Fehérvári Krisztina

KLIK – TÁMOP-3.1.4.B, TÁMOP-3.3.15, TÁMOP-6.1.2.A szekció összefoglalója

fehervarik 0

Nagy szeretettel köszöntöm Önöket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alprojektvezetőjeként. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is tegnap először élt azzal a lehetőséggel, hogy ezen a konferencián bemutatkozhasson. Rögtön a nap kezdetekor elnök úr az átalakuló feladatellátásról beszélt, majd ezt követően Kajdi Ákos főosztályvezető úr az eddig lebonyolított kiemelt projektek szakmai eredményéről számolt be röviden.

A délutáni szekcióban arra kaptunk lehetőséget, hogy a kiemelt projekteknek az intézményi fejlesztésre hatással levő moduljairól, illetve a kiemelt mozgásos projektekről számolhassunk be. Ennek a keretében először a Köznevelés az iskolában TÁMOP-3.1.4.B kiemelt projektnek három, szakmai fejlesztéseket célzó modulvezetője készült előadással, illetve beszélgetéssel és interaktív lehetőséggel.

Elsőként az intézményfejlesztés hatása az intézmények szakmai, tárgyi, szervezeti feltételei volt a témák között. Metka Katalin alprojektvezető beszámolt arról, hogyan került kiválasztásra az a 171 intézmény, amelyek célzott, komplex fejlesztésben részesülhettek ennek a projektnek a keretében. Ezekben az intézményekben egyáltalán nem volt még átfogó intézményfejlesztésre, illetve jelentős uniós projektben való fejlesztésre lehetőség. Most először kaptak erre lehetőséget. Számos tapasztalatról tudunk beszámolni ennek az eredményeképpen.

Ezt követően Bakos István szakmai vezető helyett Csaba Beatrix kolleganőm készült azzal, hogy a másik Köznevelés az iskolában szakmai fejlesztéseket tartalmazó projektelem, azaz a Partnerség és hálózatosodás modul mit jelent az intézményeink életében. Ötszázat meghaladó intézménybe jutottak el olyan programok, amikbe civil partnerek, önkormányzatok és rengeteg szülői közreműködés segítségével nyújtottunk élményszerű programot, közösségfejlesztést, és amit még kiemelnék ebben a modulban amellett, hogy az intézményekben lehetőség volt ezekre a fejlesztésekre, több mint háromezer civil partnerrel kötöttünk megállapodást és működtünk a tanulók érdekében együtt. Azt hiszem, hogy ez önmagáért beszél és hasznosítható az Intézményfenntartó Központ részére az elkövetkező időben is.

Ennek a szekciórésznek a 3. eleme volt a módszertani innováció modulnak a bemutatása, abból a szempontból, hogy az elmúlt időszakban hogyan működött a mentoráló intézményi tudásmegosztás, illetve, hogy a folyamatba ágyazott módszertani továbbképzéseink milyen eredményességgel zajlottak le. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az előző tanévet megelőzően pályázatot írt ki a fenntartásában működő intézményeknek abból a célból, hogy a működő módszertani modelljeiket, jó gyakorlataikat, amit már a saját eredményességük növelésében bizonyítottak, azokat mások részére is adják közre. Folyamatosan, havonta, rendszeresen, előre tervezett szakmai módszertani programokkal, mentoráló intézményi szolgáltatásokkal, bemutató órákkal, szakmai műhelymunkákkal folyamatosan a 299 mentoráló intézmény fogadta az érdeklődő intézmények pedagógusait. Az elmúlt tanévben ennek a keretében közel 47 ezer pedagógus vett részt e tudásmegosztásban, és emellett még az intézmények közötti együttműködési megállapodás keretében is történtek szakmai együttműködések. Azt gondolom, hogy ezek a számok önmagukért beszélnek, illetve az is, hogy ebben a tanévben, illetve a projektnek a keretében, a tanév kezdetekor volt lehetőség ismét a szakmai programokon való együttműködésre és ebből az intézményszámból 261 intézményt ismét, ebben a tanévben is vállalta azt, hogy ezeket a feladatokat végzi és a szakmai tudásmegosztásnak teret ad. Emellett a 16 akkreditált módszertani továbbképzésünkről volt szó, amik folyamatba ágyazottak és abból kifolyólag, hogy az elmélet és a gyakorlat folyamatosan követi egymást elég nagy sikerrel zajlottak, illetve azzal egészíteném még ki, hogy az esetek többségében tantestületek részére szerveződtek, hiszen a 16-ból 14 továbbképzés témája erre lehetőséget ad. Az intézmények visszajelzései alapján ezeknek kifejezetten pozitív hatása volt a szakmai tartalmak mellett a szervezet fejlődésére és a csapatépítésre is egyaránt.

Ezt követően a két kiemelt mozgásos projekt bemutatásával készültünk, hiszen ezek is sikeresek a KLIK intézményei körében. Az egyik a teljes körű iskolai egészségfejlesztés, a TÁMOP-6.1.2.A, ami az OFI-val közösen valósult meg, 288 intézményben volt egészségfejlesztésre alkalmat adó program és Hétpróba rendezvények. Emellett kiemelném még a Testmozgás az iskolában projektet, ami a TÁMOP-3.3.15. keretében 144 intézményben rendszeres mozgásprogramot biztosított diák önkéntesek bevonásával. Köszönöm a figyelmüket!