Nagy Regina

Kérdezzen, segítünk!
A digitális átállás pedagógiai-módszertani támogatása

NR

 

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ[1] az EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 számú, „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelés és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása” című kiemelt projekt megvalósítása során az intézmények digitális átmenetének pedagógiai-módszertani megújulását is támogatja.

NR 1

Feladatunk a modern pedagógiai módszertanok elterjesztése, ajánlások, javaslatok megfogalmazása, a digitális eszközökkel támogatott pedagógiai gyakorlat beépítése a mindennapos tanítás-tanulási folyamatba. Ehhez sokrétű szakmai támogatást nyújtunk.

Megkezdődött a korábbi években fejlesztett jó gyakorlatok gyűjtése, elemzése, DOS-hoz való illeszkedésük vizsgálata és ajánlások kidolgozása. A digitális pedagógiai-módszertani pedagógus-továbbképzési kínálat aktualizálása, bővítése érdekében az akkreditált továbbképzések felülvizsgálatát is elvégezzük, azzal a céllal, hogy a DOS célkitűzéseinek szellemében megszülethessen egy friss, aktualizált ajánlólista, illetve feltárásra kerüljenek a hiányterületek.

A külföldi tapasztalatok hazai implementálása érdekében – gyakorló pedagógusok, iskolai közösségek számára – Angliába és Finnországba szerveztünk szakmai programokat. A nemzetközi tapasztalatcsere program hozadéka lesz, hogy az intézmények itthon is kipróbálják a kinti inspiráció hatására született intézményi jó gyakorlataikat, amelyeket közzéteszünk jövő év elején a honlapunkon.

Küszöbön áll az a pályázati lehetőség, amelyet pedagógusoknak, intézményeknek hirdetünk a jó gyakorlatok tárházának bővítése érdekében. Erre a pályázatra digitális pedagógiai módszertannal támogatott óraterveket, projektterveket várunk majd.

Fejlesztés alatt áll a Digitális Névjegy Rendszer (DNR), melynek segítségével bemérhető lesz majd egy adott intézmény digitális kompetenciáinak szintje. Az elsősorban önértékelő rendszer külső minőségbiztosítással támogatja a döntéshozatalt, az intézményi fejlesztést. A tesztelés 2018/19-ben 100, majd a következő tanévben a pilot 500 intézmény bevonásával valósul meg.

NR 2

 

[1] További információk a https://dpmk.hu oldalon érhetők el.