Törőcsik Katalin

Lapozástól a kattintásig: hagyományos tanönyv
átfordítása digitális taneszközzé (okostankönyv)

TK

 

Bevezető

Az Okostankönyvek az Újgenerációs tankönyvek tartalmilag továbbfejlesztett és kibővített digitális formái.

Az Okostankönyv terve 2016 elején fogalmazódott meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet digitális munkacsoportjában. A terv kialakításában nagy szerepe volt a tankönyvek letölthető (PDF formátumú) változatával és a flipbookokkal kapcsolatos felhasználói visszajelzéseknek. Az Okostankönyv funkcióinak tervezésekor alapvetően e két megjelenési forma pozitív tulajdonságait tartottuk meg, kiegészítve azokat új lehetőségekkel. Hasonlóan összetett digitális tankönyvfeldolgozásra és megjelenítésre még nem volt példa a magyar tankönyvkiadás történetében.

Az okostankönyv olyan digitális tankönyv, amely egyesíti a korszerű technológiákkal létrehozott weblapok és webes szolgáltatások funkcióit. A HTML5 technológiának köszönhetően a tankönyv teljes szöveges tartalma kereshető lesz, a böngészők „belelátnak” a leckékbe. Olvasásához és használatához mindössze egy böngészőprogram szükséges.

Az Intézet által kifejlesztett tankönyvek leckéit a honlapokhoz hasonló megjelenésben fűzzük össze az Okostankönyvekben. Az egyes leckék megjelenése tehát nem azonos a nyomtatott tankönyvben megjelenő oldalképpel, hiszen az elrendezést, a grafikai kialakítást és a színhasználatot a képernyőn történő böngészésre optimalizáltuk.

Az okostankönyv minden eszközön működik, mert a digitális termék megjelenésében az eszközhöz igazodik. Az Okostankönyv egy reszponzív HTML-könyv, amely böngészőben futtatható minden elérhető platformon (PC, táblagép, okostelefon, interaktív tábla). Ez a reszponzív (környezetre érzékeny) elrendezés lehetővé teszi, hogy a tankönyvi tartalmat megjelenítő felület kinézete és működése alkalmazkodjon a megjelenítő eszköz méretéhez és típusához. Ennek köszönhetően az egyes leckék teljes törzsszövege és kiegészítő szöveges tartalmaik azonos felületen jelennek meg, a használt böngésző típusához és a használt eszköz méretéhez igazodva.

TK 1

28. ábra: Az Újgenerációs tankönyvek és az Okostankönyv megjelenése különféle eszközökön

A tananyag feldolgozását a tankönyvi szövegben elhelyezett belső és külső hivatkozások is segítik és gazdagítják, és lehetőséget biztosítanak külső források, illetve más, kapcsolódó tartalmak elemzésére.

A tankönyvekből történő tanulást segítő taneszközök, a munkafüzetek, a szöveg- és feladatgyűjtemények, az egyéb szöveges vagy grafikus tartalmak és multimédiás anyagok is feldolgozhatók az Okostankönyvekben a feladatok digitalizálásával, feladatbankok kialakításával, a szövegek online közzétételével. Így megvalósítható, hogy azok a tantárgyi anyagok is egy felületen legyenek elérhetők és áttekinthetők, amelyekhez a tanulók egyébként több kötetet használnak.

TK 2

29. ábra: A Történelem 5. Okostankönyv 34. leckéjének megjelenése tableten és okostelefonon

Az Okostankönyv leckéibe beágyazott digitális, kiegészítő tartalmak mindig a megfelelő helyen jelennek meg a felületen, ezért pédául a törzsszövegben elolvasott tartalom feldolgozásával párhuzamosan a tanulók megtekinthetnek egy videót vagy megoldhatnak egy interaktív feladatot. Ennek eléréséhez nincsen szükség keresésre, új programra vagy egy másik böngészőablak megnyitására, a tananyag feldolgozása nem szakad meg a kereséssel, nem aprózódik a tartalom és a tanulók figyelme.

A pedagógia jövője

Sok jel utal rá, hogy a pedagógiában a jövő az olyan adatbázisoké, amelyekben a tanárok egymással osztják meg az általuk fejlesztett tananyagokat. Amelyekben a pedagógusok maguk is tananyagfejlesztők lehetnek: saját diákjaikra tekintettel megalkothatják egyedi tankönyveiket, feladatokat és feladatsorokat készíthetnek, és multimédiás tartalmakat állíthatnak elő. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben kidolgozott Okostankönyvek – és keretük, a Nemzeti Köznevelési Portál – nagy lépést tesznek ebbe az irányba.

Az Okostankönyvek

Az Okostankönyvek digitális tankönyvek, amelyek a Nemzeti Köznevelési Portálon (NKP, www.nkp.hu) lesznek elérhetők. A Nemzeti Köznevelési Portál a projekt részeként teljes átalakításon megy keresztül, és számos funkcióval bővül.

AZ NKP általános céljai:

  • Oktatási platform elsősorban a diákok és a pedagógusok számára;
  • Futó hazai és EU-s projektek publikálási felülete;
  • Tanítást és tanulást segítő szolgáltatások.

A NKP 2.0 fejlesztés céljai:

  • hibrid környezet megteremtése;
  • média stream szolgáltatás és
  • a nagyvállalati, open source IT megoldások alkalmazása.

A portálra történő Okostankönyv fejlesztés összesen mintegy 60 tankönyvet érint, amelyek együttesen kb. 3200 HTML formátumú leckét, jelenleg már több mint 14 ezer okosfeladatot, több ezer új, multimédiás anyagot (videót, animációt, képet, hangfelvételt, szimulációt, 3D térképet stb.), továbbá számtalan csatolt anyagot tartalmaznak. Az Okostankönyvek az Újgenerációs tankönyvek minden tekintetben továbbfejlesztett változatai.

Az Okostankönyvek internetkapcsolattal használhatók. A könyvek egésze és a feladatok, videók, modellek és a szimulációk komplex digitális szolgáltatásokra épülnek, ezek használata kifejezetten online ajánlott.

Az Okostankönyvek adatbázis alapú struktúrák: keresővel ellátott rendszerek, és igény szerint átrendezhetők. a dinamikus struktúrának köszönhetően a tananyag átalakítható. Az új Nat bevezetésekor az esetleges átalakítások idő- és költséghatékonyan valósíthatók meg.

A felhasználón múlik, hogy az Okostankönyveket és a hozzájuk készült digitális kiegészítőket csupán használja, vagy módosítja, vagy esetleg saját Okostankönyvet és saját digitális kiegészítőket készít.

Korunk pedagógia kihívásai

Az Okostankönyvek azt a célt szolgálják, hogy a tanítás-tanulás folyamata modern és élményközpontú legyen. Az Okostankönyv digitális eszközöket használó – tehát interaktív táblával és tabletekkel felszerelt oktatási környezetben – egyértelműen kiegészíti és/vagy helyettesítheti a nyomtatott tankönyveket és a munkafüzeteket.

Mindannyian tudjuk és érezzük, hogy a 21. században másképp kell tanítani, mint eddig. A pedagógusokat érő kihívások egy sor új elvárásban fogalmazódnak meg. Alapkövetelmény, hogy használjuk az új infokommunikációs (IKT) eszközöket, hiszen diákjaink életében ezek meghatározó szerepet töltenek be. Meg kell próbálnunk hasonló (felhasználói) élményt nyújtani nekik, mint amihez e digitális korszakban hozzászoktak.

Sok szó esik manapság az aktív tanulás előnyeiről, arról, amikor a diák maga fedezi fel a válaszokat a kérdésekre, maga látja meg az összefüggéseket. Jó, ha egy feladat felidézia számítógépes játékok világában megszokottakat: ha felkelti az érdeklődést, ha döntésekre, gondolkodásra késztet.

TK 3

30. ábra: Az Okostankönyvek kompatibilisek minden oktatástervezési formával

Sokat hangoztatott jelszó a differenciálás. Joggal várják tőlünk, hogy legyünk tekintettel diákjaink adottságaira: iskolánként, osztályonként, csoportonként, sőt egyénileg is. Az Okostankönyvekben a differenciálást megkönnyíti a feladatok kategorizálása. A kategóriák tudásszinteket jelölnek, és a hozzájuk tartozó kompetenciák egymásra épülnek. Öt kategóriába soroltuk a feladatokat, a besorolás a feladatdoboz bal felső mutatójáról olvasható le.

Gyakori igény, hogy tanítsuk diákjainkat változatos módon. Alkalmazzunk olyan oktatásszervezési formákat, amelyek hatékonyabbak, mint a frontális oktatás: csoportmunkát, páros munkát, egyéni feladatokat.

Visszatérő elvárás, hogy gyakoroltassuk többet a tanultakat a diákokkal, hogy valódi készséggé váljanak bennük az ismeretek.

Az 5. évfolyamos Okostankönyvek

Az 5. évfolyamos Okostankönyvek pedagógusoknak és 10–11 éves gyerekeknek készültek. Az Okostankönyv a nyomtatott tankönyv teljes kép- és szöveganyagát tartalmazza, a szöveg másolható, szövegszerkesztőbe helyezve könnyen alakítható. A szöveg ugyanakkor speciális, digitális tartalmakkal bővült.

E kiegészítők gyűjtőneve Learning Object (LO). Szerepük a tananyag színesítése és interaktív elemekkel történő gazdagítása. Segítik a tananyag befogadását, a szemléltetést és a gyakorlást. Két nagyobb csoportját különítjük el: interaktív LO (feladat, játék, térkép), szemléltető LO (videó, animáció, 3D-modell). Ezek a kiegészítő anyagok a tanár számára megkönnyítik a felkészülést, a diákot pedig motiválják az azonnali visszajelzés és az önálló munka lehetőségével.

Az okostankönyvek felhasználóinak kompetencia fokozatai:

  • Belépő szint:
  • Az elkészült Okostankönyveket használja.
  • Az elkészült digitális kiegészítőket használja.
  • Középhaladó szint:
  • Az elkészült Okostankönyvek tartalmát módosítja.
  • Az elkészült digitális kiegészítőket módosítja.
  • Haladó szint:
  • Saját Okostankönyvet készít.
  • Saját digitális kiegészítőket készít.

Kiegészítésként megemlítjük, hogy a középhaladó és a haladó szintű tevékenységeket támogatják a HTML alapú szerkesztő modulok: az okostankönyv-szerkesztő és az okosfeladat-szerkesztő.

A digitális tartalomfejlesztés irányai:

  • HTML feldolgozás:
  • Tankönyvek digitalizálása.
  • Szerkeszthető változat alkotása, a tankönyvi tartalom webre optimalizálása.
  • Okosfeladatok készítése:
  • Feladatmotor-tervezés és fejlesztés a feladattípusokkal szemben támasztott általános célok kiszolgálásra.
  • Tananyagfejlesztés és feladatszerkesztés speciális igények szerint.
  • Illusztrációk:
  • A webdesign trendek alapján.
  • Stílusok az pedagógiai célokhoz alkalmazott grafikai anyagokkal.
  • Grafikák, szakgrafikák, magyarázó ábrák és infografikák.
  • Hangfelvételek, animációk, oktatófilmek:
  • Előzmény- és társprojekteken készült tartalmak felhasználása.
  • Belső és külső fejlesztésű új tartalmak.

A fejlécgrafikák

A webdizájn legújabb törekvése, hogy minden honlaphoz külön grafika készüljön: nem fotó, hanem kifejezetten grafikai alkotás. Az Okostankönyvekben ez azt jelenti, hogy minden új egység (lecke, fejezetnyitó stb.) a tartalmához (tantárgyanként eltérő módon) kapcsolódó grafikával indul. Ezek a fejlécgrafikák illusztrációs szerepükön túl akár az oktatási folyamatba is bevonhatók.

TK 4

31. ábra: Fejlécgrafika (Magyar nyelv 5.)

TK 4

32. ábra: Fejlécgrafika (Történelem 5.)

TK 4

33. ábra: Fejlécgrafika (Matematika 5.)

TK 4

34. ábra: Fejlécgrafika (Természetismeret 5.)

TK 4

35. ábra: Fejlécgrafika (Irodalom 5.)

A menü

A menük funkciója és szerkezete azonos az Okostankönyvekben. Három alapvető funkció jelenik meg bennük:

  • kereső;
  • leckén belüli navigáció;
  • navigáció a könyv teljes tartalmában.

A menü háttérszíneit az adott könyv színvilágához igazítottuk, fejezetenként más-más színt vagy színárnyalatot alkalmaztunk.

Képgaléria

A nyomtatott tankönyv illusztrációi, képei, infografikái az Okostankönyv felületén lightboxban is megjeleníthetők, nagyíthatók, az egyes leckék képei körgalériába rendezve végignézhetők. Akár ezekkel a képekkel kapcsolatos feladat vagy óravezetés is elképzelhető.

Fogalommagyarázatok és lábjegyzetek

A leckében új ismeretként megjelenő fogalmak eltérő színnel emelkednek ki a szövegből, a szóhoz kapcsolt fogalommagyarázat pedig a szó fölé vitt kurzorral jeleníthető meg (tooltip).

A tankönyvek lábjegyzeteiben megjelenő szó- és fogalommagyarázatok ugyanilyen módon jelennek meg. Bizonyos Okostankönyvekben (pédául Történelem 5.) a lecke végén a Fogalomtár összefoglalja, megismétli a leckében megismert fogalmakat.

TK 9