Workshop

Papp András

Adatvezérelt döntéshozatal és iskolai folyamatok
digitalizálása iskolavezetők hatékony munkájának elősegítése érdekében

2024_2kot_image673.jpg

Az Európa 2000 Gimnázium igazgatójaként, az általam a „XXV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencián” tartott workshop az adatvezérelt döntéshozatalra és az iskolai folyamatok digitalizációjára összpontosított. Az előadásom célja az volt, hogy bemutassa, hogyan segítheti az adatvezérelt döntéshozatal és a digitális eszközök használata az iskolavezetők hatékony munkáját.

Az előadás bevezető részében bemutattam az előadás célját és témáját, kiemelve az adatvezérelt döntéshozatal és a digitalizáció fontosságát az oktatásban. Bevezetőmben rámutattam, hogy az oktatási intézményekben folytatott digitális transzformáció milyen mértékben befolyásolhatja a XXI. századi oktatás kihívásaihoz igazodva az oktatás minőségét és hatékonyságát. Egy iskolavezető milyen segítségeket kaphat döntéseinek előkészítésében, és az intézményi folyamatokról való végső döntésében a digitális lehetőségégek kihasználásával. A továbbiakban bemutattam az Európa 2000 Gimnázium digitális transzformációjának folyamatát, kezdve a 2018/2019-es tanévtől. Ebben a részben különös hangsúlyt fektettem a digitális infrastruktúra fejlesztésére, az iskola digitális eszközökkel való ellátottságára, valamint arra, hogy a tanárok és diákok milyen technológiai eszközöket használhatnak a digitális oktatás elősegítésére.

Felhívtam a figyelmet, hogy a kezdő lépés, ami a legfontosabb az a vezetői elköteleződés, a kollégák megnyerése. Ezzel párhuzamosan kell történnie az intézményi eszközfejlesztésnek (a Teams intézményi regisztráció, a Wifi fejlesztés, LED TV-k beszerzése, tanári laptop (1:1) biztosítása, a diákok számára a laptopok iskolai használatának bevezetése).

Következő fontos lépés a kollégák képzése. A Teams, a keretrendszer megismertetése, MS Showcase képzések, MIEE programban való részvétel. A kollégák igényeinek megfelelő Appok előfizetése.

Ezt követően a digitális iskola statisztikai adataira tértem ki, amely magába foglalta a Microsoft Teams-csatornákat és felhasználókat, valamint az iskolai technológiai infrastruktúrát. Ebben a részben bemutattam, hogy az iskola milyen mértékben használja a digitális eszközöket és platformokat, és milyen hatással van ez az oktatási folyamatokra. (420 diák, 45 főállású pedagógus, 882 aktív csatorna 557 Teams felhasználó, tanároknak Office A5 előfizetés 45 licence, App előfizetések, minden tanteremben Led TV 75’, minden diáknak saját laptop, minden kollégának saját laptop, kérésre 2in1 vagy digitalizáló tábla, 1 Gbit/s internet).

2024_2kot_image674.png

Személyes motivációmat és elkötelezettségemet is megosztottam a hallgatósággal, kiemelve, hogy enélkül a digitális átállás nem sikerülhetett volna, hiszen a vezető példával szolgál a közösség számára. Ezután az adatgyűjtés forrásaira, mint például az eKRÉTA rendszer, érettségi eredmények, kompetenciafelmérések, valamint az iskolai adatok kezelésének kihívásaira tértem ki.

2024_2kot_image675.jpg

2024_2kot_image676.pngKiemelt figyelmet kapott a digitális eszközök és platformok használata az iskolai adminisztrációban, valamint az iskolai folyamatok automatizálásában és egyszerűsítésében, például a Microsoft Teams és Power Automate alkalmazásával. Ezen kívül konkrét példákon keresztül mutattam be, hogy alkalmazásuk miben könnyíti meg az iskolavezető munkáját, és mennyiben tudja döntéseit alátámasztani. Bemutattam, hogy az iskolai fegyelmi pontok, a tanulók olvasási készségének fejlesztése hogyan kerülnek digitálisan nyomon követésre, és milyen hatással van ez az iskolai életre.

Az előadás további részében a tanárok szerepére és motivációjára tértem ki a digitális oktatás kontextusában. Bemutattam, hogy a digitális eszközök hogyan segítik a tanárok munkáját, és hogyan befolyásolják a tanítási módszereket és a diákok tanulási folyamatát. A Microsoft 365 Felügyeleti Központ szerepét ismertette az iskolai IT infrastruktúra kezelésében, kiemelve, hogy ez az eszköz nagymértékben segíti az iskola technológiai eszközeinek hatékony kezelését és felügyeletét.

A digitális oktatás jelenlegi és jövőbeli szerepét, hatását, valamint a jövőbeli terveket és célokat is tárgyalta az előadásom során.

Külön figyelmet szenteltem a digitális transzformáció és az oktatás jövőjének, valamint a történetmesélés és a szerepjáték jelentőségének a mesterséges intelligencia és a digitális technológiák oktatásban való alkalmazására. Az előadás végén a tudományos és hipotetikus kérdéseket interaktív módon közelítettem meg, bemutatva, hogy ezek hogyan kapcsolódnak az oktatás jövőképéhez.

2024_2kot_image677.png

Az előadás összefoglalása kiterjedt az oktatási intézmények digitális transzformációjának különböző aspektusaira, a tanárok és diákok digitális kompetenciáinak fejlesztésére, valamint az adatvezérelt döntéshozatal fontosságára az oktatásban.

Átfogóan és részletesen mutattam be, hogy az Európa 2000 Gimnázium hogyan alkalmazza a digitális eszközöket és stratégiákat az oktatás modernizálására, valamint hogyan befolyásolja ez az oktatási folyamatokat és eredményeket.

Hangsúlyoztam a digitális oktatás és technológia jövőbeli lehetőségeit és kihívásait, valamint azt, hogy ezek hogyan járulnak hozzá az oktatási intézmények fejlődéséhez és a diákok sikeres tanulásához.

A záró részben köszönetet mondtam a résztvevőknek és meghívást adtam át az iskola által szervezett VI. Digitális Oktatási Konferenciájára.