Domján Gabriella – Bajor Péter

A tutorrendszer kialakítása és működtetése

Bajor_P.jpg

 

A MATEHETSZ 2016-ban kezdte meg az EFOP 3.2.1-15-2016-00001 a Tehetségek Magyarországa című kiemelt európai uniós projekt keretein belül, a tutorszolgáltatás kialakítását és működtetését azzal a céllal, hogy képzett tutor szakembereink (pedagógusok, pszichológusok, további szakemberek) által erősödjön és egyensúlyba kerüljön a tehetségsegítés területi lefedettsége a konvergencia régiókban, illetve megvalósulhasson a széleskörű esélyteremtés.

A tutorhálózat egyik szereplője a tutor, a MATEHETSZ által felkért, többnyire pedagógus végzettségű vagy pszichológus, mentálhigiénés, coach szakember, aki segítő, tanácsadó, pártfogó szerepben 11 hónapon át vesz részt a fiatal egyéni támogatásában. A tutor – a fiatalt körülvevő pedagógusokkal, szakemberekkel, családtagokkal egyeztetett módon – szakszerű tanácsadói tevékenysége mellett koordinálja, segíti a fiatal tehetségének kibontakozását.

A tutorhálózat másik szereplője a tutorált, maga a fiatal, aki a tutor általi személyes támogatásban részesül.

A tutorhálózat legfontosabb szolgáltatása, maga a tutor figyelme, segítő, támogató tanácsadó szerepe. Tutorált fiatal tehetségként elsősorban 11 hónapon át személyre szabott tehetségsegítést kaphat a tutora (segítője) közreműködésével. A személyre szabott támogatás annyit jelent, hogy a tutor elkötelezetten segít a fiatalnak a saját egyéni elképzelése, érdeklődése alapján tehetségsegítő személyeket, szervezeteket keresni, részt venni tehetséggazdagító programokban, és gondoskodik arról, hogy elkészüljön a fiatal profilja, ami számára és segítői számára is mutatja a lehetséges előrelépési irányokat. A tutor segít fenntartani a tehetség motivációját, valamint elérni a céljait, figyelembe véve erősségeit és fejlesztendő képesség területeit.

Tutoráltként a fiatal egy új, színes csoport (a tutor által segített csoport létszáma változó, jelenleg 5–10 fő alkot egy csoportot) tagja lehet, ahol hozzá hasonló tehetséges társakkal találkozhat. Igyekszünk oly módon kialakítani a rendszert, hogy a közös tevékenység a tutorált lakó- és iskolai környezetében folyjon.

A 2016-os pályázati felhívás, kiválasztási folyamat után összesen 48 tutor kolléga dolgozik velünk, a konvergencia régiókban hat megyében 38 fő, valamint a KMR régióban, Pest megyében és Budapesten 10 fő, valamint 463 tutorált fiatal vesz részt a programban. (139 fő NTP forrásból, 324 fő EFOP forrásból)

A 2017-es év során a programba került tutorált fiatalok közül:

  • 200 fiatal táborainkban, Lovasberényben és Kerecsenden tölthetett el egy hetet;
  • 391 tutorált ösztöndíjban részesült;
  • közel 150 diák élményhétvégéken vehetett részt;
  • számos diák egyéni tehetségtanácsadásban részesült;
  • a tutora által ajánlott, MATEHETSZ vagy más szervezet által rendezett programban vehetett részt.

Idén májusban „Tutorokat keresünk” felhívás az előző turnus érintett megyéire vonatkozott (Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya és Pest), illetve hat újonnan bevont területre is: Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy. A Nemzeti Tehetség Program NTP-HTSZ-M-17-A-0001 azonosítószámú pályázat keretében – tükörprogramban –, a KMR ellátása érdekében Budapestre és Pest megyére is vonatkozott a felhívásunk. Ennek eredményeképpen 2018-ban több mint 100 fő új tutorjelölt (sikeres Assesment Center után) jelenleg öt turnusban, december 3-ig, akkreditált képzést kap.

„Tutorált fiatalokat keresünk” pályázati felhívásunkra folyamatosan lehet jelentkezni online, a MATEHETSZ OPER felületén, 2017. november 19. éjfélig.

A jelentkezés feltételei:

  • a pályázó fiatal a 2017-es évben betölti a 12. életévét (felemeltük a korhatárt, az eddigi tapasztalataink alapján), továbbá
  • a fiatal bármilyen tehetségterületen (kivéve sport) rendezett nemzetközi, országos, regionális, megyei, települési tanulmányi, művészeti versenyen jó helyezést ért el a 2015–17-es években;
  • a tanuló a tutorszolgáltatás igénybevételéhez ajánlást kap annak a köznevelési intézménynek a pedagógusától, ahol tanul vagy a vele kapcsolatban álló pedagógiai szakszolgálattól/háttérintézménytől/civil tehetségsegítő szervezet szakemberétől, pedagógusától.

A felhívás pontos szövege megtalálható a www.tehetseg.hu honlapon.

Kezdetben nehezebb volt a program fogadtatása (mint minden újdonságnak), de a hatásvizsgálataink (tutorok és tutoráltak számára) azt mutatják, a program sikeres, pozitív megítéles övezi. Az „úttörő”, első tutoraink elhivatottsággal és szeretetettel, eredményesen végzik munkájukat, a tutorált fiatalok büszkék arra, hogy a tutorhálózat tagjai lehetnek.

Köszönöm szépen a figyelmet!