Dr. Bakos Károly

Felvétel a felsőoktatásba

bakoskaroly szekcio

Legfrissebb információk a felsőoktatásba történő felvétellel kapcsolatban:

I. Jövő tanévben 56 ezer hallgató vehet részt államilag támogatott képzésben

Jövő tanévtől 56 ezer hallgató vehet részt államilag támogatott képzésben - jelentette be Hiller István szakminiszter a kormány november 8-i ülését követő tájékoztatón.

Az érettségizett diákok 68 százaléka tanulhat államilag finanszírozott képzésben. 2007-ben várhatóan 82 300-an érettségiznek majd.

A miniszter kifejtette: a természettudományos képzésben résztvevők aránya 2,63 százalékkal nő majd, míg a műszaki képzésben 1,8 százalékkal tanulhatnak többen. Az orvos és egészségügyi képzésben maradnak a keretszámok. A bölcsészképzésben 20 százalékos, a pedagógusképzésben 23,8 százalékos, az agrárképzésben 29,58 százalékos, a jogi képzésben 13,26 százalékos lesz a csökkenés. Felsőfokú szakképzésben a következő tanévben is 12 500-an vehetnek majd részt, s ez a szám várhatóan ekörül lesz a következő esztendőkben is.

Hiller István bejelentette: az egyetemeknél kapacitásvizsgálatot végeztek, s többi között az elmúlt évek jelentkezése alapján meghatároztak egy kapacitásszámot, keretet, amely az államilag finanszírozott hallgatókat és a költségtérítéses képzésben részt vevők számából tevődik ki. A végleges számot ugyanakkor az adott intézménybe jelentkező hallgatók száma és az ő felvételi eredményük határozza meg.

Előfordulhat tehát, hogy egy intézmény teljes kapacitásszáma államilag finanszírozott lesz, s akkor már költségtérítéses helyeket nem hirdethet meg. Az is megeshet ugyanakkor, hogy lesz olyan intézmény, ahová már nem jut államilag finanszírozott szám, ez az intézmény vagy képes lesz magát fenntartani költségtérítéses képzésekből, vagy előbb-utóbb bezárja kapuit - fejtette ki Hiller István.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a felsőfokú képzés szerkezete átalakításra szorul, az ugyanis nem igazodik eléggé a munkaerő-piaci igényekhez, s a divatszakmák ma már nem nyújtanak biztonságot, az egyes intézmények nem megfelelő minőségűek. A tárca vezetője a változásokat minőség-centrikusnak nevezte, s mint mondta, ez megfelel azoknak a nyugat-európai modelleknek, ahol a hallgatók megrendelése alapján működik a piac.

 

II. Változások a felvételi eljárásban

 

 

Változik a jövőre a felsőoktatásba jelentkezők által fizetendő eljárási díj, ezentúl hat jelentkezési lehetőségért kilencezer forintot kell majd fizetni.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón kifejtette: az idén három jelentkezés volt 12 ezer forint, s minden további jelentkezés után kellett háromezer forintot fizetni. 2007-től kilencezer forintba kerül majd hat jelentkezési lehetőség. Ha valaki 3 szakra, intézménybe államilag támogatott és költségtérítéses képzésre is jelentkezik, ezt az alapösszegért megteheti. Minden további jelentkezés kétezer forint lesz.

A felvételi jelentkezések határideje a szeptemberi képzéseknél február 15. lesz. A felsőfokú alapszakoknál a ponthatár 78 pont lesz, míg a felsőfokú szakképzésben 72 pont.

 

III. 2008 szeptemberétől átalakul a pontszámítás rendszere

Míg eddig a tanulmányi eredményekből és érettségi pontokból összesen 120 pontot lehetett szerezni, s további 24 pluszpontot a nyelvvizsgáért, sportteljesítményért vagy tanulmányi versenyen elért eredményekért, a változások után, 2008-tól 200+200+80 pontos rendszer lép életbe.

Hiller István közlése szerint tanulmányi eredményekből 200 pont, érettségi pontokból 200 pont szerezhető majd, s további 80 járhat pluszpontként.

A korábban érettségizők pontszámításáról azt mondta: ahogy a 120+24 pontos rendszerben át tudták számítani a pontokat, úgy az új rendszerben is meg lehet ezt tenni.

Kitért arra, hogy előnyben részesülnek majd a hátrányos helyzetűek, akik négy pontot kapnak, s nyolc-nyolc pont jár a halmozottan hátrányos helyzetűeknek, a fogyatékkal élőknek, s a gyesen, gyeden lévőknek.

A változásoktól azt várja, hogy pontosabb rangsort lehet állítani a jelentkezők között, s ezáltal igazságosabb döntés születik majd, átláthatóbbá válik a felvételi rendszer, s olcsóbb és hatékonyabb lesz az adminisztráció.