Sisák Zoltán

Cisco Webex az oktatásban

SK

 

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum, a HTTP Alapítvány és a Cisco Magyarország együttműködése keretében az Alapítvány négy db Cisco Webex Board eszközt bocsátott a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum rendelkezésére. A Centrum érintett tagintézményei a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnázium, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnázium, az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a Neumann János Számítástechnikai Szakgimnázium.

A projekt célja annak kipróbálása, hogy a hazai szakképzésben hogyan lehet alkalmazni az együttműködéses technológiákat és a világ egyik legmodernebb együttműködési platformját. Az egyéves tesztperiódus során a szakképzés modernizálása jegyében az iskolák közös órákat szerveznek az órarendek összehangolásával. Ennek során az adott óra témáját tekintve legfelkészültebb pedagógus vezetőtanárként irányítja a közös foglalkozást, a többi helyszínen a tanárkollégák mentorként segítik saját diákjaik tanulását.

A Webex Teams együttműködési platform chat, képernyő- és fájlmegosztási képességeit, valamint fehértábla funkcióját kiegészítve, a Cisco csúcskategóriás eszköze, a Webex Board teszi oktatási szempontból teljessé. Az 55” képátlójú UHD-s, többujjas érintést is érzékelő kijelzővel, valamint 12 beépített térmikrofonnal rendelkező Webex Board kiváló minőségű képet és hangot képes közvetíteni. A videokonferencia során a közvetítést a rendszer automatikusan szerkeszti, így mindig az kerül a képernyőre, ami éppen a legfontosabb. Ha például a vezetőtanár beszél csak az egyik helyszínen, akkor digitálisan kinagyítva, a teljes képernyőn csak ő látható, viszont amikor több helyszínen is beszélnek felváltva, akkor az egymással kommunikáló végpontok megosztva, egyszerre láthatók. A Webex Teams rendszer, és így a videokonferencia is elérhető bármilyen eszközről, így például egy betegség miatt hiányzó diák akár a mobiltelefonján keresztül is követheti az órát otthonól. A foglalkozások rögzíthetők, így azok bármikor visszanézhetők.

SK 1

A mostani pilotnak van egy másik célja is. Az projekt együttműködő szervezetei programozási versenyt hirdettek az iskolák diákjaiból és tanáraiból szerveződő csapatok részére. Ennek keretében a csapatoknak olyan szoftvert kell készíteniük, ami oktatási környezetben használja ki a Webex rendszer együttműködési lehetőségeit. Az elkészült programok a Webex nyílt programozási interfészén keresztül tudják integrálni az együttműködési képességeket, ily módon például intelligens chatbotokat fejleszthetnek, amik más forrásból begyűjtött információt tudnak megosztani a Webex Teams környezet együttműködési csoportjain belül. A versenyre 16 csapat nevezett, számukra a szervezők egésznapos felkészítést és folyamatos oktatást biztosítanak. Az eredményhirdetésre az áprilisi digitális témahét keretében kerül sor.

SK 2

Az eszköz komoly fejlődést hozhat az oktatáson belüli kommunikációban, hiszen a digitális platform lehetőséget ad a valós idejű kommunikációra úgy a tanár-diák, mint a diák-diák között is. A tanulók kipróbálhatják a digitális tananyagfejlesztést. Kiemelt szerephez juthat a csapatmunka. A projekt alapon szerveződő tanulói csoportok a legmodernebb kommunikációs formák segítségével dolgozhatnak.