2. szekció:

Dr. Lángi Alajos

Az EFOP-3.2.4 projekt tapasztalatainak értékelése,
a tapasztalatok felhasználása digitális oktatási projekt
tervezéséhez és megvalósításához

1.     Az EFOP-3.2.4 projekt céljai és célcsoportjai

Az EFOP-3.2.4-16-2016-00001 azonosítószámú „Digitális kompetencia fejlesztése” című kiemelt uniós projekt átfogó célja a minőségi és méltányos köznevelési rendszer kialakítása és a munkaerőpiacon/felsőoktatásban/egész életen át tartó tanulásban való sikeres részvétel elősegítése a társadalom és a munkaerőpiac által elvárt digitális kompetenciák elsajátításának támogatásán keresztül.

A projekt részcéljai:

  • korszerű informatikai infrastruktúra és eszközpark, valamint vezeték nélküli hálózat biztosítása a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézmények számára;
  • a pedagógusok tanórai IKT eszközhasználatának támogatása IKT eszközök biztosításával;
  • a tanulók digitális kompetenciáinak fejlesztése, különösen a matematikai, természettudományos, informatikai és műszaki pályákra való felkészüléshez szükséges keretek biztosítása;
  • korszerű pedagógiai módszerek szerinti tanítási-tanulási folyamat támogatása a tankerületi központok által fenntartott valamennyi köznevelési intézmény WiFi lefedettségének biztosításával.

A projekt közvetlen célcsoportjai:

  • A konvergencia régióban a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézmények /Nkt. 7. § (1) b)-k) pontja szerint/ és többcélú intézmények /Nkt. 20. § (1) c)–f) pont szerint/;
  • az intézmények pedagógusai, tanulói.

2.    Az EFOP-3.2.4 projektet megvalósító konzorcium, a megvalósítás időtartama és keretösszege

Az EFOP-3.2.4-16-2016-00001 azonosítószámú „Digitális kompetencia fejlesztése” című kiemelt uniós projekt 2017. január elsején indult a Klebelsberg Központ, mint konzorciumvezető és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, mint konzorciumi partner részvételével. A projekt 2023. december 15-én zárul.

A támogatás keretösszege 48,3 milliárd forint. Ebből a Klebelsberg Központ része 37,8 milliárd forint (eredetileg: 34,8 milliárd forint), a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség része 10,5 milliárd forint.

A Klebelsberg Központ feladatai tekintetében a keretösszeg emelkedését az a szakpolitikai elvárás alapozta meg, amelynek értelmében LEGO robotikai eszközöket, humanoid robotokat, drónokat és 3D nyomtatókat kellett biztosítani azoknak a köznevelési intézményeknek, amelyek a kedvezményezett települések besorolásáról szóló 105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet kritériumainak megfelelnek. Ennek érdekében 2019 októberében egymilliárd forintos keretemelés valósult meg Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye köznevelési intézményeinek történő eszközbiztosítás céljából, majd 2020 májusában további kétmilliárd forinttal növekedett a keretösszeg annak érdekében, hogy Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megye köznevelési intézményei is részesüljenek ezekből a korszerű eszközökből.

3.    Az EFOP-3.2.4 projekt tapasztalatainak értékelése

Az EFOP-3.2.4 projekt megvalósításával kapcsolatos tapasztalatok értékelése jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy további fejlesztési célokat tudtunk azonosítani a 2021 végén elindult, immár országos hatókörrel bíró és bármely köznevelési intézményfenntartó bevonását lehetővé tevő, RRF-1.2.1-2021-2021-00001 azonosítószámú „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” projekt keretében. A legfontosabb tapasztalatok közül az alábbiakat érdemes megemlíteni:

  • A köznevelési intézményekben továbbra is jelentős igény van a digitális eszközöket tartalmazó eszközpark fejlesztésére, korszerűsítésére.
  • Az EFOP-3.2.4 projekt eszközbeszerzéseinek tervezése óta új, a köznevelési intézményekben használható digitális eszközök is elérhetővé váltak.
  • A köznevelési intézményekbe kiszállításra kerülő digitális eszközök nagy száma is szükségessé teszi, hogy az eszközök nyilvántartását és nyomon követését ne táblázatokban, hanem egy komplex nyilvántartó rendszerben kezeljük.
  • A pedagógusok és a tanulók is örömmel fogadták, szívesen használják a digitális eszközöket a tanórai és tanórán kívüli tevékenységeik során.
  • A köznevelési intézményekben még csak kis számban érhetőek el az interaktív megjelenítők, jellemzően egy-két tanteremben tudják használni, és azokat nem minden pedagógusnak van lehetősége kipróbálni.
  • A tanulók digitáliseszköz-használatának fejlődése a robotikai és a problémamegoldó gondolkodást fejlesztő eszközökön túl elsősorban a személyes használatra szolgáló notebookok kiosztásától várható.

4.    Az RRF-1.2.1 projekt bemutatása

Az RRF-1.2.1-2021-2021-00001 azonosítószámú „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projekt egyik legfontosabb célja, hogy a köznevelésben tapasztalható, egyenetlen intenzitású módszertani és infrastrukturális fejlődést stratégiai reformként foglalja keretbe és a jelenléti oktatás keretei között valósítsa meg. A projekt célcsoportját a projektben való részvételről együttműködési megállapodást kötő hazai (állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati, alapítványi) köznevelési intézményfenntartók által fenntartott köznevelési intézmények pedagógusai és tanulói alkotják – a korábbi pályázati konstrukcióktól eltérően – területi korlátozás nélkül.

A megvalósítás időtartama: 2021. 12. 01.–2025. 12. 31. A támogatás keretösszege: 201,03 milliárd forint. A projekt megvalósításában a Klebelsberg Központ, mint konzorciumvezető és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft., mint konzorciumi partner vesznek részt.

A felmenő rendszerű eszközbiztosítás célja, hogy a projekt időtartama alatt valamennyi – a Klebelsberg Központtal Együttműködési Megállapodást kötött köznevelési intézményfenntartóhoz tartozó – 5–12. évfolyamos tanuló iskolájában rendelkezésre álljon megfelelő mennyiségű, korszerű, személyes használatba is adható, hordozható IKT-eszköz (notebook). A hordozható IKT-eszközök megléte nem csak a tanulók, hanem pedagógusaik esetében is kulcsfontosságú tényezőnek számít, így a projektbe bevont köznevelési intézmények pedagógusai is kaphatnak személyes használatra alkalmas laptopot azzal a feltétellel, hogy teljesítik a projekt által meghatározott továbbképzési kötelezettségüket is.

5.    Az RRF-1.2.1 projekt keretében 2023 végéig megvalósult fejlesztések és feladatok

2022 tavaszán 476 állami és nem állami fenntartóval kötött Együttműködési Megállapodást (összesen 2980 intézmény és 6142 feladatellátási hely vonatkozásában) a Klebelsberg Központ. Ebből 466 fenntartó 2316 intézménye (összesen 3504 feladatellátási helyen) kapott hordozható IKT-eszközt. A projektmegvalósítás teljes időtartama alatt összesen 579 ezer notebook kerül a köznevelési intézményekbe személyes használatba vagy az oktatást támogató, intézményi felhasználás céljával:

  • 2022 tavaszán összesen 120 ezer korszerű notebook beszerzése és kiszállítása valósult meg, melynek során a 2022/2023-as tanévben a 9. évfolyamon tanuló diákok és a projektben részt vevő köznevelési intézmények pedagógusai vehették át a Klebelsberg Központ által beszerzett, tanulási és oktatási célból kiosztott, személyes használatra szolgáló eszközöket.
  • Időközben megkezdődött a 2023/2024-es tanévben kiosztandó, hordozható tanulói IKT-eszközök beszerzésének előkészítése is. A projekt mérföldköveinek megvalósítása érdekében ebben a tanévben a további tanulói évfolyamok számára két körben osztják ki a tanulói eszközöket, összesen öt évfolyam diákjai számára. Első körben 2023 novemberében és decemberében összesen 140 ezer notebook került kiszállításra a 2023/2024-es tanévben 7. és 10. évfolyamon tanuló diákok számára, illetve a köznevelési intézményekbe az oktatási feladatokat támogató, intézményi hasznosulás érdekében.

Az RRF-1.2.1-2021-2021-00001 azonosítószámú projekt keretében a Klebelsberg Központ vállalta, hogy 2025. december 31-ig legalább 50 000 pedagógus számára biztosítja a személyes használatú IKT-eszköz (notebook) átvételekor írásban rögzített továbbképzési kötelezettség teljesítéséhez szükséges továbbképzéseket. 2023 augusztusában elindultak a pedagógusok számára szervezett, digitális kompetenciák fejlesztésére irányuló továbbképzések, amelyekbe 2023 novemberéig több, mint 14 ezer pedagógus iratkozott be. A továbbképzés címe „Digitális kompetenciák fejlesztése az RRF1-2.1 projektben” (alapítási engedély száma: 128/10/2023), melynek tananyaga az EFOP-3.2.4 projektben fejlesztett továbbképzések tananyagának felhasználásával készült. A 30 órás, legfeljebb nyolc hét alatt, rugalmas időbeosztással teljesíthető továbbképzés távoktatási formában, digitális platformon érhető el a pedagógusok számára.

2024_2kot_image202.png

A továbbképzés keretében a résztvevőknek a tananyagot alkotó négy modul ismereteit kell elsajátítaniuk, az ismeretek ellenőrzésére szolgáló tesztkérdéseket kitölteniük, valamint a tanultak alkalmazására irányuló kisebb feladatokat szükséges készíteniük, amelyeket a továbbképzés végén egy tanulási naplóban foglalnak össze. A továbbképzési követelmények teljesítéséhez kizárólag olyan alapvető, számítógép-használati készségek szükségesek, amelyekkel minden pedagógus rendelkezik. A képzési követelmények sikeres teljesítése esetén a pedagógus tanúsítványt és 30 kreditpontot kap, amely beszámítható a nemzeti köznevelési törvényben rögzített hétévenkénti továbbképzési kötelezettségbe is.

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve értelmében a projekt keretében ki kellett dolgozni az ún. rászorultsági elvet alkalmazó stratégiát, melyet a tanulók személyes használatába kerülő notebookok kiosztása során kell alkalmazni. A stratégia a Nemzeti Hatóság és a Szakpolitikai Felelős elvárásai alapján és az előzményprojekt (EFOP-3.2.4) tapasztalatainak felhasználásával 2022. december 15-ére készült el. Ennek értelmében minden hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanuló számára biztosítani kell a Projekt keretében kiosztott notebook személyes használatának lehetőségét, amennyiben törvényes képviselője révén igényli azt. A kiosztás időpontját tekintve előnyben kell részesíteni azokat a feladatellátási helyeket, amelyek a kedvezményezett[1], valamint a felzárkózó településeken[2] találhatóak.

6.    Az RRF-1.2.1 projekt keretében tervezett további feladatok

A projekt keretében folytatódik a további tanulói évfolyamok számára történő, személyes használatra szolgáló notebookok beszerzésének előkészítése, melynek során a tanulók törvényes képviselői által a KRÉTA rendszerben regisztrált igény alapján valósul meg az eszközök beszerzésének előkészítése.

Az EFOP-3.2.4 projekt tapasztalatait is felhasználva modern megjelenítő eszközök (pl. interaktív megjelenítők), valamint a tanulói kreativitást és problémamegoldó képességet fejlesztő (pl. robotikai) eszközök beszerzésének tervezésére és lebonyolítására is sor kerül.

A nagyszámú és személyes használatba kerülő IKT-eszközök alkalmazásához szükséges olyan vagyonbiztosítási és szervizszolgáltatási konstrukció kialakítása, amely egyrészt növelni tudja a projektben való részvételi hajlandóságot, másrészt megteremti azokat a feltételeket, amelyekkel a beszerzett eszközök darabszámát – az eszközök javításával, szükség esetén pótlásával – a projekt fenntartási időszakának végéig garantálni lehet.

 

[1] 105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről.

[2] 1404/2019. (VII. 5.) Korm. határozat a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjának megalapozásáról; illetve 1057/2021. (II. 19.) Korm. határozat a Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztési program, továbbá a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjának kiterjesztéséről.