Dr. Polonkai Mária

  Köszöntő

polonkaim

Tisztelt Konferencia, Kedves Kolléganők, Kollégák, Tisztelt Előadóink!

Október 6-a van, az egész ország – gondolom, az önök iskolái, települései is – emlékezik, ezért egy főhajtással mi is tartozunk, emlékezzünk az 1849. október 6-án mártírhalált halt honfitársainkra.

Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a XVII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián a szervezők nevében. Egy mondattal most is meg kell magyaráznom a konferencia címét, mint minden évben, ugyanis a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény óta a közoktatás helyett köznevelést kellene mondani, de mi úgy döntöttünk, hogy marad a cím: Közoktatási Szakértői Konferencia. XVII. alkalommal jöttünk össze a Közoktatási Szakértői Konferenciára. Tehát 1999 óta hívja a Suliszervíz Oktatási és Szakértői Iroda a szakértőket, pedagógusokat, intézményvezetőket, intézményekben dolgozókat, a pedagógiai szakmai szolgáltatókat, a szakszolgálat dolgozóit a konferenciára.

A Közoktatási Szakértői Konferencia 17 éves, túl van a tanköteles koron. Mondhatnák önök, hogy nem jönnek többet, mert abban az évben, amikor betöltik a köznevelésben résztvevő fiatalok a tanköteles kort, a tanév végén elhagyhatják az intézményt, de a jelentkezők számából úgy ítéltük meg, hogy önök ezt nem tették meg, hanem most is nagy érdeklődést tanúsítanak a konferencia iránt.

Nem változott a konferencia célkitűzése, ugyanis azt szerettük volna az elmúlt években is, és most is, hogy párbeszéd alakuljon ki az oktatáspolitikusok, az oktatásirányítók, a pedagógia, a pszichológia művelői, illetve önök között. Ha végig nézik az előző évek konferenciáinak témáját, és megnézik a tíz éves évfordulóra készült kötetet, akkor látják, hogy kettővel ezelőtt téma volt a határon inneni és túli nevelési-oktatás, tavaly a tartalmi és szervezeti változásokról beszéltünk, és most – azt gondolom, ha változtattunk a tartalmon és a szervezeten, akkor – nézzük meg, hogy milyen eredményei lettek a fejlesztésnek és mutassunk előre, beszéljünk a jövő stratégiáiról. A szekciókban pedig választ kaphatnak az önöket leginkább érdeklő kérdésekre.

Nagyon örülök, hogy eljöttek Hajdúszoboszlóra. Most nem mondom el, hogy Pávai Vajna olajat keresett több évvel ezelőtt és termálvizet talált, de azt gondolom, hogy mégis csak tudniuk kell, hogy Hajdúszoboszlón – egy európai hírű fürdővárosban – vannak, éljenek a fürdőzés lehetőségével szabadidejükben, próbálják ki a Béke Hotel, illetve az Aqua-Sol Hotel termálvizét.

Még mielőtt folytatnám a köszöntőmet és illetve elmondanám, hogy mi is fog történni a három nap alatt, szeretném megköszönni a résztvevők és mindannyiunk nevében a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda ügyvezetőinek, Kónyáné Tóth Máriának, úgy is mint a Suliszerviz Pedagógiai Intézet igazgatójának és Molnár Csabának, valamint munkatársaiknak, hogy megszervezték ezt a konferenciát.

Hajdúszoboszló tizedik alkalommal ad helyet ennek a rendezvénynek, ami előtte Debrecenben volt. Visszatérve a XVII. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciára, azt mondhatom, hogy a tizenhat év hosszú volt. A résztvevők és a szervezők nemcsak a konferenciák előadásaira gondolnak ilyenkor, hanem a kísérő programokra is.

Ezúttal is külön köszönöm, hogy támogatja a konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a köznevelésért, a család- és ifjúságügyért, az europai uniós fejlesztésért, a szociális ügyekért, a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárságok), a Nemzetgazdasági Minisztérium (a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárság), valamint elfogadta meghívásunkat az Oktatási Hivatal, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Magyar Tehetségsegítő Szervezet Szövetsége, a Türr István Képző és Kutatóintézet, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, a felsőoktatási intézmények és természetesen a köznevelési intézmények.

Köszöntöm a konferencia résztvevői között azokat, akiket még nem köszöntöttem – akik ugyan kisebb létszámban vannak jelen, de fontos számunkra, hogy megtiszelik konferenciánkat jelenlétükkel – a Határon túli Pedagógusok Szövetségének a képviselőit, illetve a határon túlról érkező pedagógusokat.

A konferencián 21 plenáris előadás hangzik el, 12 szekcióban folyik a munka. Soha nem volt még ilyen sok szekció. Olyan szépen növekedett, talán néggyel, öttel kezdtük és most tizenkettő. De azt gondolom, a konferencia résztvevőinek a létszáma is rekord, mert a konferenciára 957 fő regisztrált. Ebből nő, ahogy a pedagógus társadalmat reprezentáljuk, 719 fő, féri pedig 238 fő. De van egy érdekessége ennek is, az előadók és a kulturális programban részt vevők 100 fő, de itt megfordul az arány, ebből 58 férfi és 42 nő. Tehát, plenáris ülésen 21 fő, szekcióban 60 fő előadó lesz. Nem feledkezhetünk meg azokról, akik a Suliszerviz nevében szervezték a konferenciát: 25 fő.

A résztvevők különböző településekről érkeztek. Az egész köznevelési intézményrendszert felsorolhatom az óvodától egészen a szakképzésig. A szakmai szolgáltatók, a szakszolgálatok, egyéb intézmények, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületei, és a központja, a Türr István Képző és Kutató Intézetet, az OFI, az OH, a MATEHETSZ, az EMMI, illetve az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő munkatársai, vezetői is jelen vannak.

Az előbb említettem, hogy egyéb programok is mindig kísérik ezt a konferenciát. Mióta Hajdúszoboszlón vagyunk, tehát 10 éves hagyománya van az ebéd előtt megnyílt a X. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlatnak. Neves zsűri tekintette át a beküldött képeket, Aknay János Kossuth-díjas festőművész, Komiszár János és Gonda László Holló László-díjas festőművészek, illetve Rácz Imre művésztanár.

A tárlatra 304 alkotás érkezett. A tárlat megnyitóján elmondták, hogy a posta már tudja, hogy ilyenkor Hajdúszoboszlóra nagy dobozok érkeznek, mert gyűlnek a kiállításra érkező alkotások. Az alkotó fiatalok száma 212 fő, a felkészítő tanárok száma 33. A zsűri a 304 alkotásból 154 alkotást fogadott be, és ebből 3 alkotócsoportot díjazott. 6 fő részesült díjban, illetve 5 fő különdíjat vehetett át.

Önök szünetben megnézhetik itt, a nagyterem előtt, valamint az ebédlő környezetében a díjazott képeket. A teljes befogadott anyag megtekinthető a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtárban, a Szilfák alja 2. szám alatt. S nagy örömünkre szolgál, tavaly a Debreceni Kölcsey Központ fogadta be a díjazottak kiállítását, az idén pedig a X. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat alkotásaiból novemberben a nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban nyílik kiállítás.

Ma délután plenáris előadásokra kerül sor, a szünet előtt dr. Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Pölöskei Gáborné, köznevelési intézményfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, dr. Maruzsa Zoltán, miniszteri biztos úr, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke ad elő. Szünet után Bruckner László a Nemzetgazdasági Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárság szak- és felnőttképzési szabályozási főosztályának főosztályvezetője. Langerné Viktor Katalin, társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár helyett Sörös Iván főosztályvezető úr tart előadást, illetve Sanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár úr ad elő.

Köszöntöm és bemutatom a szekcióvezetőket. Ha itt vannak, akkor megismerhetik őket, hogy holnap délután tudják majd, kiket kell keresni a szekcióüléseken. Természetesen ki lesz függesztve, hogy mely szekció melyik teremben lesz. Az óvodai nevelés szekció vezetője Petránné Képes Gizella, a szakképzés és felnőttképzés szekció vezetője Nagy Norbert főosztályvezető úr, meg fog érkezni, a tehetséggondozás szekciót én vezetem, az Oktatási Hivatal egyik szekcióját Fűrész Edit szakmai, szakértő asszony vezeti. Üdvözöljük ott hátul az Oktatási Hivatal másik szekciójának vezetőjét Menner Ákos szakmai vezető úrat, én még nem láttam, de megjön, a harmadik szekciót vezető Mausz Pál úr. Az OFI-nak az egyik szekcióját dr. Bodnár Éva szakmai vezető asszony, az OFI másik szekcióját dr. Pompor Zoltán úr, az OFI harmadik szekcióját Kerber Zoltán úr, az EMET-nek a szekcióját Tirts Tamás úr vezeti. A KLIK szekcióját Fehérvári Krisztina és a TKKI, tehát a Türr István Képző és Kutató Intézetét pedig Botárné Barcza Éva intézmény-fejlesztési alprojekt vezető.

Tisztelt Konferencia, gyorsan elmondtam, hogy mit lehet tudni. A három nap alatt, azt gondolom, ettől sokkal több minden ki fog derülni a konferencia tartalmáról. Még egyszer nagy tisztelettel köszöntöm előadóinkat és megkérem Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár asszonyt, hogy nyissa meg a konferenciát, majd ezt követően dr. Köpeczi-Bócz Tamás államtitkár urat, hogy tartsa meg előadását. Köszönöm szépen.