Pintér Gergely

Miben segít a pedagógusoknak és a diákoknak
a Nemzeti Köznevelési Portál?

Pintér gergely.jpg

 

A Nemzeti Köznevelési Portál (Okosportál) mára több, mint harmincezer digitális kiegészítőt, interaktív feladatot, szimulációt, animációt, videót kínál ingyenesen az iskolai és otthoni tanulás támogatására. Az Okosportál a köznevelési rendszerben zajló tartalomfejlesztési tevékenységek eredményeit integrált módon, egységes felületen jeleníti meg, melynek használata nem igényel semmilyen speciális IKT eszközt, kiegészítő szoftverek telepítését. Ebben a rendszerben megtalálható tartalmak, taneszközök, digitális kiegészítők megfelelnek az aktuális Nemzeti alaptantervnek és kerettanterveknek.

A CMS (Content Management System) és LMS (Learning Management System) rendszerek sajátosságait, főbb funkcióit ötvözi a portál. A tananyagtartalom nagy része regisztráció nélkül is elérhető, de regisztrációval és intézményhez történő hozzárendeléssel, beazonosítással a felhasználó olyan eszközökhöz férhet hozzá, mint a csoportszervezés, a feladatkiosztás lehetősége, az egyéni tanulási útvonalak összeállítása, a saját tartalom létrehozása akár feltöltés útján, akár az NKP-n elérhető tartalom- és feladatszerkesztő eszközök használatával. A portál felületén megoldott feladatok, tesztek eredményeit a rendszer tárolja, a felhasználóhoz kötve tárolja, így a fejlődés, tanulási előrehaladás is mérhető. Az NKP-n található digitális tananyagelemekből (videók, hanganyagok, képek, interaktív feladatok, letölthető dokumentumok, külső hivatkozások, stb.) a portál tananyagszerkesztő modulja segítségével digitális tananyagegységek (tanulási útvonalak, adaptív tesztsorok, tanári eszközcsomagok) hozhatók létre.

Teljes terjedelmükben elérhetőek a nyomtatott változattal megegyező tartalommal PDF vagy lapozgatható könyv formátumban az úgynevezett kísérleti és Újgenerációs taneszközök. Mindkét formátum kiegészítheti, sőt helyettesítheti is a nyomatott tankönyveket. Az internetkapcsolat nélkül is használható PDF állományok nem tartalmaznak digitális kiegészítőket, míg az online kapcsolat révén elérhető és használható lapozgatható könyvek esetében a tanítást, tanulást, szemléltetést segítő digitális kiegészítők a tartalomjegyzékből leckékhez rendelve megtalálhatóak.

A bejelentkezett felhasználók tevékenyégei naplózásra kerülnek, ezért számos személyre szabott ajánlatot is kapnak. Ilyen lehet a tankönyvajánló, a „velem megosztott tartalmak”, személyre szóló, személyre szóló, kiosztott feladatok vagy éppen a közelgő események.

Örömmel látjuk, hogy a pedagógusok tanórán és a tanításra való felkészülésben egyformán használják az NKP-t. A diákok aktivitásából látszik, hogy a tanórákon is erős az Okosportál jelenléte és egyre többször nyitják meg iskolán kívül is.

Az Okosportál azonban nem csak saját fejlesztésű tartalmaknak ad otthont, elérhetőek a Digitális Témahét keretében elkészült tartalmak, az IT biztonság közérthetően a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságtól vagy éppen a Pénz7 program egyes tartalmai.

A Nemzeti Köznevelési Portál célja, hogy egy könnyen használható, tanulást, tanítást segítő, komplex eszközrendszert adjon a pedagógusok kezébe, hogy a tanár könnyebben és színesebben tudjon elérni a diákokhoz, mint eddig bármikor. A tanulók számára egy bármikor, bárhol elővehető portált nyújt, hogy egyszerűbben, innovatívabban és hatékonyabban tanulhasson és ellenőrizhesse tudását.