Lepres Dávid

Tehetség a tehetségért Program

ld0

Az ELEFAN Egyesület idén nyáron közel 600 tehetséges, zömében hátrányos helyzetű gyermeket táboroztatott, akik az ország több pontjáról érkeztek. A gyerekek a táborokban készségfejlesztő programokon fejlődtek, tanultak és élményprogramokon vettek részt.

A táborozók minden tábor végén egy-egy igazán élvezetes produkciót adtak elő, amit az egy hét leforgása alatt kiváló szakemberektől tanultak.

Az I. Tehetség a tehetségért Gálát azok a produkciók hívták életre, amelyeket a gyerekek tanultak meg és adtak elő. Úgy gondoltuk, hogy érdemes lehetőséget biztosítani arra, hogy ezt a nagyközönségnek is meg tudják mutatni, olyan elismert sportolók és művészek társaságában, akik jelenlétükkel hatalmas motivációt adhatnak a gyerekek számára.

A rendezvényen közel 700 néző volt kíváncsi a gyerekekre, illetve több médium is jelen volt. A gálán részt vett:

  • az Amerikai Egyesült Államok, Budapesti Nagykövetségének Kulturális Attaséja, Dmitri Tarakhovsky, aki magyarul szólt a gyerekekhez, továbbá
  • tiszteletét tette Kótai Mihály, profi világbajnok ökölvívó,
  • Balzsay Károly, Európa bajnoki 2. helyezett ökölvívó,
  • Hranek Sándor, világbajnoki 3. helyezett ökölvívó,
  • Rostás Árpád, a Nép asztalosa,
  • Szögi Szilvia, aki 10 alkalommal hódította el a Köztársaság kupát,
  • Mezei István, a Magyar Cigány Labdarúgó Válogatott Szövetségi Kapitánya és
  • Rakonczay Gábor, aki első magyarként evezte át az Atlanti-óceánt.

A gyerekek a gálán előadták az árnyjáték, báb, színpadi show, színpadi tánc, ének, vers, Cajon-dob produkcióikat és egy divatbemutató keretében bemutatták a saját kezük által varrt ruháikat. Az előadások nemcsak a helyszínen, hanem a későbbi visszajelzések alapján is nagy sikert arattak.

Az oktatók véleménye alapján mi is igyekeztünk díjazni minden olyan fiatalt, aki a táborokban és a gálán is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, illetve több gyermek gondozásáról, fejlesztésének lehetőségéről döntöttünk a táborokat követően.

Az egyhetes bevonók és a gála első lépései a Tehetség a tehetségért Programnak, mely egy bentlakásos tehetséggondozó intézmény. A program 2015 szeptemberétől indul, ám addig még nagyon sok előkészítést igényel.

2014 nyarán ismét bevonó táborokat tartunk, kifejezetten a program szakágaira vonatkozóan, majd 2014 szeptemberétől a táborokban kiválasztott fiatalokkal szakkör jellegű foglalkozásokat kezdünk, ahol kiemelkedő szaktekintélyek bevonásával fogjuk fejleszteni őket.

Köszönöm minden résztvevőnek, támogatónak, külön a MATEHETSZ-nek és a segítőknek azt a sok munkát, amit a táborokba és a rendezvénybe fektettek. Megérte!

Folytatása következik…