Czók Brigitta – Dr. Racskó Réka – Dr. Révész László

KAP-ható-e használható módszer?
Válaszok a Hogyan?-ra

Czók Brigitta RacskóR

 

A Komplex Alapprogram (KAP) a jelenleg zajló hazai köznevelési reform egyik alappillére, amely a tantervi és tartalmi szabályozással összhangban, a pedagógusok a módszertani kultúrájának fejlesztése révén segíti az oktatás átalakítását.

A mentorált innovációs programot egy több pillérből álló rendszer támogatja, amely a pedagógustovábbképzésen túl folyamatos módszertani támogatást nyújtó Szakmai Támogató Rendszert, a helyi implementációt segítő szakmai anyagot tartalmazó Tudástárat, valamint fenntarthatóságot és hálózatosodást segítő iskolahálózatot foglal magában, amelyek mind az analóg, mind a digitális környezetben elérhetőek.

Jelen szekcióban a Komplex Alapprogram filozófiáját, a szakmai gerincét képező öt alprogram főbb jellegzetességeit, valamint a mentoráláshoz kapcsolódó digitális megoldásokat mutatjuk be, kihasználva a 21. századi technológiák adta lehetőségeket, a játékosítás módszerét alkalmazva.

A Komplex Alapprogram (KAP) bemutatása

Az EFOP-3.1.2-16-2016-00001 azonosítószámú, „A köznevelés módszertani megújítása a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése céljából” című projekt. Az Eszterházy Károly Egyetem által vezetett konzorciumi keretben megvalósuló beavatkozás legfőbb célkitűzése a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséhez kapcsolódó intézkedések iskolai szintű támogatása, valamint szakmai megoldások kidolgozása az iskolák szervezeti kultúrája fejlesztésének és a pedagógusok módszertani repertoárja bővítésének elősegítésére.

A Komplex Alapprogram újszerűsége leginkább abban ragadható meg, hogy:

  • rendszerbe szervezi – a gyakorlatban kimunkált – differenciált fejlesztést támogató pedagógiai módszereket;
  • az intézmények pedagógiai kultúrájába illeszti a képességek szerinti heterogén tanulócsoportokban együttműködő tanulást eredményező módszereket;
  • a tanulásszervezés gyakorlatába integrálja azt a pedagógiai módszert, amely a tanulók közösségi státuszát figyelembe veszi: a Komplex Instrukciós Programot;
  • a tanulókat kedvező iskolatapasztalathoz juttatja, így növeli a diákok tanulási motivációját, és erősíti az iskola azon képességét, hogy megtartsa tanulóit;
  • a pedagógiai gyakorlat fókuszába helyezi a tanulók alapvető készségeinek erősítését, amelyhez célzott részprogramokat (alprogramokat) kínál.

Mivel a Komplex Alapprogram rendszerként definiálja önmagát, így a program egészére vonatkozón az adaptivitás; a komplexitás; a közösségi lét; a tanulástámogatás és a méltányosság alapelvek mentén működik.

CzBRR 1

36. ábra: A Komplex Alapprogram alapelveit bemutató kisfilm[1]

Az alapelvekhez kapcsolódott az első játékos feladat, amelyben a Komplex Alapprogram öt alapelvét és két módszertani megoldást rejtettünk el.

CzBRR 2

37. ábra: A Tankocka alkalmazásban készült feladat[2]

A szekció második feladata a Komplex Alapprogram filozófiájáról és iskolai működéséről szólt.

A projekt közvetlen célcsoportjába tartoznak a pedagógus-továbbképzések által:

  • a köznevelési intézmények vezetői, pedagógusai, pedagógiai munkát segítő szakemberei;
  • a pedagógusképzéssel foglalkozó felsőoktatási intézmények oktatói, az érintett felsőoktatási intézmények pedagógusjelöltjei.

A KAP tematikusan elkülönülő öt alprogramból áll, amelyek a DFHT-val közösen alkotják a projekt szakmai programját:

CzBRR 3

38. ábra: A Komplex Alapprogram rendszere[3]

A Komplex Alapprogram működése

A Komplex Alapprogram figyelembe veszi az iskola sajátosságait és korábbi jó gyakorlatait is. A kötelező tanórákat a tantárgyi tartalmat dúsító „Komplex órák” (a DFHT tanítási-tanulási stratégiáját alkalmazó, a tantárgyi tudástartalmakat az alprogrami kapcsolatokon keresztül tanító komplex órák) erősítik, amelyek a tudástartalom kb. 30%-át hordozzák. A „Komplex órák” esetében a tudástartalmak kereszttantervi kapcsolatai mellett a DFHT tanítási-tanulási stratégiája, valamint az alprogrami kapcsolódások is megjelennek. Ezen órák esetében a tantárgyakon átívelő transzverzális készségek fejlesztése is megjelenik.

A Komplex Alapprogram szerint működő iskolákban a kötelező közismereti tárgyak szervezési keretei lényegesek, és nem feltétlenül változnak, azonban kiegészítő elemként a napi programba beépül a „ráhangolódás” (heti 1–5 órában), az érdeklődéshez és egyéni igényekhez igazított „A Te órád” (a tanuló által szabadon választható foglalkozás, heti egy–két órában), valamint az alprogrami foglalkozások (mind az öt legalább heti egy alkalommal).

A Komplex óra

A „Komplex órák” esetében a tudástartalmak kereszttantervi kapcsolatai mellett a DFHT tanítási-tanulási stratégiája, valamint az alprogrami kapcsolódások is megjelennek. Ezen órák esetében a tantárgyakon átívelő transzverzális készségek fejlesztése is megjelenik

Az alprogrami foglalkozások

Az alprogramok szerint szervezett délutáni foglalkozások bővítik, dúsítják, kiegészítik, színessé teszik a délelőtti közismereti tanórák anyagát. Az alprogrami foglalkozások célja a meglévő tudás mélyítése, a kompetenciák és készségek fejlesztése a formális, informális és nonformális tanulás támogatásával.

Az alprogramok foglalkozásai a DFHT tanítási-tanulási stratégiájára épülve szerveződnek. Olyan dúsító programok, amelyek elsősorban nem a tantárgyi tartalom oldaláról építik a tanulók tudását, hanem olyan pluszt ajánlanak, amelyek a dúsításukkal élvezetessé, színessé, kedveltté és tudásgyarapítóvá teszik a tanítási órákat.

Az iskolában minden alprogram megjelenik osztályonként, hetenként minimum egy-egy órában. Az alprogramok arányait az iskola a saját profiljának, lehetőségeinek megfelelően alakíthatja, súlyozhatja.

A Komplex Alapprogram szolgáltatási portfoliója

A Komplex Alapprogram kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy a program bevezetése minél gördülékenyebben valósuljon meg az iskolákban, és ehhez minden feltételt biztosítson a projekt. A bevezetéshez kapcsolódóan az alábbi díjmentes szolgáltatásokat biztosítjuk az intézmények részére.

CzBRR 4

39. ábra: A szolgáltatási portfólió elemei[4]

eSzTR –Elektronikus Szakmai Támogató Rendszer

A mentorált innováció részeként egy komplex támogatási szolgáltatáscsomag került kidolgozásra és működtetésre, amely az alábbi elemekkel segíti az intézményi implementációt és a projekt hosszú távú fenntarthatóságát.

A Tudástár

A Tudástár egy olyan online elérhető repozitórium, amely a Komplex Alapprogram összes dokumentuma metaadatokkal ellátva kereshető és letölthető. Az alábbi elemekből épül fel, a folyamatosan bővülő rendszer:

CzBRR 5

40. ábra: A Tudástár tartalmi elemei[5]

Összefoglalás[6]

A Komplex Alapprogram tehát a korai iskolaelhagyás megelőzésére alkalmas tanulást támogató pedagógiai módszerek kidolgozását és elterjesztését, a pedagógiai szemléletváltás elősegítését szolgáló képzések, módszerek és továbbképzési tartalmak és az intézmények et támogató rendszer kidolgozását valósítja meg.

A Komplex Alapprogram bevezetése, az alprogramok tanulásszervezési integrálása az iskola részéről kreatív fejlesztői aktivitást kíván, ezért a bevezetéshez az intézményeket olyan tanulószervezeteknek tekintjük, amelyek a kapott szakmai támogatást felhasználva önállóan is képesek az alprogramokat működtetni.

Források

Révész László – K. Nagy Emese – Falus Iván (szerk.) (2018): A Komplex Alapprogram Koncepciója. Nevelési-oktatási program a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzésére. Líceum Kiadó, Eger

 

[1] https://tinyurl.com/kapkisfilm

[2] http://tiny.cc/hogyan

[3] Forrás: Révész – K. Nagy – Falus (szerk.): (2018) 14. o.

[4] Fotók: Kakuk Dániel

[5] https://tudastar.komplexalapprogram.hu/

[6] A szekció menetrendként és linkgyűjteményként szolgáló virtuális fala elérhető: http://tiny.cc/kapiskola