, emiatt is hívjuk biztonságos virtuális oktatási térnek. Ez különösen fontos, hiszen a mesterséges intelligencia az adatokból építkezik és adatokat használ fel. Az interneten megtalálható felfoghatatlanul nagy mennyiségű adat azonban sokszor téves, hibás és így sajnos kisebb-nagyobb mértékben hibázik az azt felhasználó is. Mi azt láttuk meg az elmúlt évben, hogy szakértőinknek sokat segít, de mindig érdemes ellenőrzés alatt tartani.

McKinsey Global Service és a Gartner Service egy-egy kimutatását megvizsgálva azt látjuk, hogy a világban a nagyvállalatok is erre jöttek rá. A mesterséges intelligencia nem veszi el az emberek munkáját, de megoldást kínál a hatékonyabb munkavégzésre, minden területen. Pontosabban azokét veheti el, akik nem vagy nem elég hatékonyan fogják használni. Az öregedő korfa miatt csökken a dolgozók száma, de nő a fogyasztói igény, amire megoldást kínálhat az MI és a robotika is. Az oktatás területén pár éve a robotok, most pedig az MI az a kulcsszó, ami állítólag veszélyezteti a pedagógusokat. Mégis azt látjuk, hogy az utóbbi egy évben a szoftverfejlesztőket küldték el a nagy leépítések következtében. Egyes céges felmérések szerint az MI segítségével legalább 20–30% hatékonyság növelést lehet elérni egy átlagos szoftverfejlesztőnél. Ha azt gondoljuk, hogy mindennapjainkat nem szövi át ez a technológia akkor nézzünk pár példát.

Egy tetszőleges irodai környezetben a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő, a naptár és más szolgáltatások is már használnak MI megoldásokat, amivel könnyebben, gyorsabban és pontosabban lehet dolgozni. Az interneten vagy a céges belső hálózaton való keresésnél is hasonló szolgáltatások érhetőek el, de ma már ingyenes videóvágó szoftverek is rövid, izgalmas videoklipet készítenek egy esetleg rosszabbul sikerült családi kirándulásból. A navigációs szoftverek, de még a hírek felbukkanását is gépi tanulásra építő algoritmusok alkotják számunkra, személyre szabottan.

Fontos lépést tartani a technológiai fejlődéssel, hiszen átformálja mindennapjainkat. Az Uber megjelenése átformálta a személyszállítást, de nem szüntette meg a taxizást. A Netflix megjelenése átformálta a médiafogyasztásunkat, de nem szüntette meg a mozit és a TV-t. Ugyanakkor fontos jól megválasztani, hogy min akarunk változtatni. A Kodak megalkotta a digitális fényképezőgépet, de a valódi forradalmat a fényképek interneten történő megosztása jelentette és az analóg fényképezés újabb aranykorát élhettük meg.

A digitális tananyagfejlesztési osztályon számos MI megoldást használunk a hatékony és professzionális feladatellátás érdekében. A tananyagoknak személyre szabottaknak, érdekesnek kell lenniük, amiből mi magunk hatékonyan és gyorsan tanulhatunk. Nemrégiben idegen nyelvű digitális tartalomfejlesztést kellett megvalósítani, ahol a fordítást mesterséges intelligenciával kezdtük meg, majd ezt adtuk át szakértőknek, az így előfordított anyagot sokkal gyorsabban lehetett véglegesíteni, akkreditálni.

A digitális felületek, tartalmak tekintetében kulcskérdésnek gondolom az akadálymentesítést. Maga a felület vizsgálata, a keresőoptimalizálás is remek területe az MI bevetésének, de a videók, az animációk akadálymentesítése, feliratozása is csak pillanatok műve ma már.

A tartalomfejlesztésünk tevékeny csapatmunka eredménye, ahol több terület szakértői dolgoznak együtt – szoftverfejlesztő, tananyagfejlesztő, grafikus, animátor. A szakértők közti kommunikáció nem mindig egyértelmű és gyors, azonban a tananyagfejlesztőket hamar meg tudtuk ismertetni képgeneráló megoldásokkal. Szöveges utasításokkal képeket, animációkat, zenéket, tananyagokhoz szövegkönyveket generáltak, amiken már könnyebben tudott dolgozni a másik szakértő vagy éppen ösztönzést meríthetett. A kommunikációs vargabetűket ki tudtuk húzni a fejlesztési folyamatból, csökkentettük a stresszt és egészségesebb lett a csapaton belüli éghajlat is.

Az NKP-n a játékosítás, az egyedi alkalmazások is megjelentek az eddigi zárt és nyílt feladatmotorok mellett. Ezeket a no code – low code technológiával MI segítségével fejlesztettük le mély szoftverfejlesztői tudás nélkül tanárok segítségével.

Ha vezetői szintre tekintünk, akkor egy projekt tervezése, ütemezése, szűk keresztmetszetek feloldására már most is jelen vannak megoldások. Megbeszélésekről készült emlékeztető vagy éppen ott létrejövő feladattervet már a gépi asszisztens állítja össze.

Minden felsorolt példa ugyanarra az alapvető folyamatra épül, aminek a legfőbb tulajdonsága, hogy nincs benne egyenes vonal. Folyamatosan gyártunk mintapéldányokat, kísérletezünk, hibázunk, tanulunk azokból és fejlődünk.